Cornuri cu brânză din aluat cu iaurt, dospit la rece
Am rețeta acestui aluat pentru cornuri de la sora mea Livia. Ea, la rândul ei, a găsit-o într-o revistă de pe la începutul anilor ’90. La origine, aluatul era recomandat pentru pateuri și sora mea chiar a făcut din el niște delicioase pateuri cu ciuperci. Eu m-am gândit să încerc aluatul ăsta și sub formă de cornuri.
MAI MULTE REȚETE DE CORNURI – CLICK PE ORICARE TITLU DE REȚETĂ
- Rețeta de cornuri cu sare ca la brutărie
- Rețeta de cornuri fine
- Rețeta de cornuri cu nutella
- Rețeta video de cornuri cu rahat
Ei bine, mi-au reușit niste minunății de cornuri! Le-am reluat de sute de ori, cu diverse umpluturi, dulci sau sărate. Acest aluat dospit la rece e foarte ușor de lucrat și dă rezultate foarte bune. E adaptabil foarte multor forme – plăcinte, cornuri, pateuri, blaturi etc. Poate fi făcut atât sărat, cât și dulce, adăugând ceva mai mult zahăr în compoziție și aromele preferate (coajă de lămâie, vanilie etc.). Așadar, iată cornurile mele (sunt umplute cu brânză).
Ingrediente Cornuri Din Aluat Cu Iaurt, Dospit La Rece
- 500 de grame de făină
- 200 de grame de unt rece, tăiat în bucăți sau 150 de grame de untură
- 1 ou
- 1 pahar de iaurt (150-175 ml.)
- 1 linguriță de sare (10 grame)
- 1 linguriță de zahăr (pt. varianta dulce adăugați 80-100 de grame de zahăr și arome, 1 linguriță de extract de vanilie și coajă rasă de la 1 lămâie)
- 25 de grame de drojdie proaspătă sau 1 lingură rasă – 7 grame – de drojdie granulată (uscată)
pt. umplutură:
- 150 de grame de brânză de vaci (proaspătă)
- 60 de grame de cașcaval ras
- 1 ou
- sare dupa gust
pt. finisat:
- 1 ou bătut
- cașcaval ras prin răzătoarea mică
Preparare Cornuri Din Aluat Cu Iaurt Dospit La Rece
1. Pentru a prepara aluatul cu iaurt dospit la rece pentru aceste cornuri, drojdia se dizolvă în 1-2 linguri de apă și se lasă deoparte. Untul/untura se încorporează în făina amestecată cu sarea și zahărul, frecându-l cu degetele până când compoziția are un aspect nisipos:
2. Se adaugă oul, iaurtul și drojdia dizolvată în apă:
3. Se frământă rapid ingredientele, până când aluatul se desprinde complet de pe vas și nu mai este deloc lipicios:
4. Se înfoliază castronul și se dă la frigider pentru 3 ore. După trecerea acestui timp, aluatul și-a dublat volumul (cel puțin):
Cornuri cu brânză – umplerea și modelarea
5. Se amestecă omogen, într-un castron, ingredientele pentru umplutura acestor cornuri umplute cu brânză. Pe planul de lucru presărat cu făină, se întinde aluatul într-o forma dreptunghiulară, în grosime de aproximativ 5-7 mm. Se taie în formă de dreptunghiuri, care se împart la rândul lor pe diagonală, obținându-se triunghiuri. Ies 20-24 de bucăți, în funcție de cât de mari se doresc cornurile. La baza fiecărui triunghi se așează câte o linguriță cu umplutură.
6. Fiecare triunghi de aluat se rulează de la bază spre vârf, cu umplutura în interior. Astfel, se formează ale noastre cornuri cu brânză, care se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
Coacerea
7. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°C. Între timp, cornurile vor mai crește, la temperatura bucătăriei. Le lăsăm cam 20-25 de minute, să mai crească. Odată ce cuptorul s-a încins, cornurile se ung cu o pensulă de patiserie cu ou bătut și (opțional) se presară cu cașcavalul ras (sau semințe de susan, mac etc.).
8. Tava cu ale noastre cornuri cu brânză se dă la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute, la o înălțime medie, până se rumenesc frumos. Le lăsăm să se răcorească, pot fi servite în momentul în care sunt călduțe sau complet reci.
Aceste cornuri umplute cu brânză (sau cu alte umpluturi) sunt foarte fragede și gustoase, atât călduțe cât și reci. Ceea ce le face speciale este chiar acest aluat dospit la rece, frământat cu iaurt, care are o consistență specială. O secțiune:
Poftă mare și spor la copt iar dacă aveți poftă să încercați mai multe rețete de cornuri, le găsiți cu un click pe poza de mai jos!
Toate rețetele mele de patiserie le găsiți cu un click pe poza următoare.
Lasă un răspuns