Foi de bezea cu nucă și/sau alune pentru prăjituri – rețetă detaliată
Foi de bezea cu nucă și/sau alune pentru prăjituri – rețetă detaliată, prezentată pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și multe sfaturi folositoare pentru o reușită perfectă. Cum se fac niște foi de bezea cu nucă crocante și gustoase.
Nu știu cum e pe la voi, dar la mine, în fiecare decembrie, frigiderul e plin de albușuri rămase de la diverse aluaturi care cer folosirea exclusivă a gălbenușurilor! Anul ăsta, ca întotdeauna și mai mult decât oricând, continuă lupta mea cu risipa de alimente. Nici vorbă să arunc albușurile rămase de la cozonaci și fursecuri! Rețeta de foi de bezea cu nucă de azi e doar una dintre ideile de folosire a acestora! Și mai multe veți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de azi, e o modalitate excelentă de a utiliza cu folos nu mai puțin de 12 albușuri, dintr-o dată! Pe de altă parte, aceste foi de bezea cu nucă sunt baza a unora dintre cele mai delicioase prăjituri. Una dintre ele este prăjitura cu cremă de ness și bezea cu nucă, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta e ușor de făcut și nu durează mult deloc, o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente pentru foi de bezea cu nucă și/sau alune
- 320 de grame de nucă și/sau alune
- 30 de grame de amidon din porumb (Gustin sau alt amidon alimentar din porumb)
- 350 de grame de albuș crud (aproximativ 12 albușuri provenite de la ouă medie)
- 1 linguriță rasă de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 320 de grame de zahăr
- 1 linguriță de oțet sau 1 lingură (15-20 ml) de suc de lămâie
Mod de preparare foi de bezea cu nucă și/sau alune – rețetă detaliată
Nucile măcinate
Înainte de a trece la descrierea modului de preparare, câteva precizări:
- Rețeta de foi de bezea se poate face exact la fel cu nucă sau cu alune sau cu un amestec între cele două. Nu se schimbă nimic, nici gramajele, nici modul de lucru.
- Opțional, nucile și/sau alunele pot fi ușor prăjite. Mie mi se pare absolut inutil să prelucrez termic niște nuci care oricum vor sfârși în cuptor și se vor coace acolo.
- Amidonul din porumb folosit are rolul de a absorbi o parte din grăsimea nucilor și va ajuta la obținerea unor foi de bezea mai stabile și mai crocante.
1. Mi-am cântărit alunele și nucile. Am folosit acest amestec pentru că, într-adevăr, după gustul meu, alunele de pădure au un gust de neegalat, în deserturi. Proporția pe care am folosit-o a fost de 200 de grame de alune și 120 de grame de miez de nucă. Cu alte ocazii, am făcut aceste foi doar cu nucă și au ieșit perfect.
2. Am pus amestecul de nuci în blender și am adăugat amidonul. Dacă nu aș pune amidon, blenderul meu, care e foarte puternic, mi-ar transforma foarte ușor nucile într-o pastă uleioasă. Amidonul, cum spuneam mai sus, absoarbe o parte de grăsimea naturală a nucilor. De doar câteva ori pe funcția pulse am apăsat și, iată, nucile și alunele (și amidonul) sunt măcinate, gata de folosit pentru rețeta de foi de bezea cu nucă.
Preparare compoziție cu bezea
3. Am aprins cuptorul și l-am fixat la 150°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație. Mi-am pregătit două tăvi, dintre cele din dotarea cuptorului, pe care le-am așternut cu hârtie de copt. Tăvile au dimensiunea de 42 x 34 cm.
4. Esențial pentru reușita oricărei rețete pe bază de bezea este ca vasul în care batem albușurile să fie perfect degresat. M-am asigurat că acest castron din dotarea mixerului este perfect curat și uscat, apoi am cântărit albușurile, fără să uit să iau tara cântarului.
Foarte important!
Volumul castronului este extrem de important! E o cantitate mare de albuș, va crește mult în volum așa că trebuie să alegem un castron destul de mare ca să încapă bezeaua! Castronul meu are 4,8 L și a fost cam la limită!
Eu am folosit albușuri care mi s-au adunat în frigider urmare a faptului că, în acest decembrie, mi-am răsfățat familia cu cozonaci și cornulețe. Se pot folosi, după cum am precizat în lista de ingrediente, și albușuri provenind de la ouă proaspăt sparte. Ideal este să aveți ce să faceți imediat cu gălbenușurile.
5. Am adăugat peste albușurile din mixer sarea și le-am bătut cu mixerul la viteză mare, până când am obținut o spumă cu aspect ca de zăpadă.
6. Am adăugat cele două plicuri de zahăr vanilat bourbon și apoi, treptat, tot zahărul, în timp ce mixerul funcționa în continuare, pe viteză medie.
7. După ce am adăugat tot zahărul în castron, am pus și oțetul (care poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie). Important este să se folosească o substanță acidă (unii folosesc bitartratul de potasiu în același scop). Rolul acesteia este de a ajuta la stabilizarea spumei de albuș. Am continuat să bat cu mixerul până când am obținut o spumă fermă și lucioasă iar zahărul s-a dizolvat complet.
8. Peste bezeaua din castron, am adăugat imediat nucile măcinate, amestecate cu amidonul. Toate deodată se pun, nu în mai multe tranșe!
9. Cu o spatulă moale, de silicon, am amestecat delicat nuca cu bezeaua din castron. Fiind o cantitate mare de albuș bătut spumă de amestecat, a durat ceva mai mult, dar, cu răbdare, am reușit. Permanent, am ridicat cu spatula bezeaua de pe fundul castronului și am împăturit-o deasupra compoziției de deasupra, în timp ce am rotit ușor și castronul, după fiecare împăturire. E foarte important să se amestece în acest mod compoziția, altfel aerul acumulat în albușurile bătute ar fi eliminat iar bezeaua n-ar mai fi bezea.
Asamblare foi de bezea cu nucă în tăvi
10. Imediat după ce am amestecat compoziția de bezea cu nucă, am distribuit-o, în mod egal, în cele două tăvi așternute cu hârtie de copt, pe care mi le-am pregătit la pasul 3.
11. Cu o spatulă lungă, unghiulară, am nivelat bezeaua în cele două tăvi într-un strat uniform. Tăvile mele cu foi de bezea cu nucă sunt gata de cuptor!
Coacerea
12. Cuptorul fiind deja încins la 150°C, funcția de coacere cu ventilație, căldură de jos și de sus, am dat imediat cele două tăvi la copt. După 20 de minute, le-am inversat poziția și am continuat coacerea încă 25 de minute (45 de minute în total). În funcție de cuptor, e posibil să fie nevoie de câteva minute în plus sau în minus. Ca reper, țineți cont că, în final, hârtia de copt se desprinde ușor, la margini, de pe foile de bezea cu nucă bine coapte, chiar dacă rămâne o peliculă subțire, lipicioasă, pe hârtie.
13. În final, am scos foile coapte din cuptor. Imediat, cu ajutorul hârtiei de copt, le-am transferat pe grătare speciale pentru răcirea produselor coapte.
După răcire, vor deveni destul de casante, ca niște bezele, de fapt. Se pot păstra până la o săptămână, într-o cămară răcoroasă, închise perfect într-o cutie în care să nu intre umiditatea. Țineți cont că cei mai acerbi ”inamici” ai bezelei sunt umiditatea și condensul, care provoacă înmuierea neplăcută și chiar dizolvarea bezelei.
Din exact aceste motive, cremele umede NU sunt foarte recomandate pentru foile de bezea cu nucă (sau fără nucă). Putem să umplem aceste foi cu frișcă sau cu o cremă de mascarpone doar dacă vom consuma în aceeași zi prăjitura preparată. Până a doua zi, foile și-ar pierde complet textura. Aceeași situație este și cu crema fiartă de vanilie, care conține foarte multă umiditate.
Recomandarea mea este să se umple aceste foi cu creme fine de unt (de exemplu crema aparel de ciocolată, folosită și la tortul Doboș). Astfel, putem păstra prăjitura câteva zile, în frigider. Chiar va fi și mai bună, cu trecerea timpului!
Mai multe rețete de foi pentru prăjituri găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns