Tarta Tatin – o rețetă clasică franțuzească
Tarta Tatin – o rețetă clasică franțuzească, nu foarte complicată dar foarte gustoasă, pe care o găsiți explicată mai jos, în detaliu. Rețeta tartei Tatin, mod de preparare și lista de ingrediente.
Legendele consemnează că celebra tartă Tatin, devenită un clasic al patiseriei franceze, a fost creată printr-un accident. Se întâmpla la Hotel Tatin din Lamotte-Beuvron, în Franța anului 1898. Hotelul era condus de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin.
Exista povești conflictuale asupra originilor acestui desert.
Cea mai răspândită este cea conform căreia, Stéphanie, care se ocupa de bucătărie, era extenuată, la finele unei zile aglomerate. Împărțindu-se între mai multe feluri pe care le gătea concomitent, s-a apucat și de o plăcintă tradițională cu mere. Mirosul i-a dat dat de știre că merele au prins a se carameliza în zaharul și untul împreună cu care ar fi trebuit doar să se călească ușor. Încercând să recupereze umplutura, Stephanie ar fi pus deasupra merelor, direct în cratița în care le călise, aluatul, apoi ar fi dat cratița repede la cuptor.
MAI MULTE REȚETE CU MERE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
După ce a răsturnat tarta cu josul în sus, și-a făcut curaj și a servit-o, apoi a fost surprinsa să constate cât de mult au apreciat clienții hotelului noul desert.
Tarta a devenit o emblemă a hotelului Tatin și s-a răspândit repede în întreaga regiune Sologne. Faima care durează până în zilele noastre se datorează, probabil, restauratorului Louis Vaudable, care a gustat tarta Tatin într-o vizită în Sologne și a introdus acest desert în lista de bucate permanentă a restaurantului Maxim’s din Paris.
Tarta Tatin poate fi făcută, în afară de mere, și cu alte fructe: piersici, ananas, pere, dar și cu legume cum ar fi tomatele sau ceapa. Cu o atingere pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta de tartă tatin cu banane.
Pe blog, am consemnat și o rețetă de tartă tatin aperitiv, cu dovlecei și brânză de capră, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Et voila ma belle tarte Tatin:
Sper ca close up-ul de mai sus să vă fi făcut poftă de minunata tartă Tatin. Veți vedea, mai departe, că rețeta nu e deloc complicată. Până la urmă, a fost creată dintr-o greșală!
Ingrediente Tarta Tatin
- 3 mere mari, cu pulpa mai tare, să aibă în jur de 600-700 de grame (întregi)
- 100 de grame de zahăr
- 30 de grame de unt cu 82% grăsime
- 300 de grame de aluat foietaj
Mod de preparare tarta Tatin
Eu am folosit aluatul foietaj rămas de la vol au vent. Atunci când l-am făcut, am subliniat faptul că foietajul de casă (click pe link pentru rețetă) este o marfă prețioasă și orice bucățică rămasă se vă congela. În fine, (aproape) la fel de bine va reuși tarta și cu aluat de cumpărat.
1. Am scos aluatul de la congelator cu o seară înainte și l-am lăsat la temperatura frigiderului, să se decongeleze.
2. Am aprins cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus, modul static. Am presărat planul de lucru cu puțină făină apoi am întins foietajul, cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cu grosimea de aproximativ jumătate de centinmetru.
3. Am pus deasupra foietajului forma în care intenționez să asamblez și să coc tarta Tatin. Aceasta are diametrul de 24 de centimetri. Cu un cuțit, am decupat un cerc de aluat exact cât forma. Am rulat acest cerc de aluat în hârtie de copt și l-am dat la frigider.
Resturile de foietaj se pot folosi în diferite moduri, de exemplu se pot unge cu ou bătut și presăra cu chimen/brânză rasă/susan și sare, apoi se coc și ies niște excelente saleuri.
Pregătirea merelor
4. Am curățat merele de coajă și apoi și de căsuța semințelor. Le-am feliat (cam 10 felii din fiecare măr, să nu fie prea mici) iar feliile le-am păstrat în apă cu lămâie, să nu se oxideze.
Stratul de caramel
5. Forma potrivită pentru această tartă Tatin este una compactă, fără cerc detașabil. Dacă se folosește o formă de tartă cu inel detașabil, în timpul coacerii va curge o mulțime de caramel și sirop în cuptor, care se va arde, bucătăria se va umple de fum… un dezastru! Deci, NU hotărât formei de tartă cu inel detașabil!
Singura formă de tartă compactă pe care o am este cea din sticlă termorezistentă, cu diametrul de 24 de centimetri, pe care ați văzut-o deja pa pasul 3. Nu avut curajul să caramelizez zahărul direct în aceasta. Dacă aveți o formă de tartă compactă, din metal, puteți carameliza zahărul direct în aceasta, pe foc potrivit.
Eu am procedat astfel: într-o tigaie, am pus tot zahărul și l-am lăsat pe foc potrivit, să se caramelizeze complet. Nu am amestecat, doar am scuturat din când în când tigaia. Când s-a lichefiat tot zahărul, cât să capete o culoare brun-aurie, am adăugat untul și am amestecat să se încorporeze în caramel. Imediat am luat tigaia de pe foc și am răsturnat caramelul fierbinte în forma de tartă, așezată într-o tavă mai mare, metalică.
6. Am tras cu o spatulă de lemn tot caramelul fierbinte din tigaie, apoi am înclinat forma în toate părțile, să se acopere bine cu caramel. Atenție mare când lucrați cu caramel fierbinte, poate provoca arsuri groaznice! Dacă vă uitați la poza de mai jos, observați că încă mai bulbucește în formă, după ce l-am transferat dintr-un vas în altul!
Asamblarea tartei
7. Caramelul s-a răcit foarte repede, în formă. Imediat după ce s-a întărit, formând un strat compact, am aranjat deasupra feliile de mere. M-am străduit să formez un strat de felii aranjate frumos, cât să acopăr fundul formei, pentru că acestea sunt vizibile, când se răstoarnă tarta Tatin. Nu am insistat prea mult iar toate feliile rămase le-am pus pur și simplu pe deasupra primelor.
8. Am scos cercul de foietaj din frigider, l-am rulat pe sucitor și, ajutându-mă de acesta, l-am deplasat deasupra formei de tartă. Am derulat aluatul de pe sucitor, așa încât să acopere merele. Marginile le-am presat în jos, de jur împrejurul formei, apoi am perforat aluatul din loc în loc, cu o furculiță.
Coacerea
9. Am dat forma în cuptorul încins 190 de grade Celsius, la o înălțime medie. În aproximativ 30-35 de minute este gata. Tarta bine coaptă trebuie să fie frumos rumenită iar de jur împrejur să se vadă caramelul bulbucind.
Tarta Tatin – servirea
10. Imediat după ce a fost coaptă, am scos din cuptor tarta. Am acoperit forma în care s-a copt cu platoul de pe care am servit-o. Am apucat ferm, cu ambele mâini, atât forma de tarta cât și platoul (cu mănuși speciale de bucătărie, pericolul de arsură e foarte serios!). Cu o mișcare scurtă, am întors totul cu josul în sus, astfel încât forma să se sprijine deasupra platoului.
Am lăsat tarta tatin în această poziție, timp de 15 minute, să se scurgă deasupra tartei cât mai mult din deliciosul sirop format în timpul coacerii. Tarta Tatin se servește călduță sau chiar complet rece. E delicioasă simplă dar și cu niște frișcă bătută alături. O altă variantă de servire este cu un sos de vanilie sau cu înghețată de vanilie, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În final, vreau să menționez că am făcut cu succes rețeta de tartă Tatin într-o formă mai mare, dreptunghiulară. Am avut de săturat mai mulți meseni și toți au fost absolut încântați.
În familia mea, îndrăgim mult încă o variantă a tartei Tatin. Este cea cu prune, un adevărat deliciu! Se pregătește exact cum am arătat mai sus, doar merele se înlocuiesc cu jumătăți de prune.
MAI MULTE REȚETE DE TARTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns