
Cornulețe cu rahat din aluat fraged fără ou – rețetă detaliată





Cornulețe cu rahat din aluat fraged fără ou – rețetă detaliată, cu mod de preparare ilustrat cu poze pas cu pas și lista de ingrediente cu gramaje exacte, timp și indicații complete de coacere.
Parcă niciodată nu știm destule rețete de cornulețe, pentru că pur și simplu nu ne plictisim de ele! Sunt niște prăjiturele fragede, perfecte pentru a fi servite la o cafea sau lângă o ceașcă de ceai bun. Ceea ce e minunat e că mai toate cornulețele se păstrează bine vreme îndelungată, lucru foarte convenabil când apare vreun musafir pe nepusă masă. Eu încerc să duc mai departe obiceiul Bunei mele, care avea întotdeauna, în cămară, niște cornulețe sau biscuiți fragezi de casă, într-o cutie colorată de tablă. Azi, am umplut cutia mea cu aceste cornulețe cu rahat, pe care le vedeți în poza de mai jos.
Nu demult, însă, v-am arătat rețeta de cornulețe – țigarete cu magiun, nemaipomenit de fragede și gustoase. Dacă vă tentează acea rețetă, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta mea de cornulețe fragede cu untură, pe de altă parte, mă umple de mândrie de fiecare dată când musafirii gustă aceste mici delicii. Sunt delicate, aromate și pur și simplu se topesc în gură. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Nu în ultimul rând, vă atrag atenția și asupra rețetei de cornulețe fragede de post. Acestea sunt făcute după rețeta Silviei Jurcovan, dintr-un aluat cu borș și ies fragede iar cei care postesc sigur vor aprecia rețeta pe care o puteți accesa cu un click pe imaginea de mai jos.
Revin, însă, la rețeta de azi, cea de cornulețe cu rahat, cele pe care le-ați văzut în primele poze ale articolului. Există destule persoane care, din motive medicale, evită consumul de ouă. Am convingerea că, acestora, rețeta asta le va fi foarte folositoare, pentru că aluatul nu conține pic de ou, nici albuș nici gălbenuș. O recomand, însă, pentru oricine, pentru că aceste cornulețe chiar au ieșit fragede și bune iar rețeta e simplă, cu un aluat ușor de lucrat.
Ingrediente Cornulețe cu Rahat
- 250 grame de unt gras (82%)
- 125 de mililitri de vin alb, sec
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 1 linguriță rasă de sare (5 grame)
- coajă de la o lămâie bio (doar partea galbenă)
- 5 de grame de drojdie uscată (²⁄3 de pachețel)
- 500 de grame de făină 000 + 1 lingură, pentru presărat planul de lucru
Umplutura:
- rahat colorat, tăiat în cubulețe
Pentru finisat:
- zahăr pudră vanilat
Prepararea aluatului
1. Pentru început, am tăiat în cubulețe untul și l-am pus într-o crăticioară. Am așezat crăticioara pe foc mic și am lăsat untul să se topească. Imediat ce s-a lichefiat, am luat crăticioara de pe foc și am lăsat untul să se răcorească.
2. Am cernut făina într-un castron încăpător. Am adăugat sarea și drojdia uscată, coaja rasă de lămâie și zahărul vanilat bourbon. Am omogenizat toate ingredientele uscate, amestecându-le cu telul în formă de pară.
Observație: am folosit drojdie uscată pe care nu am activat-o, m-am asigurat însă că e în termenul de valabilitate și că data expirării e cât mai îndepărtată. Am menționat asta pentru că mi s-a întâmplat să dau peste drojdie uscată inactivă, în loturile mai vechi.
3. Peste untul topit deja răcit până la temperatura camerei, am adăugat vinul alb, tot la temperatura camerei. Nu vă temeți, alcoolul NU va rămâne în preparat, se va evapora complet în timpul coacerii iar cornulețele pot fi consumate și de către copii! Rolul vinului e acela de a frăgezi aluatul.
Am agitat lichidele cu telul în formă de pară, să se emulsioneze, exact cum procedez când fac un dressing pentru salată.
5. În mijlocul făinii (în care am omogenizat ingredientele uscate – vezi pasul 2), am făcut o gropiță în care am turnat amestecul lichid.
La început, am încorporat lichidul în făină cu lingura de lemn, amestecând la mijloc și aducând tot mai multă făină spre mijloc.
6. În scurt timp lingura de lemn nu m-a mai ajutat și am început să frământ aluatul cu mâna. Atenție, aluatul se frământă doar până la obținerea unui aluat omogen, nu mai mult! Dacă se frământă în exces, aluatul de cornulețe cu rahat va fi mai puțin fraged. Odată omogen aluatul, l-am modelat într-o bilă, l-am înfoliat și l-am lăsat la rece, să se odihnească, timp de jumătate de oră.
Observație: în funcție de calitatea făinii folosite, este posibil să aveți nevoie de 1-2 linguri de făină în plus. Nu insistați să obțineți un aluat vârtos, e în regulă să fie mai molcuț, se va întări cât stă la rece.
Modelare cornulețe cu rahat
7. După jumătate de oră, am pornit cuptorul și l-am setat la 170°C, cu căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Am îndepărtat folia care învelea aluatul și l-am împățit în două jumătați (două părți pe cât posibil egale).
8. Pe planul de lucru presărat cu puțină, puțină făină, am întins, pe rând, câte o jumătate de aluat, până la o grosime uniformă de 2-3 milimetri, încercând să îi dau o formă cât mai apropiată de un cerc.
9. Pasul acesta e opțional (și următorul la fel), dacă nu vă interesează în mod special să obțineți cornulețe foarte egale, puteți renunța la el. Eu am suprapus o farfurie cu diametrul de 28 de centimetri peste aluatul întins și am decupat de jur împrejur, obținând un cerc perfect.
10. Marginile decupate le-am adunat rapid la un loc, le-am presat puțin (fără să le frământ în exces) și le-am folosit ulterior, decupând din ele alte cornulețe.
11. Cu un tăietor de patiserie, am tăiat aluatul pe diametru, împărțindu-l în 4 sferturi. Fiecare sfert l-am împărțit în câte patru bucăți egale, tăind de fiecare dată prin centrul cercului. Am obținut acest cerc de aluat, împărțit în 16 sectoare.
12. În partea mai lată a fiecărei bucăți de aluat, am așezat câte o bucățică de rahat. Am rulat strâns, apoi, spre vârf.
Coacere cornulețe cu rahat
13. Pe măsură ce am format cornulețele, le-am așezat într-o tavă de 38 x 28 centimetri, acoperită cu hârtie de copt. Cuptorul fiind deja încins la 170°C, fără ventilație, cu căldură de jos și de sus, am dat imediat tava la cuptor, la o înălțime medie.
14. Am lăsat tava cu cornulețe cu rahat la cuptor timp de 25 de minute, în cuptorul preîncins la 170 de grade. În final, trebuie să fie ușor aurii pe deasupra și pe margini. În timpul în care s-au copt, am pregătit următoarea tavă, din a doua jumătate de aluat.
15. Imediat ce le-am scos din cuptor, încă fierbinți, am tăvălit cornulețele în zahăr pudră vanilat. Fiind foarte calde, zahărul se lipește mai bine de ele. Asta e chiar necesar căci în aluat nu am pus decât un pliculeț de zahăr vanilat bourbon.
După ce s-au răcit, a fost o plăcere să le savurăm. Mi-au ieșit niște cornulețe fragede iar soțul meu, care adoră rahatul, a fost foarte încântat. Eu, decât rahatul, am apreciat mai mult textura și faptul că nu sunt foarte dulci. Cele rămase le-am depozitat într-o cutie de tablă, cu capac etanș, și le-am pus în cămară.
MAI MULTE REȚETE DE CORNULEȚE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns