Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tarta "Tatin" - o reteta clasica frantuzeasca

Tarta "Tatin" – o reteta clasica frantuzeasca

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Povestea spune ca celebra tarta Tatin, devenita un clasic al patiseriei franceze, a fost creata printr-un accident, la Hotel Tatin din Lamotte-Beuvron, in Franta anului 1898. Hotelul era condus de doua surori, Stéphanie si Caroline Tatin. Exista povesti conflictuale asupra originilor acestui desert, dar cea mai raspandita este cea conform careia, Stéphanie Tatin, care se ocupa de bucataria hotelului, era intr-o zi de-a dreptul extenuata. La ceas de seara, impartindu-se intre mai multe treburi si feluri pe care le gatea concomitent, se apuca ea sa faca o placinta traditionala cu mere. Mirosul i-a dat dat de stire ca merele au prins a se carameliza in zaharul si untul impreuna cu care ar fi trebuit doar sa se caleasca usor. Incercand sa recupereze umplutura, Stephanie ar fi pus deasupra merelor, direct in cratita in care le calise, aluatul, apoi ar fi dat cratita repede la cuptor.

Dupa ce a rasturnat tarta cu josul in sus, si-a facut curaj si a servit-o, apoi a fost surprinsa sa constate cat de mult au apreciat clientii hotelului noul desert.

Tarta a devenit o emblema a hotelului Tatin si s-a raspandit repede in intreaga regiune Sologne. Faima care dureaza pana in zilele noastre se datoreaza, probabil, restauratorului Louis Vaudable, care a gustat tarta Tatin intr-o vizita in Sologne si a introdus acest desert in lista de bucate permanenta a restaurantului Maxim’s din Paris.

Tarta Tatin poate fi facuta, in afara de mere, si cu alte fructe: piersici, ananas, pere, dar si cu legume ca si tomatele sau ceapa. Et voila ma tarte Tatin:

tarta tatin 1

Ingrediente Tarta Tatin:

  • 3 mere marisoare
  • 4-5 linguri de zahar
  • 1 lingura buna de unt (30 de grame)
  • 300-400 de grame de aluat foietaj

Preparare tarta Tatin:

Eu am folosit aluatul-foietaj ramas de la vol au vent;  atunci cand l-am facut, am subliniat faptul ca foietajul de casa (click pe link pentru reteta) este o marfa pretioasa si orice bucatica ramasa se va congela. In fine, aproape la fel de bine va reusi tarta si cu aluat de cumparat.

1. Am scos aluatul de la congelator cu o seara inainte si l-am lasat la temperatura frigiderului sa se decongeleze.

2. Am aprins cuptorul si l-am setat la 190 de grade Celsius. Am curatat si feliat merele. Am pus zaharul, direct in forma de tarta, sa se caramelizeze:

tarta tatin 3

2. Cand s-a lichefiat tot zaharul (fara sa se arda) am adaugat untul si am amestecat sa se incorporeze in caramel si am dat forma deoparte de pe foc:

tarta tatin 4

3. Peste caramelul fierbinte am asezat feliile de mar:

tarta tatin 5

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

4. Am intins aluatul la 2-3 mm grosime:

tarta tatin 6

Alte rețete delicioase cu mere:

Preparare Tarta "Tatin" - o reteta clasica frantuzeasca 7

Prăjitură cu mere explicată pas cu pas

Preparare Tarta "Tatin" - o reteta clasica frantuzeasca 8

Ștrudel cu mere

Tort de clătite cu urdă, ciocolată și fructe

Spirale cu mere și stafide

5. Am asezat foaia de aluat deasupra formei de tarta si am decupat cu un cutit ceea ce depasea dimensiunea acesteia. Marginile le-am presat foarte usor peste mere:

tarta tatin 7

6. Am dat forma in cuptorul ce era deja bine incins 190 de grade Celsius. In aproximativ 25-30 de minute este gata (cand e frumos rumenita):

tarta tatin 8

7. Se scoate din cuptor si se acopera forma in care s-a copt cu platoul de pe care se va servi tarta. Se apuca ferm, cu ambele maini, atat forma de tarta cat si platoul (cu manusi speciale de bucatarie, ca sa nu va ardeti!!!) si cu o miscare scurta, se intoarce totul cu josul in sus, astfel incat forma sa se sprijine deasupra platoului:

tarta tatin 9

Se lasa sa se scurga deasupra tartei cat mai mult din deliciosul sirop format in timpul coacerii. Se serveste calduta sau chiar racita complet, simpla sau cu sos de vanilie (sau cu inghetata de vanilie). Este un desert simplu, rapid dar absolut delicios:

Preparare Tarta "Tatin" - o reteta clasica frantuzeasca 13

 Poate te intereseaza si:

Ultima rețetă publicată

Prajitura cu mere si cocos
Placinta cu mere 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Tarta "Tatin" – o reteta clasica frantuzeasca

  1. mihai2206 spune:

    Am facut si eu tarta, dar cu gutiu in loc de mere si cu aluat de foetaj cumparat. A iesit tare interesanta. Multumim pentru reteta.

  2. VIFLORI`S spune:

    Buna Laura!
    Mai intai,vreau sa te felicit pentru daruirea si pasiunea de care dai dovada,pe acest blog.
    Vreau sa-ti spun ca,de cand am dat de blogul tau tau l-am introdus automat si la mine in lista de bloguri,iar azi am incercat o prima reteta de prajitura(Albinita)de pe blogul tau,care chiar mi-a reusit,super!
    Iti multumesc inca o data!
    Pupici,Vio-Arad.

  3. laura laurentiu spune:

    Lara – prijatno, i drugi put ;) !

  4. laura laurentiu spune:

    Zazuza – superba tarta ta! Din pacate, nu am putut sa te felicit la "locul faptei" – nu reusesc sa postez comentarii pe blogul tau. Sa va fie de bine!

  5. Lara spune:

    o nebunie de arome! hvala lepo!

  6. Zazuza spune:

    et voila si pe a mea :)! minunata reteta!

  7. laura laurentiu spune:

    Miha – iti multumesc foarte mult!

  8. laura laurentiu spune:

    Lara – si cum a fost? :)

  9. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult Jakob, atat pentru precizare cat si pentru aprecieri! Te mai astept cu drag!

  10. laura laurentiu spune:

    Cami – tu faci multe si bune toate, noi stim asta :P ! Te pup!

  11. Miha spune:

    O tarta absolut delicioasa!
    Daca e facuta de tine sigur e…super delicioasa! :)

  12. Lara spune:

    am luat de la piata niste mere asa de aromate, ca maine e musai sa incercam tarta asta!

  13. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Minunat ai povestit si documetarisch 100 % corect.
    Numai intr-un Punct trebuie sä te contrazic. Tarta asta a devenit cea ma cunoscutä Tartä din Lume..

    Tare fein ti-a iesit.

    Multe Salutäri din Nürnberg Jacob

  14. Cami spune:

    Apetisanta rau de tot ..A venit timpul merelor. Si eu am facut ceva bun cu mere. O seara placuta! Cami

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE