Plăcintă creață cu brânză și spanac – rețetă ușoară, explicată detaliat
Plăcintă creață cu brânză și spanac – rețetă ușoară, explicată detaliat, un produs de patiserie delicios. Lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, ilustrat cu poze, pentru rețeta de plăcintă creață cu brânză și spanac. Cât timp se coace plăcinta creață cu brânză și la ce temperatură?
Chiar nu cred să fie vreun om care să nu aprecieze plăcinta cu brânză și dacă există, nu îl pot înțelege deloc. Dar nu-l judec, pentru că, de fapt, mă și bucur, dacă-mi rămâne o porție-n plus! Așa cum ușor vă dați seama, mie-mi plac foarte mult plăcintele cu brânză și am și publicat multe rețete care dovedesc din plin cât de mult apreciez aceste produse de patiserie, atât eu cât și familia mea. Ultima pe care am făcut-o a fost această minunată, extrem de gustoasă plăcintă creață cu brânză și spanac.
Pe cât de bine arată, pe atât de bună este, pe cuvânt! Iar încrețiturile alea nu sunt doar pentru aspect, îi dau o textură faină plăcintei, crocantă la suprafață și delicios de bogată, suculentă și gustoasă în interior. Încă un argument să nu ratați rețeta de plăcintă creață cu brânză și spanac: timpul scurt de lucru și faptul că e cu foi din comerț, adică foarte, foarte ușor de făcut! Sigur, cei care dispun de timp și de ceva experiență în patiserie, pot face foi de casă! Modul de prepare al acestora îl găsiți în cadrul rețetei de plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă, pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Oricât de priceput ai fi, însă, de multe ori pică tare bine să poți încropi ceva rapid iar rezultatul să fie excelent. Rețeta o găsiți mai jos, pas cu pas.
Ingrediente plăcintă creață cu brânză și spanac – rețetă ușoară
- 1 pachet de foi de plăcintă (400 de grame)
- 125 de grame unt cu 82% grăsime
- 1 legătură de ceapă verde
- 100 de grame de spanac proaspăt
- 800 de grame de brânză (eu am folosit 500 de grame de brânză proaspătă de vaci în amestec cu 300 de grame de telemea rasă)
- 100 de grame de smântână cu 20% grăsime
- 5 ouă întregi (mărimea M)
- sare, piper proaspăt râșnit după gust
pe deasupra:
- 2 ouă întregi
- 100 de grame de smântână cu 20% grăsime
- 100 de mililitri de apă minerală carbogazoasă
Mod de preparare plăcintă creață cu brânză și spanac – rețetă ușoară, explicată detaliat
Călirea cepei și sotarea spanacului
1. Am curățat, spălat și zvântat ceapa verde și spanacul. Ceapa verde am tăiat-o rondele. Într-o tigaie largă, pe foc mediu-mic, am topit 25 de grame de unt. Am adăugat ceapa verde, un praf de sare și am redus focul la mic. Am călit ceapa timp de 3 minute, amestecând frecvent.
2. După cele 3 minute de călire, am întețit focul și am adăugat spanacul, tot deodată, peste ceapa verde călită.
3. Timp de 2 minute, am sotat spanacul, amestecând frecvent, până când și-a pierdut complet volumul, apoi am oprit focul. Am lăsat ceapa și spanacul deoparte, să se răcească.
Prepararea umpluturii de brânză cu spanac
4. Am cântărit într-un castron brânza, cele două tipuri de brânză, în cazul meu. Brânza de vaci fiind complet nesărată, adaosul de telemea îi dă mai mult gust. În orice caz, se pot combina diferite tipuri de brânză, după gust. Peste brânza din castron, am adăugat 100 de grame de smântână și cele 5 ouă întregi.
5. Am amestecat bine brânza cu ouăle și smântâna, apoi am adăugat spanacul (cu tot cu untul topit din tigaie). Am asezonat umplutura după gust cu sare și piper proaspăt râșnit și am omogenizat-o.
Asamblare
6. Folosind o pensulă de patiserie, am uns cu unt moale o tavă rotundă cu diametrul de 32 de centimetri. Untul rămas l-am topit, să fie lichid.
7. Pe planul de lucru am așternut un prosop de bucătărie curat și pe acesta, am așezat o foaie de plăcintă. Cu pensula înmuiată în unt topit, am uns foaia. Nu trebuie să fie chiar acoperită de unt, pe toată suprafața dar, totuși, să fie bine unsă.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Foile din pachet, cu care nu lucram în momentul respectiv, le-am păstrat acoperite cu șervete de bucătărie în strat dublu, pentru că se usucă ușor.
8. Folosind o lingură, am distribuit umplutura de brânză cu spanac, paralel cu o latură a foii de plăcintă unse, așa încât am format două rânduri paralele de umplutură, cu distanța de 10-12 cm între ele.
9. De la margine, am început să rulez foaia, acoperind primul strat de umplutură. Dacă vi se pare dificil de rulat foaia de plăcintă, ajutați-vă de prosopul de bucătărie. Dacă îl ridicați ușor, foaia se rulează de la sine.
10. După ce am acoperit cu marginea foii de plăcintă primul rând de umplutură, am pliat (am adunat laolaltă) foaia de aluat în porțiunea liberă dintre cele două porțiuni cu umplutură. Am rulat încă o dată, acoperind și al doilea rând de umplutură și am pliat foaia, pe lungime, încrețind-o ca pe un acordeon.
11. Pe măsură ce am umplut foile și le-am încrețit, le-am așezat direct în tavă, una în prelungirea celeilalte, sub formă de melc. Am continuat identic până ce am epuizat foile și umplutura și am umplut tava. Dacă rămâne ceva unt topit – mie nu mi-a rămas, dar e posibil să rămână o cantitate mică – se stropește pe deasupra.
12. Odată ce am terminat de asamblat foile, am bătut imediat cele 2 ouă întregi cu un praf de sare și 100 de grame de smântână, până când s-au omogenizat bine. Am adăugat 100 de mililitri de apă carbogazoasă și am amestecat puțin. Tot acest lichid l-am turnat în tavă, ca ultim element al rețetei de plăcintă creață cu brânză și spanac.
Coacerea
13. Odată asambată în tavă plăcinta și inundată cu amestecul lichid, am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. În timpul în care cuptorul se încinge, plăcinta absoarbe lichidul turnat pe ea, devenind mai fragedă. Am copt plăcinta în cuptorul preîncins la temperatura specificată, timp de 45 de minute.
După primele 10 minute, mie mi s-a părut că plăcinta mea are tendința să se rumenească prea repede. Am acoperit-o lejer cu o coală de hârtie de copt umezită și bine stoarsă. Am copt-o acoperită cu hârtie de copt timp de 15 minute, apoi am îndepărtat coala și am lăsat plăcinta în cuptor încă 20 de minute, până a fost bine coaptă.
Am lăsat plăcinta să se răcorească în tavă, numai bine i-am făcut poze. Mirosea fabulos, așa că așteptarea nu a fost ușoară! Totuși, când am tăiat-o, călduță fiind, ne-am considerat recompensați din plin. A fost excelentă atât ca gust cât și ca textură, așa cum vă puteți da seama din poza de mai jos.
A fost la fel de bună călduță dar și complet rece. Cu un iaurt/kefir/sana alături, e un mic dejun delicios dar e faină în oricare moment al zilei ți-e poftă de ea!
Dacă veți încerca și voi rețeta de plăcintă creață cu brânză și spanac, vă aștept cu nerăbdare impresiile!
MAI MULTE REȚETE DE PLĂCINTE CU BRÂNZĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns