Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Placinta cu branza dulce

Placinta cu branza dulce

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Pe acest blog culinar sectiunea de retete de placinta e cam aglomerata, asta dovedind in mod cert preferintele familiei mele pentru acest fel de desert. Reteta pe care o sa v-o propun azi este chiar o reteta ca la mama acasa, pentru ca sursa de inspiratie este… mama, care mi-a dictato la telefon, acum cateva zile.  Aluatul de placinta se potriveste atat pentru placinta cu branza dulce, cat si pentru placinta cu mere si eu zic ca reteta chiar merita incercata, e o  placinta simpla, ieftina, usor de facut si foarte gustoasa, oarecum din aceeasi categorie de retete rustice si gustoase din care face parte si reteta simpla de prajitura cu branza de vaci si stafidePlacinta cu branza dulceTimp de pregatire Timp de coacere: Timp total: Tava de 36×38 cm.
Portii: 24 portii

Ingrediente Placinta cu branza dulce:

aluat:

Fursecuri de Crăciun
  • 450 de grame de faina 000 (pentru prajituri, cozonaci)
  • 80-90 de grame de faina 550 sau 650 (pentru paine)
  • 14 linguri de ulei
  • 2 oua intregi
  • 10 grame de drojdie proaspata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingura de lapte
  • 50-60 de ml. iaurt (sau sana, kefir)
  • 1 praf de sare

umplutura:

  • 800 de grame de braza de vaci bine stoarsa de zer
  • 3 oua mari sau 4 mai mici (pentru umplutura)
  • 2 linguri de gris
  • 150 de grame de stafide
  • zahar dupa gust (cat de dulce va place umplutura)
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • optional, coaja rasa de lamaie sau scortisoara
  • 1 galbenus de ou
  • zahar pudra (pentru finisat)
  • in plus: cateva linguri de faina pentru paine pentru presarat planul de lucru

Preparare Placinta cu branza dulce:

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva cu 1 lingura de lapte caldut. Faina pentru prajituri (450 de grame) se amesteca cu sarea, se adauga 7 linguri de ulei, cele doua oua intregi si drojdia amestecata cu laptele:

Preparare Placinta cu branza dulce 2

Se amesteca bine, apoi se adauga cate o lingura de iaurt, framantand constant, pana la obtinerea unui aluat omogen, nelipicios si elastic (in functie de calitatea fainii poate fi nevoie de mai mult sau mai putin iaurt). Aluatul bine framantat se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina pentru paine:

Preparare Placinta cu branza dulce 3

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

E de preferat sa se foloseasca faina pentru paine pentru presararea planului de lucru deoarece aceasta avand o granulatie mai mare decat cea fina, pentru prajituri, aluatul nu va ingloba faina in exces, ingreunandu-se.

Separat, faina pentru paine (80-90 de grame) se amesteca cu cele 7 linguri de ulei ramase, formandu-se o pasta.Aluatul se intinde pe planul de lucru, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de aproximativ jumatate de cm. grosime, care se unge cu pasta de faina si ulei:

Preparare Placinta cu branza dulce 6

Aluatul se ruleaza strans, se acopera lejer cu folie alimentara si se lasa la temperatura bucatariei aproximativ 10 minute, sa se odihneasca:

Preparare Placinta cu branza dulce 7

In acest timp, se prepara umplutura, amestecand toate ingredientele specifice. Dupa trecerea timpului de odihna, ruloul de aluat se taie in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii (am folosit o tava de 38×35 cm.):

Preparare Placinta cu branza dulce 8

Cu ajutorul sucitorului, se transfera foaia in tava captusita cu hartie de copt. Deasupra se pune umplutura si se niveleaza:

Preparare Placinta cu branza dulce 9

Se acopera cu cea de a doua foaie. Pentru a putea taia placinta mai frumos, eu am taiat foaia de sus in patrate cat a fost cruda (dupa aceea am constatat ca nu ar fi fost necesar, placinta se taie foarte usor, fara sa se imprastie foile) apoi am finisat aluatul ungand delicat cu pensula cu galbenus de ou batut cu 2 lingurite de apa rece.

Preparare Placinta cu branza dulce 10

Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, dupa 10 minute reducandu-se focul la 180 de grade Celsius. In total, placinta se coace aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos (depinde si de cuptor).

Preparare Placinta cu branza dulce 11

Tava cu placinta fierbinte, imediat ce e scoasa din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa in jur de 20-30 de minute sa se mai raceasca. Apoi se pudreaza cu zahar pudra si este perfecta de mancat:

Ultima rețetă publicată

Preparare Placinta cu branza dulce 13
Placinta este foarte gustoasa, cu un aluat care se desface in foi si o anumita consistenta rustica. Sunt sigura ca nu veti rezista sa o incercati!

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 comentarii la Placinta cu branza dulce

  1. BOGDAN spune:

    1.Iaurtul pentru trebuie sa fie de 1,5 sau 3,5% grasime?
    2. Ce faina ati folosit?(firma/brand)
    3. Ingredientele pentru aluat trebuie amestecate manual sau se poate folosi si mixerul?

    • 1. De oricare, nu are importanță.
      2. Rețeta e publicată în 2010, chiar nu mai știu ce făină am folosit, dar chiar dacă aș mai ști, de atunci și până acum brandul ar fi putut da faliment sau ar fi putut să producă făină de o cu totul altă calitate etc.
      3. Dacă mixerul e destul de puternic, se poate.

  2. irina spune:

    Cu câte grame de drojdie uscata se poate înlocui cea proaspătă?
    Mulțumesc anticipat.

  3. carmela spune:

    Bună, reteta frumos!
    o întrebare: drojdia pe care le pune în aluat este de a face pâine? Ea nu are nevoie să crească?
    Felicitări!

  4. Anda T spune:

    Am facut aseara aceasta placinta, este primul aluat dospit pe care il fac! Indicatiile de pe site au fost, ca intotdeauna, suficient de clare, si nu mi s-au parut deloc dificil de urmat. E adevarat ca aluatul rezultat nu s-a desprins asa de bine in foi ca cel din poza (adica a iesit cu mai putine foi si mai putin crocant) dar placinta este foarte gustoasa.
    Am adaptat-o pentru umplutura sarata, si merge foarte bine. Data viitoare sigur imi va iesi exact cum trebuie, pentru ca mi s-au cerut deja bis-uri :)

  5. daniel spune:

    este foarte buna am facuto de 2 ori si a iesit foarte foarte buna si va doresc pofta buna la toti

  6. Dudici Iosif spune:

    buna buna de tot…a incercat si mama,si i-a reusit :D,arata ca in fotografie Iti lasa gura apa :)

  7. aura spune:

    am incercato si a iesit

  8. simona spania spune:

    multumim ptr reteta !!! este prima reteta explicata atat de bine si facuta cu iaurt ce-ea ce cautam !! multumesc

  9. paula spune:

    incerc sa vad daca imi iasa sper k o sa iasa buna

  10. mikaelacorina spune:

    Draga Laura,ar trebui sa mearga si la strudel aluatul acesta,ma gandesc.Tu ce parere ai?

  11. Eugenjanel spune:

    cu ce se unge tava?
    va rog frumoooooos

  12. Monit01 spune:

    Este delicioasa aceasta placinta! Am combinat branza dulce cu urda in
    cantitati egale. Singura problema am avut-o cu foile, pe care destul de
    greu am reusit sa le intind uniform la dimensiunea tavii (30×35). A
    trebuit sa am grija sa nu le rup. Nu stiu daca am procedat corect cu
    aluatul, dupa cele 10 min. de odihna… Dupa ce am taiat ruloul in doua,
    fiecare bucata de aluat am mai framantat-o putin ca sa impregnez pasta
    de faina si ulei in aluat, altfel mi s-ar fi lipit sucitorul de aluat la
    intindere. Oare asa trebuia procedat? Dar, chiar si asa (cu foile de
    aluat mai peticite pe margini), mi-a iesit tare gustoasa. :) Placinta a
    crescut frumos, iar aluatul este foarte fraged. Multumesc frumos, Laura!
    Blogul tau este minunat, am in vedere sa incerc si alte retete de-ale tale :)

    Toate cele bune!
    Monica

  13. Monit01 spune:

    Este delicioasa aceasta placinta! Am combinat branza dulce cu urda in cantitati egale. Singura problema am avut-o cu foile, pe care destul de greu am reusit sa le intind uniform la dimensiunea tavii (30×35). A trebuit sa am grija sa nu le rup. Nu stiu daca am procedat corect cu aluatul, dupa cele 10 min. de odihna… Dupa ce am taiat ruloul in doua, fiecare bucata de aluat am mai framantat-o putin ca sa impregnez pasta de faina si ulei in aluat, altfel mi s-ar fi lipit sucitorul de aluat la intindere. Oare asa trebuia procedat? Dar, chiar si asa (cu foile de aluat mai peticite pe margini), mi-a iesit tare gustoasa. :) Placinta a crescut frumos, iar aluatul este foarte fraged. Multumesc frumos, Laura! Blogul tau este minunat, am in vedere sa incerc si alte retete de-ale tale :)

    • lauralaurentiu spune:

      Nu trebuia sa mai framanti aluatul:), pasta aia cu faina si ulei avea rolul de a separa aluatul in foite, daca nu l-ai fi framantat, ar fi iesit ca un fel de foietaj, trebuia doar sa intinzi fiecare rulou cu hotarare cu sucitorul :) Dar nu ma indoiesc ca a iesit gustoasa si asa, sa-ti fie de bine!

      2012/5/17 Disqus

  14. Maria spune:

    Daca n-ai avea insiruirea aia de cuvinte fara sens de la inceput, cred ca reteta ar parea mult mai simpla si usor de preparat. Formatarea textului in bold sau strong nu mai are de mult nici o relevanta pentru seo.

  15. Anonymous spune:

    Am facut reteta. A iesit superrrr!!
    A trebuit s-o repet la cateva zile.
    Multumesc frumos!
    Monica – Deva

  16. Anonymous spune:

    azi am incercat aceasta reteta si a iesit delicioasa,faina am falosit …adusa….. de la tara si a fost ok.mai mult a durat pana sa ma hatarasc ce reteta sa aleg.
    si inca un sfat ca aceasta reteta sa iasa mai dealiciasa…bucatarul inainte de treaba e musai sa bea un pahar de votca sau de vin.eu asa am procedat.mai ales ca azi se lasa si sec.

  17. Anonymous spune:

    Draga Laura esti o bucatareasa de traditie,si ma bucur ca pe blogul tau aflu retete din Banatul Romanesc si Sirbesc,cu influente Nemtesti,eu sint din Vrset si toate retetele acestea le stiu si le fac foarte des,dar tu le-ai scos la lumina zilei si le faci pe tinerele bucatarese sa invete ceva nou!Hvala ti ,jer si otrgla od zavorava,stare proverene retepte koji su bili deo mog odrastanja i bude mi uspomene na moju baku! Viorica New Zealand

  18. Anonymous spune:

    Arata de milioane!!! o fac si eu curand. I ♥ YOUR BLOG!

  19. lauralaurentiu spune:

    Radu Cristina, ma bucur mult ca ai incercat reteta :). Sigur ca iese si cu faina 000 integral, doar ca va fi mai evident efectul de foietaj daca folosesti doua timpuri diferite. Sunt foarte fericita ca afopst un succes si le-a placut alor tai. Iti multumesc ca ai incredere in retetele mele si le incerci (ai incercat si reteta de paine de casa cu cartofi). Te mai astept cu mult drag.

    P.S. "hainuta" cea noua a blogului precede o mare schimbare ce va veni in curand ;). A fost necesar sa aleg un sablon cu trei coloane, retetele s-au inmultit foarte mult si indexul nu mai era accesibil vizitatorilor. :)

  20. lauralaurentiu spune:

    Andreea T, multumesc mult pentru vizita, draga mea. :) Daca o faci, sunt curioasa ce parere vei avea.

  21. lauralaurentiu spune:

    Doru, multumesc si eu pentru vizita si aduceri aminte :). Daca faci reteta, sa imi spui si mie cum ti-a reusit si ce parere ti-a facut. Mie imi place, e o placinta robusta si gustoasa.

  22. Radu Cristina spune:

    Multumesc pentru reteta deosebita..azi am fost la mama la tara si am facut placinta dar am folosit doar faina 000 ca nu am avut altfel..nu am pus stafide ca nu ii place chistocului..

    Datorita dvs am reusit sa il conving pe tata sa manance branza de vaci,ca a fugit toata viata de ea..acum nu se mai satura mancand placinta..va multumesc din suflet..

    p.s:tot azi am facut si paine cu cartofi reteta nemteasca..multumesc..am printat retetele de pe blogul dvs si am fugit cu ele la mama sa le fac..

    p.s:imi place cum arata noua "hainuta" a blogului;)

  23. Andreea T spune:

    Tare-i frumoasa!
    Noh, cred ca fac placinta cu branza mult mai curand decat planuiam :)
    Maine de exemplu? :)

  24. Doru spune:

    Ai facut o placinta ca pe vremuri :). Cand eram copil cumparam ceva cam de genul asta in drum spre scoala, erau cu mere sau branza dulce, amanoua la fel de bune. Nu erau cu model deasupra, erau numai date cu zahar. Multumesc mult pentru reteta asta!

  25. lauralaurentiu spune:

    Novelinadeltorto, tu care faina o folosesti la paine? Incearca sa iei intre degete putina faina, frecand usor, cea care are granulatia mai mare (emai aspra) e pentru paine. Succes la preparat placinte!

  26. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thank you for your visit and appreciation!

  27. Novelinadelorto spune:

    Vai ce placinta extraordinara…:DComplimente pare facuta de mama mea.Problema mea este cu fainele de la voi ca in italia nu sunt asa este "00" si "0" care trebe sa o folosesc exact?Miar face mare placere sa fac placinta asta ca este nemai pomenita.T e ambratisez si ati urez 1 sfardit de saptamana perfect….:D

  28. Site Brasov spune:

    Doriti ca blogul dumneavoastra sa arate altfel? Doriti sa nu mai pierdeti datele de pe blog fara a le mai putea recupera, vreti sa treceti la un domeniu la comanda si sa aveti mai multi cititori sau vreti sa faceti bani din reclama?
    Echipa Site Brasov va poate oferi toate acestea cu preturi incepand de la 99 RON.

    E-mail: site_brasov@yahoo.com

  29. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.Müsadenizle bir iki dilim alıp gidiyorum.

    Saygılar.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE