Prajitura "Scufita rosie"
Prajitura ”Scufita-Rosie” este exact pe gustul meu. O prajitura cu branza si visine sau cirese, nu prea dulce, fructata si proaspata. Am descoperit reteta de prajitura ”Scufita-rosie” pe un forum sarbesc, anul trecut. O chema tot asa, dar pe sarbeste, adica „Crvenkapica” si autoarea retetei semneaza Violet-love – este aceeasi fata de la care am tradus si reteta de Kinder-pingui, atat de apreciata. „Scufita” asta este o prajitura usor de facut si care celebreaza minunat sezonul cireselor si al visinelor proaspete. E o incantare sa te delectezi cu ea intr-o dupa-amiaza de vara, pe terasa umbrita, iti va crea o placuta senzatie de racoare si relaxare.
Ingrediente Prajitura „Scufita Rosie”:
blat:
- 3 oua
- 125 de grame de zahar
- 230 grame de faina
- 1 praf de sare
- 100 ml ulei
- 200 ml lapte
- 1 lingura de miere de albine
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 paharel (de tuica) de visinata (cam 50 de ml)
- 30-32 bucati de visine sau cirese proapete sau din compot, fara samburi
- 1 lingurita de praf de copt (5 grame, 1/2 pachetel)
Crema si decor:
- 2 galbenusuri proaspete
- 2 linguri de amidon de porumb (35 de grame)
- 1 lingura de faina (25 de grame)
- 1 lingura de miere de albine
- 125 grame de zahar
- 2 lingurite cu extract de vanilie
- 500 de grame de branza dulce
- 250 ml smantana pentru frisca
- 400 de ml. de lapte
- 1 lingura de zahar pudra (pentru frisca)
- 1 plic de intaritor de frisca
- 400 grame de cirese sau visine proaspete sau un compot mare de visine sau cirese
- suc din compot (daca folositi fructe proaspete, 250-300 ml suc de visine sau cirese)
- 1 plic de jeleu pentru tort
Preparare blat pentru Prajitura ”Scufita Rosie”
1. Eu am folosit cirese proaspete, carora le-am scos samburii cu acesta minune a tehnicii de care sunt foarte incantata. O adevarata joaca de copii, mai repede se scot samburii decat se rup coditele cireselor! Inainte de orice alta treaba, insa, am pornit cuptorul si l-am fixat la 175 de grade.
2. Mixati ouale intregi cu 125 de grame de zahar, 1 lingura de miere, sarea, 1 lingurita de extract de vanilie si jumatate din cantitatea de visinata, pana obtineti o compozitie spumoasa. Adaugati 200 de ml. lapte, uleiul si faina, in prealabil amestecata cu praful de copt. Amestecati usor, cu telul (sau cu o spatula flexibila), cu miscari de pe fundul vasului catre suprafata, incercand sa nu pierdeti aerul acumulat in ouale batute, care va contribui la obtinerea unui blat pufos.
3. Cand compozitia blatului pentur prajitura Scufita Rosie este bine amestecata, trebuie sa se obtina un aluat semifluid, in care nu se mai vad urme de faina. Se toarna compozitia intr-o tava (38×25 cm. a avut tava mea) captusita cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 175 grade, timp de zece minute.
4. Dupa primele 10 minute de coacere, scoatem tava din cuptor si infundam usor in blatul semicopt cele 30-32 de bucati de cirese sau visine fara samburi. Incercam sa lucram cat mai repede, ca sa nu se raceasca nici blatul si nici cuptorul, in acest rastimp. Dam tava din nou la cuptor si coacem in continuare inca 15-18 minute, pana cand o scobitoare curata infipta in blat iese apoi fara urme de aluat lipit iar blatul prinde o frumoasa culoare aurie.
Blatul copt se lasa sa se raceasca bine in tava iar cand este complet rece, se scoate cu grija, se aseaza pe o tava, se desprinde hartia de copt si se stropeste cu restul de visinata (sau cu suc de cirese/visine pentru o varianta pentru copii).
Prepararea cremei
1. La baza, crema pentru prajitura Scufita Rosie are o crema clasica de vanilie.
Se pun pe foc, intr-o craticioara, 350 ml de lapte, sa se infierbânte bine. Separat, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, mierea, 1 lingura de faina si amidonul si restul de 50 de ml. de lapte. Cand laptele se infierbanta, se toarna peste compozitia cu galbenusuri si se amesteca energic. Se rastoarna totul inapoi in cratita si se amesteca continuu pana da in clocot si se ingroasa bine, apoi se adauga extractul de vanilie si se omogenizeaza bine. Practic, se pregateste o crema de vanilie (prepararea pas cu pas a acesteia o puteti vedea in reteta video pe care o gasiti cu un click pe link sau pe poza de mai jos).
2. Pentru crema pe care o vom folosi pentru prajitura Scufita Rosie, e important sa folosim branza de vaci fara miros acru si cu o textura foarte fina. Se da, asadar, branza de vaci printr-o sita deasa sau, mai convenabil, se prelucreaza cu blenderul pana devine foarte fina. Crema fiarta, fierbinte, se rastoarna peste branza si se mixeaza totul impreuna. Se lasa sa se raceasca complet.
3. Pentru a face frisca din smantana naturala pentru frisca, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri: smantana pentru frisca sa fie dulce (nu indulcita, ci nefermentata), sa aiba minimum 30% grasime (ideal chiar mai mult) si sa fie foarte, foarte rece in momentul in care incepem sa o batem, ideal racita peste noapte, in frigider.
E recomandat ca si vasul in care se bate smantana pentru frisca sa fie rece. Batem, deci, smantana pentru frisca cu mixerul la viteza mare, intr-un castron incapator, pana ce incepe sa formeze creste usoare la supafata, apoi adaugam zaharul pudra si intaritorul pentru frisca si mixam pana cand se intareste bine frisca. Atentie, nu batem mai mult, pentru ca exista pericolul sa se separe frisca in zer si unt!
In masa de crema fiarta si branza, racita deja, se adauga frisca, amestecand usor, pana la omogenizare. Am terminat, iata, crema, putem acum sa asamblat prăjitura Scufita Rosie.
Asamblarea prajiturii
1. Deasupra blatului pentru prajitura Scufita Rosie, stropit usor cu visinata (sau suc de visine/cirese) se aseaza toate visinele (ciresele) ramase. Deasupra lor, se adauga crema, uniform, pe toata suprafata, netezind usor cu un cutit cu lama lunga, umezit. Se da prajitura Scufita Rosie la frigider pentru macar doua ore . Atentie, izolati-o bine, invelind-o cu folie alimentara sau acoperind-o cu un capac special pentru prajituri, pentru ca va prinde usor mirosurile din frigider.
2. Se prepara jeleul de tort dupa instructiunile de pe ambalaj, folosind cantitatea necesara de lichid – suc din compot sau suc de fructe amestecat cu visinata (dupa gust, eu am mai scapat cateva picaturi de visinata :P). Se toarna jeleul deasupra de prajitura Scufita Rosie, nivelandu-l rapid cu o spatula lunga. Se mai da la frigider pana se seteaza bine jeleul, dupa care se portioneaza, taindu-se in cuburi sau felii, cu un cutit inmuiat in apa rece si sters dupa fiecare taietura.
Aici gasiti reteta care m-a inspirat, va doresc pofta mare!
Lasă un răspuns