Cautare in site
x inchide
Haioș de casă - rețeta de haioșe pas cu pas

Haioș de casă – rețeta de haioșe pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.04.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Haioș de casă, rețeta de haioșe pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru detaliat cu foarte multe explicații ajutătoare. Câte calorii are o bucată de haioș? Rețeta de prăjitură cu untura mare sau unturiță, timp de lucru, durată de coacere. Rețeta de foietaj rustic cu osânză.

Cuvântul pronunțat ”haioș” este o specialitate de patiserie ungurească, răspândită în Ardeal și în Banat. În limba maghiară, această prăjitură se numește hájos și, deși e de-a dreptul haios câte putem mânca, ingnorând cu intenție că fiecare bucată are câte 150 de calorii, denumirea nu are nimic de-a face cu cât de haioși devenim când avem la îndemână o tavă de haioș. Denumirea ungurească face referire la ingredientul principal, și anume háj – adică osânza, grăsimea viscerală de porc. Practic, denumirea de haioș înseamnă pur și simplu (prăjitură) facută cu osânză.

reteta de haios pas cu pas reteta laura laurentiu haiose de casa reteta

Dacă vă interesează cât de puțin antropologia culinară, rețineți că, la noi, în Banat, în satele în care etnia maghiară este mai bine reprezentată, aceste haioșe sunt cunoscute sub denumirea pe care deja v-am spus-o. În schimb, în satele în care etnia germană (șvabii) au fost mai mulți de ungurii, s-a impus denumirea Schmerkifli – care înseamnă exact același lucru, doar că în germană, limbă în care osânzei i se zice Schmer

Practic, haioș, hájos kifli sau  Schmerkifli este exact același lucru, o prăjitură cu multe, multe foițe, care crește spectaculos în timpul coacerii și e nemaipomenit de fragedă. Aluatul specific de haioș este un foietaj rustic, care, mai demult, era mai ieftin și mai accesibil decât cel clasic, cu unt.

REȚETA DE FOIETAJ CLASIC CU UNT O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

foietaj de casa cu unt reteta video foietaj cum se face reteta laura laurentiu

Subliniez că asta era valabil mai degrabă pentru timpurile de altă dată! Cândva, osânza era un ingredient la îndemână. După tăierea porcului, aceasta se găsea în fiecare gospodărie. Azi, lucrurile stau diferit, nici nu vreți să știți cât de complicat a fost să fac rost de o bucată de osânză! Totuși, încercați s-o procurați, foietajul care va rezulta este minunat și îl puteți folosi la mai multe preparate, nu doar pentru rețeta de haioș. Mai multe sugestii veți găsi la finalul rețetei.

CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS POȚI ACCESA REȚETA MEA DE FOIETAJ RAPID

reteta foietaj rapid - placinta cu branza -2

Umpluturi recomandate pentru haioș

De obicei, haioșele se umplu cu magiun (lekvárszilvalekvár), amestecat (sau nu) și cu nucă măcinată. Se pot folosi, firește, și alte gemuri. Recomandarea mea este să se aleagă pentru umplutură un gem acrișor și consistent, ca să nu curgă în timpul coacerii. De altfel, nuca măcinată are chiar acest rol, de a face gemul mai consistent și de a nu-i permite să păteze haioșul. Alte umpluturi, mai puțin frecvent folosite, sunt bezeaua cu nucă sau umplutura de mac (ca de cozonac).

Ingrediente haioș de casă – rețeta de haioșe pas cu pas

 • 1 kg de făină (eu am folosit făină tip 650) + 1-2 linguri de făină în plus, pentru presărat planul de lucru
 • 4 gălbenușuri
 • 300 de grame de iaurt gras
 • 1 linguriță cu vârf de sare (16 grame)
 • 200 ml. de apă minerală carbogazoasă (poate 50-60 ml. în plus, în funcție de calitatea făinii folosite)
 • 500 de grame de osânză crudă de porc
 • pentru umplutură: 1 borcan de 325 ml. de magiun de prune consistent + 100 de grame de nucă măcinată (nuca e opțională)
 • zahăr pudră vanilat pentru finisare

Mod de preparare haioș de casă – rețeta de haioșe pas cu pas

Frământarea aluatului

1. Din cantitatea totală de făină (1 kilogram), scot deoparte 200 de grame. Restul de 800 de grame le pun într-un castron încăpător. În cazul meu, a fost castronul mixerului, pentru că l-am folosit pentru frământat, dar aluatul de haioșe se poate frământa și manual.

2. Gălbenușurile le pun într-un castronel, adaug sarea și le bat bine cu furculița.

galbenusuri cu sare

3. Adaug iaurtul și-l omogenizez bine cu furculița.

Observație: maică-mea, în loc de iaurt, folosește smântână.

Nu e nimic greșit! Logica mea nutrițională, însă, pur și simplu nu îmi permite să folosesc 300 de grame de smântână la un aluat pe care urmează să-l împachetez cu 500 de grame de untură de porc. Pur și simplu nu pot! Voi faceți cum vreți, dar vă asigur că ies niște haioșe perfecte și cu iaurt de 3,5 % grăsime.

iaurt cu galbenusuri

4. Peste iaurt și gălbenușuri pun 200 de ml de apă minerală carbogazoasă și omogenizez, amestecând un pic.

galbenus cu iaurt si apa minerala

5. Adaug apa minerală amestecată cu iaurt și gălbenuș peste făina din castron (cele 800 de grame). Frământ până se omogenizează și, în funcție de cât de uscată e făina, poate fi nevoie de un pic de apă minerală în plus. De data asta nu a fost nevoie. Am frământat doar până ce s-a format aluatul de haioș, niciun pic mai mult.

framantarea aluatului

Advertising

6. Răstorn aluatul din castron pe planul de lucru și-l presez bine, într-o formă rectangulară. Înfoliez aluatul de haioș cu folie și îl dau la frigider pentru 30 de minute.

impachetare aluat

Pregătire osânză

7. Cât timp aluatul frământat e la frigider, am tot timpul necesar ca să mă ocup de osânză. Aceasta are nevoie de toată atenția. Până una – alta, osânza este cea pe care o vedeți în poza de mai jos. Aceasta NU este același lucru cu untura de porc și nici cu slănina! De asemenea, osânza NU trebuie topită pentru rețeta de haioș! Se va folosi în stare crudă și NU poate fi înlocuită cu untură de porc. Osânza mai este denumită și untura mare, poate o veți găsi sub această denumire.

osanza untura mare

8. Partea mai migăloasă este îndepărtarea pieliței. În cavitatea abdominală a porcului, unde se găsește osânza, aceasta este învelită cu o pieliță fină, dar foarte rezistentă. Aceasta trebuie îndepărtată. Osânza trebuie să fie rece, de la frigider, ca să puteți îndepărta toate bucățile de pieliță. Puteți să vă ajutați de un cuțitaș foarte bine ascuțit.

pielita de indepartat

9. Odată îndepărtată orice urmă de pieliță de pe osânză, aceasta trebuie trecută prin mașina de tocat carne.

tocare osanza

Pasta de osânză și făină

10. Am cântărit, în castronul mixerului, 500 de grame de osânză măcinată. Am adăugat cele 200 de grame de făină păstrate deoparte de la pasul 1. Rolul făinii este de a ajuta la formarea unei paste care să adere mai bine de aluatul de haioș. Am omogenizat bine făina și osânza, la mixer.

pasta de osanza cu faina

11. Am presărat planul de lucru cu puțină făină și am răsturnat pasta de osânză cu făină din castron. Am răzuit bine castronul, cu o racletă flexibilă, să nu las nimic în urmă! Apoi, tot cu racleta, am împărțit pasta în trei, cît mai egal posibil.

pasta de osanza impartita in trei

12. Ca să fiu sigură că în fiecare porție de pastă cu osânză am aceeași cantitate, am așternut folie pe cântar și am cântărit. Am urmărit să am minimum 230 de grame în fiecare porție. Odată ce am obținut gramajul ăsta, am învelit cu folie alimentară. Cele trei pachete de pastă cu osânză le-am păstrat în cămara răcoroasă până le-a venit rândul să folosesc pentru haioș.

pasta de osanzqa impachetata

Turarea aluatului de haioș cu pasta de osânză

13. Odată trecute cele 30 de minute cuvenite odihnei aluatului, am despachetat aluatul din folie. L-am așezat pe planul de lucru presărat în prealabil cu un strop de făină. De acum încolo, toată manopera are ca scop transformarea unui aluat oarecare într-un aluat de haioș. Asta vrea să însemne un foietaj cu mii de foițe fine. Acest lucru se va întâmpla în urma unor împachetări și turări succesive.

aluatul gata de intins

14. Prima dată, am întins aluatul într-o formă rectangulară cu dimensiunile aproximative de 55 x 35 cm. Grosimea aluatului este în jur de 5 mm.

aluatul intins in foaie

15. Pe toată suprafața aluatului, exceptând cam 1 cm de la margine, am întins unul dintre pachetele de pastă de osânză. Prima dată am distribuit pasta uniform, apoi am întins-o delicat cu un cuțit pentru unt.

Advertising

prima ungere cu osanza

16. Pe latura cea mai lungă a dreptunghiului de aluat (cea de ~55 cm), pliez ¹⁄3 din lățime spre interior.

prima impaturire a aluatului de haios

17. Deasupra celor două straturi de aluat deja suprapuse, îl pliez pe cel liber, cu pasta de osânză vizibilă. Obțin un nou dreptunghi, lung și îngust. Presez ușor, în sensul lungimii dreptunghiului de aluat, să elimin eventualele bășici de aer prinse între straturi.

a doua impaturire a aluatului de haios

18. Pliez dreptunghiul lung și îngust de aluat în trei, pe lungime. Voi obține un aproximativ pătrat de aluat, pe care-l înfoliez și-l las la frigider timp de alte 30 de minute.

A doua și a treia turare a aluatului

19. După trecerea timpului de odihnă, presar planul de lucru cu un pic de făină. Și subliniez, un pic chiar înseamnă un pic, adică atâta cât prind între trei degete. Umplerea planului de lucru cu făină în exces nu vă ajută deloc. Important:  așez pachetul de aluat cu partea pliată în dreapta mea. Asta mă ajută să țin cont de sensul în care a fost întins și turat aluatul. Țin cont ca, de fiecare dată, latura mai lungă a dreptunghiului pe care îl voi întinde să fie pe această latură pliată (și paralela ei, evident). Adică, lungimea dreptunghiului să fie în paralel cu sucitorul.

aluat de haios pregatit pentru a doua turare

20. Aluatul de haioș deja uns cu osânză nu se va mai întinde la fel de ușor. Ca să mai subțiez aluatul și să-mi fie mai facil să-l întind, presez ușor cu sucitorul, tot la 3-4 cm, de-a lungul și de-a latul.

intindere aluat de haios pentru a doua turare

21. Întind aluatul de haioș până obțin un dreptunghi de o dimensiune aproximativ egală cu a primului (de la punctul 14). Pliurile, în urma turării anterioare, abia se mai observă, în stânga imaginii.

aluatul intins pregatit de a doua turare

22. Pe toată suprafața aluatului, am întins al doilea pachet de osânză cu făină. În continuare, am repetat pașii de la 16 la 18. Pachetul de aluat obținut l-am înfoliat dat la frigider.Am lăsat aluatul la rece timp de 40 de minute, înainte de ultima turare.

aluatul uns cu osanza pentru a doua turare

23. Cea de-a treia turare este identică cu cea de-a doua. Ținem cont de sensul în care se întinde aluatul (vezi pasul 19), apoi întindem și ungem cu ultimul pachet de osânză cu făină. Repetăm pașii de la 16 la 18, înfoliem aluatul și îl lăsăm la frigider măcar 1 oră. Eu prefer să pregătesc aluatul seara și să coc haioșele dimineața. Aluatul va fi mult mai ușor de întins și de lucrat după ce se relaxează toată noaptea, la frigider.

Haioș de casă – umplerea și coacerea

24. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C. Pe planul de lucru, am presărat puțină făină și am așezat aluatul de haioș, bine odihnit. Cu sucitorul, am întins aluatul într-o foaie dreptunghiulară.

25. Grosimea până la care trebuie întins aluatul, pentru aceste haioșe, este de jumătate de centimetru. Pentru că mi-e greu să întind aluatul întreg până la grosimea asta, la un moment dat eu îl tai în două bucăți și apoi o întind pe fiecare separat, până la grosimea de 5 mm. Apoi, decupez marginile de jur împrejur (cât de îngust posibil) și tai aluatul, cu un cuțit foarte bine ascuțit, în dreptunghiuri de aproximativ 10 x 6 cm.

aluat de haios intins si decupat

26. Pentru umplutură, v-am explicat detaliat ce puteți folosi. Eu am folosit magiun de prune amestecat cu nucă măcinată. Pe fiecare bucată de aluat de haioș am pus câte ½ de linguriță din acest amestec. Am pliat apoi aluatul, acoperind umplutura, și am presat delicat, cam la 1 cm de margini. Nu presați direct deasupra marginilor tăiate, că nu vor mai crește cum trebuie!

umplere haiose

27. Așa arată crude, aranjate în tavă, gata de copt. Am dat tava cu haioșe la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Coacerea depinde într-o bună măsură de fiecare cuptor în parte, dar durata medie de coacere este 20-25 de minute.

haiose crude in tava gata de copt reteta de haios

Important!

Ca să crească și să se desfacă asemenea unor cărți bătute de vânt, e musai să țineți cont:

 • să fie bine, bine încins cuptorul
 • să băgați tava în cuptor cu partea tăiată înspre fundul cuptorului! Adică, atunci când le băgați, ”cotorul” cărții să fie spre voi, nu ”filele”
 • 28. În poza de mai jos vedeți cum arată prima dintre tăvile mele cu haioș, proaspăt scoasă din cuptor. Eu am folosit funcția de coacere cu ventilație și le-am ținut 22 de minute, îmi place să fie ușor rumene (au și fundul rumen) și să fie bine coapte.

  haios proaspat scos din cuptor reteta de haiose

  După tava asta, am mai copt încă două tăvi complete iar în ultima am avut doar 12 haioșe. Am completat tava cu 6 cornulețe făcute din marginile pe care le-am decupat (vezi pasul 25) și le-am presat cu sucitorul într-o foaie subțire (fără să le frământ). Cornulețele le-am umplut cu aceeași umplutură și au ieșit chiar bine (nu au crescut chiar așa de spectaculos dar au crescut și au fost fragede).

  O REȚETĂ FOARTE SIMPLĂ DE CORNULEȚE FRAGEDE CU OSÂNZĂ GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

  cornulete prim plan sectiune

  În fine, revin la rețeta de haioș! Hai să vă mai arăt câteva poze care, după părerea mea, sunt pe deplin edificatoare în prinvința frăgezimii acestor minunate delicii tradiționale. Așadar, o vedere din spate.

  haios copt proaspat scos din cuptor

  … și neapărat, și una din profil! Așa cum o femeie frumoasă știe cum să pozeze ca să pară și mai frumoasă, cred că, de fapt, asta e poziția cea mai flatantă pentru haioș. E cea în care se vede perfect cât de frumos a crescut.

  tava cu haiose proaspat coapte

  După ce se răcesc puțin, le mai pudrez zahăr pudră vanilat și sunt gata de degustare! Se topesc în gură, dar recomand să fie consumate cu măsură, două bucăți înseamnă 300 de calorii iar din patru bucăți, deja ți-ai depășit aportul caloric pentru un prânz consistent! Noroc că se păstrează perfect într-o cămară rece, în cutie bine închisă. Ne putem bucura de ele și peste două săptămâni și vor fi la fel de bune ca-n prima zi.

  haios reteta de haiose laura laurentiu

  Câteva alte posibile utilizări ale aluatului cu osânză

  Așa cum v-am promis de la început, vă las câteva sugestii pentru o utilizare diferită a acestui foietaj cu osânză.

  • În afară de haioș, cea mai frecventă utilizare este pentru foile de cremeș. De altfel, Buna mea făcea întotdeauna cremeș cu foi cu osânză și erau nemaipomenit de fragede – rețeta aici.  Evident, dacă folosiți aluatul pentru cremeș, nu-l mai decupați, ci doar întindeți aluatul în două foi subțiri. Pentru o tavă de cremeș, aveți nevoie de ½ de porție din ingredientele de mai sus.
  • Aluatul întins în foaie se unge cu ou sau cu gălbenuș, se presară cu chimen/mac/susan/telemea și/sau sare grunjoasă, se decupează sărățele și se coc la 180ºC până se rumenesc.
  • Aluatul de haioș se poate folosi pentru orice fel de cornuri, mai mici sau mai mari, cu umpluturi dulci sau sărate.
  • Mai multe rețete cu foietaj găsiți cu un click pe poza de mai jos!

   pateuri cu branza reteta video pas cu pas pateuri cu branza sarata cu foietaj de casa sau de cumparat reteta laura laurentiu

   Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

66 comentarii la Haioș de casă – rețeta de haioșe pas cu pas

 1. Oana spune:

  Super bune Multumesc pt reteta Exact ca la mama acasa

 2. Klara Weißhaupt spune:

  Arata bine, dar nu sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut / mancat. Expertelor le ies si mai „infoiate”, foile sunt mai subtiri…

  • Doamnă, eu am publicat mai bine de 1000 de rețete pe site-ul ăsta, pentru a fi de folos oamenilor. Dacă vreunul din cititorii mei dorește să se specializeze într-o rețetă anume, este liber să o facă și va fi bucuria mea dacă îi iese mai bine decât mie. Eu ar trebui să devin ”expertă” în prea multe chestii, ceea ce e practic imposibil, în plus, nici nu-mi doresc titlul de ”expertă în haioș” :)). E chiar hilar.

 3. Florina Damian spune:

  Bună ziua Laura,
  Pot folosi acest aluat pt cremşnit ?

 4. 1 spune:

  se lipesc doar varfurile triunghiurilor sau si lateralele?

 5. liana spune:

  Intr-adevar sunt foarte bune. Bunica mea (Dumnezeu s-o odihneasca) facea si ea si le numea pateuri cu branza sau gem, numai ca ea punea 3 oua intregi, iar in loc de bicarbonat de sodiu si apa folosea drojdie si sifon sau apa minerala; va asigur ca pateurile ieseau spectaculoase ca volum si ca aspect.

 6. Diana spune:

  Se poate folosi margarina in loc de untura? si daca da, cantitatea ramane tot 600 g?

 7. Bunica noastră făcea haioș, ne plăcea la nebunie. Mă bucur tare că am găsit rețeta pe blogul tău fiindcă vreau să încerc să o fac în amintirea lui buni. Oare unde se găsește osânză?

  • lauralaurentiu spune:

   Incearca la o macelarie, daca vorbesti cu macelarii sigur o sa iti vanda, chiar daca nu au pe moment o sa iti spuna cand sa vii dupa osanza.

 8. gabitza spune:

   arata bine , asbia astept sa fac si eu :D:D:D

 9. Radu spune:

  Schweineschmalz

 10. alina spune:

  EU AM TAIAT FOAIA CU UN CUTIT INCALZIT BINE LA FOC .

 11. dordezbor spune:

  Amintiri din copilarie (de fapt multe din retetele de pa acest site)… :)
  Faceam (si) haios si eu de sarbatori la mama acasa.  La noi mai era o etapa la framantat in care dadeam cu aluatul in masa pana facea basici… Atunci mi se parea o faza „inventata” doar pentru a face reteta mai grea si mai laborioasa pentru noi, copiii… Acum, desi nu stiu daca foloseste la ceva, mi se pare o metoda buna pentru a ne mai destinde dupa o zi mai grea la servici, etc… :)
  Si apoi recompensa adevarata – produsul final!

 12. Hvintila spune:

  Felicitari pentru minunata reteta de haios banatean, ardelenesc, etapele au fost minutios explicate , ca la scoala, nici nu mi-am imaginat ca o sa gasesc o asemenea descriere minutioasa a unei prajituri ( greu de realizat)!Multumiri si aprecieri deosebite autoarei;

 13. Cera Vladulescu 99 spune:

  uau,arata super,am mankt si eu tot atunci cand eram copil,facea o matusa de amea si erau delicioase,acum am sa le incerc si eu.

 14. Eu spune:

  Le-am facut si eu si au iesit minunate!Merita tot efortul depus.Multumesc pentru reteta si pentru explicatii detaliate!Apropo,e foarte reusita innoirea site-ului.

 15. iasminna spune:

  nu credeam ca  voi reusi sa fac aluat foietaj dar m-am inselat , nu vreau sa ma laud dar a iesit fenomenal , a crescut s-a desfacut in foite si gustul nu va mai spun delicios am sa-l incers si pe cel cu margarina

 16. Cristina_rlc spune:

  Mici trucuri pentru ca haiosele voastre sa fie cu adevarat invidiate:
  1.Incercati sa framantati cu bere, in loc de apa sau apa minerala, vor iesi mult mai pufoase si cu o aroma deosebita, care acopera in totalitate mirosul sau gustul de untura
  2.Cand intindeti foile pentru a le umple cu aluatul de osanza pastrati sensul impachetarii de fiecare data…astfel rezulta un aluat cu multe, multe foite
  3.Cand taiati aluatul pentru a forma patratele, incalziti lama cutitului, astfel marginile nu se vor lipi si aluatul va „inflori” foarte frumos in cuptor, asemeni aluaturilor frantuzesti
  4.Folositi pentru umplutura un gem consistent , asa veti evita ca acesta sa curga din haiose…daca gemul curge,  se va arde si va deveni amar…puteti folosi si bucatele de rahat
  5.Asezati haiosele in tava toate  cu deschizatura spre usa cuptorului..curentii dinauntru vor favoriza deschiderea lor…daca vrei sa probati asta, puteti sa puneti unul invers, si veti observa ca nu va „inflori”
  ..Sa aveti pofta si sa ii incantati pe cei dragi cu aceasta reteta minunata!

 17. A Chioran spune:

  hmmmmmmmmm,haioss.la noi se framanta cu sifon sau apa minerala..nu cu apa ;)

 18. Bjcarmenn spune:

  sunt super faine !am facut dupa o reteta mult mai simpla Otet 2 ling faina 500 gr un  galbenus ou si sare  si 200 ml apa calduta aluat apoi uns cu untura amestecata cu faina si uns aluatul de mai sus.Si rasucit ca la haios de 3 ori  in diverse feluri
  Pofta buna La prajitura romaneasca

 19. Barefeet92 spune:

  in statele unite se poate folosi crisco in loc de osinza…. ies perfect !

 20. Mihaela spune:

   Otet nu trebuie? Am gasit osanza! Acum fac astea, ca de cand am citit reteta asta nu mai am liniste.

 21. Emiliabodnari spune:

  CEA MAI REUSITA RETETA
  ,,,FELICITARI IMI PLACE..

 22. felicia(mangalia) spune:

  Laura te rog spune-mi daca merge si cu osanza topita,numai am deloc osanza proaspata si as vrea tare mult sa fac haios-ul.Nu am incercat fara sa-ti cer sfatul pentru ca imi doresc reusita acestei retete.

  • Anonim spune:

   Felicia, nu merge cu untura topita (din orice grasime topesti untura, osanza sau slanina cruda, tot untura iese). E prea fluida, nu are cum sa iasa bine, osanza e mult mai consistenta.

 23. Ileana_bighy spune:

  cum putem cantari osanza macinata daca nu avem cantar?

 24. Mihaela_o24 spune:

  am facut si haiosul ,a fost f bun la gust dar nu mi-au crescut cum as fi vrut,e drept ca am intins destul de subtire aluatul,sau poate si cuptorul e de vina.oricum s-au mancat toate fara „comentarii” am mai pastrat untura in congelator ca sa mai fac o data .poate data viitoare cresc mai bine

  • Anonim spune:

   Sper ca „untura mare” ai folosit, osanza, nu aia topita. Ma bucur ca v-au
   placut. sa va fie de bine, ai grija sa fie cuptorul bine incins cand le
   bagi, dupa aia mai reduci, eventual, focul, dupa ce cresc bine.

   2011/2/3 Disqus

 25. lauralaurentiu spune:

  Uita-te la aceasta poza cu atentie, asa vine treaba cu impaturitul in doua pe linia cea mai lunga. :) Succes!

 26. Anonymous spune:

  Apoi se pliaza pe linia mediana, ca si cum s-ar inchide o carte; Se impacheteaza inca o data, pe lungime, in doua…n am inteles asta cu impachetarea pe lungime in 2 cum vine…poate ma ajuti ..as vrea sa fac haiosu pt revelion..multumesc anticipat si mc de reteta arata senzational

 27. lauralaurentiu spune:

  Gabriela, osanza macinata nu este in niciun caz topita (atunci ar fi untura, care are o cu totul alta consistenta). Osanza trebuie sa fie cruda si rece, macinata prin masina pentru a o marunti foarte fin. Poti sa le umpli cu orice vrei, sigur ca da. Succes!

 28. lauralaurentiu spune:

  Mia, nu poti sa pui untura in loc de osanza, nu se comporta la fel. Prajiturile astea se fac cu osanza, de acolo provine si numele lor, hai=osanza in maghiara.

 29. Anonymous spune:

  Buna ,este super reteta, mi-as dori sa o incerc si eu, dar nu inteleg cum osanza macinata?topita ?
  Pot sa umplu triunghiurile cu o umplutura de mac (ca cea pt cozonac)?sau se pregatesc numai cu gem?
  Astept cu nerabdare raspuns
  Multumesc,cu drag Gabriela

 30. Anonymous spune:

  Buna ziua,
  As avea o intrebare, va rog: pot sa pun untura in loc de osinza tocata? Ca am untura, dar osinza…
  Multumesc, Mia

 31. lauralaurentiu spune:

  LLAAVVIINNIIAA – da, impachetand cu unt sau margarina iti rezulta un aluat frantuzesc clasic. Aluatul poti sa il faci cu faina 000, o lingurita de otet, un praf de sare si apa rece ca gheata. Untul sa fie maleabil, dar inca rece si il pui pe tot de la prima impachetare (toata cantitatea de unt pe foaie). Dai la frigider si la a doua si a treia impachetare nu mai ungi, doar intinzi si pliezi.

 32. LLAAVVIINNIIAA spune:

  Laura draga, ai incercat sau ai vreun aluat care sa se lucreze identic insa cu unt sau margarina?
  Numai bine!

 33. laura laurentiu spune:

  Sophie, eu foetaj maim fin ca acesti haiosi nu am gustat vreodata :). Tare imi plac, dar au si caloriiiii…multe :P.

 34. laura laurentiu spune:

  Bucatar-maniac – e bun de nu se poate, ai dreptate! :))

 35. sophie spune:

  Ii stiu pe acesti haiosi, sunt minunati.Noi suntem din Moldova si locuim in zona cu specific catolic, si de la ei avem reteta, e printre retele copilariei mele.Mama ii facea cu rahat sau cu umplutura cu nuca sau brinza de burduf, sarati.In special in perioada sfintelor Sarbatori de Nasterea Domnului.

 36. bucatar maniac spune:

  mamaaa ce bun ii haiosu!!!! e preferatul meu. Ce pofta mi-ai facut!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 37. laura laurentiu spune:

  Hallo Jacktels,

  desigur, ai putea folosi unt sau margarina, ca la un foietaj oarecare, dar nu ar mai fi acelasi lucru. Eu zic sa incerci la un abator, carmangerie, unde se sacrifica animalele chiar acolo, ca porcii din Germania au „schmer” ;).

 38. Jacktels Kochbuch spune:

  Hallo Laura,

  multumesc mult de repede Raspuns.
  Mia fost ajutor, din päcate aicia nu gäsesc asa ceva. O sä topesc Burta atuncia. Poate ca alternative funktiona ?

  Salutäri Jacktel

 39. laura laurentiu spune:

  Jacktel – osanza este „flom” sau „schmer” – acea grasime de la porc care se gaseste in abdomenul animalului, in zona rinichilor, si se foloseste in stare cruda, fara a fi topita. Este alba la culoare si compacta. Sper ca am fost de ajutor.

 40. laura laurentiu spune:

  Diamond, ma bucur mult ca iti plac retele mele, te pup, frum’shico!

 41. Jacktels Kochbuch spune:

  Hallo Laura,

  Multumes despre Posting. Foarte frumos Rezept.Kompliment !!
  Am mincat cind au fost mic si a fost excelent.Doresc acum si eu sä faci.
  Numai o Intrebare: ce este osanza cruda , macinata ??
  Poate ai Timp si dai Feedback.

  Multumesc si salutari de la Nürnberg
  Jacktel

 42. Daniela spune:

  Mama, dar cit ai muncit, aluatul 1, aluatul 2… dar rezultatul merita sacrificiul si munca. Pap si eu un haios virtual, ca oricum n-am nik de porc, ca sa pot face. Felicitari si pupici !

 43. diamond spune:

  doamna, :DD ma cuceresti cu retetele astea :P am facut checul, pt a nush cata oara, papricasu, strudelu, is fana infocata! te pup dulce! :P

 44. laura laurentiu spune:

  Da :), de numirea de schmer-kifle circula si ea, prin localitatile care aveau, in trecut, populatie predominant germana. :)

 45. Edith spune:

  Ce fain creste foietajul asta! Super :)

 46. Anonymous spune:

  In Banat li se spune shmer chifle :)

Advertising