Placinta cu rubarba si capsuni
Plăcinta cu rubarbă și căpșuni… știți de când visez la ea? Până acum, m-am mulțumit să salivez privind imagini cu această parfumata plăcintă pregătită de alții. Abia de foarte curând, eu și familia mea am gustat pentru prima dată rubarba!
Soțul și cel mai bun prieten al meu, singura persoană de pe planetă care nu se plictisește ascultându-mă vorbind despre mâncare, ingrediente și ce rețetă am mai visat astă noapte, cunoștea și el această veche și neîndeplinită dorință a mea. Urmărise alături de mine o emisiune despre cultivarea rubarbei, așa încât el a fost cel care a identificat tulpinile de un roșu aprins, într-o lădiță de la kaufland. Am înșfăcat deîndata rubarba! Cum asta se întâmpla acum vreo trei săptămâni bune, nu aveam căpșunile, așa că am făcut-o gem. Asta nu m-a împiedicat să pregătesc și mult visata plăcintă cu rubarba și căpșuni. Am făcut-o deîndata ce căpșunile au umplut galantarele piețelor.
Ingrediente Placinta cu rubarbă și căpșuni
- 300 de grame de faina
- 150 de grame de unt
- 1 praf de sare
- 4-5 linguri de apa foarte rece
- 600 de grame de capsuni proaspete, spalate, curatate de codita si taiate in bucati
- un volum egal cu al capsunilor de bucati de tulpina de rubarba taiate in bucati de 3 cm. sau 400 de ml. gem de rubarba
- 300 de grame de zahar (daca folositi atat capsuni cat si rubarba proaspete, daca folositi gem, ajung si 150 de grame de zahar)
- 2 linguri cu varf de faina
- ½ de lingurita de coaja rasa de lamaie
- zeama de la ½ de lamaie
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 2 linguri de gris sau pesmet
- 1 albus crud batut cu furculita
- 2 linguri de zahar tos (de preferinta zahar brun, dar eu nu am avut, de aceasta data) pentru presarat
- in plus: faina pt. presarat planul de lucru, unt pt. uns forma
Preparare Placinta cu rubarba si capsuni:
Înainte de a trece la instrucțiunile de preparare, trebuie să dezvalui sursa rețetei. M-a atras această rețetă de plăcintă cu rubarbă și căpșuni pentru că mi s-a părut simplă, rustică și foarte promițătoare. În plus, aluatul neîndulcit m-a făcut să-mi imaginez un constrast foarte plăcut între o crustă ușor sărată și umplutura dulce-acrișoară. Așa a și fost! Modificările pe care le-am adus rețetei sunt nesemnificative.
Crusta:
Făina se amestecă cu sarea într-un castron și se adaugă untul rece, tăiat în bucățele (poza 1). Se taie untul în compoziție cu două cuțite sau cu furculița până când ajunge să aibă un aspect nisipos, granulat (poza 2). Nu se lucrează cu mâinile pentru că untul s-ar topi și aluatul și-ar pierde textura. Se adaugă apa foarte rece, câte 1 lingură o dată și se frământă scurt și foarte rapid, atât cât să se lege compoziția (poza 3). Nu se adaugă mai multa apă decât e nevoie și nici nu se frământă mai mult decât e necesar. Aluatul trebuie să se poată aduna într-o bila, atunci când e gata, care se așază pe planul de lucru înfăinat și se taie în două părți (poza 4).
Una dintre părți se întinde cu sucitorul într-un disc de cu diametrul de aproximativ 40 de cm. care se rulează pe sucitor și apoi se transferă într-o formă de tartă unsă cu puțin unt. Se presează aluatul ușor, se înțeapă cu furculița din loc în loc și se dă la frigider.
Se aprinde cuptorul și se fixeaza la 200 de grade Celsius.
Umplutura și asamblarea
Dacă aș fi folosit rubarbă proaspătă, ar fi trebuit doar să o spăl foarte bine, să arunc capetele și să tai în bucățele acele părți de tulpină fragede, fară textură lemnoasă. Eu, însă, așa după cum v-am dezvăluit deja, m-am întâlnit cu rubarba înaintea sezonului căpșunilor. Această întălnire nu am putut să o ratez, fiind prima din viața-mi.
Așadar, am pregătit tulpinile cele roșii așa cum am descris în paragraful anterior. Le-am așezat, apoi, într-o cratiță, pe foc, cu o cantitate egală de zahăr. În foarte scurt timp, am avut un gem de toată frumusețea, acrișor și parfumat. Am fiert rubarba cu zahărul foarte puțin, s-a îngroșat foarte repede.
Ei bine, pentru plăcinta cu rubarbă și căpșuni am folosit 400 de ml. din acest gem, pe care l-am amestecat cu căpșuni tăiate în bucățele mari. Am păstrat câteva căpșuni mai arătoase pentru a le pune pe deasupra.
Peste căpșunile amestecate cu gemul de rubarbă am adăugat 2 linguri de făină, extractul de vanilie, coaja și zeama de lămâie.
Am presărat în formă, peste aluat, 1 lingura de griș. Am deșertat deasupra umplutura. Pe deasupra am aranjat căpșunile păstrate, tăiate în 2, și am presărat 1 lingura de zahăr și 1 lingură de griș.
Din aluatul rămas, am întins o foaie pe care am tăiat-o în fâșii. Din acestea am format o rețea deasupra umpluturii. Umplutura se poate acoperi pur și simplu cu o foaie de aluat perforată din loc în loc. Am uns fâșiile de aluat cu albușul de ou bătut și am presărat zahăr. Ideal ar fi fost zahărul brun, dar nu am avut în casă.
Coacerea
Se dă plăcinta la cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius, la o înălțime medie, iar după 15 minute, focul se reduce la 170 de grade și se mai coace încă 45 de minute. Plăcinta e gata când rețeaua de aluat este ușor rumenă iar umplutura bulbucește apetisant…eh, și-ar mai fi de spus că în casa miroase într-un fel de iți dau lacrimile de poftă și simți că ai mânca și cuptorul.
Știu, va fi foarte greu, dar plăcinta trebuie lăsată să se răcească în formă înainte de a fi servită. Merge grozav de bine cu înghețată de vanilie și jur că e cea mai bună plăcintă pe care am făcut-o vreodată!
În final, după această nebunie parfumata, vreau să vă lansez o provocare: pentru că e sezonul căpșunilor, aș vrea să îmi scrieți într-un comentariu, pe lângă impresiile despre aceasta plăcintă, bineînțeles, ce altă rețetă cu căpșuni ați dori să vedeți publicată pe blog. Ca să profitam din plin de căpșuni în acest sezon :).
Lasă un răspuns