Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie – rețetă pas cu pas
Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie – rețetă pas cu pas. Lista de ingrediente și modul de preparare, sfaturi de coacere și asamblare pentru rețeta de rulouri cu cremă de vanilie, una dintre cele mai îndrăgite rețete de patiserie.
Prăjitura preferată a bunicii mele era crempita (cremșnitul, adică). Îi plăcea atât de tare încât, fără să rateze o duminică, a făcut-o într-una, vreun an de zile. O vreme, îmi amintesc că m-am bucurat. Îi ieșea chiar bine crempita! La un moment dat, însă, îmi amintesc că m-am plictisit la culme. O perioadă am refuzat desertul apoi m-am revoltat de-a binelea și am reușit să-l câștig pe bunicu-meu de aliat.
Am convingerea că bunicului îi era absolut indiferent ce desert face bunica, duminica. Ceea ce i-a cerut, de fapt, a fost să-i facă pofta celei mici. ”Și ce-ai vrea să fac?”, m-a întrebat bunica. ”Orice în afară de crempită!”, i-am răspuns. Senină, chiar bine dispusă, bunica ne-a anunțat că așa va face. Iar duminică, în loc de crempită, ne-a servit cu rulouri din foietaj umplute cu cremă de vanilie. Adică exact aceleași elemente dar într-o prezentare diferită 😂.
De multe ori, îmi vine să râd, amintindu-mi întâmplarea asta. Bărbatu-meu mă ”complimentează”, spunându-mi că o moștenesc, mă dau peste cap și până la urmă fac exact ce și cum vreau. Pe lângă anumite trăsături de caracter și multe alte lucruri, materiale sau imateriale, am moștenit de la bunica și aceste tuburi de tablă, foarte vechi. Sunt chiar tuburile pe care, acum câteva zeci de ani, a reușit bunică-mea să înfășoare o crempită 😂, transformând-o în rulouri din foietaj cu cremă de vanilie.
Mai am niște forme asemănătoare, nou-nouțe, din tablă strălucitoare. Au mai degrabă o formă de conuri, așa că încă le prefer pe ale bunicii, atunci când le fac alor mei rulouri cu cremă de vanilie. Asta se întâmplă destul de des, pentru că aceste rulouri cu cremă de vanilie sunt unul dintre deserturile tradiționale, în zona noastră.
Cred că fiecare etnie din Banat le consideră reprezentative pentru propria bucătărie.
Românii le denumesc rulouri sau, uneori (depinde de umplutură, le zic ”șamrole”. Ungurii le spun Krémroló, germanii Kremerolle, cu varianta Schaumrolle, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Poate cei mai atașați de acest desert tradițional sunt cehii, care au o importantă comunitate, la noi, în Banat, pentru care desertul Kremrole este emblematic. Uneori umplu rulourile doar cu bezea vanilată, bătută pe aburi, alteori cu cremă de vanilie și/sau frișcă.
Indiferent de cine ar fi preparate, aceste rulouri din foietaj cu cremă de vanilie ne vorbesc pe aceeași limbă iar papilele noastre le răspund cu mare încântare. Rețeta se poate prepara atât cu foietaj făcut în casă (ceea ce recomand), cât și cu cel cumpărat. Rețeta foietajului de casă (video) o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente pentru Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie
pentru 12-14 bucăți
- 400 de grame de aluat foietaj cu unt
- puțină făină, pentru presărat planul de lucru
- 1 ou mic, bătut cât să se lichefieze
- puțin ulei, pentru uns formele de tablă
cremă de vanilie:
- 450 de mililitri de lapte integral
- 3 gălbenușuri proaspete
- 1 praf bun de sare
- 75 de grame de zahăr
- 40 de grame de amidon alimentar din porumb
- 2 plicuri de zahăr vaniliat bourbon sau 1 păstaie de vanilie sau 2 linguri de extract de vanilie
- 50 de grame de unt cu 82%, moale
în plus:
- zahăr pudră vanilat, pentru presărat, la final
- opțional, frișcă bătută
Mod de preparare Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie – rețetă pas cu pas
Prepararea cremei de vanilie
Pentru că această cremă de vanilie, cu care se vor umple rulourile, are nevoie de un timp mai mare de răcire, eu prefer să încep prin a o face pe aceasta. Am publicat mai demult rețeta video de cremă de vanilie (de patiserie), o găsiți cu un click pe poza de mai jos, cu toate detaliile.
1. Pe scurt, voi menționa și aici cum am procedat: am pus laptele la înfierbântat, într-o cratiță de 2 litri, cu fundul mai gros. Într-un castron separa, am frecat gălbenușurile cu sarea și zahărul. Am adăugat amidonul și am omogenizat totul. Când laptele s-a înfierbântat, l-am turnat peste amestecul de gălbenuș și amidon din castron, treptat, în timp ce am amestecat continuu cu telul în formă de pară.
2. Am turnat tot amestecul înapoi în cratiță și l-am fiert, amestecând continuu, până ce crema a fiert și s-a îngroșat. Am adăugat cele 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon (de data asta nu am avut păstaie de vanilie, ca atunci când am preparat rețeta video de mai sus). Am adăugat untul și am omogenizat bine.
3. Am acoperit crema cu folie alimentară, aplicată direct pe suprafață, ca să nu se formeze pojghiță. Am lăsat crema să se răcească bine, până la temperatura camerei. În final, am dat-o la frigider.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Crema se poate pregăti în avans și păstra la frigider, chiar de pe o zi pe cealaltă.
Întinderea și decuparea aluatului
4. Am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Am presărat planul de lucru cu făină, am plasat pe planul de lucru foaia de aluat și am întins-o cu sucitorul până la obținerea unui dreptunghi de aproximativ 40 x 30 cm.
5. Foietajul are tendința să se umfle mult, în timpul coacerii iar eu prefer să obțin rulouri cu cremă de vanilie mai fine, nu atât de groase. De aceea, perforez aluatul pe toată suprafața cu un perforator. Chestia asta se poate face și cu furculița dar e opțională. Cei care nu sunt deranjați de rulourile cu aluatul mai gros, pot sări peste acest pas.
6. Cu un decupator de patiserie cu rolă sau cu un cuțit, în lipsa acestuia, am decupat aluatul în fâșii paralele, pe latura mai scurtă a dreptunghiului de 40 x 30 cm. Fâșiile mele au lățimea de aproximativ 3 cm și lungimea de 30 cm. Mi-au ieșit 13 astfel de fâșii.
Observație: fâșiile de aluat se pot decupa fie cu rola netedă fie cu cea ondulată, nu are importanță. Eu le-am tăiat cum s-a nimenit, de data asta.
Asamblarea aluatului pe forme și coacerea
7. Cu o pensulă, am uns formele de tablă cu un strat fin de ulei. Pe cele lucioase (noi) nu le ung, dar la astea nu risc. Odată unse formele, am înfășurat pe tuburile de tablă fâșiile de aluat, începând de la vârf înspre bază, suprapunând câte puțin aluatul. Pe măsură ce le-am format, am așezat rulourile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu partea cu capătul înspre tavă, ca să nu se desfacă în timpul coacerii.
8. Cu o pensulă de patiserie, am uns rulourile de foietaj cu ou bătut. Atenție, oul nu trebuie să atingă capetele și nici forma de tablă! În caz contrar, există pericolul ca după coacere să nu le mai putem demonta de pe tuburile de metal.
9. Imediat, am dat rulourile la cuptorul deja preîncins la 190°C, la o înălțime medie. Le-am copt timp de 20 de minute. Timpul de coacere, însă, poate diferi de la un cuptor la altul. Ele sunt gata când sunt rumene peste tot.
Dacă se verifică și partea de jos, trebuie să se vadă că s-au copt bine, să fie rumene, fără porțiuni de aluat crud. Din fericire, doar unul dintre rulouri pare să se fi prins, la capăt, de forma de tablă. Acolo l-am dezlipit ușor, cu un cuțit cu lama subțire.
10. De la bunica, eu știu că aceste rulouri de foietaj se scot de pe formele de tablă cât sunt încă fierbinți. După ce se răcesc, se strâng pe formă și va fi greu (spre imposibil) să mai fie scoase întregi. Cu o mănușă de bucătărie trasă pe mâna stângă, am prins bine capătul de metal al formei. Cu mâna dreaptă, am răsucit ușor foietajul, fără să-l strâng, să nu se spargă. Imediat ce am simțit că mișcă, l-am tras afară de pe tub. Iată-le o parte dintre ele, așteptând să fie umplute.
Asamblare rulouri din foietaj umplute cu cremă de vanilie
Înaintea asamblării, atât crema de vanilie cât și rulourile coapte trebuie să fie complet reci. Am transferat crema de vanilie într-un poș și am umplut rulourile, pornind dinspre ambele capete. Opțional, rulourile se pot umple doar pe două treimi, lăsând capetele libere iar acestea se pot umple cu frișcă bătută. De această dată, le-am lăsat simple, mulțumindu-mă să le presar cu zahăr vanilat.
Oricum, au fost absolut delicioase și au dispărut mult mai repede decât mi-a luat să le fac!
MAI MULTE REȚETE CU FOIETAJ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns