Cautare in site
x inchide
Advertising
Cornuri cu brânză din aluat cu iaurt, dospit la rece

Cornuri cu brânză din aluat cu iaurt, dospit la rece

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 28.06.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Am rețeta acestui aluat pentru cornuri de la sora mea Livia. Ea, la rândul ei, a găsit-o într-o revistă de pe la începutul anilor ’90. La origine, aluatul era recomandat pentru pateuri și sora mea chiar a făcut din el niște delicioase pateuri cu ciuperci. Eu m-am gândit să încerc aluatul ăsta și sub formă de cornuri.

MAI MULTE REȚETE DE CORNURI – CLICK PE ORICARE TITLU DE REȚETĂ

Ei bine, mi-au reușit niste minunății de cornuri! Le-am reluat de sute de ori, cu diverse umpluturi, dulci sau sărate. Acest aluat dospit la rece e foarte ușor de lucrat și dă rezultate foarte bune. E adaptabil foarte multor forme – plăcinte, cornuri, pateuri, blaturi etc. Poate fi făcut atât sărat, cât și dulce, adăugând ceva mai mult zahăr în compoziție și aromele preferate (coajă de lămâie, vanilie etc.). Așadar, iată cornurile mele (sunt umplute cu brânză).

cornuri dospite la rece reteta cornuri din aluat cu iaurt reteta pas cu pas

Ingrediente Cornuri Din Aluat Cu Iaurt, Dospit La Rece

  • 500 de grame de făină
  • 200 de grame de unt rece, tăiat în bucăți sau 150 de grame de untură
  • 1 ou
  • 1 pahar de iaurt (150-175 ml.)
  • 1 linguriță de sare (10 grame)
  • 1 linguriță de zahăr (pt. varianta dulce adăugați 80-100 de grame de zahăr și arome, 1 linguriță de extract de vanilie și coajă rasă de la 1 lămâie)
  • 25 de grame de drojdie proaspătă sau 1 lingură rasă – 7 grame – de drojdie granulată (uscată)

pt. umplutură:

  • 150 de grame de brânză de vaci (proaspătă)
  • 60 de grame de cașcaval ras
  • 1 ou
  • sare dupa gust

pt. finisat:

  • 1 ou bătut
  • cașcaval ras prin răzătoarea mică

Preparare Cornuri Din Aluat Cu Iaurt Dospit La Rece

1. Pentru a prepara aluatul cu iaurt dospit la rece pentru aceste cornuri, drojdia se dizolvă în 1-2 linguri de apă și se lasă deoparte. Untul/untura se încorporează în făina amestecată cu sarea și zahărul, frecându-l cu degetele până când compoziția are un aspect nisipos:

cornuri aluat cu iaurt 2

cornuri aluat cu iaurt 3

Advertising

2. Se adaugă oul, iaurtul și drojdia dizolvată în apă:

ingrediente lichide

3. Se frământă rapid ingredientele, până când aluatul se desprinde complet de pe vas și nu mai este deloc lipicios:

aluat dospit la rece framantat

4. Se înfoliază castronul și se dă la frigider pentru 3 ore. După trecerea acestui timp, aluatul și-a dublat volumul (cel puțin):

dospirea aluatului

Cornuri cu brânză – umplerea și modelarea

5. Se amestecă omogen, într-un castron, ingredientele pentru umplutura acestor cornuri umplute cu brânză. Pe planul de lucru presărat cu făină, se întinde aluatul într-o forma dreptunghiulară, în grosime de aproximativ 5-7 mm. Se taie în formă de dreptunghiuri, care se împart la rândul lor pe diagonală, obținându-se triunghiuri. Ies 20-24 de bucăți, în funcție de cât de mari se doresc cornurile. La baza fiecărui triunghi se așează câte o linguriță cu umplutură.

Advertising

umplerea cornurilor

6. Fiecare triunghi de aluat se rulează de la bază spre vârf, cu umplutura în interior. Astfel, se formează ale noastre cornuri cu brânză, care se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

cornurile in tava

Coacerea

7. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°C. Între timp, cornurile vor mai crește, la temperatura bucătăriei. Le lăsăm cam 20-25 de minute, să mai crească. Odată ce cuptorul s-a încins, cornurile se ung cu o pensulă de patiserie cu ou bătut și (opțional) se presară cu cașcavalul ras (sau semințe de susan, mac etc.).

cornuri aluat cu iaurt 9

8. Tava cu ale noastre cornuri cu brânză se dă la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute, la o înălțime medie, până se rumenesc frumos. Le lăsăm să se răcorească, pot fi servite în momentul în care sunt călduțe sau complet reci.

Advertising

aluat dospit la rece cu iaurt reteta aluat cornuri sau pateuri reteta cornuri cu branza dospite la rece reteta

Aceste cornuri umplute cu brânză (sau cu alte umpluturi) sunt foarte fragede și gustoase, atât călduțe cât și reci. Ceea ce le face speciale este chiar acest aluat dospit la rece, frământat cu iaurt, care are o consistență specială.  O secțiune:

cornuri dospite la rece umplute cu branza reteta

Poftă mare și spor la copt iar dacă aveți poftă să încercați mai multe rețete de cornuri, le găsiți cu un click pe poza de mai jos!

tava cu cornuri

Toate rețetele mele de patiserie le găsiți cu un click pe poza următoare.

cornuri cu nutella mod de preparare pas cu pas impachetare aluat

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

56 comentarii la Cornuri cu brânză din aluat cu iaurt, dospit la rece

  1. Szoke Florica spune:

    Reteta super !
    Multumim

  2. Diana spune:

    Felicitari pentru site! E un mare ajutor pentru neinitiati ca mine care pe langa ca au nevoie de informatii detaliate, trebuie sa vada si cum trebuie sa arate preparatul in fiecare stadiu. Multumesc !

  3. RATIU LARISA spune:

    am facut aceste cornuri , sunt minunate , o nebunie si ce miros era in bucatarie

  4. Amalia spune:

    Buna ziua!
    Am preparat aluatul in varianta sărata, am adăugat condimente ( fulgi de chili, semințe de chimionul si negrilica si mult piper). Am congelat jumătate din cantitate si am utilizat bucata de aluat congelată dupa vreo doua saptamâni, ca blat pentru o Tarta cu legume. A fost excelent!!!

  5. A'isha Gabriela spune:

    Bună ziu. Arata tare bine. Voi iîncercasșieu aceasta reteta, dar am o iîntrebare…… Pot face și cornulețecu rahat, cele mici, din acest aluat? MMulțumesc

    • Laura Laurentiu spune:

      Poti sa le umpli cu orice si sa le faci cat de mici sau mari doresti. Cred ca te referi la ceva concret cand spui „cornulete cu rahat, cele mici” si din pacate nu am cum sa stiu la ce anume.

  6. Mona Luiza spune:

    am făcut cornulețele în weekend ! o minunăție : pufoase, sărate (eu am amestecat brînză de vaci, telemea și cașcaval) și extraordinar de gustoase!
    Mulțumim mult pentru rețetă! :)

  7. Andreea spune:

    Delicioase! Le-am facut dulci si am adaugat 80g de zahar in aluat, asa cum ati specificat, iar in branza (210g telemea de oi) inca 40g. Tocmai am dat gata 3 bucati, si in timp ce scriu mesajul, imi ploua in gura :))! Multumim pentru reteta :*!

  8. Draga Laura  ma surprinzi de fiecare data cu retele tale foarte delicioase, cornurile mi se par foarte gustoase , saptamana asta o sa incerc sa le fac . 

  9. Laura spune:

    Tocmai am scos cornurile din cuptor, arata minunat si sunt delicioase. Va multumesc pentru minunata reteta si, mai ales, pentru felul in care ati explicat fiecare pas ca sa priceapa tot nepriceputul. Felicitari pentru blog. 

  10. Lenuta spune:

    vreau sa va felicit pt.un asa blog frumos si gustos.Imi place foarte mult si mai ales ca aveti retete super bune!Am facut multe retete de pe el si toate au fost cu succes inclusiv aceste cornuri delicioase care le-am prestat pana acum de vre-o 4ori sub diferite .Multumesc ca impartasiti cu noi pasiune d-voastra care este si a noastra. Mult succes in continuare si sa va de-a d-zeu multa sanatate!

  11. Alina spune:

    foarte bune.mi-au iesit super.

  12. Cristinaploscar spune:

    de acord cu toti cei ce posteaza comentarii, super aceste cornuri, de altfel toate retetele tale.Le-am executat deja de 2 ori.Felicitari pentru tot ce faci.

  13. Rodica_mureszan spune:

    super gustoase aceste cornuri, ….draga Laura ai niste retete minunate, pacat ca nu imi ajunge timpul pentru a le incerca pe toate…esti grozava…tine-o tot asa

    • Anonim spune:

      Sa inteleg ca le-ai icnercat? Daca da, sa va fie de bine! In limita timpului, am convingerea ca o sa incerci si altele, Rodica. :)

  14. eu spune:

    Laura iti urmaresc blogul cu mare interes si am preparat nenumarate retete de-ale tale.Toate au iesit excelent.Aceste cornuri pentru copilasii mei sunt o nebunie.Felicitari pentru felul in care gatesti .

  15. Angelica Mioveni spune:

    O reteta de cornuri minunata, pozele pas cu pas m-au ajutat mult sa imi reuseasca. Nu am mai facut pana acum aluaturi dospite, dar mi-au resit. Multumesc, Laura

  16. lauralaurentiu spune:

    corni, raluca, va multuemsc foarte mult pentru aprecieri. Sa va fie de bine, draga Ralu.

  17. raluca spune:

    Buna, Laura. Foarte bune si pufoase, le-am facut acum 2 seri si le-am umplut cu cascaval si branza philadelphia, si un pic de cascaval ras pe deasupra. perfecte cu un pahar de kefir, mai ales cand iti bate ploaia in geam, mai-mai sa dam drumul si la caldura, dar am zis ca nu o facem, macar de principiu, ca e iulie…(suntem in Redmond, wa).multumim.

  18. Anonymous spune:

    Draga Laura,in loc de branza de vaci putem lucra oare cu crema-branza PHILADELPHIA?

    Multumesc,A.M.

  19. DiAnais spune:

    Ce faine sunt! Ar fi tare interesant de vazut si una dintre pozele mai vechi – un fel de before and after. :)

  20. corni spune:

    Am facut cornurike cu iaurt o reusita de reteta.BUNE LAURA TINE-O TOT ASA.Am incercat multe din retetele tale.sunt ffffoarte buuuneee.

  21. Dorina spune:

    Am facut cornurile , sunt dementiale.Mi-au iesit 26 de bucati …. prea putine , :).Data viitoare dublez cantitatile.Si vreau sa incerc si varianta dulce.

  22. Penzionarul_oz spune:

    Sunt curios ce gust au si cam cand ar trebui mancati, ma refer ca desert sau intre mese ?

  23. Andreea spune:

    Laura, tocmai am scos de la cuptor cornuletele si mananc unul. Sunt de viiiis. La capitolul aspect nu prea mi-au iesit, cred ca din cauza da nu am intins destul de bine foaia de aluat, dar gustul compenseaza din plin. Cred ca sunt cele mai bune cornulete pe care le-am mancat pana acum.( mai ales ca sunt primele pe care le fac :D in cariera mea de gospodina ) Foarte , foarte fragede !

  24. Lale spune:

    Laura,arat super cornuletele tale eu vreau sa fac si sa le umplu cu nuca si zahar.Oare merg?
    Pupici

  25. lauralaurentiu spune:

    Pansy, chiar sunt foarte fragede si cu un gust foarte bun. Vacanta placuta iti doresc!

  26. pansy spune:

    dupa ce ma intorc din vacanta am sa le fac si eu.par asa fragede.probabil ca si sunt.

  27. lauralaurentiu spune:

    ellis-el , ma bucur din suflet, sa va fie de bine! E o reteta buna sa ti-o amintesti cand ai vreo petrecere, pana te ocupi de restul, astea se dospesc in frigider, nici nu stii caand le-ai facut! :)

  28. lauralaurentiu spune:

    Cris, daca au disparut atat de repede inseamna ca v-au placut, sa va fie de bine! :)

  29. lauralaurentiu spune:

    Ciusca, te inteleg, dar crede-ma ca se fac intr-o joaca! :)

  30. lauralaurentiu spune:

    Dorina, daca te vei hotari sa le faci, te astept cu impresii!

  31. lauralaurentiu spune:

    Luiza, ma bucur mult daca le faci, te astept cu impresii, va pupam si noi!

  32. lauralaurentiu spune:

    Irina, multumesc frumos, asa e, sunt fragede de tot. :)

  33. lauralaurentiu spune:

    Liana10 – le-ai furat, sa-ti fie de bine! :P

  34. lauralaurentiu spune:

    Daniela, multumesc de complimente, intr-adevar, dospirea la frigider e buna: nu trebuie sa ai grija sa feresti aluatul de curenti de aer, de schimbari de temperatura, in plus, in timpul de asteptare, poti face orice altceva.

  35. lauralaurentiu spune:

    Andreea, ma bucur mult ca te incanta reteta asta, e foarte practica si usor de facut, sunt convinsa ca o sa iti prinda bine. Sunt curioasa de rezultatul tau si te astept cu impresii.

  36. lauralaurentiu spune:

    Pt. persoana interesata de gogosi bine crescute: ceea ce vezi pe antetul blogului sunt asa numitele "crofne", gasesti reteta aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/02/crofne-banatene.html. Succes!

  37. lauralaurentiu spune:

    Nela, multumesc foarte mult, vizita ta mi-a facut placere si te mai astept.

  38. ellis_el spune:

    Mi-au placut tare mult cornurile astea cand le-am vazut asa ca le-am si facut imediat.Pe langa faptul ca sunt nemaipomenit de bune si usor de facut mai ies si multe,le-am umplut si cu gem si cu branza si am fost foarte multumita,ca de altfel de toate retetele Dvs.Mii de multumiri

  39. Anonymous spune:

    Le-am facut aseara si mi-au iesit 32 de cornulete din care, azi dimineata, supravietuisera vreo 5-6…

    Cris.

  40. Ciusca spune:

    Ei da, pe cornurile astea mi-ar placea – rara treaba – mai mult decat sa le fac, sa le gasesc dimineata calde pe masa langa un pahar cu lapte. Si cred ca, daca ar trebui, as putea sa ma multumesc si doar cu uitatul la ele :)

  41. Dorina spune:

    Ma gadila la nas mirosul cornurilor tale proaspat scoase din cuptor…Serios , am udat tastatura.Cat de curand vreau sa le fac si eu.

  42. Luiza spune:

    Lauraaa…la cum arata cornurile…ti-e foame si daca esti satul…un deliciu! chiar ca imi trebuia o idee de ceva cornulete,ca tot vreau sa fac de cateva zile…va pupam!

  43. Irina spune:

    Laura, arata excelent.Sunt convinsa ca sunt foarte fragede!

  44. Liana10 spune:

    Excelente! Ti-am furat doua…poate ma mai intorc dupa alte doua…lasa-le la indemana, draga Laura.Merci!

  45. Daniela spune:

    Buna Laura
    Arata foarte bine, mmm… si cu pranza nu mai zic. Acum cu caldurile aste e mai buna dospirea la frigider.
    Pe curand.

  46. Andreea spune:

    Buna Laura, esti minunata! Am mai auzit eu cum ca aluaturile cresc ele si la frigider dar nu m-am incumetat sa incerc pana acum. Vazand la tine…sigur e de bine!:) asa ca voi executa si eu cornurile astea. Permite-mi sa imprumut si eu reteta de la tine, caci eu una sunt innebunita dupa branza!:)Daca voi posta vreodata reteta la mine pe blog am sa scriu cu litere mari de o schioapa ca am luat-o de la tine ca sa vada lumea intreaga cat de super esti! :)

  47. Anonymous spune:

    Draga Laura,
    Sunt convinsa ca, cornurile acestea sunt foarte bune, ca si "cornuri de brutar", de altfel( pe care adesea la fac), insa, fiind o mare fana a aluaturilor, ma obsedeaza gogosii aceeia din colajul de poze din susul paginii… nu ai postat reteta?
    Nu fac gogosi, pentru ca, am incercat de cateva ori si mi-au iesit tari, ca piatra. Care-i secretul unora pufosi si moi, ca cei din fotografie?

  48. Nela spune:

    Moama cum pot sa arate si sunt atat de apetisante.O seara placuta in continuare

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE