Tort Frankfurter Kranz
Tort Frankfurter Kranz cu crema de vanilie, visine si alune caramelizate. Tort griliaj cu crema de vanilie, visine si visinata. Tort cu visine si amestec crocant de alune.
Așa cum numele acestui desert spune, este vorba despre un tort specific german, creat de patiserii din orasul Frankfurt. Caracteristic pentru acest Tort Frankfurter Kranz este forma de inel si stratul crocant de la suprafata (numit in germana Krokant) facut din nuci, alune sau migdale caramelizate si apoi tocat marunt. Crema este de vanilie si neaparat tortul este parfumat cu un pic de schnaps de visine (Kirsch likor, adica visinata).
Am pregatit tortul Frankfurter Kranz chiar astazi, pentru ca e ziua nasei noastre de cununie, o persoana foarte draga noua. Ea este unul dintre cei mai inflacarati admiratori ai activitatii mele culinare si m-am gandit ca ii vom face o bucurie daca noi, finii, ne vom prezenta la ea cu un tort si cu o floare de sezon… adica o zambila – dulce – de fondant.
Ingrediente Tort Frankfurter Kranz:
blat:
- 3 oua
- 1 pahar de zahar (am folosit zahar brun)
- 1 si 1/2 pahare de faina
- 1/2 pahar de ulei
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 paharel (40 ml) de visinata
- in plus, unt si faina pentru tapetat forma de tort
(La masurarea fainii, zaharului si uleiului am folosit acelasi pahar de 150 ml).
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Crema:
- 400 mililitri de lapte
- 2 galbenusuri
- 60 de grame de amidon din porumb
- 1 lingura de extract de vanilie
- 200 de grame de zahar
- 250 de grame de unt
- 1 paharel de visinata
In plus:
- 50 de ml. de visinata (pentru insiropat, se poate inlocui cu sirop de visine)
- 300 gr. gem de visine
- 100 de grame de alune de padure
- 100 de grame de zahar
- 10-12 cirese sau visine confiate sau din compot
Preparare Tort Frankfurter Kranz:
Ouale si zaharul se mixeaza pana se formeaza o crema densa. Se adauga uleiul turnand ca la maioneza si mixand in continuare, apoi visinata.Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza compozitia:In forma de tort pentru savarina mare sau de kuglehupf, unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna compozitia:Se coace in cuptorul preincins la 180 de grade timp de 30 de minute:Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate cu grija:Se taie in trei straturi:Se pun pe foc de 300 ml. din cantitatea totala de lapte. Se amesteca galbenusurile cu amidonul si cu zaharul, adaugand treptat restul de 100 ml lapte rece, apoi se adauga in restul de lapte care fierbe. Se obtine o budinca groasa, care se lasa sa se raceasca complet, acoperita cu o folie, ca sa preintampinam formarea pojghitei la suprafata:Untul se mixeaza pana are aspectul unei spume si se adauga cate o lingura de budinca rece, mixand in cotinuare la viteza mare. La sfarsit se adauga visinata si extractul de vanilie. Se obtine o crema spumoasa si foarte gustoasa:Asamblare si decor Tort Frankfurter Kranz:
Se stropeste usor blatul inferior cu visinata (nu mult), se aseaza jumatate din gemul de visine si se acopera cu 1/3 din crema – tinand cont ca va trebui sa se pastreze o parte din crema pentru a acoperi tortul cu un strat subtire si pentru spritat rozetele de deasupra. Se aseaza al doilea blat si se repeta procedeul anterior. Se acopera cu ultimul strat de blat:Se lasa la rece cel putin jumatate de ora, apoi se acopera cu un strat subtire de crema si se da din nou la frigider:Se caramelizeaza zaharul pana devine auriu, se adauga alunele de padure (curatate) si imediat se rastoarna totul pe o suprafata (tocator, blat de marmura) unsa cu putin ulei. Se lasa sa se raceasca apoi se toaca marunt cu cu cutitul sau se poate da amestecul la blender. In final, amestecul crocant de zahar si alune caramelizate se presara pe suprafata tortului, astfel incat sa il acopere in final peste tot:Se spriteaza cu ajutorul unui pos la care atasam un dui cu deschizatura in forma de stea, din crema ramasa, rozete in partea superioara a tortului:Pe fiecare rozeta se aseaza o visina sau o cireasa confiata:Si alaturi i-am asezat zambila la care migalesc de ieri, si un ravas dulce cu urarea „La multi ani!”:
Spor la treaba si pofta mare!
Lasă un răspuns