
Cozonac cu nucă, rețetă video






Cozonac cu nucă, rețetă video. O rețetă pas cu pas de cozonac cu nucă pufos și gustos. Rețetă video de cozonac cu aluat opărit și umplutură de nucă. Cum se fac cozonacii pufosi si rumeni. Cozonac pufos cu umplutura de nuca. Cozonac reteta perfecta pentru Sărbători.
Nu cred că e un secret că ador cozonacul. De fapt, aproape în fiecare săptămână am cozonac în casă, pentru că ne bucură tare mult felia pufoasă și aromată alături de o cană de lapte. Aș putea zice că e gustarea preferată a familei întregi. Suntem pasionați, deci, de cozonaci cu tot felul de umpluturi. Bănățeni fiind, desigur că avem o afinitate specială pentru baigli cu mac. La fel de mult ne bucurăm și de un cozonac cu nucă iar eu am o afinitate specială față de cozonacul simplu, fără niciun fel de umplutură, eventual cu bucățele de coajă de portocală prin aluat și atâta tot.
Și-apoi, dată fiind această dragoste statornică pentru dulcele cel parfumat și tradițional, desigur că am încercat fel și fel de rețete, de la cea de cozonac împletit, pe care v-am propus-o și vouă cu ani în urmă și care a fost extrem de iubită de cititori, fiind o rețetă atât de simplă dar cu rezultate surprinzător de frumoase, la rețeta de cozonac îmbătat cu vinars, rețeta panettone sau la cozonacul cu aluat opărit al Silviei Jurcovan.
De unde a venit inspirația rețetei
Despre această mai pe urmă menționată rețetă aș vrea să vorbesc un pic mai mult, pentru că la baza rețetei pe care v-o propun azi stă cozonacul Jurcovan. Am făcut de multe ori rețeta ei. Cu timpul, m-am gândit cum aș putea să o transform în ceva încă și mai bun, și mai fin. Cozonacul Jurcovan oricum nu e tocmai ușor de făcut. E un aluat greu de frământat dar care te răsplătește în final pentru efortul depus într-un fel minunat însă… oare s-ar putea încă și mai mult? Și cu timpul, experimentând, am ajuns la rețeta de cozonac pe care o fac acum foarte des pentru familia mea și care mi se pare cu adevărat excepțională.
Rețeta de cozonac cu nucă e realizată în colaborare cu Albalact. E vorba despre un proiect prin care încercăm să punem în valoare rețete tradiționale românești, iar dintr-o asemenea frumoasă galerie o rețetă bună de cozonac nu se putea să lipsească. Până acum, am mai realizat în cadrul acestei colaborări rețete în format video pentru Prăjitura cu miere de Albine ”Albinița”, Plăcinte pe lespede, Lapte de pasăre și Hencleș-Lichiu cu prune.
Vă invit să descoperiți rețeta de cozonac cu nucă, în format video, imediat după lista de ingrediente. La finalul articolului aveți și o descrierea pas cu pas a modului de preparare în format text, printabil. Spor la treabă!
Ingrediente Cozonac Cu Nucă
aluatul de cozonac:
- 500 – 550 de grame de făină tip 000 (făină fină pentru patiserie, cu mimum 10% conținut de proteină)
- 250 de mililitri de lapte
- 8 gălbenușuri
- 100 de grame de zahăr pudră
- 25 de grame de zahăr tos
- 25 de grame de drojdie proaspătă
- 100 de grame de unt
- 25 de mililitri de ulei (de floarea soarelui, de rapiță, de struguri – un ulei vegetal cu un gust neutru)
- 25 mililitri de rom (băutură, nu esență, țineți cont că alcoolul face foarte bine aluaturilor dospite şi dacă preferați, puteți folosi lichior grand marnier sau lichiorul care vă place vouă)
- coaja rasă de la 1 lămâie (sau portocală, sau din ambele, în amestec)
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 lingură de extract natural de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat)
umplutura de nucă:
- 350 de grame de nucă măcinată
- 100 mililitri de lapte
- 200 grame de zahăr
- 1 lingură rasă de cacao
- 25 mililitri de rom
- 1 lingură extract de vanilie
- 2 albușuri crude
în plus:
- 1 gălbenuș + 1 lingură de lapte pentru finisat cozonacii
- puțin ulei pentru uns planul de lucru
- opțional, 1 lingură de fulgi de migdale
Preparare Cozonac Cu Nucă – Rețeta Video
Mod de Preparare Cozonac Pufos Cu Nucă, rețeta în format text:
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, adică făina va fi cântărită, cernută și lăsată într-un castron la temperatura bucătăriei cu câteva ore înainte începerii lucrului, ouăle întregi se scot din timp din frigider etc.
Pregătirea aluatului opărit și a maialei
1. Se pune pe foc, într-o crăticioară, 100 de ml. de lapte, din cantitatea totală recomandată pentru aluat. Din făină, se scot 50 de grame și se pun intr-un castron încăpător. Când laptele dă în clocot, se toarnă peste făina din castron și se amestecă energic, până ce se desfac toate cocoloașele. Pasta obținută se trage cu lingura deoparte și se întinde pe pereții castronului, ca să se răcească mai repede. Menirea acestui aluat opărit este de a menține al nostru cozonac pufos și proaspăt pentru mai mult timp.
2. În același castron, fără a atinge aluatul opărit, care poate fi încă fierbinte, se adaugă drojdia și zahărul tos. Se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază, iar dacă aluatul opărit s-a răcit, se amestecă bine cu acesta. Se presară acest amestec cu puțină făină pe suprafață și se lasă deoparte să crească până își dublează volumul.
Frământarea aluatului de cozonac
1. Între timp, cele 8 gălbenușuri se bat cu sarea, ca să-și intensifice culoarea. Se adaugă uleiul, romul și extractul de vanilie, apoi totul se diluează cu restul de lapte (150 de ml) călduț, în niciun caz nu fierbinte.
2. Se pune toată făina pentru cozonac într-un castron mare, în care se va frământa (sau în castronul mixerului, dacă veți frământa la robot). Se adaugă ingredientele lichide, maiaua pregătită la punctul 3, care trebuie să fie deja crescută și plină de bășicuțe de aer și se amestecă cu mixerul, la care s-a atașat accesoriul pentru frământare, sau cu 1 lingură de lemn. Dacă frământați manual, deîndată ce nu mai faceți față cu lingura de lemn, începeți să frământați. După ce ingredientele se omogenizează și nu se mai văd urme uscate de făină, se adaugă zahărul pudră, în două tranșe și se frământă energic încă 5 minute cu robotul sau 10 minute manual.
3. Este timpul să se adauge la aluat, care va fi moale și foarte lipicios, untul moale, bucățică cu bucățică. Nu se va adăuga următoarea bucățică de unt până ce precedenta nu a fost complet înglobată. După adăugarea untului, aluatul începe să fie mai ușor de lucrat și mai puțin lipicios. Se frământă energic încă 15 minute la robot sau 30-45 de minute manual, până ce, dacă prindem o bucată de aluat cu degetele, o putem întinde într-o peliculă subțire, semitransparentă, fără să se rupă. Acesta este semnul că rețeaua de gluten s-a dezvoltat corespunzător și că aluatul nostru este suficient frământat.
Dospirea aluatului
Se transferă aluatul într-un castron uns cu o picătură de ulei, se acoperă cu un șervet umed sau cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduț, ferit de curent, până își va dubla volumul.
Pregătire umplutura de nuca
Între timp, vom pregăti umplutura: se pune pe foc laptele (100 ml) împreună cu zahărul (200 de grame) și se clocotesc până ce zahărul se dizolvă. Se toarnă acest amestec fierbinte peste cele 350 de grame de nucă, într-un castron. Se amestecă bine, apoi se adaugă cacaoa, romul, extractul de vanilie și albușurile crude (nebătute). Se omogenizează compoziția și se lasă deoparte, până vom avea nevoie de ea se va întări destul de bine.
Cozonac pufos cu umplutură de nucă, modelare
1. După ce aluatul de cozonac și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei, se modelează sub forma unui dreptunghi și se împarte în două părți egale (dacă faceți doi cozonaci) sau se lasă într-o singură bucată dacă faceți doar unul.
Eu am făcut doi cozonaci pe care i-am copt în două forme de 26×12 cm, așa că am împărțit aluatul în două și pe fiecare bucată am repartizat într-un strat egal câte jumătate din umplutura de nucă, încercând să las de jur împrejurul aluatului cam 2 cm. fără umplutură.
2. Se rulează cozonacii cât de strâns e posibil, aducând marginile spre interior, așa încât umplutura să fie bine izolată și se așează în formele pregătite dinainte cu hârtie de copt, cu lipitura în jos.
3. Imediat ce am așezat cozonacii în forme, îi ungem cu o pensulă delicată cu 1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte, apoi îi acoperim lejer cu un șervet și îi lăsăm să crească într-un loc călduț, ferit de curent, până vor umple formele până sus. În acest timp, se încinge cuptorul la 190°C.
Coacerea cozonacilor
1. După ce ai noștri cozonaci cu nucă au crescut până la limita superioară a formelor, opțional îi putem presăra cu fulgi de migdale apoi îi vom da la copt, în cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie, timp de 10 minute. În timpul acestor 10 minute cozonacii vor crește foarte mult în înălțime și se vor rumeni rapid (aluatul dulce se rumenește repede). Reducem temperatura la 180°C, acoperim cozonacii cu foi de hârtie de copt umezite și stoarse sau cu folie de aluminiu și continuăm să îi coacem timp de încă 40 de minute.
2. După ce sunt copți, cozonacii se lasă să se răcească pe un grătar, sprijiniți pe una din laturi, pentru că sunt foarte fragili și se pot încruzi. Desprindem cu delicatețe hârtia de copt apoi, după 10 minute, îi întoarcem pe partea opusă. Până nu sunt complet reci, cozonacii nu se taie iar înainte de tăiere, dacă dorim, putem să-i pudrăm cu un strop de zahăr pudră. Când sunt reci, se pot înfolia bine în folie alimentară și se vor păstra bine astfel, câteva zile bune, rămânând fragezi și pufoși (mai mult de 3 zile la mine nu au rezistat vreodată, așa că nu știu ce se întâmplă după aceea).
Lasă un răspuns