
Prăjitura cu căpșuni și iaurt – o variantă de Fraisier cu mai puține calorii






Prăjitura cu căpșuni și iaurt – o variantă de Fraisier cu mai puține calorii – rețetă video. Cum se face o prăjitură cu iaurt și căpșuni, lejeră, spumoasă și răcoritoare. Cum se adaptează prăjitura pentru diabetici?
Prăjitura cu căpșuni și iaurt pe care v-o propun azi este inspirată de un desert clasic al patiseriei franceze, celebra prăjitură cu căpșuni Fraisier. Cuvântul fraisier denumește în limba franceză nu doar acest desert. Același cuvânt dă și numele plantei ale cărei fructe sunt căpșunele, aparținând genului Fragaria. Așadar, nici nu poate fi vorba despre un desert Fraisier care să nu fie plin de căpșune, la fel ca un căpșun încărcat de prea multe roade. Un Fraisier original are la bază un blat genoise, cremă de patiserie, desigur, multe căpșuni și de regulă este finisat cu o pastă de migdale (marțipan).
Originea prăjiturii Fraisier
Ei bine, acest desert clasic nu are origini foarte clare. Primele referiri la un desert identic apar în celebrul Ghid Culinar al lui Auguste Escoffier. Mai multe despre istoria acestui desert puteți afla în articolul (scris în limba franceză) de aici. Și chiar dacă nu este cu totul clar cine anume a inventat prăjitura Fraisier, cert este că este inventată de mult, mult timp. Asta din moment ce în 1903, la prima publicare a cărții lui Escoffier, deja era consemnată acolo.
Ceea ce vă propun eu, astăzi, este doar o prăjitură cu căpșuni. Ca aspect, seamănă mult cu un Fraisier original. De fapt, este o reinterpretare. Nu doar eu mi-am permis, de altfel, să reinterpretez acest desert clasic! Diverse variante au apărut de-a lungul timpului, fraisier la care se adaugă și alte fructe, cheesecake fraisier etc. Cred că transformările la care este supus în prezent Fraisier-ul își au originea chiar în Franța. Mai jos puteți vedea un desert al patiseriei Benoit Castel din Paris, expus în cadrul festivalului Taste of Paris cu denumirea ”petit Fraisier contemporain”. Adică ”mic Fraisier contemporan”, conținând bucățele de genoise cu fistic, cremă patiseră, mici bezele și desigur, căpșune. Pentru că l-am gustat, vă pot spune că a fost absolut delicios!
Prăjitura cu căpșuni și iaurt pe care v-o propun, dincolo de aspectul clasic de Fraisier, este propunerea unui desert cu mult mai puține calorii. Atât față de cel franțuzesc, cât și față de alte variante populare, de exemplu cheesecake-ul montat în manieră asemănătoare. Să ne gândim doar că iaurtul folosit ca ingredient principal are 10% grăsime, față de 60% grăsime câtă conține crema de brânză. În plus, este una dintre prăjiturile foarte ușor de adaptat pentru diabetici. Dar toate detaliile le găsiți mai jos!
Ingrediente Prăjitura cu căpșuni și iaurt – o variantă de Fraisier
compoziția cu căpșuni și iaurt:
- 800 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 900 de grame de căpșuni proaspete
- 400 ml. smântână pentru frișcă, să aibă un conținut minim de grăsime de 30%
- 150 de grame de zahăr pudră
- 140 de grame de zahăr tos
- 1 lingură de extract de vanilie
- coaja rasă și zeama de la 1 lămâie netratată
- 20 de grame de gelatină în foi sau pulbere (granule)
baza prăjiturii:
- eu am folosit un blat subțire din pandișpan făcut din 2 ouă, 40 de grame de zahăr, 50 de grame de făină, 1 praf de sare și 1 linguriță de extract de vanilie, se pot folosi pișcoturi sau biscuiți pentru o variantă fără coacere
- pentru varianta fără zahăr, se vor folosi biscuiți speciali pentru diabetici +75 grame de unt cu 82% grăsime
Cum se adaptează prăjitura pentru diabetici?
Pentru prăjitura cu căpșuni și iaurt, folosiți 150 de grame de biscuiți pentru diabetici, sfărâmați fin, până au o granulație ca nisipul. Peste biscuiți, se adaugă 75 grame de unt cu 82% grăsime. Se amestecă până când biscuiții sfărâmați vor fi bine umeziți. Mai departe, urmați indicațiile de la modul de preparare al prăjiturii fără coacere cu mere, punctele 2 și 3.
Pentru cremă și jeleul de căpșuni, pur și simplu excludeți complet zahărul. Îndulciți compoziția cu îndulcitorul preferat, în doza dorită.
Mod de preparare prăjitură cu căpșuni și iaurt – o variantă de Fraisier – rețetă video
Pentru modul de preparare, prezentat pas cu pas, urmăriți rețeta video de mai sus. Veți găsi detaliat fiecare procedeu. Va fi o joacă de copil să faceți acasă la voi prăjitura cu căpșuni și iaurt.
Lasă un răspuns