
Plăcintă cu mere cu foi cumpărate





Plăcintă cu mere și foi subțiri din comerț. Plăcintă cu mere cu foi cumpărate, o idee de desert rapid și delicios. Rețetă de plăcintă cu mere de post, făcută cu foi cumpărate.
Se întâmplă de multe ori, mai ales în toiul unei săptămâni pline de activități și proiecte între care abia mai reușim să ne tragem sufletul, să nu avem prea mult timp de stat prin bucătărie. Și în timpul acela puțin, dacă facem o supă sau o ciorbă, abia de mai avem vreme să gătim un fel principal. Iar dacă-l facem pe acesta… unde-i desertul?
Între varianta de a cumpăra desertul și cea de a pregăti un desert de casă care să conțină o mică scurtătură, eu aș alege-o întotdeauna pe a doua. Așa e și cu plăcinta cu mere de azi. Am folosit foi de plăcintă cumpărate, nici nu contează din care brand anume, doar să fie foi de plăcintă din comerț. Verific întotdeauna eticheta și aleg sortimentul care are cele mai puține substanțe necunoscute.
Umplutura pentru plăcinta cu mere, însă, am făcut-o după gustul meu. Aromată cu atâta scorțișoară cât ne place iar parfumul… Nimic nu se poate compara cu parfumul cu care se umple casa în timp ce se coace o plăcintă cu mere! Pe deasupra, am ieșit mult, mult mai ieftin decât dacă am fi cumpărat desertul. I-am trimis și fetei și-am avut câteva bucăți și de dăruit, lucru care întotdeauna îmi face multă bucurie.
ALTE RETETE SPECIALE CU MERE
- Reteta de prajitura cu mere si grilaj de foietaj
- Reteta de prajitura cu mere si crema de branza dulce
- Reteta de prajitura cu mere si topping crocant
- Reteta de placinta cu mere ca la bunica
Dacă vă gândiți, totuși, să faceți foile în casă și mai ales dacă aveți timp pentru asta, puteți urma rețeta de aluat și procedeul întinderii foilor subțiri de plăcintă pe care l-am descris la rețeta de plăcintă cu dovleac. Pentru o variantă de post, vedeți rețeta de plăcintă întinsă.
Dacă, însă, doriți să mă imitați, orice fel de foi de plăcintă din comerț, fie ele Edenia, foi Linco, foi Bella, Morărița și cum s-or mai numi (astea sunt brandurile cele mai comune de care mi-am amintit acum) sunt la fel de bune pentru a noastră plăcintă cu mere. Cu singura condiție să nu fi fost dezghețate și reînghețate de câteva de ori, să nu fie uscate sau lipite între ele. Cele mai bune, însă, se pare că ar fi cele necongelate, care se găsesc în magazine în vitrinele cu produse proaspete.
Ingrediente Plăcintă cu mere cu foi cumpărate:
- 400 de grame (un pachet) de foi de plăcintă atenție, foietajul e una, foile de plăcintă alta)
- 1,4-1,5 kg. mere potrivite pentru plăcintă (un soi acrișor și, ideal, cu pulpa mai tare)
- 150 de grame de zahăr
- 80 de grame de făină (până la 120 de grame dacă folosiți un soi de mere foarte zemoase)
- 1 lingură de scorțisoară
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 130 ml. ulei de floarea soarelui (eu am folosit 1/2 unt topit, 1/2 ulei dar merge la fel de bine și doar cu ulei, pentru o variantă vegană)
- zahăr pudră vanilat pentru finisat plăcinta
Preparare Plăcintă cu mere cu foi cumpărate:
1. Alegeți un soi de mere mai tari și acrișoare. Ideale pentru plăcintă sunt merele granny smith sau soiul românesc ”Florina”. Acestea au pulpa mai densă și nu conțin chiar atâta apă. La fel de bine se poate face plăcinta cu soiul ionatan sau idared.
2. Foile de plăcintă se scot din ambalaj după decongelare. Desigur, dacă nu cumva au fost din cele proaspete. Ideal este să se decongeleze peste noapte, la frigider. Se așează, bine întinse, între două prosoape de bucătărie ușor umezite, pentru a evita uscarea lor. Ușor umezite înseamnă chiar foarte puțin umezite, stropite cu un pic de apă, nu ude.
3. Merele se curăță de coajă și se rad pe răzătoarea cu găuri mari. Se stropesc imediat cu sucul de lămâie și se amestecă, pentru a evita pe cât posibil oxidarea lor. Din cantitatea de 1.5 kg mere ar trebui să rezulte cam 1.2-1.3 kg. mere rase.
Asamblarea plăcintei
4. Se aprinde cuptorul și se fixează la 200°C. Cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie, ungem bine o tavă, pe fund și pereții laterali. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 40×25 cm. În tava unsă se așează pe rând jumătate din foile de plăcintă, ungând-o bine pe fiecare cu pensula înmuiată în ulei. Sau cu amestecul de unt topit și ulei, după cum preferați. Pachetul meu a conținut 12 foi, așa că am pus la bază șase foi suprapuse. Pe fiecare în parte am uns-o pe toată suprafața. Marginile foilor se ridică în sus, pe pereții tăvii.
5. Se adaugă la merele rase zahărul, scorțișoara pudră și făina, chiar înainte de a avea nevoie de ele pentru a umple plăcinta. Dacă ați folosit un soi de mere care lasă multă zeamă, suplimentați cu ceva cantitatea de făină, așa cum am specificat în lista ingredientelor. Se amestecă bine și se toarnă peste foile pregătite în tavă.
6. Se nivelează bine umplutura de mere pe toată suprafața, apoi marginile foilor se trag spre interior.
7. Se acoperă umplutura cu restul de foi, pe care le vom suprapune la fel ca pe primele, ungând bine pe toată suprafața fiecare foaie adăugată. În final, marginile foilor din partea superioară se vor băga dedesubtul plăcintei, așa cum am arătat la rețeta de plăcintă cu brânză și dovlecei.
8. Se unge bine ultima foaie cu uleiul rămas. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se porționează plăcinta după preferință: pătrate, dreptunghiuri, romburi. E important să folosim un cuțit care taie bine și să tăiem cu simț, ca să nu deranjăm umplutura moale și foile aranjate deasupra.
Coacere plăcintă cu mere cu foi subțiri
9. Se dă plăcinta la copt în cuptorul preîncălzit la 200°C. După 15 minute, se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea încă 30-35 de minute (45 – 50 de minute în total), până când plăcinta e frumos rumenită.
10. În final, ne așteaptă cea mai grea încercare, aceea de a lăsa plăcinta să se răcească în tava în care s-a copt, până la temperatura bucătăriei. Lucrul ăsta e aproape imposibil, având în vedere cât de frumos miroase. Dacă vă doriți ca foile de la suprafață să nu fie atât de crocante, puteți acoperi tava cu plăcinta, cât e fierbinte, cu 2-3 prosoape de bucătărie. Astfel, va transpira și foile se vor înmuia.
11. Înainte de servire, plăcinta se taie, urmând liniile deja trasate cu cuțitul înainte de a o da la cuptor. Se pudrează apoi cu zahăr pudră vanilat și apoi se degustă cu încântare.
Lasă un răspuns