Plăcinte pe lespede, ca în Ardeal – rețetă video
Plăcinte pe lespede rețetă. Plăcinte ardelenești pe lespede. Plăcinte codrenești umplute cu brânză, magiun sau varză.
Nemaipomenit câtă poezie, câtă aducere aminte a unor vremuri demult uitate e în rețeta aceasta de plăcinte pe lespede! Rețeta acestor plăcinte, în esență simplă și cu ingrediente rustice, ca toate rețetele țărănești, este o lecție despre ingeniozitatea bunicilor și străbunicilor noastre, care au trăit în timpuri nu prea generoase și care, din atât de puținul lor, s-au priceput să ofere celor dragi și o cină caldă, și un desert, ba chiar și un preparat bun și sățios bun de făcut pachet și luat în desagă a doua zi, la muncile câmpului.
Plăcinte pe lespede se fac pe întreg cuprinsul Ardealului, atât dulci, cât și sărate, în variante mai mult sau mai puțin asemănătoare. Mai către nordul țării, în ținutul Codrului, se numesc plăcinte codrenești. În principiu, e vorba despre unul și același lucru: un aluat molcuț umplut cu felurite umpluturi. De la brânza pișcătoare de oaie până la varza călită, de la brânza dulce parfumată cu un strop de lămâie la mere rase și magiun. În zilele noastre ”lespedea” de piatră cioplită pe care cândva se coceau aceste plăcinte a fost înlocuită de tigaia de fontă.
Rețeta de plăcinte codrenești în poveștile cititorilor
În timp ce scriam rețeta, mi-am amintit că acum câțiva ani, o cititoare a postat aici, pe site, o amintire personală despre aceste plăcinte. Am căutat și am găsit postarea Teodorei Barbul de acum trei ani, care zicea așa:
”Pentru familia mea, laptele era o sursă importantă de venit. În fiecare zi de vineri, mama mea trecea muntele, cu coșul în spinare, încărcat cu brânză de vaci, smântână și caș, la târgul din Baia Sprie. Sâmbăta era momentul nostru preferat. Se cocea pâinea în cuptorul din curte. O parte din aluat era păstrat pentru plăcinte codrenești, pe care le mâncam cu un pahar de lapte călduț. Era mâncarea noastră, a copiilor, preferată. Acum a venit rândul meu să ofer aceste plăcinte copiilor și nepoților mei și țin să vă spun că se bucură de aceeași popularitate.”
Și uite cum se demonstrează legătura atât de puternică între tradiția plăcintelor coapte pe lespede și lapte, acest ingredient simplu dar atât de hrănitor, esențial pentru viața oamenilor din acea parte de țară. Iată de ce, alături de prietenii mei de la Albalact, care colectează laptele lor cu gust bogat doar de la fermierii români din Transilvania, am pornit deja de trei săptămâni într-o frumoasă călătorie culinară. Pe parcursul acesteia, am dori să redescoperim rețetele tradiționale din Ardeal. Mai cu seamă pe cele dulci, care merg perfect lângă un pahar cu lapte proaspăt.
În cadrul acestui proiect, până acum am publicat deja rețeta de Hencleș (lichiu) cu cremă de griș și prune și pe cea de Lapte de pasăre. Azi este rândul acestor plăcinte pe lespede.
Pentru ca rețeta de plăcinte codrenești să vi se pară cât mai accesibilă, am creat pentru voi un tutorial video. Pe acesta, îl veți descoperi imediat mai jos de lista ingredientelor, iar varianta text a rețetei este la finalul articolului. Spor la treabă!
Ingrediente plăcinte pe lespede, ca în Ardeal
aluat:
- 500 de grame de făină
- 7 grame de drojdie deshidratată sau 20 de grame de drojdie proaspătă
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 170 ml. lapte cu 3,5% grăsime, călduț
- 170 ml. apă călduță
- 50 ml. ulei
- în plus: ulei pentru uns ”lespedea”, făină pentru presărat planul de lucru
umplutură de brânză sărată:
- 120 grame telemea sau brânză de burduf
- mărar proaspăt tocat (sau cozi de ceapă verde)
- 20 de grame de smântână grasă, cu 25% grăsime
umplutură de brânză dulce:
- 100 de grame brânză de vaci
- 20 de grame smântână grasă, cu 25% grăsime
- coajă de lămâie și vanilie după gust
- 1-2 linguri de zahăr, după cât de dulce vă place
umplutură de varză:
- 400-500 de grame de varză dulce tocată ”tăiței”
- 2 linguri de ulei
- sare și piper după gust
Plăcinte pe lespede, ca în Ardeal – rețetă video de plăcinte codrenești
Plăcinte pe lespede, plăcinte codrenești – varianta text a rețetei
Aluatul
1. Începem cu aluatul: într-un castronel omogenizăm drojdia cu zahărul (dacă folosiți drojdie proaspătă o frecați cu zahărul până se lichefiază). Adăugăm jumătate din laptele călduț. Lăsăm drojdia deoparte să se activeze, cam 10 minute, sau până când la suprafață se formează mii de bășicuțe pline cu aer.
2. Într-un castron încăpător turnăm toată făina și adăugăm sarea. Amestecăm bine apoi facem o adâncitură în mijlocul făinii în care vom adăuga drojdia activată, restul de lapte amestecat cu apa călduță și uleiul. Amestecăm cu lingura de lemn până încorporăm lichidele în făină apoi începem să frământăm cu mâna. Aluatul are un procent mare de hidratare, va fi destul de moale și lipicios, dar nu trebuie să ne chinuim să îl frământăm prea mult, imediat ce dobândește o anumită elasticitate îl acoperim cu un șervet umed, împăturit în 2-3 straturi. Îl așezăm într-un loc călduț și ferit de curent să crească până își dublează volumul (cam 1 oră).
Umpluturi
3. Pentru umplutura de brânză sărată, se amestecă toate ingredientele din lista cu subtitlul ”umplutura de brânză sărată”.
4. Pentru umplutura de brânză dulce, se amestecă toate ingredientele din lista cu subtitlul ”umplutura de brânză dulce”.
5. Pentru umplutura de varză, se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare și se adaugă varza tocată. Se presară un praf bun de sare și se condimentează cu piper din belșug. Se călește varza până se înmoaie apoi se scoate din tigaie într-un castron separat și se lasă să se răcească.
Modelarea
6. Aluatul crescut se răstoarnă pe planul de lucru presărat cu făină. Se porționează în 8-12 bucăți egale, în funcție de mărimea plăcintelor pe care dorim să le facem. Fiecare bucată se modelează în formă de minge și se pune pe o planșetă presărată cu făină. Se acoperă cu un șervet umed și se mai lasă timp de 15 minute să crească, într-un loc călduț și ferit de curenți de aer.
7. Se aplatizează pe rând fiecare minge de aluat, cu ajutorul sucitorului, sub forma unui disc cu grosime cât mai mică. Se pune la mijloc o lingură de umplutură apoi marginile se aduc către mijloc, presându-se bine ca să se lipească. După ce e bine ”sigilată”, plăcinta se răstoarnă cu lipitura în jos, având grijă să aibă făină dedesubt, pe planul de lucru, și se mai aplatizează cu sucitorul, dându-i-se o formă rotundă.
Coacerea plăcintelor
8. Se încinge pe foc mediu ”lespedea” (adică o tigaie de fontă, dacă nu aveți e bună și o tigaie obișnuită de clătite), se unge cu o pensulă cu puțin ulei și se coc plăcintele, cam 2 minute pe fiecare parte. Se scot plăcintele coapte din tigaie și se aranjează pe o farfurie unele peste altele, formând o stivă, astfel se vor păstra calde și se vor înmuia.
Merg de minune lângă o cană de lapte proaspăt, eu vă doresc spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns