Cornulețe fragede cu untură – rețetă veche – în format video și text
Cornulețe fragede cu untură – rețetă veche – în format video și text, cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru detaliat. Cornulețe fragede cu untură fără praf de copt, umplute cu rahat, magiun, gem etc.
Azi v-arăt cum am făcut niște cornulețe cu untură fragede și gustoase. E o rețetă simplă, pe care am adaptat-o după una mai demult publicată. Mi se pare aproape de necrezut că au trecut deja doisprezece ani de când am publicat rețeta acelor cornulețe cu osânză de porc – absolut senzaționale! Ca să accesați acea rețetă, culeasă de mine din satul Murani, dați un click pe poza de mai jos și vi se va afișa rețeta.
Am încercat, așadar, și o variantă cu untură a acestei rețete, pentru că multe cititoare mi s-au plâns că nu au de unde să procure osânză. E adevărat că untura e mai accesibilă iar cornulețele au ieșit foarte bune și în această variantă. Sunt gustoase, fragede și sfărâmicioase dar, dacă e să fiu cinstită pe deplin, cele cu osânză sunt net superioare! Pur și simplu se desfac în foi ca un foietaj, fără nicio împăturire. Eu zic că merită efortul de a o procura.
Și mai trebuie să precizez ceva: în afară de câteva soiuri de fructe și legume sau câteva ouă, pe care le primesc de la soacră-mea, eu cumpăr toate ingredientele pe care le folosesc în rețete. Dacă mă interesează o rețetă cu un anumit ingredient, îl caut la magazine, la piață, pe Google, care e un aliat redutabil. Exact la fel își poate procura ingredientele oricine.
Cât despre rețeta de cornulețe fragede cu untură, o găsiți în cele ce urmează, descrisă pas cu pas. La finalul rețetei, găsiți și rețeta video.
Ingrediente Cornulețe fragede cu untură – rețetă veche – în format video și text
- 150 de grame de untură de porc
- 1 ou întreg
- 130 de grame de iaurt
- 1 linguriță de sare (6 grame)
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 300-330 de grame de făină (în funcție de calitatea făinii)
- umplutură după gust: gem consistent, acrișor, de prune, măceșe, caise, nucă, eu o să folosesc azi rahat)
- în plus, mai e nevoie de făină pentru presărat planul de lucru
- zahăr pudră vanilat pentru tăvălit cornulețele, la final
Mod de preparare Cornulețe fragede cu untură – rețetă veche – în format text, printabil
1. Am cântărit într-un castron untura, la temperatura camerei. Am adăugat peste untură sarea, oul întreg, coaja rasă de lămâie (doar partea intens colorată, de la suprafață) și zahărul vanilat bourbon. Am început lucrul aluatului cu mixerul. Am mixat bine, până când untura și oul s-au omogenizat complet.
2. Am adăugat în castron iaurtul, pe care l-am bătut bine cu furculița, în prealabil. Am mixat bine încă 2-3 minute, până ce am obținut o compoziție cremoasă.
3. În continuare, am adăugat făina, pe care am încorporat-o, la început, cu o spatulă solidă (merge și cu lingura de lemn). În momentul în care spatula nu a mai fost eficientă, pentru omogenizarea ingredientelor, am început să frământ rapid aluatul pentru cornulețe fragede cu untură.
4. Gramajul pentru faină, după cum am specificat în lista ingredientelor, poate varia ușor. În funcție de mărimea oului dar și de calitatea făinii, poate fi nevoie de făină în plus sau în minus (1 -2 linguri, maximum). Am frământat, deci, rapid, fară a insista prea mult. Dacă se frământă în exces, se va dezvolta rețeaua de gluten din făină și nu vor mai fi atât de fragede cornulețele, vor avea o textură elastică, așa ca pâinea.
Frământarea are ca scop formarea unui aluat care se desprinde de pe mâini. Doar în cazul în care aluatul rămâne extrem de lipicios se mai adaugă câte 1 lingură de făină, treptat. Eu am pus exact 320 de grame de făină, în total.
Odihna aluatului la rece
5. La final, aluatul trebuie să fie maleabil și neted, mai degrabă molcuț. Nu trebuie să fie tare, după ce va sta puțin la rece se va lucra chiar foarte ușor. Am aplatizat imediat aluatul până la o grosime de 3-4 cm și l-am înfoliat în folie alimentară. L-am dat la frigider pentru 15 minute.
Setările cuptorului
6. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 190 de grade Celsius. Am ales funcția de coacere cu ventilație, pentru că am dorit să coc două tăvi de cornulețe fraged ecu untură în același timp. Dacă aveți răbdare să coaceți pe rând, câte o tavă, setați funcția statică. Am pregătit și două tăvi din dotarea cuptorului, pe care le-am așternut cu hârtie de copt.
Modelarea cornulețelor
7. Odată răcit aluatul, l-am împart în două, pentru că e mai ușor de lucrat. Din fiecare bucată am întins, pe rând, câte o foaie subțire, pe planul de lucru presărat cu făină. Am folosit sucitorul pe care l-am rulat cu răbdare, să obțin o foaie de aluat subțire, cam de 3-4 mm grosime. Orientativ, din fiecare jumătate de aluat am întins câte un dreptunghi cu dimensiunile de aproximativ 34 x 27 de centimetri.
8. După ce am întins aluatul în foaie, am folosit o rolă de patiserie cu care am făcut două tăieturi paralele, pe latura cea mai lungă. Astfel, am împărțit aluatul de cornulețe în trei părți. Cu aceeași rolă de patiserie, am împărțit fiecare fâșie de aluat în triunghiuri egale. Din fiecare jumătate de aluat mi-au rezultat câte 27 de triunghiuri.
9. Am pus pe fiecare bucățică de aluat câte un cubuleț de rahat. Se poate pune câte 1 linguriță de gem consistent… sau de magiun, există doritori pentru fiecare tip de umplutură! Am rulat de la baza triunghiului către vârf și astfel am obținut cornulețele! Capetele le-am îndoit puțin, ca să obțin forma caracteristică de cornuleț. Am așezat cornulețele în tăvile așternute cu hârtie de copt, cu distanță între ele.
Observație: dacă le umpleți cu gem sau magiun, încercați să nu puneți prea multă umplutură, pentru că va curge în timpul coacerii. Eventual, amestecați gemul/magiunul cu nucă măcinată. Aceasta va absorbi siropul pe care-l lasă gemul fierbinte și va ține umplutura în cornulețe.
Coacere cornulețe fragede cu untură
10. Imediat ce am terminat de modelat toate cornulețele, le-am dat la cuptorul deja încins la 190°C. În cazul meu, au fost două tăvi deodată. Am optat, așa cum am spus, pentru funcția cu ventilație. Coacerea durează cam 20 de minute. Cornulețe trebuie să fie ușor aurii, la final, și să fie ușor rumene și pe fund. Probabil că va fi nevoie să schimbați poziția tăvilor, în cuptor, cam după 12 minute. Eu așa am procedat.
Finisare, servire, păstrare
Cât au fost încă fierbinți, am tăvălit aceste cornulețe fragede cu untură prin zahăr pudră vanilat. Imediat, le-am aranjat pe un platou. În poza de mai jos puteți vedea o secțiune… sunt fragede și sfărâmicioase, așa cum v-am spus!
Aceste cornulețe, odată bine răcite, se pot păstra până la 2-3 săptămâni, într-o cutie bine închisă, la răcoare (în cămară). Odată cu trecerea timpului, parcă devin tot mai fragede.
Rețeta video de cornulețe fragede cu untură
MAI MULTE REȚETE DE CORNULEȚE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Sper să vă placă rețeta și să o încercați și voi!
Lasă un răspuns