Pizza Margherita, rețetă video și scurt istoric
Pizza Margherita de casă, în câțiva pași simpli
După rețeta de aluat de pizza pe care am publicat-o nu demult, de bună seamă că era cazul să vin și cu o rețetă de pizza. Atunci când facem pizza acasă, în afară de faptul că un aluat cu adevărat bun e esențial (rețeta mea e fenomenală, vă promit), cel mai dificil este să imităm condițiile deosebite de coacere din pizzerii. Mă refer la cei care au cuptoare obișnuite, nu la fericiții care dețin propriul cuptor de pizza, cât de mic să fie el. Rețeta pe care v-o propun azi – inclusiv în varianta video – este preferata mea, pizza Margherita. Această rețetă încearcă să vă ofere o soluție pentru o pizza cât mai bună, fără dotări speciale.
Puțină istorie: cine a fost Margherita și de ce s-a inventat o pizza în onoarea ei? Margherita de Savoy a fost o regină, soția regelui Umberto I. În 1889, perechea regală a vizitat orașul Napoli și în onoarea acestui eveniment, un celebru pizzaiolo de la „Pizzeria di Pietro,”pe numele său Raffaele Esposito, a creat trei tipuri diferite de pizza. Ei bine, regina a preferat-o pe cea cu topping de sos de roșii aromat, brânză mozzarella și busuioc proaspăt, culorile steagului italian (roșu, alb și verde). Potrivit legendei, de atunci această combinație a fost numită în onoarea reginei și așa am ajuns să ne putem bucura și noi de delicioasa Pizza Margherita.
În ce mă privește, nu o dată mi s-a spus că sunt așa de fandosită la mâncare de nici să fiu de viță nobilă n-aș avea asemenea pretenții. Hm, ce să mai zic? Având în vedere că din toate sortimentele, pizza Margherita rămâne preferata mea pentru totdeauna, s-ar putea spune că am gusturi chiar regale :P. Rețeta, însă, se poate adapta ușor și altor preferințe, pur și simplu adăugați acele toppinguri care sunt pe gustul vostru și veți avea exact acea pizza care vă place vouă.
De altfel, eu însămi m-am abătut ușor de la originalul cu doar trei ingrediente și am adus o notă picantă în sos, dar asta ține de gustul meu personal. Să zicem că e o Margherita ”a modo mio”.
Imediat după lista ingredientelor găsiți rețeta de Pizza Margherita în format video (4:15 minute), la finalul articolului am consemnat și varianta text.
Ingrediente Pizza Margherita:
Pentru o pizza cu diametrul de 28-30 cm.
- 200 de grame de aluat pentru pizza dospit la rece, gata dospit (click pe link pentru rețetă)
- 125 de grame de mozzarella
- 3-4 linguri de sos de roșii aromat
- 5-6 frunze de busuioc proaspăt
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
Sos de roșii aromat:
- 300 de grame roșii în bulion
- 30 ml. ulei de măsline
- 6-8 frunze de busuioc
- sare și piper
- opțional, puțin ardei iute, dacă vă place sosul mai picant
- numai dacă e nevoie, 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare Pizza Margherita (varianta video):
Preparare Pizza Margherita (rețeta în varianta text – printabil)
1. Începeți cu sosul de roșii aromat. Într-o crăticioară se pun cele 300 de grame de roșii în bulion. Raportul între conținutul de pulpă de roșii și bulionul lichid să fie de 1:1. Se adaugă oregano, busuiocul rupt în bucăți, sarea și piperul și uleiul de măsline. Se pune totul pe foc mediu și se fierbe 8-10 minute. Se pasează la blender. Dacă e nevoie, se corectează aciditatea roșiilor cu puțin zahăr.
2. Între timp, se pornește cuptorul, lăsând în interior, la o înălțime medie, o tavă metalică groasă (în cazul în care nu aveți o piatră specială de copt). Se setează la 220°C, căldura venind și de sus și de jos.
3. Pentru o pizza cu diametrul de 28-30 cm. se folosesc 200 de grame de aluat de pizza dospit la rece (o porție). Acesta deja a dospit la frigider între 24-48 de ore. Se pregătește o lopată sau, în lipsă, un tocător semiflexibil, acoperindu-l cu o coală de hârtie de copt. Se presară suprafața de lucru cu puțină făină. Se aplatizează aluatul apoi se ridică, rotindu-l rapid în mâini. Aluatul se va întinde din propria greutate. Se așează blatul întins pe coala de hârtie de copt. Se mai rotunjește puțin cu mâinile (dacă e cazul).
4. Se unge blatul cu sosul de roșii aromat pregătit la pasul 1. Se adaugă mozzarella ruptă în bucăți. Se mai stropește cu puțin sos de roșii pe deasupra. Ajutându-ne de lopată sau de tocător, vom lăsa pizza să alunece, cu tot cu hârtia de copt, direct pe tava încinsă bine din cuptor. Se coace pizza 8 minute la 220 de grade Celsius.
5. După ce pizza e coaptă, se scoate pe un tocător de lemn sau altă suprafață rezistentă la căldură și se adaugă pe deasupra frunze de busuioc proaspăt. Opțional se stropește cu puțin ulei de măsline extravirgin înainte de servire, se pot adăuga felii de roșii proaspete etc.
Poftă mare și spor la treabă!
Lasă un răspuns