
Prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză





Prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză, rețetă pas cu pas. Rețetă de prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Cum să faci o prăjitură cu mere caramelizate cu un topping de cremă vanilată de brânză.
Dacă agreați gustul merelor și caramelului, cu siguranță această rețetă de prăjitură cu mere caramelizate, de altfel foarte simplă, foarte ușor de făcut, o să vă fie pe plac. Adăugați în combinația asta consacrată o cremă spumoasă și fină de brânză și devine un adevărat deliciu. Eu am făcut-o ieri. Practic, are la bază cea mai simplă prăjitură răsturnată cu mere. Asocierea cu crema de brânză și frișcă mi s-a părut atât de plăcută încât mi-am zis – de ce nu? – să v-o împărtășesc și vouă. Chiar dacă nu am decorat-o deloc, e o „prăjitură de toată ziua”, ca să zic așa, credeți-mă că e una gustoasă de tot.
De fapt, nu aș fi avut cum să nu fac ieri o prăjitură, cât de simplă :). Adevărul e că în bucătăria mea a poposit de curând un ajutor destoinic, ai cărui „mușchi” puternici și neobosiți o să mă ajute să fac multe, multe bunătăți. Ghicește cineva? Daaa, mi-am luat Kitchen Aid! :))
ALTE RETETE SPECIALE CU MERE
- Rețeta de prăjitură cu mere și grilaj de foietaj
- Rețeta de tort cu mere și cremă caramel
- Rețeta de prăjitură fără coacere cu mere caramelizate și cremă de brânză
- Rețeta de brioșe cu mere, zahăr brun și scorțișoară
Ingrediente prăjitură cu mere caramelizare și cremă de brânză
(pentru o tavă rotundă cu diametrul de 24 de cm.)
- 3 mere mari, acrișoare, cu pulpa tare (de exemplu Granny Smith sau Florina)
- 4 ouă de mărime medie
- 130 de grame + 4 linguri cu vârf de zahăr tos
- 25 de grame de unt
- 1 linguriță rasă de sare
- 150 de grame de făină
- 75 de ml. de ulei sau 100 de grame de unt topit, la temperatura camerei
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
Crema și finisaj:
- 250 de grame de cremă de brânză cu minimum 60% grăsime
- 200 de ml. de smântână pentru frișcă
- 80 de grame de zahăr pudră vanilat
- 15 grame de gelatină granulată sau foi
- 50 ml. apă rece
- 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 linguriță de scorțișoară pudră pentru presărat
- opțional, marginile se pot îmbrăca cu frișcă bătută (eu nu am mai făcut asta)
Mod de preparare prăjitura cu mere și cremă de brânză
Prăjitura răsturnată cu mere
1. Pentru că v-am spus deja că e vorba despre o prăjitură răsturnată cu mere, întâi de toate, într-o formă rezistentă la foc se caramelizează 4 linguri de zahar tos împreună cu 25 de grame de unt. Se înclină vasul cu grijă, să se îmbrace cât de cât și pereții acestuia. Grijă mare, caramelul provoacă arsuri îngrozitoare! Se lasă forma deoparte.
2. Între timp, merele se curăță de coajă și de căsuța semințelor și se taie în bucăți potrivite, care se distribuie în vasul cu caramel.
3. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°C.
4. În vasul mixerului, se pun ouăle întregi, sarea, 130 de grame de zahăr și 1 lingură de extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat. Se mixează totul la viteză mare până când zahărul se dizolvă complet și se obține o cremă spumoasă, deschisă la culoare. Se adaugă peste crema de ouă uleiul (75 de ml.) sau untul topit, dar nu fierbinte, turnat în fir subțire, bătând în continuare cu mixerul, la viteză medie.
5. După încorporarea uleiului sau untului, nu se mai bate compoziția cu mixerul. Se adaugă făina, toată deosată, presărând-o uniform pe toată suprafața. Se încorporează ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, fară a amesteca circular, așa încât să se păstreze în compoziție cât mai mult din aerul acumulat în crema de ouă. Procedând astfel, se poate obține un blat pufos fară să se adauge niciun pic de praf de copt.
Coacere prăjitură cu mere caramelizate
7. Compoziția se toarnă deasupra merelor din formă. Se nivelează și se dă la cuptorul preîncins la 180°C, la înălțime medie. Prăjitura va avea tendința să se ardă pe suprafață, așa încât imediat ce vi se pare că s-a rumenit suficient, acoperiți-o cu o coală de hârtie de copt umezită. Continuați coacerea timp de 30 de minute (cel puțin) la 180 de grade Celsius, până când trece testul scobitorii.
8. Prăjitura cu mere caramelizate coaptă se scoate din cuptor și se lasă câteva minute în formă. Se desprinde apoi, cu grijă, cu un cuțit de jur împrejur și se răstoarnă pe un platou. Deja arată foarte bine! Aproape fiecare dintre noi a făcut o prăjitură asemănătoare, știm cu toții cât e de bună! Totuși, am rezistat și nu am gustat-o în această fază. Am lăsat-o să se răcească bine, convinsă fiind că o cremă fină de brânză îi va adăuga un plus de rafinament.
Pregătire crema de brânză pentru prăjitura cu mere caramelizate
9. E foarte simplu de pregătit crema de brânză cu smântână pentru frișcă pentru această prăjitură cu mere caramelizate. Totuși, așa simplă cum este, are nevoie de toată atenția noastră și există câteva detalii de care trebuie să ținem cont. În primul rând, atât crema de brânză cât și smântâna pentru frișcă trebuie să fie perfect reci. De preferință, răcite peste noapte, la frigider. Atenție și la lucrul cu gelatina, aceasta nu trebuie încălzită mai mult de 60 de grade Celsius, în caz contrar își va pierde proprietatea de gelifiere.
10. Gelatina se pune într-un castronel și se acoperă cu 50 ml. de apă foarte rece. Se amestecă și se lasă să se hidrateze, adică să absoarbă complet lichidul.
11. Se pune smântâna pentru frișcă într-un castron încăpător și se bate cu mixerul la viteză maximă până când începe să se întărească. Se adaugă zahărul pudră vanilat și vanilia și se mai bate în continuare până când se întărește bine. Nu mai mult de atât, altfel există pericolul să se taie!
10. Se topește gelatina pe aburi până se lichefiază. Se lasă deoparte să se răcorească, să fie neutră la atingerea cu degetul. Între timp, crema de brânză se scurge bine de de zer și se pune într-un castron. Va fi foarte tare la început, dar se amestecă energic cu o spatulă până devine cremoasă. Se omogenizează bine cu gelatina. Imediat, deasupra cremei de brânză se adaugă 1/3 din frișca bătută și se omogenizează bine. Se răstoarnă crema de brânză amestecată cu frișcă peste restul de frișcă și se omogenizează totul lejer, cu o spatulă, așa încât să rămână crema cât mai spumoasă.
Asamblare si servire prăjitură cu mere caramelizate și cremă de brânză
1. În jurul prăjiturii am montat un inel improvizat din hârtie de copt îndoită în câteva straturi (mergea și inelul pentru torturi) și am turnat crema de brânză și frișcă.2. Am dat prăjitura la frigider timp de 2 ore înainte de a o tăia. Aș fi putut să îi îmbrac marginile în frișcă bătuta, transformând-o într-un veritabil tort, dar mi-a plăcut aspectul lejer, potrivit pentru un prânz în familie, pe care l-am obținut după ce am pudrat suprafață cu scorțișoară, așa încât nu am mai insistat.
Bună de tot, cu cereri de supliment! Poftă bună!
Lasă un răspuns