Cupcakes cu morcovi si crema de branza
Asta e prima mea prajitura cu morcovi, eram oarecum reticenta fata de folosirea morcovilor in chestii dulci, pana mi-am adus aminte de teddy, sucul ala in sticlute mici din care ii mai furam cate-o gura fiica-mii cand era mica :)). Evident, morcovii sunt dulci si colorati frumos si aceste cupcakes cu morcovi si umplutura de crema de branza mi-au risipit toate indoielile. Pe deasupra briosele, cupcakes-urile (cum le-o zice) cu morcovi se fac foarte usor si sunt bune si fragede, asa ca prajitura asta cu morcovi o sa se mai faca la mine acasa, mai ales ca i-a placut si sotului meu. Lucru nostim, sotul meu a crezut ca morcoveii cu care am decorat cupcakes-urile cu morcovi sunt reali :)). A mutat platoul cu briose de ici colea de cateva ori, m-a ajutat sa ii fotografiez si in final si-a scos unul in farfurie, moment in care m-a intrebat cu candoare: „Da’ oare cum fi la gust morcovelul asta impreuna cu prajitura, e crud sau e gatit?”. Morcoveii sunt facuti din martipan si reprezinta doar una dintre multele idei posibile de decor ale acestor briose cu morcovi si crema de branza. Cel mai simplu e sa le pudrati pur si simplu cu zahar praf si… pofta buna, dar inainte de asta spor la treaba.
00:2500:2500:5012mediu
Ingrediente Cupcakes cu morcovi si crema de branza:
- 275 de grame de faina
- 1/2 plic de praf de copt
- 2 lingurite de scortisoara
- 200 de grame de zahar
- 100 de grame de unt
- 3 oua intregi
- 1 praf de sare
- 2 morcovi marisori, dati pe razatoarea fina
- 150 de ml. de iaurt sau lapte batut
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 2-3 linguri de lapte pentru a ajusta densitatea compozitiei, daca va fi nevoie (in functie de marimea oualor si morcovilor sar si de calitatea fainii, compozitia poate iesi putin prea densa, caz in care se adauga cateva linguri de lapte)
- crema de branza: 230 de grame de crema de branza, coaja rasa fin de la o lamaie (doar partea galbena), zeama de la 1/2 de lamaie, 1 lingurita de extract de vanilie, 75 de grame de zahar, 1 lingurita cu varf de amidon de porumb (gustin)
- in plus, 2 linguri de zahar pentru finisarea prajiturilor inainte de a le da la cuptor
- decor dupa preferinta (cel mai simplu e zaharul pudra)
pentru aceasta reteta aveti nevoie de tava sau forme speciale pentru muffins si cosulete de hartie pentru muffins
Preparare Cupcakes cu morcovi si crema de branza:
1. Crema de branza se mixeaza cu zaharul, coaja si zeama de lamaie si amidonul pana se obtine un amestec omogen si cremos.
2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
2. Intr-un castron mare se pun ouale, iaurtul si untul topit (dar nu fierbinte) impreuna cu cele 200 de grame de zahar si sarea si mixeaza bine.
3. Se amesteca faina cu scortisoara si praful de copt si se adauga toata deodata peste ingredientele lichide (poza 1).
4. Se mixeaza scurt de cateva ori, pana ce faina este incorporata, se curata de faina peretii vasului cu o spatula si se adauga inapoi in compozitie, se mixeaza din nou pana cand e totul omogen (poza 2).
5. Se adauga extractul de vanilie si morcovii rasi, toti deodata (poza 3).
6. Se mixeaza scurt de cateva ori, pana ce se incorporeaza morcovii omogen in aluat (poza 4). Daca aluatul e prea tare, adaugati 2-3 linguri de lapte. Consistenta trebuie sa fie ca de crema de unt, asa cum va place crema cu care acoperiti un tort, sa fie densa incat sa nu cada de pe paletele mixerului dar totusi sa puteti lucra usor cu ea, asa trebuie sa fie si acest aluat.
Pentru a monta briosele cu morcovi si crema de branza, pueti pur si simplu sa puneti cu lingurita niste aluat pe fundul formelor in care ati pus deja cosuletele de hartie pentru muffins, apoi cate o lingura de crema de branza si sa acoperiti totul cu aluat. Eu am gandit ca ar fi mult mai simplu si as avea rezultate mai precise daca as pune compozitia intr-un pos de ornare cu deschizatura larga.
Am spritat cate un strat de aluat pe fundul formelor, apoi o bordura pe margine. Cu o lingurita am adancit „cuibul” format si apoi am adaugat o lingura de crema de branza (crema de branza pe care trebuie sa o impartiti cumva cat mai egal intre cele 12 briose).
…si apoi am spritat aluat deasupra cremei, acoperind-o cu grija. La final se presara suprafata brioselor cu cele 2 linguri de zahar tos destinate finisarii.
Se dau cupcakes-urile la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si se coc timp de 20-25 de minute, sa fie crescute si rumene-aurii.
Se lasa sa se raceasca timp de 30-40 de minute, pentru ca umplutura de branza sa se aseze bine, apoi se pudreaza cu zahar praf sau glazureaza cu o glazura sau se orneaza in felul dorit si se pot savura.
Morcoveii din martipan pe care i-am confectionat si i-am lipit cu un strop de ciocolata alba deasupra brioselor le transforma intr-un desert festiv care le recomanda, de ce nu, ca o posibila alternativa de prajitura cu branza pentru masa de Paste sau alta ocazie festiva. Oricum sunt foarte gustoase si a doua zi sunt parca si mai si :).
Lasă un răspuns