Prăjitură cu foi cu nucă umplută cu gem și cremă de mascarpone
Prăjitură cu foi cu nucă umplută cu gem și cremă de mascarpone – rețetă detaliată pas cu pas, lista de ingrediente la gram și modul de preparare.
A fost prăjitura noastră de Sfântă Mărie și mă felicit pentru că am făcut, acum ceva timp, niște delicioase, fragede și fine foi de prăjitură cu nucă. Le-am păstrat, cu coli de hârtie de copt între ele, într-o cutie bine închisă, pe care am și înfoliat-o, de fapt. S-au păstrat perfect. Când am deschis cutia, am simțit un miros delicios de prăjitură cu nucă și de vanilie iar foile erau exact așa ca atunci când le-am pus acolo.
Acest fel de foi pentru prăjitură, care se păstrează atât de bine, sunt de mare ajutor. Mai ales atunci când ai de pregătit rapid ceva dulce dar nu ai prea mult timp la dispoziție. Așa a fost și la mine. Trebuia neapărat să pregătesc ceva, că nu puteam să mă prezint la soră-mea la rugă chiar cu mâna goală. Lucrurile s-au aglomerat în ultimul moment și nu am avut timp de ceva foarte elaborat.
Așa că, după cum v-am spus, am apelat la rezerva de foi de prăjitură. Le-am umplut seara iar a doua zi dimineața am scos din frigider o minune de prăjitură super fragedă și gustoasă. Bărbatu-meu a gustat-o primul și-a fost încântat. A zis că are gust de înghețată! Musafirii surorii mele au fost la fel de încântați, cred, că a dispărut repede de pe platou.
Așadar, pentru prăjitura asta veți avea nevoie de foile de prăjitură cu nucă despre care v-am vorbit. Pentru a accesa rețeta, click pe poza de mai jos.
Rețeta de foi de prăjitură cu nucă
Dacă mă gândesc mai bine, poate la fel de bine ar merge și foile cu nucă și miere (click pe link pentru rețetă). Doar să împărțiți aluatul în 5. E nevoie de cinci foi pentru prăjitura asta.
Ingrediente prăjitură cu foi cu nucă umplută cu gem și cremă de mascarpone
- 5 foi de prăjitură cu nucă de 31*24 cm
- 550 grame gem de piersici (sau de caise, sau de care preferați)
- 750 de grame de mascarpone
- 400 ml. smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- 120 de grame de zahăr pudră
- 3 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- pentru glazură: 120 de grame de ciocolată albă + 40 ml. smântână pentru frișcă + 3-4 picături de colorant alimentar natural (din sfeclă roșie)
Mod de preparare prăjitură cu foi cu nucă umplută cu gem și cremă de mascarpone
Foile
Nu voi insista asupra foilor. Dacă a sărit cineva peste introducerea articolului, am folosit foile cu nucă a căror rețetă se poate accesa cu un click pe poza de mai jos.
Crema de mascarpone
Pentru a umple această prăjitură cu foi cu nucă, am ales crema de mascarpone vanilată. O cremă mai ușor de făcut și în același timp, să se potrivească atâtor torturi și prăjituri, cu greu îmi pot imagina! Trebuie să ținem cont doar ca atât brânza mascarpone cât și smântâna pentru frișcă să fie foarte reci. De preferință, trebuie să fie răcite peste noapte, la frigider.
1. Deschidem cutiile de mascarpone și scurgem bine brânza de zer. Uneori, se formează puțin zer în cutie, nu e nimic în neregulă, doar că nu avem nevoie de el.
2. Punem mascarpone într-un castron mare și adăugăm 400 de grame de smântână pentru frișcă, sarea, vanilia și zahărul pudră. Mixăm cu mixerul, la început la viteză minimă, până smântâna pentru frișcă se omogenizează cu mascarpone și se încorporează și zahărul pudră. Creștem viteza de mixare la maximum și mixăm până cînd compoziția crește în volum și se întărește bine, ținându-se de paletele mixerului. Crema pentru prăjitura cu foi cu nucă e gata! Nu mai mixăm niciun minut în plus, că s-ar putea s-o stricăm, bătând-o prea mult!
Asamblarea prăjiturii
1. Pentru a asambla prăjitura cu foi cu nucă și cremă de mascarpone, într-o tavă de mărime potrivită, așezăm prima foaie de prăjitură. Atenție cum manipulați foile, sunt fragede și se pot rupe ușor. Cu toate astea, nu e foarte grav dacă se rup, pentru că crema le va aduna la loc, se vor frăgezi și nu se va observa. Cu toate astea, foile care au fisuri e bine să se pună la mijloc, nu la bază și nici în partea superioară.
2. Ungem foaia de prăjitură pe toată suprafața cu gem. După cum se poate observa, eu am folosit un gem cu bucăți întregi de fruct. Este gemul de piersici pe care abia l-am preparat și m-am gândit că se vor simți interesant aceste bucățele de fruct în prăjitură. Desigur, se poate folosi și un gem cu o textură mai uniformă.
3. Continuăm să asamblăm prăjitura cu foi cu nucă adăugând primul strat de cremă de mascarpone. Prima dată încercăm să împărțim crema cât mai exact la 4, apoi întindem un sfert din cremă într-un strat uniform peste foaia unsă cu gem. Cu o spatulă lungă, încercăm să nivelăm cât mai bine crema, asta va conta foarte mult la aspectul final al prăjiturii, care trebuie să iasă cu straturi drepte și egale.
4. Continuăm identic, foaie + gem + câte ¼ din cremă, până terminăm crema, odată cu cea de-a 4-a foaie montată.
5. Acoperim prăjitura cu cea de-a 5-a foaie și apăsăm ușor, ușor pe toată suprafața, încercând să îi dăm planeitate. Înfoliem tava și dăm prăjitura la frigider pentru minimum 3-4 ore, ideal ar fi peste noapte.
Finisarea prăjiturii cu glazură
După ce prăjitura cu foi cu nucă și cremă de mascarpone se răcește bine, foile vor deveni foarte fragede. E momentul potrivit să o finisăm cu glazura. Pentru a prepara glazura, ciocolata albă se rupe în bucăți egale, se pune într-un castron împreună cu smântâna pentru frișcă și se așează deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe. Nu e nevoie de mai mult de 2 degete de apă, pentru că fundul castronului nu trebuie să atingă apa care fierbe. Ciocolata se lasă să se topească lent, la aburi. Se amestecă cu colorantul natural în doza dorită (nici să nu iasă roșu aprins, un roz plăcut e suficient). Se toarnă glazura peste prăjitura rece și se nivelează cu o spatulă lungă. Se dă la frigide până se întărește glazura și se poate porționa.
Porționare și servire
Prăjitura cu foi cu nucă umplută cu gem și cremă de mascarpone și glazurată cu ciocolată roz se porționează cu un cuțit lung, cu lama subțire, înmuiat în apă fierbinte și șters după fiecare tăietură. Mai întâi se îndreaptă marginile apoi se împarte prăjitura în porții de forma dorită. Eu am porționat-o în bucăți de aproximativ 6 x 3,5 cm.
E o prăjitură moale și fragedă, cu o aromă foarte plăcută. Sper să o încercați și să vă placă!
Lasă un răspuns