Cautare in site
x inchide

Cornulete fragede

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 06.12.2011
Rating
4.9
(289)
SARI LA RETETA
Rating
4.9
(289)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

83 comentarii la Cornulete fragede

  1. Adina spune:

    Aș vrea să fac aceste cornulețe care arată minunat și sunt atât de lăudate, dar felul în care miroase osânza crudă, mă descurajează!
    Mi-e teamă că va persista mirosul în preparatul final.

  2. Alina spune:

    buna ziua ! oare cat poate fi păstrat aluatul la frigider ?

  3. Gabriela spune:

    Cred că Lenuța se referea la osânzele ,alea se făceau așa cum spune ea.
    Chiar acum am in cuptor două tăvi de cornulețe după rețeta ta ,abia aștept să văd cum ies .
    Mulțumesc pentru rețetă!

  4. Corina spune:

    Sunt minunate aceste cornulete ,eu le-am facut de câteva ori și de Crăciunul acesta le voi face din nou !!! Multumim pt reteta !

  5. Laura spune:

    Buna seara,imi puteti spune ,va rog,cat de grasa trebuie sa fie smantana ? Multumesc

  6. Tina spune:

    Am facut de 2 ori cu unt si mi-au iesit bine. Acum am facut cu untura si cred ca pot sa le arunc. Nu pot face nimic cu aluatul, mi se sfarama tot. Ce pot face?

  7. Violeta Stefan spune:

    Laura,nu am inteles cum se modeleaza.Arata super ale tale si doream sa le modelez ca tine.Cu stima,Violeta

  8. Ana Mălai spune:

    Am încercat și eu rețeta! Extraordinare!!

  9. Lenuta uverici spune:

    Draga Laura te rog sas imi spui daca trebuie inpaturate chiflele cu unturita sau doar cum leai facut tu puse in frigider .Imi aduc aminte mama la taierea porcilor le impatura de trei ori.te .iti multumesc mult .e.Esint plecata de la satPESAC DIN 1984 .AM CAM UITAT.

  10. Roxana spune:

    Mă scuzați că pricep mai greu, dar cum pot ieși 60 de cornulețe dacă aluatul se împarte în 2, fiecade bucată se întinde într-o foaie, și din foaia întinsă în imagine vă rezultă 9 bucăți. Din a doua foaie rezultă mă gândesc tot 9, deci 19 cornulețe. De unde 60? :)

    • Dacă vă uitați în imaginea de mai jos, cu tăvile, veți putea număra în fiecare tavă vreo 27 de cornulețe, că primul rând de 3 bucăți nu se văd din cauza încadrării. Se pot face chiar mai multe de 60, dacă le tăiați mai mici, ele cresc mult în timpul coacerii. Dumneavoastră ați văzut o bucată de aluat în care se pot număra 9 pătrate, dar aceea nu este foaia întreagă de aluat, ci ceea ce am păstrat pentru pozat. Ar fi foarte dificil să încadrez într-o fotografie o foaie de aproximativ 30×81 cm, în care să poată număra cititorii cele 30 de bucăți de aluat decupate din aceasta. :) Aveți, deci, opțiunea să mă credeți pe cuvânt, așa cum au făcut mulți alți cititori care au încercat rețeta, sau să rămâneți cu convingerea că încerc să vă dezinformez și să încercați alte rețete.

  11. Alina spune:

    Buna ziua!Are ceva dacă osânza nu este cruda?Eu o am topita…Se poate face și cu aceasta?

  12. Alina spune:

    Buna ziua, as vrea sa incerc reteta de cornulete dar vreau sa ma asigur ca am inteles bine, la aluat nu se foloseste deloc zahar? Va multumesc anticipat pentru raspuns si revin cu impresii dupa ce le fac, sunt sigura ca o sa iasa grozav de bune, toate retetele pe care le-am incercat de la dumneavoastra au fost incredibil de gustoase si reusite.
    Felicitari pentru munca depusa!

  13. Adriana spune:

    Multumesc pentru ca ati impartasit cu noi reteta. Le-am facut astazi si sunt deliiiiicioase. Sarbatori fericite!

  14. Aurora Oncescu spune:

    In reteta va referiti la functia de ventilatie a cuptorului, pentru a coace deodata doua tavi.
    Stiu ca daca se foloseste aceasta functie, temperatura e mai mica.
    Puteti ,va rog, sa precizati?
    Am osanza macinata si congelata de la Craciun, cand am facut reteta dv. de haios(care a fost un mare succes!) si vreau sa incerc cornuletele, fara riscuri, dar si sa castig un pic de timp, prin coacerea a doua tavi simultan!
    Precizez ca cuptorul meu electric are urmatoarele functii: statica (caldura din toate partile; o folosesc la prajituri , cu temperaturi intre 175 – 200/ 225 grade, dupa caz); statica pentru partea de jos a cuptorului (prajituri cu asemenea recomandare); ventilata (atat pentru caldura sus-jos cat si pentru numai de jos).
    Va multumesc anticipat.

    • La functia cu ventilatie se seteaza o temperatura mai mica daca se coace o singura tava. Atunci cand coaceti doua tavi, caldura necesara e mai mare, e bine sa setati cuptorul la temperatura indicata in articol. Mult succes si va astept cu vesti bune!

  15. Simona spune:

    Sunt formidabile! Cele mai bune cornulete pe care le-am mancat. Multumesc!

  16. Roxana spune:

    E ok daca las aluatul peste noapte la frigider?

  17. Claudia Nyerjak spune:

    Grozave,Laura!!!Le-am facut cu unt si sunt delicioase!!!!Multumesc pentru reteta!!!

  18. Senni spune:

    O reteta deosebita… N’am utilizat osânza ca nu am gasit unde locuiesc. Am utilizat untura. Si in loc de iaurt am pus smântâna (25% grasime). Au iesit fragede, pufoase si minunat de gustoase!! Multumesc.

  19. nouatigaraelectronica spune:

    extrem de bune…inca una din retelele cu care am crescut

  20. doinita spune:

    o reteta usor de pregatit, acum am in cuptor ultima tava, intr-adevar sunt delicioase…felicitari si multumesc din suflet pentru reteta.

  21. Carmen spune:

    delicioase!!!!! le-am facut cu margarina in loc de osanza!

  22. Laura Dicu spune:

    merci de reteta ……eu le-am facut cu unt de doua ori si au iesit super pufoase….

  23. Dobre Gabby spune:

    pot sa le fac cu unt? pt ca nu maninc nimic de porc?

  24. Savinela64 spune:

    cu unt sunt tot atit de fragede?

  25. Erikaflorin spune:

    buna la cornulete nu se pune praf de copt sau ceva sa creasca?

  26. simona spune:

    se poate face si cu unt?pentru vegetarieni?

  27. Niculina spune:

    a da am inteles care e diferenta pt k am,ccitit comentariile 

  28. Niculina spune:

    sau pot sa o inlocuiesc cu untura??

  29. Niculina spune:

    adica OSANZA este untura ?????

  30. am facut sunt super multumesc de reteta va doresc cat mai multe si mai bune 

     

  31. Jane Marple spune:

    Laura,

    multumesc foarte mult pentru explicatii si exemple. Ultima intrebare :-) Am cumparat 1 kg
    de osanza proaspata, am facut cornulete (au iesit minunate) si mi-a ramas acum osanza.
    Cum se pastreaza cel mai bine? La congelator, sau sa o topesc asa cum ai explicat tu si o
    pot folosi ca untura la alte retete? (Am inteles ca untura este slanina de sub piele, de acea
    mai intreb, daca se poate topi si osanza, sau daca asta nu e o idee buna.)

    Inca o data multe multumiri,
    Miss Marple

    • Natalia spune:

      cel mai bine se pastreaza la congelator, noi asa o pastram de la taierea porcului si pana aveam nevoie de ea. o poti si topi, pentru a o folosi ca untura, dar are un miros mai… puterenic, zic eu. stiu ca raspunsul e cam tarziu dupa postarea ta, dar poate iti va fi de folos la urmatoarea achizitie de osanza :)

  32. Jane Marple spune:

    Multumesc pentru explicatie, am inteles. Dupa comentariul Elizei se pare ca se pot folosi amindoua (osanza si untura) la prajituri aparent cu resultate asemanatoare (aici nu am nici un fel de experienta), e adevarat?
    La ce alte prajituri mai folosesti tu osanza? (inafara de cornulete) Si la ce folosesti tu untura?

    Miss Marple

    • Anonim spune:

      Uite, iti dau niste exemple cu linkurile catre reteta: cu osanza – Haios; cu untura – Baigli cu mac si nuca sau Biscuiti fragezi. Si ar mai fi :). Osanza se
      foloseste mai mult pentru aluaturi care se doreste sa se desfaca in foite, iar untura fragezeste aluaturile dospite sau cele asemanatoare aluatului „brisee”.

      2012/2/8 Disqus

  33. Jane Marple spune:

    Laura,

    poti te rog sa ne explici noua, ignorantilor, care e diferenta dintre osanza si untura/unsoare?

    Miss Marple

    • Anonim spune:

      Da, untura este slanina de sub piele (sorici) topita, care se face asa: slanina se taie in bucatele si se pune intr-un ceaun pe foc mediu-mic, supraveghind sa nu se prinda, pana cand se topeste grasimea si rezulta jumarile (din bucatile de slanina); se scurge bine printr-o sita iar cand se raceste lichidul se va coagula, rezultand o grasime alba (untura). Osanza este grasimea alba care este situata in abdomenul porcului, invelind viscerele. Aceasta nu se topeste, doar se curata de pielita si se macina prin masina, fiind folosita la prajituri in stare cruda.

      • Ion spune:

        In trecut,(pana acum 50-80 ani, la tara) majoritatea mancarurilor erau realizate cu untura.In gospodarie se cresteau porci pentru carne sau pentru slanina.
        Gospodarul estima de cata slanina are nevoie si restul transforma in untura.
        Untura este grasimea topita si solidificata obtinuta dupa prelucrarea porcului.
        Dupa alegerea si fasonarea „tablelor ” de slanina (bucati) care se prelucrau ulterior in sare si la fum pentru a se obtine slanina destinata consumului, restul de slanina ramasa impreuna cu bucatile cazute la fasonare se topeau pentru obtinerea unturii.Prin topirea slaninei se obtine un lichid care se filtreaza de impuritati si care dupa racire devine o unsoare de culoare alba (untura) si bucatile solide (unele cu mici bucati de carne ramase de la fasonat) care dupa presare ajung jumeri.
        Osanza, este o grasime mult mai fina si de o calitate mult mai buna care se foloseste cruda si se afla la gatul porcului ( gusa).
        O comparatie putin fortata este utilizarea pentru asezonarea la o salata, de ulei de gatit de floarea soarelui sau ulei de masline presat la rece.
        Se poate sa fie utilizata si osanza din abdomen, insa din cate a-mi aduc aminte, in Alba, osanza era cea de la gusa.Iar cand eram pusti una din gustarile preferate era unsoarea pe paine, cu sare sau zahar si asezonata cu ceapa verde, usturoi verde sau ce mai aparea in gradina la acel moment( ridichi, rosii, castraveti, ardei) dupa care eram gata din nou sa colindam pe coclauri toata ziua.

  34. Eliza spune:

    La cat de bune mi-au iesit cu untura, nici nu ma tenteaza sa le fac cu osanza. Nici mie nu mi-a venit sa cred ce bunatati au iesit, sotului nici atat. Doar ca eu am intins aluatul, l-am uns cu ulei, l-am rulat dupa care l-am dat la frigider vreo 2 ore. Cornuletele au crescut foarte mult, si s-au desfacut in foite multe ca haiosul. La fel cum a mai zis cineva intr-un comentariu, si eu sunt bihoreanca si asa se face aici, asa facea bunica, iar reteta e aproape la fel. Dar eu am facut aceasta reteta dar cu untura si sunt foarte multumita. Va multumesc!

  35. anca grigorescu spune:

    musai sa le fac ,asa ca „ma risc” cu unsoare                 :)

  36. anca grigorescu spune:

      :) ce fain arata       :)         nu am osanza ,oare nu se poate inlocui cu untura ?                   :)

  37. eileen cuisine spune:

    Foarte, foarte bune cornuletele tale, tocmai am terminat de facut cateva tavi. Am cautat mai multe retete dar a ta mi s-a parut cea mai buna si nu regret nimic! Super !!

    • Anonim spune:

      Ma bucur foarte mult, sa iti fie de bine! Si eu am repurtat un succes rasunator cu aceste cornulete :).

      • alina spune:

        nu vad cantitatile,imi apare scris ceva cu internet.. exact unde scrie ingredientele,ma puteti ajuta cu lista ingredientelor,si cantitatea? multumesc!

      • lauralaurentiu spune:

        Foarte ciudat! Nu stiu cum e posibil sa nu vezi *doar* lista ingredientelor si sa vezi restul retetei, dar, in fine, le-am copiat de pe pagina (caci eu le vad) si iata-le:

        *Ingrediente:*
        *(rezulta 60 de bucati de marime medie, se pot face si mai multe sau mai putine, in functie de dimensiunea care li se da, din aceleasi ingrediente)*
        – 125 de grame de osanza de porc cruda, macinata
        – 4 galbenusuri
        – 100 de ml. de iaurt (reteta originala era cu smantana, mi s-a parut ca are deja multa grasime si a iesit si asa)
        – 1 praf de sare
        – 1 lingura cu esenta de vanilie
        – faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de tare (250-300 de grame, in functie de calitatea fainii)
        – umplutura dupa gust: gem consistent, acrisor, de prune, macese, caise, nuca macinata amestecata cu bezeaua albusurilor ramase, rahat etc.)
        – faina pentru presarat planul de lucru
        – zahar pudra vanilat pentru presarat

        2012/2/18 Disqus

      • mikaelacorina spune:

        Imi pare bine ca ai trecut aici ingredientele,pentru ca e adevarat ca  nu apar,apare „pagina web nu functioneaza”.