
Haioș





Haioșul este o prajitura ungureasca, raspandita in Ardeal si in Banat. Un haioș reusit este, probabil, cel mai fin foietaj pe care l-a gustat cineva vreodata. Prajiturii ii este specifica osanza de porc cu care se fac impachetarile aluatului – denumita la banateni „untura mare” sau, in satele unguresti, „hai” – de unde si numele de haioș.
Ingrediente Haioș:
Aluatul 1:
- 1 kg de faina alba de buna calitate (000)
- 4 galbenusuri
- 100 de grame de iaurt
- 1 lingura de zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- bicarbonat de sodiu cat o graunta – mai putin decat un varf de cutit, doar o idee
- 1 lingurita de sare
- apa rece cat cuprinde pentru a se forma un aluat omogen, nelipicios – adaugati o cana de la inceput apoi cate putin pana la atingerea consistentei ideale
Aluatul 2:
- 600 de grame de osanza cruda, macinata
- 300 de grame de faina
Umplutura:
- gem acrisor – de prune, de macese, de caise
- zahar praf
Preparare:
Se framanta cele doua aluaturi, pana la omogenizare – in poza de mai jos in dreapta e aluatul cu osanza, in stanga cel cu galbenusuri si iaurt:
Fiecare dintre cele doua aluaturi se presara cu faina, se infoliaza (bunicile le infasurau in prosoape infainate) si se dau la frigider pentru cel putin jumatate de ora.Dupa trecerea acestui timp, aluatul cu galbenusuri se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1/2 cm grosime, pe planul de lucru bine infainat:
Aluatul cu osanza se imparte in trei parti, iar una dintre treimi se repartizeaza cat mai uniform deasupra foii intinse:
Marginile aluatului se pliaza de la stanga spre dreapta, respectiv de la dreapta spre stanga, pana se intalnesc pe linia mediana:
Apoi se pliaza pe linia mediana, ca si cum s-ar inchide o carte:
Se impacheteaza inca o data, pe lungime, in doua:
Se infoliaza aluatul si se da la figider, din nou, pentru cel putin jumatate de ora.Dupa trecerea acestui timp, aluatul se intinde din nou intr-o foaie de aprox 1/2 cm grosime si se unge cu o a doua treime din aluatul cu osanza. este esential sa presarati planul de lucru cu faina, deasemenea si partea aluatului care va este expusa. Se pliaza la fel ca mai sus si se lasa din nou la frigider, cel putin jumatate de ora.Ultima impachetare – foaia unsa cu ultima treime de osanza:
Foaia pliata pentru ultima data:
Se infoliaza aluatul si se lasa la frigider cel putin o ora (chiar de pe o zi pe alta). Acest aluat poate fi folosit cu succes pentru foi de cremschnitte – atunci se perforeaza cu furculita inainte de ca fi dat la cuptor.Inainte de folosire, aluatul se intinde intr-o foaie subtire (2 mm). Ca sa imi fie mai usor sa lucrez, l-am impartit in doua, apoi am intins fiecare parte pana la grosimea dorita:
Marginile se decupeaza cu un cutit foarte bine ascutit, infainat, apoi se imparte aluatul in patrate cu latura de aproximativ 4 cm:
Pe fiecare patrat se pune cam 1/2 lingurita de gem , nu puneti mai mult, pentru ca va curge in tava si se va carameliza inutil:
Se pliaza pe diagonala, obtinand triunghiuri, sau pe jumatatea a doua laturi opuse, obtinand dreptunghiuri, care se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt, cu distanta intre ele:
Se introduc in cuptorul preincins la 200 de grade (cu partea taiata catre fundul cuptorului). Temperatura ridicata se mentine aproximativ 10 minute, pana se deschid foile frumos, apoi se reduce la aproximativ 180 de grade pana ce haiosele prin o tenta de galbui. Se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate abundent cu zahar pudra vanilat:
Lasă un răspuns