Tarte cu cremă de vanilie, căpșuni și rubarbă
E primăvară și aceste tarte cu cremă de vanilie, căpșuni și rubarbă sunt un desert care celebrează acest anotimp plin de culoare și prospețime. Căpșunile au apărut, la fel și rubarba (eu am găsit rubarbă la magazinul kaufland) și cum s-a întâmplat să am și-un pic de foietaj prin congelator, cum să nu le fi ”făcut cunoștință” tuturor acestor bunătăți într-un desert delicios?
Am dat deja primul indiciu, la baza tartelor este foietajul, eu am avut în congelator 550 de grame foietaj de casă cu unt pregătit de ceva timp, după rețeta de aluat foietaj clasic, la fel de bine puteți folosi rețeta de aluat foietaj rapid sau chiar o foaie de foietaj cumpărat (preferabil cu unt).
Umplutura tartelor constă în cremă de vanilie a cărei rețetă am publicat-o cu ceva timp în urmă (inclusiv în format video), căpșuni proaspete și minunata rubarbă.
Să ne apucăm de treabă!
00:3500:2501:008ușor
Ingrediente Tarte cu cremă de vanilie, căpșuni și rubarbă:
- 1/2 porție foietaj clasic (click pe link pentru rețeta completă de foietaj)
- 1 gălbenuș proaspăt
- 1/2 porție cremă de vanilie (click pe link pentru rețeta completă de cremă de vanilie)
- 300 de grame de căpșuni proaspete (cântărite gata curățate)
- 300 de grame de rubarbă (cântărită gata curățată)
- 300 de grame de zahăr
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 15 grame de amidon din porumb (ex. gustin)
- mentă proaspătă pentru decor
Mod de preparare Tarte cu cremă de vanilie, căpșuni și rubarbă:
1. Rubarba se spală bine, se îndepărtează baza tulpinilor cât și vârful acestora (atenție, cu toate că tulpinile au o aromă delicioasă, frunzele de rubarbă sunt toxice!). Se taie perpendicular tulpinile curățate, cam de 1 cm. grosime. Se spală și căpșunile și se curăță de codiță apoi se taie în sferturi sau jumătăți, în funcție de mărime.
2. Se pune rubarba într-o crăticioară împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Așezăm crăticioara pe foc potrivit și amestecăm până când lasă lichid, după aceea ne oprim din amestecat pentru că rubarba s-ar putea terciui.
3. Chiar dacă tulpinile de rubarbă crude sunt destul de ferme, atunci când sunt gătite se înmoaie foarte ușor, așa că imediat ce siropul dă în clocot, rubarba se strecoară bine și se pune deoparte. Siropul cald îl punem înapoi în crăticioară, adăugăm căpșunile și așteptăm să dea în clocot, apoi imediat scoatem căpșunile din siropul fierbinte și le lăsăm deoparte, păstrând și siropul separat.
4. Pornim cuptorul și îl fixăm la 190 de grade Celsius. Dacă folosim foietaj congelat, acesta trebuie să se decongeleze lent, în frigider, înainte de folosire.
Pe planul de lucru presărat cu făină se așează foietajul rece (dar decongelat) și cu ajutorul unui sucitor se întinde sub forma unui dreptunghi de aproximativ 26×52 cm. Se împarte dreptunghiul în 8 pătrate egale cu latura de aproximativ 13 cm. Cam la 2 cm. de fiecare latură, se crestează foietajul cu un cuțit bine ascuțit, fără a trece pe partea cealaltă, obținând încă un pătrat mai mic în interior.
5. În interiorul pătratelor mai mici, performăm aluatul pe toată suprafața cu o furculiță.
6. Așezăm pătratele de aluat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Batem gălbenușul cu 1 lingură de apă rece și cu o pensulă moale ungem cu grijă ”rama” de ~2 cm lățime care încadrează pătratul de foietaj perforat. Atenție, e de dorit să nu ungem cu gălbenuș și tăietura exterioară a pătratelor de aluat, asta ar putea să le împiedice să crească în timpul coacerii.
7. Se dă tava la copt în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius și se coc timp de 20-25 de minute, până când se rumenesc frumos. Se lasă să se răcească baza de foietaj până la temperatura camerei. Între timp, se pregătește 1/2 de porție de cremă de vanilie.
8. După ce s-au răcit, se trece cu vârful cuțitului pe linia crestată înaintea coacerii apoi, cu vârful degetelor, se presează bine interiorul fiecărui pătrat, făcând loc pentru umplutură.
9. În fiecare pătrat se pun cam 2 linguri de cremă de vanilie încă ușor călduță apoi se împart deasupra bucățelele de rubarbă și căpșunile. Se măsoară 100 de ml. din siropul păstrat și se pune pe foc. Într-un castronel se omogenizează amidonul cu 2 linguri de apă rece și se toarnă peste sirop, amestecând continuu. Se fierbe timp de 3 minute apoi se distribuie cu pensula deasupra tartelor.
Înainte de servire se decorează (opțional) cu mentă proaspătă și… cam asta a fost tot, rapid, gustos, ușor de făcut! Poftă mare!
Lasă un răspuns