Trigoane aperitiv cu șuncă și brânză – din foietaj fals
Trigoane aperitiv cu șuncă și brânză – din foietaj fals – rețetă detaliată pentru un produs de patiserie excelent, din aluat care se desface în foițe fine, fără nicio împăturire. Cât se coc trigoanele din foietaj fals și la ce temperatură? Trigoane sau pateuri cu șuncă și brânză – ingrediente și mod de preparare ilustrat cu poze.
De curând, v-am prezentat rețeta de foietaj fals, asupra căreia voi reveni mai detaliat în descrierea modului de prepare. Vă spuneam, atunci, că în următoarea perioadă voi arăta câteva aplicații ale acestui aluat super bun și adaptabil unei palete largi de produse de patiserie. Din acest aluat am făcut sărățele fabuloase, pogăcele perfecte și aceste trigoane aperitiv cu șuncă și brânză, pe care le puteți vedea mai îndeaproape în poza de mai jos. Nu-i așa că arată fabulos? Ai jura că sunt făcute din foietaj, dar nu, sunt din acest aluat foarte ușor de făcut, care nu necesită nicio împăturire!
Aluatul din care am făcut aceste trigoane aperitiv – sau pateuri cu șuncă și brânză, dacă preferați să le numiți așa – e foarte ușor de făcut, indubitabil. În plus, avem și alte motive să-l alegem, pentru produsele noastre de patiserie: conține doar ingrediente naturale, neprocesate în exces. Brânza de vaci, care este un ingredient important al aluatului, poate fi și ea făcută în casă. Se poate folosi unt gras sau untură, pentru o variantă mai puțin costisitoare. Subliniez că aceste trigoane aperitiv sunt doar unul dintre multele produse de patiserie delicioase care se pot face cu acest aluat. Hai să vă povestesc cum le-am făcut!
Ingrediente trigoane aperitiv cu șuncă și brânză – din foietaj fals
- 250 de grame de făină
- 250 de grame de brânză de vaci (stoasă de zer)
- 250 de grame de unt cu 82% grăsime sau 185 de grame de untură de porc
- 1 linguriță rasă de sare
- 100-150 de grame de șuncă slabă (șuncă de Praga sau șunculiță de curcan sau de pui etc), în felii subțiri
- 100-150 de grame de cremă de brânză (sau cașcaval feliat)
- 1 ou bătut
- semințe de chimen, de mac sau de susan pentru finisare
Mod de preparare trigoane aperitiv cu șuncă și brânză – din foietaj fals
Aluatul
1. Nu voi insista foarte mult asupra modului de preparare al aluatului. Practic, lucrurile sunt atât de simple încât pot fi explicate într-un singur paragraf. Într-un castron, am amestecat sarea cu făina apoi am adăugat brânza de vaci și untul și am frământat un aluat omogen. Am învelit aluatul în folie alimentară și l-am dat la frigider. Repaosul aluatului este obligatoriu și durează minimum 12 ore, maximum 48 de ore. Toate detaliile preparării acestui aluat le puteți citi cu un click pe poza de mai jos.
Întinderea aluatului în foaie și porționarea
2. După trecerea timpului obligatoriu de odihnă, am scos aluatul de la frigider și l-am lăsat pe planul de lucru timp de o oră, să revină la temperatura mediului ambiant. Astfel, acesta va deveni mai ușor de întins în foaie.
Am presărat planul de lucru cu puțină făină. Am despachetat aluatul din folie și l-am împărțit în două jumătăți, ca să lucrez mai ușor.
Imediat, am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație.
3. Pe rând, am întins fiecare bucată de aluat în câte o foaie cu grosimea de 3-4 mm. Am căutat să obțin foi de aluat aproximativ pătrate, cu latura în jur de 35-36 cm.
4. Cu rola de patiserie (sau cu cuțitul), am împărțit aluatul în pătrate cu latura de aproximativ 11-12 cm. Din fiecare jumătate de aluat întinsă în foaie am obținut câte 9 pătrate. Astfel, mi-au rezultat, în total, 18 trigoane aperitiv.
Asamblare pateuri cu șuncă și brânză – trigoane aperitiv
5. Cu o pensulă de patiserie înmuiată în ou bătut, am uns 2 margini ale fiecărui pătrat de aluat.
6. Am tăiat feliile de șuncă în triunghiuri, așa încât să poată fi acoperite de aluat. Pe fiecare pătrat de aluat, am plasat câte 2 felii de șuncă, suprapuse, și câte 1 linguriță de cremă de brânză. Crema de brânză se poate înlocui cu o felie subțire de cașcaval sau cu mozzarella.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Observație: în cazul în care doriți să folosiți șunca presată de casă, găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
7. Am pliat pătratul de aluat, pe diagonală, acoperind șunca și crema de brânză. Foarte rapid, am format trigoane aperitiv. Totodată, ajunsă în acest punct, cuptorul mi-a semnalizat sonor că deja este încins.
Finisare și coacere
8. Imediat, am aranjat primele 9 pateuri într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. În timpul coacerii primei șarje, le-am modelat pe celelalte 9 (din a doua jumătate de aluat).
9. Rapid, am finisat suprafața trigoanelor cu ou bătut și le-am presărat cu chimen. Așa cum am precizat și în lista de ingrediente, aceste trigoane aperitiv pot fi presărate și cu mac, cu susan sau lăsate simple, doar unse cu un pic de ou. Imediat, am dat tava în cuptorul preîncins la 190°C, căldură de jos și de sus, funcția de coacere cu ventilație. Le-am așezat la o înălțime medie.
10. După primele 15 minute de coacere, în care trigoanele se umflă rapid și vizibil, am redus temperatura cuptorului la 180°C și am continuat coacerea încă 15 minute. Cu toate astea, cuptoarele funcționează diferit, așa că recomand să aruncați câte un ochi către cuptor după 25 de minute de coacere, să nu cumva să aveți surprize neplăcute.
Odată coapte, am lăsat aceste pateuri cu șuncă și brânză să se răcească bine, pe un grătar special pentru răcirea produselor coapte. Iată și o secțiune foarte grăitoare, care vă lasă să aflați totul despre trigoanele aperitiv din foietaj fals: foițe fine, umplutură faină, foarte apetisante și gustoase!
O precizare: v-am spus că, în timp ce am copt prima șarjă de trigoane aperitiv, le-am modelat pe celalte 9. Așa a fost, doar că, în final, ajunsă până la pasul 8 al preparării, am decis să nu le mai coc. Le-am împachetat într-o pungă cu ziplock și le-am congelat. După o săptămână, le-am scos din congelator, le-am lăsat 2 ore pe masa din bucătărie apoi am continuat de la punctul 9. Au ieșit perfecte, cu nicio diferență față de primele!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns