Cautare in site
x inchide
Advertising
Prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză

Prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.06.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză, rețetă pas cu pas. Rețetă de prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Cum să faci o prăjitură cu mere caramelizate cu un topping de cremă vanilată de brânză.

Dacă agreați gustul merelor și caramelului, cu siguranță această rețetă de prăjitură cu mere caramelizate, de altfel foarte simplă, foarte ușor de făcut, o să vă fie pe plac. Adăugați în combinația asta consacrată o cremă spumoasă și fină de brânză și devine un adevărat deliciu. Eu am făcut-o ieri. Practic, are la bază cea mai simplă prăjitură răsturnată cu mere. Asocierea cu crema de brânză și frișcă mi s-a părut atât de plăcută încât mi-am zis – de ce nu? – să v-o împărtășesc și vouă. Chiar dacă nu am decorat-o deloc, e o „prăjitură de toată ziua”, ca să zic așa, credeți-mă că e una gustoasă de tot.

prajitura rasturnata cu mere caramelizate cu topping de crema de branza

De fapt, nu aș fi avut cum să nu fac ieri o prăjitură, cât de simplă :). Adevărul e că în bucătăria mea a poposit de curând un ajutor destoinic, ai cărui „mușchi” puternici și neobosiți o să mă ajute să fac multe, multe bunătăți. Ghicește cineva? Daaa, mi-am luat Kitchen Aid! :))

ALTE RETETE SPECIALE CU MERE

Ingrediente prăjitură cu mere caramelizare și cremă de brânză

(pentru o tavă rotundă cu diametrul de 24 de cm.)

  • 3 mere mari, acrișoare, cu pulpa tare (de exemplu Granny Smith sau Florina)
  • 4 ouă de mărime medie
  • 130 de grame + 4 linguri cu vârf de zahăr tos
  • 25 de grame de unt
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 150 de grame de făină
  • 75 de ml. de ulei sau 100 de grame de unt topit, la temperatura camerei
  • 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

Crema și finisaj:

  • 250 de grame de cremă de brânză cu minimum 60% grăsime
  • 200 de ml. de smântână pentru frișcă
  • 80 de grame de zahăr pudră vanilat
  • 15 grame de gelatină granulată sau foi
  • 50 ml. apă rece
  • 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 linguriță de scorțișoară pudră pentru presărat
  • opțional, marginile se pot îmbrăca cu frișcă bătută (eu nu am mai făcut asta)

Mod de preparare prăjitura cu mere și cremă de brânză

Prăjitura răsturnată cu mere

1. Pentru că v-am spus deja că e vorba despre o prăjitură răsturnată cu mere, întâi de toate, într-o formă rezistentă la foc se caramelizează 4 linguri de zahar tos împreună cu 25 de grame de unt. Se înclină vasul cu grijă, să se îmbrace cât de cât și pereții acestuia. Grijă mare, caramelul provoacă arsuri îngrozitoare! Se lasă forma deoparte.

2. Între timp, merele se curăță de coajă și de căsuța semințelor și se taie în bucăți potrivite, care se distribuie în vasul cu caramel.

Advertising

caramelizarea zaharului si adaugarea merelor in forma

3. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°C.

4. În vasul mixerului, se pun ouăle întregi, sarea, 130 de grame de zahăr și 1 lingură de extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat. Se mixează totul la viteză mare până când zahărul se dizolvă complet și se obține o cremă spumoasă, deschisă la culoare. Se adaugă peste crema de ouă uleiul (75 de ml.) sau untul topit, dar nu fierbinte, turnat în fir subțire, bătând în continuare cu mixerul, la viteză medie.

prepararea compozitiei de pandispan

5. După încorporarea uleiului sau untului, nu se mai bate compoziția cu mixerul. Se adaugă  făina, toată deosată, presărând-o uniform pe toată suprafața. Se încorporează ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, fară a amesteca circular, așa încât să se păstreze în compoziție cât mai mult din aerul acumulat în crema de ouă. Procedând astfel, se poate obține un blat pufos fară să se adauge niciun pic de praf de copt.

prajitura cu mere reteta pas cu pas preparare-blat-pufos-pasul-3

Advertising

Coacere prăjitură cu mere caramelizate

7. Compoziția se toarnă deasupra merelor din formă. Se nivelează și se dă la cuptorul preîncins la 180°C, la înălțime medie. Prăjitura va avea tendința să se ardă pe suprafață, așa încât imediat ce vi se pare că s-a rumenit suficient, acoperiți-o cu o coală de hârtie de copt umezită. Continuați coacerea timp de 30 de minute (cel puțin) la 180 de grade Celsius, până când trece testul scobitorii.

coacere prajitura cu mere caramelizate

8. Prăjitura cu mere caramelizate coaptă se scoate din cuptor și se lasă câteva minute în formă. Se desprinde apoi, cu grijă, cu un cuțit de jur împrejur și se răstoarnă pe un platou. Deja arată foarte bine! Aproape fiecare dintre noi a făcut o prăjitură asemănătoare, știm cu toții cât e de bună! Totuși, am rezistat și nu am gustat-o în această fază. Am lăsat-o să se răcească bine, convinsă fiind că o cremă fină de brânză îi va adăuga un plus de rafinament.

prajitura cu mere rasturnata

Pregătire crema de brânză pentru prăjitura cu mere caramelizate

9. E foarte simplu de pregătit crema de brânză cu smântână pentru frișcă pentru această prăjitură cu mere caramelizate. Totuși, așa simplă cum este, are nevoie de toată atenția noastră și există câteva detalii de care trebuie să ținem cont. În primul rând, atât crema de brânză cât și smântâna pentru frișcă trebuie să fie perfect reci. De preferință, răcite peste noapte, la frigider. Atenție și la lucrul cu gelatina, aceasta nu trebuie încălzită mai mult de 60 de grade Celsius, în caz contrar își va pierde proprietatea de gelifiere.

10. Gelatina se pune într-un castronel și se acoperă cu 50 ml. de apă foarte rece. Se amestecă și se lasă să se hidrateze, adică să absoarbă complet lichidul.

gelatina hidratata

Advertising

11. Se pune smântâna pentru frișcă într-un castron încăpător și se bate cu mixerul la viteză maximă până când începe să se întărească. Se adaugă zahărul pudră vanilat și vanilia și se mai bate în continuare până când se întărește bine. Nu mai mult de atât, altfel există pericolul să se taie!

frisca batuta
10. Se topește gelatina pe aburi până se lichefiază. Se lasă deoparte să se răcorească, să fie neutră la atingerea cu degetul. Între timp, crema de brânză se scurge bine de de zer și se pune într-un castron. Va fi foarte tare la început, dar se amestecă energic cu o spatulă până devine cremoasă. Se omogenizează bine cu gelatina. Imediat, deasupra cremei de brânză se adaugă 1/3 din frișca bătută și se omogenizează bine. Se răstoarnă crema de brânză amestecată cu frișcă peste restul de frișcă și se omogenizează totul lejer, cu o spatulă, așa încât să rămână crema cât mai spumoasă.

crema vanilata de branza cu frisca

Asamblare si servire prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză

1. În jurul prăjiturii am montat un inel improvizat din hârtie de copt îndoită în câteva straturi (mergea și inelul pentru torturi) și am turnat crema de brânză și frișcă.2. Am dat prăjitura la frigider timp de 2 ore înainte de a o tăia. Aș fi putut să îi îmbrac marginile în frișcă bătuta, transformând-o într-un veritabil tort, dar mi-a plăcut aspectul lejer, potrivit pentru un prânz în familie, pe care l-am obținut după ce am pudrat suprafață cu scorțișoară, așa încât nu am mai insistat.

prajitura in forma asamblata

Bună de tot, cu cereri de supliment! Poftă bună!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

49 comentarii la Prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză

  1. laura spune:

    eu nu folosesc gelatina; mai pot sa fac crema de branza sau sa decorez doar cu frisca? multumesc de sugestii!

  2. laura spune:

    eu nu folosesc gelatina; mai pot sa fac crema de branza sau sa decorez doar cu frisca? multumesc de sugestii!

  3. Magda spune:

    Am facut ieri prajitura.E o nebunie de prajitura.Crema de branza e asa fina si racoroasa.Si se face destul de repede.Sunt tare multumita ca te-am gasit draga Laura.(de cateva saptamani).Cu siguranta ca voi incerca multe alte retete.Sa fii fericita!

    • lauralaurentiu spune:

      Magda, ma bucur foarte mult ca ai incercat reteta si e pe placul vostru. Sa va fie de bine si te mai astep cu drag sa-mi dai vesti bune si despre alte retete.

  4. ELLA spune:

    Buna reteta dar cred ca trebuiau facute si unele precizari pentru incepatorii care nu detin robotei performanti in bucataria lor (in acest caz albusurile se bat separat)…

    • lauralaurentiu spune:

      Nu se bat albusurile separat, indiferent daca detii sau nu robot performant. Ouale intregi impreuna cu tot zaharul se bat intr-un castron cu mixerul, pana cand zaharul se dizolva complet. Sau cu telul, parca o vad pe buna-mea batand ouale intregi pentru rulada, cu telul in forma de spirala, cate-o ora incheiata, pana obtinea o crema densa.

  5. Aualeu, DELICIOS!!!!!!! – Inca n-am cuptor ca sa fac, dar e clar ca e delicios!:)

  6. Gaby spune:

    O prajitura super.Am pus peste merele caramelizate fructele din dulceata (facuta de mine din piersici,kiwi,lamaie,pere,struguri ,si asta ca nu am avut destule mere)si apoi am turnat pandispanul din reteta ta si am continuat cu restul Este o prajitura,si de ce nu,un tort exeptional L-am ornat cu fructe de padure (cateva)
    Imi plac teribil retetele tale si modul de a le „povesti” Reteta este ieftina,usor de facut si de MARE efect Multumesc stimata doamna

  7. dana spune:

    Forma in care ai caramelizat zaharul se poate pune direct pe flacara? Eu stiam ca nu, dar poate ce ai tu este ceva mai special….

  8. Carmen spune:

    Offffffffffffffffff………………….Offfffffffffffffffffff…………..Offfffffffffffffffff.

    Am spus ca pana sambata viitoare nu mai fac niciun dulce ………..dar , sa spunem ca s-a ivit prilejul executarii unui tort. O masa in familie, bunici , copii(adica noi) si nepoti laolalta .

    Si am facut un tort dupa aceasta reteta. Cum a iesit? Pai , daca iti spun ca l-am pus pe masa, asta dupa ce servisem fripturici si salate, si a disparut foarte repede , inseamna ca am bifat inca o reusita culinara. Si in timp ce tortul se devora, imi primeam si portia de reprosuri pentru ca n-am instiintat adunarea de minunatia executata. Da, am vrut sa fie o surpriza si am reusit . Am adus insa o adaugire retetei originale. In crema de branza am adaugat fructe de padure si peste crema am facut un jeleu de fructe de padure cu vin rosu. Ornat cu frisca si zmeurici proaspat culese din curtea casei, o capodopera desavarsita , atat ca si gust dar si ca aspect.
    Iti multumesc, draga mea ! Te pup,
    Carmen

  9. Anonim spune:

    Foarte tare. voiam sa te provoc cu o reteta pe care foarte putini din lume stiu sa o faca..IL BABBA, este un dulce napolitan care daca il gusti cat de putin, nu te rabzi pana nu il termini.

    • Anonim spune:

      :) Il stiu si am facut si eu acum cativa ani (culmea, cand nu aveam blogul :)) ). Multumesc pentru sugestie, chiar e demna de luat in seama.

  10. elena cristina tudor spune:

    mmmmmm…da arata foartee bineee!!!..ffeliuta este pt dvs…si restuuuuu…este portia mea..  :))

  11. Nicol spune:

    Astazi am facut prajitura si ne-a placut foarte mult! Multumim pentru reteta!

  12. Ana B spune:

    Reteta aceasta este si mai apopiata de varianta propusa de mine candva tot aici pe blog. Felicitari pt noua achizitie! Sambata am fost la restaurantul unde imi voi face nunta si am vizitat bucataria profesionala care avea un Kitchen Aid mai mare decat cel pt bucatariile obsnuie. M-a dat pe spate totul, sa nu mai plec din bucataria oamenilor :)  Spor la bucatarit!

    • Anonim spune:

      Ana draga, iti multumesc si ma bucur ca iti place prajiturica. Iti doresc o nunta frumoasa si, de ce nu, poate la finele acestei nunti iti permite si un KA… sau pune-l pe lista de cadouri, cum se practica in occident :))!

  13. Antonina spune:

    Minunata prajitura ! minunata achizitie ;) Felicitari !

    • Anonim spune:

      Multumesc, multumesc, imi pare rau doar ca e o perioada foarte aglomerata pentru mine si e asa de trist sa stea jucaria preferata in bucatarie si eu sa nu ma pot juca cu ea! :))

  14. veronica cretu spune:

    Ma duc la bucatarie sa-mi vad de curatat ciresele pe care le am pentru niste dulceata,ca aici ma imbolnavesc de pofta.Arata spectaculos.

  15. Laura Frunza spune:

    Felicitari pentru Kitchen Aid, Laura, ma bucur ca visul tau s-a materializat in sfarsit. Prajiturica arata delicios. Si farfuriile arata si mai delicios :-)

    • Anonim spune:

      Prajitura buna, farfuriile de la Auchan, vreo 3 lei bucata :P, Kitchen Aid-ul mai scump, da :=)), dar, asa cum zici, un vis implinit. Ii sta tare fain in bucataria mea :).

  16. Adriana spune:

    Bun-bun!! Cred ca voi face o incercare si cu piersici din compot sau chiar proaspete. Mniam! Laura draga, spune-mi, te rog , daca e zgomotos robotul tau cel rosu! Ai folosit si accesoriile(paste, piine,carne tocata)?Vreau sa cumpar si eu unul dar cit mai silentios.Acum am un AEG care e f.bun ,are 2 motoare, dar „vorbeste” prea tare…:D (In bucatarie eu ascult muzica si ma bruiaza) Iti doresc sa fiti „colegi” buni ! Cu bine, Adriana-Bucuresti

    • Anonim spune:

      Robotul meu cel rosu (de fapt are culoare candy-apple, cica e nuanta aniversara, lansata la 90 de ani de existenta KA) e mult mai silentios decat orice alt robot am avut vreodata. Comparatia o fac cu un Gorenje si un Phillips HR 7625. Accesoriile pentru paste nu le am, dar am framantat paine cu el si se comporta foarte bine, e tare rapid, am tocat si carne si e perfect, am razuit parmiggiano si morcovi si la fel, sunt foarte multumita. Multumesc de urari! :)

      • DANA C. spune:

        Din pacate, din fotografie, nu-mi pot da seama ce marca este robotul si cum am nevoie de unul nou, te rog da-mi aceasta informatie. Deja nu mai suport robotul meu cel zgomotos, deci am aceeasi problema cu Adriana. Si, pentru ca e momentul bucuriei nasterii Domnului, iti doresc tie si tuturor colaboratorilor tai: SARBATORI FERICITE!

      • lauralaurentiu spune:

        Kitchen Aid. Sarbatori fericite si tie!

  17. Lily M spune:

    Laura, prajiturica asta este foarte interesanta. O voi incerca si eu cat de curand!
    Sa stapanesti sanatoasa noua achizitie, meriti tot ce e mai bun sa ai la cate bunatati faci tu.
    E o vorba „Dupa munca si rasplata” si iata ca e pe bune… Te pup.Lily

    • Anonim spune:

      Lily, ma bucur ca iti place prajiturica :). E usor de facut si iti va oferi satisfactie daca o vei incerca.
      Multumesc de urari… sa stii ca visez la el de ani :).

  18. Ancuta Draghici spune:

    Felicitari pentru noua achizitie. Sa il stapanesti sanatoasa!.
    Cat despre prajitura: delicioasa. Un weekend placut!

  19. Codrutaporime spune:

    Da…tot arata bine..prajitura,robotul si farfuria pe care ati prezentat prajitura…o sa o incerc cat de curand :)
     

  20. Alina T. spune:

    Felicitari pentru noul ajutor in bucatarie. Te urmaresc zilnic si imi plac foarte multe retete. Te pup, Alina .

  21. Zilahi Adela spune:

    Foarter bine arata!  la gust cred ca e tare buna, varianta cu crema de branza nu am incercat!

  22. Nicol spune:

    Cred ca este extraordinar de buna! Trebie sa o incerc si eu.

    • Anonim spune:

      Nicol, e o prajiturica usor de facut si daca ai fantezie, timp (si chef :)) ) poti sa o si decorezi frumos, are 100% ingrediente naturale si e foarte gustoasa. Chiar merita :). daca o incerci, te astept cu impresii.

      • liana toma spune:

        Ma bucur ca ti-ai vazut visul cu ochii, Laura!
        Am vazut si eu farfuriile la Auchan, dar sotul a zis ca poate vrea sa mi le sparga pe cele de-acasa, daca mai cumpar altele :(((
        O felie din tarta asta delicioasa m-ar indulci pe loc ;-)

      • Anonim spune:

        Multumesc, Liana :). Eh, cam avem si noi tendinta sa inghesuim prea multe prin dulapurile din bucatarie :P.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE