Cornulete fragede
Cornulete fragede cu osanza. Cornulete fragede cu gem. Cornulete foarte fragede din aluat fin care se desface in foite.
Povestea retetei de cornulete fragede
Perindarile mele de-a lungul si de-a latul Banatului meu drag m-au dus acum cativa ani in satul Murani, situat intr-o zona colinara de o frumusete patriarhala, un sat mic, cu ulite pietruite, umbrite de bagrini (salcami) si de nuci, cu case traditionale si cu un somptuos conac inconjurat de stejari seculari. Am fost vrajita de toata aceasta frumusete, unde mai pui ca era si Ruga satului, sarbatoarea hramului bisericii, care se sarbatoreste la noi in Banat in fiecare casa din comunitate cu mare fast, cu muzica bănățeană (asa se explica prezenta mea acolo), cu mancare buna si imbelsugata si cu multe prajituri.
VEZI ȘI REȚETA DE CORNULEȚE ȚIGARETE CU GEM SAU MAGIUN – CLICK PE POZA DE MAI JOS
O doamna, a carei pricepere se pare ca este recunoscuta si respectata de toata comunitatea, a fost desemnata sa faca prajituri pentru oaspetii cei de seama. Asa am avut sansa sa gust aceste cornulete pentru prima data, fragede de se topesc in gura, un aluat care se desface in foite fine, ce mai, dupa ce mananci unul, nu te mai poti opri!
I-am cerut doamnei reteta cornuletelor si, spre rusinea mea, am crezut ca nu mi-a dat-o corecta. Mi se parea ca nu au cum sa fie atat de fine, foietate si fragede, printr-o modalitate atat de simpla de preparare.
Dupa o vreme, mi-am luat inima-n dinti si-am zis „fie ce-o fi”. Am probat reteta asa cum o primisem de la doamna cea iscusita si m-am convins de priceperea si bunele dumneaei intentii. Primisem o reteta de cornulete fragede exceptionale! Cu mare drag vreau sa impartasesc cu voi aceasta reteta de cornulete fragede cu osanza, foarte potrivita pentru platourile de prajituri de sarbatori dar si alaturi de o cana cu lapte sau la cafea.
Ingrediente Cornulete fragede cu osanza
(rezulta 60 de bucati de marime medie, se pot face si mai multe sau mai putine, in functie de dimensiunea care li se da, din aceleasi ingrediente)
- 125 de grame de osanza de porc cruda, macinata (dacă nu aveți de unde să procurati osanza, inlocuiti cu 150 de grame de unt cu 82% grasime)
- 4 galbenusuri
- 100 de ml. de iaurt (reteta originala era cu smantana, mi s-a parut ca are deja multa grasime si a iesit si asa)
- 1 praf de sare
- 1 lingura cu extract de vanilie
- 250-300 de grame de faina (in functie de calitatea fainii)
- umplutura dupa gust: gem consistent, acrisor, de prune, macese, caise, nuca macinata amestecata cu bezeaua albusurilor ramase, rahat etc.)
- faina pentru presarat planul de lucru
- zahar pudra vanilat pentru presarat
Preparare aluat pentru Cornulete fragede cu osanza
Intr-un castron, se pune osanza macinata, rece, impreuna cu sarea, galbenusurile si extractul de vanilie (poza 1). Se mixeaza pana cand se omogenizeaza complet (poza 2). Se adauga iaurtul si mixeaza inca 2-3 minute (poza 3). Se adauga cateva linguri de faina si se incorporeaza la inceput cu mixerul pe viteza mica, apoi se adauga treptat toata faina si se incepe sa se framante rapid.
ULTIMA REȚETĂ DE FURSECURI DIN 2021 O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Cantitatea de faina, dupa cum am specificat in lista ingredientelor, poate varia usor in plus sau in minus in fucntie de marimea galbenusurilor. Se framanta rapid, fara a insista prea mult. Daca se framanta in exces nu vor mai fi atat de fragede cornuletele. Framantarea trebuie sa aiba drept consecinta formarea unui aluat care se desprinde de pe maini (poza 4).
Aluatul se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru aproximativ 15-20 de minute.
Modelare si coacere cornulete fragede cu osanza
Intre timp se porneste cuptorul si se seteaza la 190°C.
Aluatul racit se imparte in doua si se intind, cu ajutorul sucitorului, doua foi subtiri (3-4 mm.), pe planul de lucru presarat cu faina. Aluatul se imparte in patratele de aproximativ 8-9 cm. latura. Pe fiecare se aseaza umplutura dorita.
Unul dintre colturile patratului se aduce catre coltul opus, acoperind umplutura si presand usor in jurul acesteia. Se rasuceste apoi triunghiul obtinut, de la baza spre varf, formand cornuletul. Se aseaza pe doua tavi (cresc mult la cuptor) care nu e necesar sa fie unse cu nimic .
Coacere cornulețe fragede cu osânză
Cornuletele se coc in cuptorul preincins la 190°C timp de 20-25 de minute, pana devin aurii. Eu am copt ambele tavi deodata. Am folosit functia ventilata si am schimbat tavile intre ele la finalul coacerii, dupa ce au trecut aproximativ 20 de minute. Aasta ca sa prinda un pic de culoare si cornuletele de pe tava asezata in partea inferioara.
Observati cat sunt de fragede:
Cornuletele se tavalesc cat sunt fierbinti in mult zahar pudra vanilat. Se lasa sa se raceasca si apoi se servesc. Sunt minunate la cafea, langa un ceai sau un pahar de lapte, dar la fel de mult va vor placea si langa o cana de vin fiert. Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns