Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort Frankfurter Kranz

Tort Frankfurter Kranz

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

tort-frankfurter-kranz-retetecalamama-reteta-tort-pas-cu-pas.png

Tort Frankfurter Kranz cu crema de vanilie, visine si alune caramelizate. Tort griliaj cu crema de vanilie, visine si visinata. Tort cu visine si amestec crocant de alune.

Așa cum numele acestui desert spune, este vorba despre un tort specific german, creat de patiserii din orasul Frankfurt. Caracteristic pentru acest Tort Frankfurter Kranz este forma de inel si stratul crocant de la suprafata (numit in germana Krokant) facut din nuci, alune sau migdale caramelizate si apoi tocat marunt. Crema este de vanilie si neaparat tortul este parfumat cu un pic de schnaps de visine (Kirsch likor, adica visinata).

Am pregatit tortul Frankfurter Kranz chiar astazi, pentru ca e ziua nasei noastre de cununie, o persoana foarte draga noua. Ea este unul dintre cei mai inflacarati admiratori ai activitatii mele culinare si m-am gandit ca ii vom face o bucurie daca noi, finii, ne vom prezenta la ea cu un tort si cu o floare de sezon… adica o zambila – dulce – de fondant.

Ingrediente Tort Frankfurter Kranz:

blat:

  • 3 oua
  • 1 pahar de zahar (am folosit zahar brun)
  • 1 si 1/2 pahare de faina
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 paharel (40 ml) de visinata
  • in plus, unt si faina pentru tapetat forma de tort

(La masurarea fainii, zaharului si uleiului am folosit acelasi pahar de 150 ml).

Crema:

  • 400 mililitri de lapte
  • 2 galbenusuri
  • 60 de grame de amidon din porumb
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 200 de grame de zahar
  • 250 de grame de unt
  • 1 paharel de visinata

In plus:

  • 50 de ml. de visinata (pentru insiropat, se poate inlocui cu sirop de visine)
  • 300 gr. gem de visine
  • 100 de grame de alune de padure
  • 100 de grame de zahar
  • 10-12 cirese sau visine confiate sau din compot

Preparare Tort Frankfurter Kranz:

Ouale si zaharul se mixeaza pana se formeaza o crema densa. Se adauga uleiul turnand ca la maioneza si mixand in continuare, apoi visinata.Preparare Tort Frankfurter Kranz 1Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza compozitia:Preparare Tort Frankfurter Kranz 2In forma de tort pentru savarina mare sau de kuglehupf, unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna compozitia:Preparare Tort Frankfurter Kranz 3Se coace in cuptorul preincins la 180 de grade timp de 30 de minute:Preparare Tort Frankfurter Kranz 4Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate cu grija:Preparare Tort Frankfurter Kranz 5Se taie in trei straturi:Preparare Tort Frankfurter Kranz 6Se pun pe foc de 300 ml. din cantitatea totala de lapte. Se amesteca galbenusurile cu amidonul si cu zaharul, adaugand treptat restul de 100 ml lapte rece, apoi se adauga in restul de lapte care fierbe. Se obtine o budinca groasa, care se lasa sa se raceasca complet, acoperita cu o folie, ca sa preintampinam formarea pojghitei la suprafata:Preparare Tort Frankfurter Kranz 7Untul se mixeaza pana are aspectul unei spume si se adauga cate o lingura de budinca rece, mixand in cotinuare la viteza mare. La sfarsit se adauga visinata si extractul de vanilie. Se obtine o crema spumoasa si foarte gustoasa:Preparare Tort Frankfurter Kranz 8Asamblare si decor Tort Frankfurter Kranz:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Se stropeste usor blatul inferior cu visinata (nu mult), se aseaza jumatate din gemul de visine si se acopera cu 1/3 din crema – tinand cont ca va trebui sa se pastreze o parte din crema pentru a acoperi tortul cu un strat subtire si pentru spritat rozetele de deasupra. Se aseaza al doilea blat si se repeta procedeul anterior. Se acopera cu ultimul strat de blat:Preparare Tort Frankfurter Kranz 11Se lasa la rece cel putin jumatate de ora, apoi se acopera cu un strat subtire de crema si se da din nou la frigider:Preparare Tort Frankfurter Kranz 12Se caramelizeaza zaharul pana devine auriu, se adauga alunele de padure (curatate) si imediat se rastoarna totul pe o suprafata (tocator, blat de marmura) unsa cu putin ulei. Se lasa sa se raceasca apoi se toaca marunt cu cu cutitul  sau se poate da amestecul la blender. In final, amestecul crocant de zahar si alune caramelizate se presara pe suprafata tortului, astfel incat sa il acopere in final peste tot:Preparare Tort Frankfurter Kranz 13Se spriteaza cu ajutorul unui pos la care atasam un dui cu deschizatura in forma de stea, din crema ramasa, rozete in partea superioara a tortului:Preparare Tort Frankfurter Kranz 14Pe fiecare rozeta se aseaza o visina sau o cireasa confiata:Preparare Tort Frankfurter Kranz 15Si alaturi i-am asezat zambila la care migalesc de ieri, si un ravas dulce cu urarea „La multi ani!”:

tort cu visine si nuci caramelizate Frankfurter Krone 2

Ultima rețetă publicată

Spor la treaba si pofta mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 comentarii la Tort Frankfurter Kranz

  1. Tetcu_dana spune:

    azi o sa il prepar,dar mama l-a facut de vre-o 2 ori si nu a apucat a 2-a zi  deci……………delicios

  2. Mariana spune:

    Blogul e foarte reusit. Felicitari!  Cred ca te intereseaza citeva informatii suplimentare.Tortul dupa care te-ai inspirat se numeste „Frankfurter Kranz”  nu Frankfurter Krone si este o specialitate din Frankfurt am Main. Tortul se poate face in diferite variatiuni. Numai ca daca se acopera cu crocant deci fara nuci-migdale conform legii germane nu se mai poate numi Frankfurter Kranz ci Krokantkranz. Iti doresc mult succes la copletarea Blogului si-ti apreciez munca laborioasa. Ai facut un lucru excelent.
    Salutari din Viena.

  3. Carmen spune:

    apreciez tot ceea ce faci si iti urmaresc mereu retetele ;totusi (si este parerea mea) ocolesc si nu imi place folosirea prafului de budinca pe post de creme de vanilie la torturi si chiar si la celelalte deserturi;parca nu „pica” bine…
    cu consideratie

    • Anonim spune:

      Carmen draga, iti multumesc pentru apreciere. :) Nu folosesc praful de budinca „pe post de creme de vanilie la torturi”, eventual praful de budinca poate sa constituie unul dintre ingrediente la unele deserturi, pe post de agent de ingrosare. Nu am nicio reteta de tort/prajitura/desert care sa prevada umplerea foilor cu budinca de vanilie preparata conform instructiunilor de pe plic. Praful de budinca de pe lista ingredientelor se poate inlocui cu 40 de grame de amidon, e exact acelasi lucru. Pentru ca amidonul nu are aroma, se poate pune o lingurita de esenta de vanilie sau semintele din 1/2 de pastaie de vanilie. Daca se doreste si o nuanta de galben, se poate adauga un galbenus de ou. Te mai astept cu drag.

  4. Anonymous spune:

    Imi place mult acest site, cu tot ce este in el , l-am primit de la o prietena si le-am spus si altor prietene sa faca o vizita ca merita, avem multe de invatat de la tine, si mincaruri si dulciuri , toate iti ies de minune si imi place ca sunt insotite si de imagini, pe care l-e savuram cu multa placere, de multe ori cind as minca ceva dulce ma uit pe acest site si ma satur savurind bunaciunile ce l-e prepari cu atita dragoste, felicitari draga mea si mult succes in cariera muzicala. Cu mult drag Titiana

  5. laura laurentiu spune:

    multumesc, Gabriela, ma bucur mult ca iti place!

  6. Gabriela spune:

    TI-A IESIT UN TORT CA AM RAMAS FARA CUVINTE!COMPLIMENTI TE PRICEPI DE MINUNE!

  7. laura laurentiu spune:

    Iulia, multumesc de felicitari si de vizita, te mai astept cu drag! :*

  8. Iulia spune:

    Foarte fain tortu si ce bun tra sa fi fost!! Numai bunatati pe aici pe la tine Laura draga!! Te felicit, esti minunata!! Puppp! :)

  9. laura laurentiu spune:

    Sa stii ca a fost buna, Georgik! Nu ti-as indica sa o „halesti toata singur”, cum ai zis ca iti doresti, dar de buna a fost buna!

  10. Georgik spune:

    Cu sau fara zambile, torta asta arata grozav de bine si e buuuuna, ca are visine, visinata si „ambalajul” e din krantz de alune! As hali toata torta eu singur!

  11. laura laurentiu spune:

    Aliona, multumesc de felicitari si ma bucur ca esti o cititoare asidua a blogului meu, sunt onorata.In privinta zambilei, dorinta ti-a fost indeplinita, am postat tehnica de realizare.

  12. Aliona spune:

    Buna ziua, imi place blogul tau si am cicit toate retele, mai tare dulciurile imi plac foarte mult. Tortul asta e foarte frumos si foarte bun. Nu ai vrea sa explici cum ai facut zambila, e foarte frumoasa.

  13. laura laurentiu spune:

    Simo, multumesc de complimente! Ma bucur mult ca iti plac torturile mele, mai ales ca eu chiar nu fac torturi in fiece zi, cred ca se observa asta citind lista de bucate a blogului – 3 torturi fata de multe desrturi rapide sau de patiserie.

  14. Simo spune:

    Dooaaaamne, ce frumusete! Faci niste torturi foarte frumoase!

  15. laura laurentiu spune:

    Miha, multumesc de felicitari!

  16. laura laurentiu spune:

    Alison, m-am straduit sa arate cat mai bine si sa stii ca fost si tare bun! Multumesc de felicitari in numele nasei.

  17. laura laurentiu spune:

    Diamond multumesc in numele nasei! Sa-ti zic cum sta treaba cu orele: cu zambila am inceput sa ma indeletnicesc cu o zi in urma. Nu sfatuiesc pe absolut nimeni, dintre cei care nu detin nici un fel de forme speciale pentru decupat flori (asa ca mine care nu am nici de unele) sa se apuce de asa ceva. Drept sa-ti spun, la un moment dat am vrut sa arunc totul pe fereastra, dar…na! M-am adunat si a iesit ceea ce se vede.

  18. laura laurentiu spune:

    Ada, nasa am deja, dar nu vrei sa fii tu fina mea? :P Multumesc de complimente!

  19. Miha spune:

    Felicitari Laura pentru asa cadou dulce!

  20. alison spune:

    laura,arata atit de bine!felicitari si la multi ani nasei!

  21. diamond spune:

    La multi ani nasei tale! Laura, ziua ta cate ore are? :))) faci la bunatati in nestire! pup! :P

  22. Ada Rusu-Milea spune:

    Vai de capul meu … cum arata … felicitari, sa va traiasca nasa si sa fiti sanatosi, ca tare frumos tort i-ai facut!!!!
    MI-as fi dorit sa fiu astazi nasa ta :)))))

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE