Burek cu branza sarata – placinta cu branza dupa reteta sarbeasca a soacrei
Burek cu branza sarata – placinta cu branza – reteta sarbeasca prezentata pas cu pas. Placinta cu branza sarata – burek – si foi subtiri de placinta din comert sau de casa. Reteta de burek sarat, reteta sarbeasca a soacrei mele.
Categoric, azi e zi de burek! Asa cum v-am spus cand am publicat reteta burek cu carne, am impartit foile-n doua si am facut si unul cu branza sarata, o minune! De altfel, dintre toate aceste placinte tipic sarbesti, cu foi subtiri, cladite unele peste celelalte si umplute cu diverse umpluturi, aceasta varianta cu branza sarata este preferata mea. Pana la urma, putine dintre cele de-ale gurii sunt mai bune ca o placinta cu branza sarata, dar cu simt de raspundere, atat cat sa fie placuta, nici mai mult, nici mai putin! Soacra mea le numeste pe toate burek iar reteta pe care urmeaza sa v-o prezint este „burek sa sirom” adică burek cu brânză.
Acum ceva timp, cand am postat burekul cu branza dulce, am spus ca si cel cu branza sarata se face la fel. Acum a venit momentul sa o si demonstrez.
Inca un lucru mai trebuie sa va spun: am mentionat ca aceasta este reteta soacrei mele. Ea face placinta asta – burek – cu foi de placinta din comert. Atentie, foi de placinta, nu foietaj! Dar la fel de bine, daca aveti timp si indemanare, puteti face voi insiva aceste foi, dupa reteta pe care v-am propus-o la placinta cu dovleac sau la reteta de placinta intinsa.
Ingrediente Burek cu branza sarata – placinta cu branza
- un pachet de foi de placinta (sarbesti au fost ale mele, dar si cele romanesti din comert dau rezultate foarte bune)
- ulei pentru uns
Umplutura:
- 1 kilogram de branza usor sarata – adica un amestec de branza proaspata de vaci cu telemea sarata, sau doar branza de vaci pe care o sarati atat cat va place; umplutura trebuie sa fie placut sarata, nu cu exagerare
- 5 oua medii sau 4 mai mari
- 200 de grame de smantana
Pe deasupra:
- 100 ml apa minerala carbogazoasa
- 100 de grame de smantana
- 1 ou
Mod de preparare
1. Branza se rade sau se zdrobeste fin si se amesteca toate ingredientele umpluturii pentru burekul cu branza. Compozitia trebuie sa fie destul de fluida, daca este prea vartoasa mai adaugati smantana sau un ou.
2. Se porneste cuptorul si se incinge la 190°C.
3. In tava unsa bine cu ulei se aseaza 2-3 foi. Tava pe care eu o folosesc are 40 x 28 cm. Foaia de deasupra se unge usor cu ulei.
4. Se pune deasupra foilor de placinta un strat de umplutura.
5. Se continua la fel, alternand cate 2-3 foi cu compozitia de branza, pana se obtin 5 straturi de foi si 4 de umplutura (depinde si de dimensiunii tavii). Ultimul strat trebuie sa fie de foi. Cu o pensula speciala pentru patiserie, se unge usor cu ulei burekul cu branza pe suprafata.
6. Cu un cutit bine ascutit, se taie burekul cu branza, acum, cat e crud, in portii dimensionate dupa pofta degustatorilor.
7. Se bate bine oul cu apa minerala si smantana. Se inunda burekul cu branza pe toata suprafata cu aceasta compozitie fluida. Se lasa sa traga putin foile aceasta compozitie fluida.
8. Tava cu burek cu branza sarata se da la copt in cuptorul preincins la 190 de grade si se coace timp de 45-50 de minute. Burekul gata il puteti vedea in imaginea de mai jos.
9. Se lasa sa se racoreasca putin, in tava. Se taie burekul cu branza, urmarind taieturile facute anterior.
Daca mai aveti putintica rabdare, mai asteptati sa se raceasca putin, in tava. Daca nu… va mai frigeti, mai oftati de placere… ca e bun tare:
Si un close-up. Asa e ca e foarte apetisant acest burek cu branza?
Pofta buna!
Lasă un răspuns