Merdenele simple cu carne
Merdenele simple cu carne, rețetă pas cu pas. Rețetă simplă de merdenele cu carne. Cum se face aluatul pentru merdenele? Umplutură simplă de carne cu ceapă pentru plăcinte sărate, rețetă pas cu pas.
Merdenele, această în același vinovată și inocentă plăcere românească! Cum să le reziști, mai cu seamă dimineața, când te ispitesc rumene și înfoiate din galantarele patiseriilor? Necazul cu aceste merdenele cumpărate este că arareori sunt făcute cu ingrediente cum trebuie, încercându-se din răsputeri să se ofere un produs cât mai ieftin, cu prețul sacrificării calității. Cu ani în urmă, am publicat rețeta de merdenele cu brânză. Aflasem rețeta de la cineva care deținea o patiserie și, așa cum am consemnat, pe originala listă a ingredientelor care mi-a fost oferită figura margarina în loc de unt, dar și un amestec de griș fiert și amestecat cu ceva urme de brânză, drept umplutură.
Evident, astfel de metehne nu se vindecă, ci se accentuează, odată cu trecerea timpului. Presupun că în prezent, cantitatea de brânză folosită la umplutură o fi devenit încă și mai mică. Fără îndoială, pentru sortimentul de merdenele cu carne, probabil că predomină pesmetul, din care eu am folosit mai puțin de 10%.
Cum și noi avem pofte de merdenele, la fel ca aproape oricine, din când în când cedez rugăminților familiei și le ofer câteva merdenele gustoase. Azi, poftele degustătorilor m-au condus la alegerea sortimentului de merdenele cu carne, a căror rețetă vă invit să o descoperiți mai jos.
Ingrediente merdenele simple cu carne
- ½ de kg de făină (am folosit făina tip 550)
- 1 liguriță de sare
- ½ de lingură de oțet
- 280 ml de apă (e posibil să intre chiar 300 ml, depinde de făină)
- 180 de grame de unt cu 82% grăsime (adică 15 grame/bucată merdenea)
umplutura
- 500 de grame de carne tocată de vită (merge și altă carne nu prea grasă)
- 1 lingură de ulei
- 100 de grame de ceapă, tocată fin
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 40 de grame de smântână
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat
- 1 linguriță rasă de piper măcinat (sau după gust)
- sare după gust
- 30 de grame de pesmet
Merdenele simple cu carne – aluatul
1. Am frământat un aluat elastic și nelipicios din făină, apă, sare și oțet. Aluatul trebuie să se desfacă bine de pe mâini/pereții castronului mixerului, că se poate frământa și manual, și cu mixerul, doar să fie neted și să nu mai lipească. Pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei, se așează aluatul frământat. Se imparte aluatul în 12 bucăți pe cât posibil egale. Eu le-am cântărit pe fiecare în parte, au avut 67-69 de grame/bucată.
2. Mai departe, am lucrat cu fiecare bucată de aluat pe rând, în timp ce celelalte au așteptat cuminți, acoperite cu un prosop gros de bucătărie. Pe planul de lucru uns cu ulei, am întins pe rând fiecare bucată, ajutându-ne de merdenea – adică de sucitor – într-un pătrat cu latura de aproximativ 15 cm.
3. Untul, care trebuie să fie maleabil, dar nu foarte moale, se repartizează pe toată suprafața pătratului. Nu e important să fie extrem de uniform distribuit, dar totuși, să ajungă cam peste tot.
4. Imediat după ce s-a uns cu unt, pătratul pe care l-am format se pliază în trei. Trebuie să obținem un dreptunghi lung și îngust.
5. Pliem acum dreptunghiul, pe latura cea mai lungă, în patru, aducând extremitățile către mijloc până se întâlnesc, apoi pliind pe linia de la mijloc. Repetăm cu toate bucățile de aluat pe care le-am obținut la punctul 1.
6. Bucățile de aluat astfel împachetate se așează pe o tavă unsă cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se dau la frigider pentru 1 oră.
Merdenele simple cu carne – umplutura
7. Cât timp aluatul se odihnește la rece, ne ocupăm de umplutură. Încingem uleiul într-o tigaie largă, încăpătoare, pe foc mediu-iute. Adăugăm carnea tocată, toată deodată. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn/spatulă, insistând să se desfacă bulgărașii de carne care au tendința să se adune la un loc.
8. După ce nu se mai văd urme de carne crudă (cam 4-5 minute), adăugăm ceapa și usturoiul. Amestecăm, adăugăm un praf de sare, acoperim cu capacul și reducem focul la minimum. Gătim pe foc mic timp de 25 de minute, verificând din când în când, să nu rămână carnea pe sec și să se prindă. La nevoie, se adaugă câte 1-2 linguri de apă fierbinte.
9. După ce e bine gătită carnea, oprim focul. Lăsăm să se răcorească timp de câteva minute. Adăugăm smântâna, pesmetul și pătrunjelul verde tocat, amestecăm și asezonăm cu sare și piper după gust. Lăsăm umplutura să se răcească bine.
Modelarea merdenelelor
10. După trecerea timpului de odihnă, întindem cu sucitorul fiecare pachețel, pe rând, pe planul de lucru uns cu ulei, dându-i forma unui pătrat cu latura cam de 18-20 de cm. Aluatul trebuie să fie foarte subțire. E mai ușor să presăm cu sucitorul din loc în loc asupra pachețelului de aluat, și de-a lungul și de-a latul, până se subțiază, abia apoi începem să rulăm cu sucitorul.
11. La mijloc, punem umplutura, încercând să o distribuim egal între cele 12 merdenele.
Colțurile opuse le ridicăm și le aducem deasupra umpluturii. Le presăm ușor, să se lipească.
Și astfel închidem merdeneaua, care este gata formată.
Coacere merdenele de casă
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 220°C (210°C ventilat). Într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, așezăm merdenelele, cu partea pliată în jos. Mie mi-au intrat câte 6 odată, le-am copt pe rând, în două ture.
2. Merdenelele se coc în cuptorul preîncins la 220°C timp de 20 de minute, la o înălțime medie. În acest timp, ele cresc și se rumenesc frumos.
Le lăsăm să se răcorească, atât cât să fie doar călduțe. Atenție, mai cu seamă umplutura din aceste merdenele cu carne va fi foarte fierbinte! Le putem savura atât călduțe, cât și complet reci (dacă mai apucă să se răcească, desigur).
O mulțime de foițe subțiri și un gust absolut delicios! Ce ziceți, mai cumpărați merdenele cu carne?
Spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns