Cornulețe țigarete cu gem sau magiun, fragede și gustoase – rețetă detaliată
Cornulețe țigarete cu gem sau magiun – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat, ilustrat cu poze pas cu pas. Rețeta unui produs de patiserie fraged și gustos, explicată în detaliu: cornulețe țigarete.
E-așa de fain să ai niște cornulețe fragede la îndemână, când apar niște musafiri sau pur și simplu când vrei să-ți transformi pauza de ceai sau de cafea într-un moment special! Soțul meu, în mod special, le adoră. Cu ani în urmă, făceam foarte des cornulețe fragede cu osânză (că aveam de unde s-o procur). Pe astea, omul meu le mânca efectiv ca pe semințe! Osânza, însă, a devenit tot mai greu de procurat și când reușesc să fac rost de-o juma’ de kil, parcă prefer să fac niște haioșe. Oricum, Vukomir le devorează și pe astea 😂. Rețeta de haioșe, dacă vă interesează, o găsiți cu un click pe poza de mai jos, doar că vă avertizez că nu e o rețetă pentru începători.
Rețeta de cornulețe țigarete cu gem sau magiun, pe care v-o propun în continuare, este chiar ușor de făcut, însă. Ies niște produse de patiserie excelente, foarte fragede și plăcut aromate. În plus, se păstrează perfect vreme îndelungată, devenind parcă tot mai fragede. Asta, desigur, dacă nu le găsește cineva, să le facă să dispară. Pentru rețeta asta faină, cu ingrediente accesibile, trebuie să îi mulțumesc Danei, de la care m-am inspirat.
Găsiți mai jos indicațiile de preparare, explicate în detaliu. Spor la prăjiturit!
Ingrediente cornulețe țigarete cu gem sau magiun
- 450 de grame de făină 000 + încă puțină, pentru presărat planul de lucru
- 200 de grame de unt cu 82 %, la temperatura camerei
- 150 de grame de smântână 30% grăsime
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuș
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- coaja rasă de la o lămâie BIO
- 300 de grame de magiun de prune (fără zahăr, consistent)
- 1 linguriță rasă de sare (5-6 grame)
- zahăr pudră vanilat pentru finisare, după coacere
Mod de preparare cornulețe țigarete cu gem sau magiun – rețetă detaliată
Câteva precizări
- În loc de unt, pentru rețeta de cornulețe țigarete se poate folosi untură de porc sau un amestec de unt (100 de grame) și untură (tot 100 de grame). Dacă folosiți untură, recomand un sortiment de smântână cu un procent mai mic de grăsime, 20-25% ar fi suficient.
- Am folosit smântână fermentată (groasă, acrișoară), cea pentru frișcă sau cea lichidă – pentru gătit – nu e ceea ce trebuie pentru rețeta de cornulețe țigarete.
- Untul și/sau untura trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a începe lucrul.
- Pentru umplerea cornulețelor, se poate folosi orice gem consistent, făcut în casă. Nu recomand gemurile cu gelifianți, acelea se topesc și curg în cuptor. Eu am folosit magiun de prune făcut în casă și, după părerea mea, e cea mai bună alegere.
Prepararea aluatului
1. Am pus într-un castron încăpător untul la temperatura camerei (destul de moale), tăiat bucățele. Am adăugat sarea, oul întreg și gălbenușul. De la început am adăugat și zahărul vanilat bourbon.
2. Cu mixerul, la viteză mică, am mixat ingredientele din castron. Iată de ce e important să fie untul moale, ar fi imposibil de mixat dacă ar fi tare. NU urmărim ca untul și ouăle să formeze o cremă ca alifia! Chiar dacă vom obține o compoziție cu aspect tăiat, pentru reușita rețetei de cornulețe țigarete e important doar să fie omogenă.
3. După ce compoziția de ou și unt s-a omogenizat, am adăugat coaja rasă de lămâie și smântâna, apoi am omogenizat bine.
4. Deasupra ingredientelor din castron, deja omogenizate, am cernut făina (cele 450 de grame), printr-o sită deasă.
5. Cu o spatulă solidă, am încorporat rapid făina în compoziția de unt, ou și smântână. Am insistat cu amestecarea până ce am obținut un aspect de firmituri mari, asa cum se vede în imaginea de mai jos.
6. Imediat ce am ajuns în stadiul de la pasul anterior, am răsturnat tot conținutul castronului pe planul de lucru foarte curat. Cu spatula, am răzuit și castronul de ingredientele care aderaseră de acesta. Rapid, am frământat aluatul fără să insist prea mult, doar cât să fie omogen. Evident, doream ca aceste cornulețe țigarete să iasă fragede, nu să aibă o textură cauciucată, ca de pâine, ceea ce se întâmplă în urma frământării excesive. Imediat ce am obținut un aspect omogen al aluatului, m-am oprit din frământat, deci.
Răcirea aluatului
7. După omogenizare, am modelat aluatul într-o bilă pe care am aplatizat-o ușor. Am împachetat aluatul în folie alimentară și l-am dat la frigider pentru o oră.
Întinderea aluatului și porționarea
8. După trecerea timpului de odihnă al aluatului, am pornit cuptorul și l-am setat la 180 grade Celsius, căldură de jos și de sus, cu ventilație.
9. Am presărat planul de lucru cu puțină făină și am despachetat aluatul din folie. Cu un tăietor de patiserie, l-am împărțit în două. Am lucrat pe rând, cu câte o jumătate iar bucata de aluat rămasă am reambalat-o în folie și am păstrat-o între timp la frigider.
10. Pe planul de lucru presărat cu puțină făină, am întins prima bucată de aluat într-o foaie subțire, dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 2 mm. Cu o rolă de patiserie, am împărțit foaia de aluat în bucăți dreptunghiulare de aproximativ 10 x 7-8 centimetri. Puteți să le faceți ceva mai mici, dacă preferați, vor ieși cu ceva mai multe cornulețe țigarete dar vor fi cu ceva mai greu de rulat.
Umplerea cornulețelor
11. Am pus pe fiecare dreptunghi de aluat câte 1 linguriță de magiun consistent. Dacă folosiți un gem ceva mai lichid, puteți să-l amestecați cu nucă măcinată, care va absorbi umiditatea și nu îi va permite să curgă în timpul coacerii.
12. Odată distribuit magiunul, l-am întis cu dosul linguriței, pe fiecare dreptunghi de aluat, lăsând marginile libere.
13. Pornind dinspre latura mai lungă (cea de 10 cm), am rulat cornulețe cât de strâns am putut (evident, cu magiunul în interior). Dacă nu se rulează strâns, e posibil să se desfacă în cuptor și nu vor avea cel mai reușit aspect.
14. Am aranjat toate cele 18 cornulețe țigarete care mi-au ieșit din prima parte de aluat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele. Am căutat să le pun cu tăietura la bază, să nu cumva să se desfacă în timpul coacerii. Le-am dat imediat la cuptor, la o înălțime medie. Repet, cuptorul era preîncins la 180°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus.
15. În cazul meu, coacerea a durat 15 minute, în funcție de cuptor și de setările lui poate dura ceva mult (până la 20 de minute, în cuptorul static). Ceea ce contează este ca, în final, cornulețele să fie ușor aurii, cu urme brun deschis pe alocuri.
Încă o poză cu tava proaspăt scoasă din cuptor, mai de aproape, să vedeți ce frumos s-a expandat aluatul în timpul coacerii.
Finisare cornulețe țigarete și modelarea celei de a doua șarje
16. Imediat ce am scos tava cu cornulețele coapte din cuptor – fără să opresc cuptorul -, am scos și aluatul care aștepta în frigider. Am lăsat aluatul pe planul de lucru și, imediat, cât cornulețele au fost destul de fierbinți, le-am tăvălit prin zahăr pudră vanilat. Fierbinți fiind, zahărul va adera bine de ele, îmbrăcându-le.
17. Am aranjat cornulețele pudrate cu zahăr pe un platou și, cât de rapid am putut, am parcurs din nou pașii de la 10 la 15, cu a doua șarjă de cornulețe țigarete. Firește, după ce au fost coapte, le-am tăvălit și pe acestea prin zahăr pudră.
Servirea
Înainte de servire, am lăsat cornulețele să se răcească bine. Reci fiind, le-am depozitat într-o cutie cu capac și le-am pus în cămară. Teoretic, ar trebui să se păstreze perfect, în cămara răcoroasă, timp de vreo două săptămâni. Practic, niciodată nu au rezistat atât iar poza de mai jos cred că vă lasă să vă faceți o idee de ce s-a întâmplat asta.
Cornulețele sunt fragede de se topesc în gură! Gustul lor e foarte plăcut, aromat subtil cu vanilie și lămâie iar combinația dintre magiunul acrișor și aluatul cu unt e absolut delicioasă! Pentru mine, unul singur e îndeajuns, lângă un ceai sau o cafea. Soțul meu, însă, e un mare pasionat de aluaturi fragede și devorează câte cinci o dată, deși sunt destul de măricele, prin comparație cu clasicele cornulețe. Una peste alta, e o excelentă rețetă pe care sper să o încercați și să reveniți cu impresii.
MAI MULTE REȚETE DE CORNULEȚE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns