Plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă
Plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă – rețetă pas cu pas, cu fotografii. Foi subțiri de plăcintă, cum se fac? Plăcintă cu foi subțiri de casă umplută cu brânză sărată sau dulce – rețetă, listă de ingrediente și mod de preparare detaliat. Rețetă aluat pentru foi subțiri de casă – pentru plăcintă cu brânză sărată sau dulce, cu mere sau dovleac.
Am observat că de fiecare dată când public câte-o rețetă de plăcintă cu foi subțiri de casă, mulți cititori trăiesc o emoție intensă, amintindu-și de bunicile care le făceau așa ceva. În același timp, constatarea mea e că cei mai mulți consideră o plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă un fel de deliciu pierdut. De parcă, odată cu dispariția unor figuri dragi de odinioară, posibilitatea de a se mai face asemenea plăcinte ar fi dispărut cu totul.
Vezi rețeta de ștrudel cu mere, plăcintă cu dovleac, plăcintă întinsă cu vișine.
Și-atunci îmi amintesc de prietenul meu Beni. E din același oraș ca mine, dar ne-am cunoscut, mai întâi, virtual. Era unul dintre cititorii cei mai devotați ai blogului meu, comenta adesea, întreba lucruri atunci când ceva nu îi era cu totul clar și îi plăcea mult să facă prăjituri.
Ne-am împrietenit și pe Facebook. Am aflat că Beni e unul dintre cei mai talentați mecanici auto din oraș, căutat de posesorii unor mașini care mai de care. Am mai aflat și că e o minune de om, întotdeauna gata să sară în ajutorul celor din jur, implicat în acțiuni de voluntariat, plantează arbori, curăță orașul de mizerie, ce mai, Timișoara e cu ceva mai frumoasă și mai curată doar pentru că acest uriaș mecanic îi este locuitor.
Ei bine, într-o bună zi, Beni mi-a scris și m-a rugat să-l ajut să facă o plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă. Nostalgic și el, ca toată lumea. Mi-a zis că bunica îi făcea, când era el mic, și l-a ajuns dorul. Mama, în schimb, l-a trimis la ceva patiserie să-și cumpere.
I-am spus eu ”Beni, rețeta e foarte simplă, cea mai simplă din lume. Totul e să înțelegi tehnica.” Replica lui Beni m-a făcut să râd în hohote, dar și să-i dau dreptate: ”Laura, sunt mecanic!”. Ei bine, mecanicul Beni a făcut de atunci atâtea plăcinte cu foi subțiri ca foița de țigară, că sunt sigură că nici nu le mai știe numărul. Și ca să vedeți că tot ceea ce v-am spus nu e doar o poveste, cu un click aici în puteți privi pe Beni cât de expert a ajuns cu aluatul. El e mecanic, poate face câteva plăcinte deodată, dar oricine poate face măcar una!
Sper că v-am convins, haideți, deci, să ”plăcințim” nițel!
Ingrediente plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă
foi:
- 500 de grame de făină – și nu mai dați crezare legendelor că vă trebuie nu știu ce făină, am folosit cel mai ieftin sortiment din comerț, Csaladi tip 550
- 350 ml. apă rece
- 1 praf de sare
- 150 ml. ulei de floarea soarelui/unt topit/untură
umplutură:
- 700 de grame de brânză de vaci bine scursă de zer
- 3 ouă mari
- 150 de grame de smântână grasă
- 20 de grame de sare
Mod de preparare aluat pentru plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă
1. Foarte recent, am făcut prăjitura/plăcinta česnica. Ei bine, acest aluat este identic cu acela. Din făină, apă și sare, se frământă vreo 10-15 minute un aluat neted, complet nelipicios. Odată ce aluatul e bine lucrat, se împarte (sau nu) în două bucăți identice. Eu obișnuiesc să-l împart în două, îmi este mai ușor să întind o foaie nu atât de mare.
2. Fiecare bucată de aluat se modelează în formă de bilă, apoi se unge bine cu ulei. Se unge bine o tavă (farfurie) cu ulei și se așează pe aceasta aluatul. Se acoperă cu folie și se lasă să se odihnească 30 de minute.
Plăcintă cu brânză cu foi subțiri de casă – preparare umplutură
3. Cât timp aluatul se odihnește, se amestecă toate ingredientele pentru umplutură. Eu folosesc sare în proporția de 2%, vă spun asta că poate vă va fi de ajutor dacă nu aveți chef să gustați din compoziția cu ouă crude. Am folosit 700 de grame de brânză + 150 grame ou (3 ouă) + 150 de grame smântână = 1 kg, adică cele 20 de grame de sare reprezintă exact 2%. La fel de bine se poate săra compoziția folosind un amestec de brânză dulce cu telemea, caz în care nu se mai adaugă sare. Plăcinta se poate umple cu fel de fel de umpluturi. Câteva sugestii: brânză sau urdă cu mărar tocat și cozi de ceapă, brânză cu praz sau cu spanac etc.
Întinderea foilor
4. După ce aluatul s-a odihnit (și glutenul s-a relaxat bine), se așterne pe planul de lucru o față de masă groasă, din bumbac sau in. Eu folosesc întodeauna ”măsaiul” moștenit de la Baba Danica, bunica lui Vukomir. Se presară bine fața de masă cu făină. Se pune pe rând câte o bucată de aluat pe masă și se întinde cu sucitorul până la o grosime de aproximativ 1 cm.
5. După ce aluatul a ajuns la grosimea uniformă de aproximativ un centimetru, se bagă mâinile dedesubt și se ridică cu pumnii închiși, rotindu-l tot timpul. Din propria greutate, aluatul începe să se întindă.
6. Continuăm cu aceleași mișcări până când mijlocul s-a subțiat foarte mult, apoi lăsăm foaia pe masă și o stropim cu puțin ulei, ca să nu se usuce. Fiind atât de subțire, se usucă repede și nu se mai poate întinde. Odată unsă foaia, începem să tragem de margini de jur împrejur, întinzându-le cât mai mult. Întinderea se face repetitiv, câte puțin o dată.
De ajutor v-ar putea fi să urmăriți tutorialul video de mai jos (2:05 minute).
După ce foaia de aluat e foarte subțire și atârnă de pe masă, se decupează marginile care rămân mai groase cu un cuțit sau foarfecă. Marginile se adună, se frământă și se pot frământa și întinde ceva mai târziu (după ce se odihnește aluatul).
Umplerea, modelarea și coacerea
7. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. Se stropește foaia de aluat cu ½ din ulei. Asta, desigur, dacă m-ați imitat și ați împărțit aluatul frământat în două. Se repartizează apoi umplutura pe aproape toată suprafața expusă a foii.
8. Se ridică una dintre marginile feței de masă și, ajutându-ne de aceasta, rulăm plăcinta cu umplutura în interior. Marginile laterale se aduc repetat spre interior, închizând ruloul la capete.
9. Se unge cu ulei o formă rotundă cu diametrul de 36 cm. Se modelează ruloul sub formă de melc, în această tavă. În lipsa unei tăvi rotunde, se poate modela și în tava cuptorului. Se stropește cu ulei și repetă procedeul de întindere, umplere și rulare cu cea de-a doua bucată de aluat, care se va aranja în spirală, în continuarea primei. Se stropește și al doilea rulou cu ulei pe suprafață.
10. Se coace plăcinta la o înălțime medie, timp de 15 minute, în cuptorul preîncins la 190°C. După primele 15 minute de coacere se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea încă 35 de minute. După 50 de minute, plăcinta ar trebui să fie rumenă și apetisantă.
Sper ca povestea de azi să vă motiveze iar aceste foi simple să nu vă mai intimideze. Merită, de dragul unei plăcinte rumene și atât de frumos mirositoare. De departe e mai bună și cu foi mai fine decât orice plăcintă de cumpărat.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns