Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Merdenele simple cu carne

Merdenele simple cu carne

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 07.05.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Merdenele simple cu carne, rețetă pas cu pas. Rețetă simplă de merdenele cu carne. Cum se face aluatul pentru merdenele? Umplutură simplă de carne cu ceapă pentru plăcinte sărate, rețetă pas cu pas. 

Merdenele, această în același vinovată și inocentă plăcere românească! Cum să le reziști, mai cu seamă dimineața, când te ispitesc rumene și înfoiate din galantarele patiseriilor? Necazul cu aceste merdenele cumpărate este că arareori sunt făcute cu ingrediente cum trebuie, încercându-se din răsputeri să se ofere un produs cât mai ieftin, cu prețul sacrificării calității. Cu ani în urmă, am publicat rețeta de merdenele cu brânză. Aflasem rețeta de la cineva care deținea o patiserie și, așa cum am consemnat, pe originala listă a ingredientelor care mi-a fost oferită figura margarina în loc de unt, dar și un amestec de griș fiert și amestecat cu ceva urme de brânză, drept umplutură.

Evident, astfel de metehne nu se vindecă, ci se accentuează, odată cu trecerea timpului. Presupun că în prezent, cantitatea de brânză folosită la umplutură o fi devenit încă și mai mică. Fără îndoială, pentru sortimentul de merdenele cu carne, probabil că predomină pesmetul, din care eu am folosit mai puțin de 10%.

reteta simpla merdenele cu carne

Cum și noi avem pofte de merdenele, la fel ca aproape oricine, din când în când cedez rugăminților familiei și le ofer câteva merdenele gustoase. Azi, poftele degustătorilor m-au condus la alegerea sortimentului de merdenele cu carne, a căror rețetă vă invit să o descoperiți mai jos.

Ingrediente merdenele simple cu carne

  • ½ de kg de făină (am folosit făina tip 550)
  • 1 liguriță de sare
  • ½ de lingură de oțet
  • 280 ml de apă (e posibil să intre chiar 300 ml, depinde de făină)
  • 180 de grame de unt cu 82% grăsime (adică 15 grame/bucată merdenea)

umplutura

  • 500 de grame de carne tocată de vită (merge și altă carne nu prea grasă)
  • 1 lingură de ulei
  • 100 de grame de ceapă, tocată fin
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 40 de grame de smântână
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat
  • 1 linguriță rasă de piper măcinat (sau după gust)
  • sare după gust
  • 30 de grame de pesmet

Merdenele simple cu carne – aluatul

1. Am frământat un aluat elastic și nelipicios din făină, apă, sare și oțet. Aluatul trebuie să se desfacă bine de pe mâini/pereții castronului mixerului, că se poate frământa și manual, și cu mixerul, doar să fie neted și să nu mai lipească. Pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei, se așează aluatul frământat. Se imparte aluatul în 12 bucăți pe cât posibil egale. Eu le-am cântărit pe fiecare în parte, au avut 67-69 de grame/bucată.

aluat simplu din apa faina si sare portionare

2. Mai departe, am lucrat cu fiecare bucată de aluat pe rând, în timp ce celelalte au așteptat cuminți, acoperite cu un prosop gros de bucătărie.  Pe planul de lucru uns cu ulei, am întins pe rând fiecare bucată, ajutându-ne de merdenea – adică de sucitor – într-un pătrat cu latura de aproximativ 15 cm.

intindere aluat

3. Untul, care trebuie să fie maleabil, dar nu foarte moale, se repartizează pe toată suprafața pătratului. Nu e important să fie extrem de uniform distribuit, dar totuși, să ajungă cam peste tot.

distribuire unt pe aluat pentru merdenele

4. Imediat după ce s-a uns cu unt, pătratul pe care l-am format se pliază în trei. Trebuie să obținem un dreptunghi lung și îngust.

impachetare aluat pentru merdenele de casa

5. Pliem acum dreptunghiul, pe latura cea mai lungă, în patru, aducând extremitățile către mijloc până se întâlnesc, apoi pliind pe linia de la mijloc. Repetăm cu toate bucățile de aluat pe care le-am obținut la punctul 1.

impachetare aluat pentru merdenele simple reteta

Ultima rețetă publicată

6. Bucățile de aluat astfel împachetate se așează pe o tavă unsă cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se dau la frigider pentru 1 oră.

aluatul impachetat pentru merdenele reteta simpla cu carne

Merdenele simple cu carne – umplutura

7. Cât timp aluatul se odihnește la rece, ne ocupăm de umplutură. Încingem uleiul într-o tigaie largă, încăpătoare, pe foc mediu-iute. Adăugăm carnea tocată, toată deodată. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn/spatulă, insistând să se desfacă bulgărașii de carne care au tendința să se adune la un loc.

carne de vita in tigaie

8. După ce nu se mai văd urme de carne crudă (cam 4-5 minute), adăugăm ceapa și usturoiul. Amestecăm, adăugăm un praf de sare, acoperim cu capacul și reducem focul la minimum. Gătim pe foc mic timp de 25 de minute, verificând din când în când, să nu rămână carnea pe sec și să se prindă. La nevoie, se adaugă câte 1-2 linguri de apă fierbinte.

carne tocata calita cu ceapa si usturoi

9. După ce e bine gătită carnea, oprim focul. Lăsăm să se răcorească timp de câteva minute. Adăugăm smântâna, pesmetul și pătrunjelul verde tocat, amestecăm și asezonăm cu sare și piper după gust. Lăsăm umplutura să se răcească bine.

preparare umplutura de carne pentru merdenele de casa

Modelarea merdenelelor

10. După trecerea timpului de odihnă, întindem cu sucitorul fiecare pachețel, pe rând, pe planul de lucru uns cu ulei, dându-i forma unui pătrat cu latura cam de 18-20 de cm. Aluatul trebuie să fie foarte subțire.  E mai ușor să presăm cu sucitorul din loc în loc asupra pachețelului de aluat, și de-a lungul și de-a latul, până se subțiază, abia apoi începem să rulăm cu sucitorul.

mod de lucru merdenele reteta simpla

11. La mijloc, punem umplutura, încercând să o distribuim egal între cele 12 merdenele.

umplere merdenele cu carne reteta

Colțurile opuse le ridicăm și le aducem deasupra umpluturii. Le presăm ușor, să se lipească.

formare merdenele cu carne reteta simpla de casa

Și astfel închidem merdeneaua, care este gata formată.

merdenea gata formata reteta merdenele de casa

Coacere merdenele de casă

1. Se pornește cuptorul și se fixează la 220°C (210°C ventilat). Într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, așezăm merdenelele, cu partea pliată în jos. Mie mi-au intrat câte 6 odată, le-am copt pe rând, în două ture.

merdenele in tava

2. Merdenelele se coc în cuptorul  preîncins la 220°C timp de 20 de minute, la o înălțime medie. În acest timp, ele cresc și se rumenesc frumos.

merdenele reteta simpla de casa merdenele cu carne in tava

Le lăsăm să se răcorească, atât cât să fie doar călduțe. Atenție, mai cu seamă umplutura din aceste merdenele cu carne va fi foarte fierbinte! Le putem savura atât călduțe, cât și complet reci (dacă mai apucă să se răcească, desigur).

merdenele

O mulțime de foițe subțiri și un gust absolut delicios! Ce ziceți, mai cumpărați merdenele cu carne?

Spor la treabă și poftă mare!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Merdenele simple cu carne

  1. nikoleta spune:

    astazi am facut aceste merdenele si vreau sa spun ca sunt DEMENTIALEEE , am blestemat clipa si ceasul cand am luat hotararea sa fac numai jumate de portie 6 buc , totodata vreau sa va spun ca e prima reteta de la dvs si prima oara cand fac asa ceva nu prea am lucrat cu aluaturi exceptie cel de pizza care e asemanator daa si mi-au iesit WOOOOOW am respectat toti pasii si sotul si eu am fost innebuniti dupa ele pacat ca nu am mai avut …fac numai duminica din motive obiective acum abia astept duminica viitoare si v-ati castigat o fana pe viata de acum inainte numai de aici si doar de aici o sa fac retetele e simplu explicat mura in gura pentru cei ca mine si toate sunt de iti lasa gura apa de asemenea duminica viitoare am in plan si cornuri -tip foetaj cu dif umpluturi asa ca multumesc si eu si sotul din inima si va pupam cu drag …doar o singura intrebare as avea la cornuri simple sau cornurile brutarului acelea cu forma elicoidala la intins in prealabil se ruleaza sulul si se innoada at-ti spus …asta nu am inteles cum adica se innoada ? …se face un nod la capatul de deasupra ? multumesc si respect maxim pentru ceea ce faceti …sunt indragostita de retetele dvs in special patiseria atat sarata cat si cea dulce , asa pe rand sper sa ajung sa le fac pe majoritatea , numai bine si ganduri bune !

  2. APOSTOL VIORICA spune:

    Arata super,aceste merdenele! Multumim mult pentru reteta! Sigur o incerc,mai ales ca nu e deloc complicata! In alte retete se tureaza aluatul la frig de mai multe ori,si pierzi o gramada de timp!

  3. CARMEN BIGAN spune:

    Atentie: „poftele degustătorilor m-a condus” si ” Bucățile de aluat astfel împachetate se așeaza”
    Sesizez din consideratie pentru omul care scrie fascinant si care ca orice om are scapari😊

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE