
Pogăci cu brânză de burduf și untură – rețetă detaliată de pogăcele





Pogăci cu brânză de burduf și untură – rețetă detaliată de pogăcele din aluat dospit cu untură și turat cu o pastă de brânză de burduf, un produs de patiserie tradițional, foarte gustos. Rețeta de pogăci cu brânză de burduf cu gramaje exacte și modul de lucru prezentat pas cu pas.
În fiecare an, în preajma marilor Sărbători, mă străduiesc să avem și câte ceva sărat de ronțăit. Mai cu seamă de Crăciun, niște pogăci merg de minune cu o cană de vin fiert (sau nefiert) și sunt la fel de faine de servit la o țuică. Niciodată nu le ratez pe cele clasice, pogăcelele cu jumări (click pe textul albastru pentru rețetă) iar anul ăsta am încercat o variantă care a ieșit foarte gustoasă, niște pogăci cu brânză de burduf. Uitați-vă la poza de mai jos și ziceți-mi după aceea dacă nu vă vine să întindeți mâna și să apucați una!
Mai demult publicată, rețeta de pogăcele cu brânză telemea și unt este și ea foarte bună, o găsiți (inclusiv video) cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la aceste pogăci cu brânză de burduf, au un gust senzațional! Aluatul e super fraged, frământat cu untură și brânză de vaci (zburată, brânză dulce) și în urma turărilor specifice, la care am folosit o pastă de brânză de burduf, se desface tot în foi-foicele apetisante!
Rețeta explicată pas cu pas o găsiți în cele ce urmează, urmați-o cu atenție și sigur vă vor reuși perfect! Spor la treabă!
Ingrediente pentru rețeta de pogăci cu brânză de burduf și untură
- 550 de grame de făină
- 25 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 80 de grame de untură
- 100 de grame de brânză dulce/de vaci/zburată
- ½ de linguriță de sare
- 1 ou întreg
- 200 de mililitri de lapte
- în plus, 1 pic de ulei pt. uns planul de lucru
în plus:
- 100 de grame de untură (pentru împăturire)
- 150 de grame de brânză de burduf (pentru împăturire)
- 1 ou bătut pentru finisat pogăcelele, la final
- pentru presărat, chimen, parmezan răzuit
Mod de preparare – rețeta de pogăci cu brânză de burduf și untură prezentată pas cu pas
1. Am pus drojdia într-un castronel, am adăugat 1 linguriță de zahăr și am frecat-o până s-a lichefiat. Am lăsat drojdia frecată cu zahăr deoparte, să se umfle, să se umple de bășici la suprafață. Dacă folosiți drojdie uscată, amestecați-o cu zahărul și 1-2 linguri de lapte călduț, din cantitatea măsurată pentru aluat.
Aluatul cu untură și brânză
2. Am cântărit făina în castronul mixerului și am amestecat-o cu sarea. Am adăugat 80 de grame de untură și 100 de grame de brânză de vaci (brânză dulce/zburată), bine scursă de zer.
Cu mixerul, am încorporat untura și brânza de vaci în făină până când am obțin un aspect granulat, ca de nisip ud, semn că toată grăsimea este încorporată în făină.
3. Am adăugat drojdia activată, 1 ou întreg și cam 3/4 din laptele călduț (ca de pâine). Am păstrat deoparte o rezervă din lapte, în caz că va fi nevoie de mai mult, îl pot adăuga în timpul frământării.
În timp ce am frământat cu mixerul, la viteza cea mai mică, am adăugat treptat restul de lapte. Prefer să adaug lichidul treptat, pentru că, în funcție de umiditatea făinii și de mărimea oului folosit, poate să difere cantitatea de lapte absorbit.
4. După vreo 5 minute de frământare, am obținut un aluat complet nelipicios, care s-a desprins complet de castron și nu adera nici de mâini.
Am modelat aluatul într-o bilă și l-am pus într-un castron curat, uns cu puțin ulei. Am înfoliat castronul și l-am pus într-un loc călduț, să crească până aluatul își dublează volumul.
Dospirea aluatului de pogăcele cu brânză
5. Cât timp a dospit aluatul, am pregătit compoziția pentru împăturire. Am cântărit cele 100 de grame de untură, într-un castron. Aceasta se poate înlocui cu 120-150 gr. de unt, dacă preferați. Am sfărâmat fin 150 de grame de brânză de burduf și am amestecat-o omogen cu untura. Am mai zdrobit cu furculița, important e să se obține o pastă cât mai fină, pe care am păstrat-o la temperatura camerei, să fie maleabilă.
Această pastă pentru împăturirea pogăcilor va fi suficient de sărată de la brânză (sau poate nu, după gustul vostru, puteți adăuga un pic de sare fină, dacă preferați). Mai puteți adăuga acum chimen măcinat, piper, chiar și un pic de paprika dulce, dacă vă place. Eu le-am lăsat simple, de data asta.
Împăturirea aluatului de pogăci cu compoziția de brânză de burduf
6. După ce aluatul pentru pogăci și-a dublat volumul, am fost gata de prima împăturire. Cu un pic de ulei, am uns puțin planul de lucru, să preîntâmpin lipirea aluatului de acesta. Am răsturnat aluatul din castron pe planul de lucru uns. Mai întâi, am întins aluatul de pogăci cu palmele, presându-l ușor, dându-i o formă aproximativ rectangulară.
7. Cu sucitorul, am întins aluatul într-un dreptunghi cu dimensiunile cam de 35 cm x 50-55 cm. (dimensiuni orientative, nu obligatorii)
8. Pe toată suprafața aluatului, am distribuit pasta de brânză de burduf și untură. Pentru început, am distribuit pasta cu lingura, din loc în loc, apoi am întins-o cu o spatulă lungă.
Odată ce aluatul a fost uns pe toată suprafața, l-am pliat în patru, pornind din ambele părți ale laturii mai lungi (cea de 50-55 cm). Am adus fiecare margine către mijlocul foii de aluat, așa încât s-au întâlnit chiar la mijloc, într-o linie. Pe această linie, am mai pliat aluatul o dată, obținând un dreptunghi mai lung, îngust, cu patru straturi de aluat.
9. Am răsucit aluatul împăturit cu latura îngustă către mine și l-am presat ușor cu palma, pe toată lungimea, să elimin aerul încorporat în aluat. Aerul rămas între straturile aluatului ar face mai dificile următoarele împăturiri. Am mai pliat o dată pe lungime, am înfoliat apoi aluatul și l-am dat la frigider pentru 30 de minute.
A doua împăturire
10. După 30 de minute la frigider, am scos aluatul din folie și l-am așezat pe planul de lucru uns cu un pic de ulei. După răcire, aluatul este mai ferm și, din acest motiv, a doua împăturire este mai facilă decât precedenta. Am presat cu sucitorul deasupra aluatului, din loc în loc, cât să se aplatizeze un pic, apoi, cu sucitorul, am întins aluatul până când am obținut un dreptunghi aproximativ egal cu cel în care am întins inițial aluatul, înainte să îl fi uns cu pasta de brânză de burduf și untură (vezi pasul 7).
11. În continuare, am pliat aluatul în trei, pe latura mai lungă a dreptunghiului.
Dreptunghiul lung și îngust de aluat de pogăci, pe care l-am obținut, l-am mai pliat o dată, pe lungime, așa cum am făcut și la pasul 9.
12. Am înfoliat aluatul împăturit și l-am dat, pentru o altă jumătate de oră, la frigider. După acest timp, aluatul va mai trebui doar să fie întins în foaie, apoi decupat iar pogăcile vor fi gata de copt.
Pogăcele cu brânză și unt – decupare
13. După alte 30 de minute la frigider, am scos din nou aluatul de pogăcele pe planul de lucru. Am pornit și cuptorul, fixându-l la 200°C, modul de coacere cu căldură de jos și de sus, fără ventilație.
14. Am aplatizat aluatul cu sucitorul, puțin, întinzându-l până la o grosime de 2-3 cm. Cu un cuțit, am împărțit aluatul în două, ceea ce îmi va ușura lucrul. Observați în poza de mai jos cât de frumos se văd straturile alutului de pogăci, obținute în urma plierilor.
15. Am lucrat cu câte o bucată, pe rând. Bucata de aluat cu care nu am lucrat activ am înfoliat-o și am păstrat-o la frigider, între timp. Prima bucată de aluat am întins-o cu sucitorul, pe planul de lucru puțin uns cu ulei, până la o grosime de 7-8 mm. Am decupat cercuri rotunde, folosind un decupator cu diametrul de 8 cm. În lipsa unui decupator, se poate folosi și un pahar cu marginea subțire.
După ce am terminat de decupat pogăcile din prima parte de aluat, am procedat identic și cu cea de a doua. La decupare, am încercat, pe cât posibil, să reduc pierderile. Pentru asta, am decupat cercuri de aluat pe cât posibil mai apropiate unele de altele. Ulterior, am folosit și resturile de aluat rămase de la decupare, din care am făcut, după cum veți vedea, niște sărățele. Totuși, ideea e să se obțină mai multe pogăci, nu mai multe deșeuri pe care să le transform în sărățele. Sunt în continuare uimită cu câtă lejeritate decupează unii aluatul, obținând mai multe deșeuri decât produse finite.
Oricum, pentru a valorifica ultima bucățică de aluat, după ce termin de decupat pogăcile, am adunat resturile la un loc. Le-am presat ușor, compactându-le și le-am întins imediat în foaie, cu sucitorul. Aceste resturi compactate nu se mai frământă, asta ar acea drept consecință pierderea a straturilor de aluat.
Pogăci cu brânză de burduf – finisarea și coacerea
16. Pe măsură ce am decupat pogăcile, le-am aranjat în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Mie mi-au ieșit 40 de bucăți. Dacă decupatorul folosit are un diametru mai mic (în jurul a 5-6 centimetri) vor ieși în jur de 60. Pentru coacere, am folosit cele două tăvi din dotarea cuptorului.
17. Odată aranjate în tăvi, am uns suprafața pogăcilor cu ou bătut, cu o pensulă de patiserie. Atenție, nu se ung și lateralele! Asta ar deranja creșterea pogăcilor în timpul coacerii. .
18. Odată unse, aceste pogăci cu brânză de burduf se presară cu chimen, cu semințe de mac sau parmezan ras, după gustul fiecăruia. Se pot presăra cu diverse adaosuri, merge chiar niște telemea mai uscată sau alte tipuri de semințe. În poza de mai jos, le puteți vedea pe cele pe care le-am presărat cu semințe de chimen, aroma preferată a familiei mele, când e vorba despre sărățele de tot felul.
… dar am făcut și cu parmezan, să avem parte de un pic de diversitate.
19. Odată astfel aranjate și gătite, am dat tăvile cu pogăci cu brânză de burduf la cuptorul preîncins la 200°C, la o înălțime medie. Am copt fiecare tavă timp de 20-22 de minute și menționez că merg coapte și amândouă deodată, pe funcția cu ventilație. La finalul coacerii, pogăcile trebuie să fie bine crescute, cu straturile foietate vizibile pe lateral, rumene și cu aspect apetisant.
După ce se răcesc bine, în tăvi, ne putem bucura imediat de gustul senzațional al acestor pogăci cu brânză de burduf sau le pot pune la păstrare. Se păstrează foarte bine într-o cămară răcoroasă, depozitate într-o cutie închisă etanș, până la două săptămâni.
Nu am uitat de sărățelele din resturi! Le-am copt și pe acelea, în poza de mai jos puteți vedea cum au ieșit. Chiar dacă aspectul nu e perfect, vă asigur că au fost super gustoase.
MAI MULTE REȚETE DE SĂRĂȚELE ȘI POGĂCELE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns