Prajitura Punsch
Prajitura Punsch, reteta culinara. Reteta germana de prajitura punsch cu nuca si rom. Reteta de prajitura ieftina si gustoasa.
Cred ca majoritatea celor care citesc blogul meu stiu sau au aflat ca aici in Banat avem o traditie culinara de filon german, veche de sute de ani si care a excelat mai cu seama in domeniul atat de iubit al dulciurilor. Deserturile traditionale in Banat sunt, asadar…de limba germana, din meniul cofetariilor si repertoriul culinar al unei „hochzeitskochin” (bucatareasa de nunti) nelipsind niciunul din preparatele care au facut faima patiseriilor vieneze.
Ei bine, asta iarna, una dintre cititoarele blogului, Ingrid Rohland, care isi are originile in Timisoara, dar in prezent traieste in Germania, mi-a trimis prin mama dansei – o doamna incantatoare, gratioasa si eleganta – o carte de bucate cuprinzand retetele unei bucatarese de nunti de etnie germana, nascuta in Banat. Cartea, pe care autoarea – Olga Katharina Farca – a publicat-o in Germania, a fost rasfoita de multe ori, de la inceput la sfarsit si inapoi, amintindu-mi cu multa placere de multe din deliciile copilariei.
Multe din acestea fiind deja publicate, am ales sa impartasesc cu voi reteta unei prajituri pe care, in copilaria mea, o gaseam la cofetarie si o savuram cu mare incantare: prajitura punsch. Prajitura (sau tortul) punsch avea o glazura roz, zaharoasa, era insiropata si avea gustul de rom care imi placea si atunci si acum la fel de mult. Prajitura Punsch e ieftina, nu contine niciun strop de grasime si cu toate acestea, e surprinzator de buna, merge minunat la cafea sau intr-o selectie de prajituri marunte.
Ingrediente Prajitura Punsch
- 7 oua
- 180 grame de zahar
- 4 linguri de apa rece
- 1 praf de sare
- 175 de grame de faina
- 120 de grame de nuci macinate
- 150 de grame de gem de caise (cu textura fina)
- coaja razuita fin de la 1 lamaie
- 40 de grame de stafide (optional)
- 4 linguri de rom
- 80 de grame de zahar pudra
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 1 strop de colorant alimentar rosu (eu am folosit pudra de sfecla rosie, chiar nu-mi plac colorantii chimici)
Mod de preparare Prajitura Punsch
Inainte de a trece la prepararea propriu-zisa, vreau sa specific ca fata de reteta din carte mi-am permis unele reinterpretari. Am redus cantitatea de zahar si cea de faina, am renuntat la praful de copt si am venit cu o propunere de prezentare pe farfurie pentru prajitura punsch mai… ca in zilele noastre, dupa parerea mea. :)
1. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade.
Blatul
2. Ouale se separa. 6 dintre albusuri impreuna cu cele 4 linguri de apa rece si 1 praf de sare se bat spuma tare. Un albus se pastreaza separat. Se adauga 1 lingura de zeama de lamaie apoi, cate 1 lingura o data, 120 de grame de zahar. Se bate energic pana cand se obtine o spuma tare care nu mai cade de pe tel iar zaharul s-a dizolvat complet.
3. Galbenusurile (toate cele 7) se bat putin cu furculita cat sa se desfaca si se adauga peste albusurile batute spuma, impreuna cu faina si coaja razuita de lamaie. Se amesteca cu o spatula (de preferinta), ridicand in permanenta compozitia de la fundul vasului catre suprafata si rotind vasul de jur imprejur. Nu se amesteca circular si nici nu se insista prea mult, pentru a nu elimina aerul continut de albusurile batute spuma. Acesta este singurul „agent de crestere” din acest aluat.
4. Se captuseste cu hartie de copt 0 tava de 35×25 cm. Compozitia de blat se toarna in tava si se niveleaza bine. Se da la cuptorul preincins la 180 de grade, la o inaltime medie. Se coace 15-20 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in blat iese inapoi curata.
5. Blatul se scoate din forma si se lasa sa se raceasca complet, preferabil pe un gratar. Eu l-am intors cu susul in jos si am desprins hartia de copt, pentru a va arata ca un blat fara pic de praf de copt, dar lucrat corect, este cat se poate de crescut si de aerat.
Umplutura
6. Cat timp blatul se coace, se pregateste umplutura. Gemul se amesteca cu nucile macinate (imaginea din stanga) apoi se adauga stafidele (optional) inmuiate in rom si bine scurse.
7. Cat timp blatul pentru prajitura punsch se raceste, se pregateste un sirop. 100 de ml. de apa se fierb cu 60 de grame de zahar atat cat zaharul sa se dizolve complet. Se trage siropul de pe foc si se adauga 1 lingura de zeama de lamaie si romul. Daca ati inmuiat stafidele in rom, se colecteaza romul intr-o cescuta si se foloseste acesta.
Modelarea
8. Cu o forma de 5 cm. diametru se decupeaza bucati rotunde din blatul racit bine. In functie de dimensiunea tavii, dar si a formei de decupat, se obtin ceva mai multe sau mai putine prajiturele.
9. Toate resturile de blat ramase se rup in bucatele cam de 1 cm. si se pun intr-un castron. Se insiropeaza bucatelele de blat cu 2/3 din siropul pregatit si se amesteca cu compozitia de gem si nuca (imaginea din dreapta).
10. Rondelele decupate se taie in doua pe latime. Se aseaza in forma cu care s-au decupat sau una de dimensiune identica o jumatate de rondea. Se stropeste usor cu siropul ramas. Eu le-am dat cu pensula. Se preseaza deasupra cate 1 lingura buna de umplutura. Cel mai bine e sa se imparta umplutura dinainte in atatea parti egale cate rondele s-au decupat. Se finalizeaza cu o alta jumatate de rondea de blat, se preseaza si se insiropeaza usor.
Glazura
11. Albusul ramas se freaca intr-un castron cu zaharul pudra si 1 lingura de zeama de lamaie pana cand se ingroasa. Eu am pastrat 1 lingura rasa din aceasta compozitie deoparte. Restul am colorat-o cu pudra de sfecla rosie cernuta printr-o sita fina. Se adauga colorant atat cat sa se obtina o culoare roz si se glazureaza prajiturelele. Se poate dubla cantitatea ingredientelor pentru glazura, imbrancadu-se prajiturile si pe margini. Eu le-am preferat cu glazura doar pe partea superioara si cateva dare scurgandu-se pe laterale. Am tinut cont si de faptul ca glazura este cel mai dulce element al prajiturii.
12. Optional, se poate decora suprafata prajiturilor dupa ce glazura se zvanta. Eu m-am jucat cu glazura pastrata alba, turnata cu un pos cu dui fin.
13. Prajitura se da la frigider macar trei ore inainte de servire. Ideal este sa se consume a doua zi cand, la fel ca orice prajitura insiropata, este mult mai buna.
Pentru a face din aceasta prajitura de moda veche, delicioasa de altfel, un desert cu adevarat sublim, am adaugat pe farfurie o cantitate generoasa de sos de vanilie, delicat si nu prea dulce. Acesta a pus prajiturica in valoare cum se putea mai bine.
… si pentru ca imi pasa cu adevarat si vreau sa le arat asta celor dragi, am mai adaugat pe farfurie si cateva fructe si frunzulite de menta.
Lasă un răspuns