Negresa cu gem si bezea
Negresa cu gem si bezea, rețetă de prăjitură simplă și delicioasă, cu blat de cacao, un strat de gem de fructe și un strat de bezea ușor rumenit. Cum se prepară o negresa cu gem și bezea.
Nu știu dacă în gastronomia americană, recunoscută ca fiind patria mamă a rețetelor de negresă, așa cum am precizat la publicarea acestei rețete de brownie, au vreo variantă asemănătoare acestei rețete de negresă cu bezea și gem. Gospodinele române, atât de mult timp izolate de lumea internațională și de experiențele ei, au denumit drept negresă cam orice pandișpan cu cacao. Gustul acestei variante de negresă, pe care eu o bănuiesc că e pur românească, este desăvârșit. Un blat bogat, cu unt și cacao – neapărat alegeți o cacao bună și aromată! – balansat de un gem acrișor, totul acoperit de bezea dulce, caramelizată la cuptor! Sună tentant, nu-i așa?
Acest desert are o savoare delicioasă. Aspectul negresei noastre este unul de-a dreptul princiar, în ciuda simplității relaxate. Este drept, poate nu e chiar atât de sofisticată ca deja încercata și aplaudata negresă cu cheesecake și zmeură dar are un aspect elegant fără mari eforturi din partea noastră. Îndrăznesc chiar să spun că este demn chiar și de a figura pe un platou de prăjituri de sărbători.
Sunt sigură că deja sunteți nerăbdători să aflați rețeta, așa că să ne punem pe treabă.
Ingrediente negresa cu gem si bezea
- 5 ouă
- 200 gr. unt
- 275 gr. zahăr
- 300 gr. făină
- 275 – 300 ml. lapte
- 70 gr. cacao aromată, de bună calitate (eu folosesc cacao De Zaan, nu am găsit alta mai bună în comerț)
- 1 plic praf de copt (10 grame)
- 200 gr. gem
- 1 praf de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat
Mod de preparare negresa cu gem si bezea
Preparare blat de cacao
1. Aprindem cuptorul și îl setăm la 180°C. Separăm albușurile de gălbenușuri, colectându-le în două boluri diferite. De la început, pregătim și o tavă de 25 / 35 cm, căptușind-o cu o foaie de hârtie de copt.
2. Mixăm 200 gr. de unt moale, la temperatura camerei, cu 150 de grame de zahăr (din cantitatea totală cerută de rețetă) și 1 plic de zahăr vanilat.
3. Odată ce untul a crescut în volum, începem să adăugăm, rând pe rând, câte un gălbenuș, mixându-l până se integrează în compoziția de unt.
4. Într-un castron separat, amestecăm cacaoa și făina cernută cu praful de copt. Adăugăm ingredientele uscate în compoziție treptat, în timp ce adăugăm și câte puțin lapte. După adăugarea ingredientelor uscate, compoziția va deveni destul de vârtoasă, așa că vom avea nevoie de lapte pentru a deveni mai ușor de încorporat.
5. Mixăm totul, pentru a se omogeniza ingredientele. Nu trebuie mixat în exces, doar cât e nevoie pentru ca totul să se omogenizeze și să nu se mai vadă urme de făină uscată.
6. Trebuie să obținem o compoziție destul de densă, ca o smântână groasă. Totuși, e suficient de lichidă cât să poată fi turnată în tavă.
7. Cu o spatulă, nivelăm compoziția pentru negresă, în tavă. Punem tava la copt în cuptorul preîncălzit, pentru circa 20 – 25 minute. Când vom scoate tava din cuptor, pentru a adăuga gemul și bezeaua, negresa trebuie să fie coaptă la suprafață.
Preparare bezea
8. Chiar înainte de a scoate prăjitura din cuptor (deci după ce au trecut primele 20 de minute de coacere), mixăm albușurile spumă cu puțină sare. Când albușurile au devenit spumă, adăugăm treptat zahărul rămas (125 de grame) și al doilea plic de zahăr vanilat, mixând până obținem o bezea tare și lucioasă.
Asamblare negresă cu gem și bezea
9. După cele 25 de minute indicate pentru coacere, am scos blatul de la cuptor și l-am uns cu un strat subțire de gem de prune, peste prăjitura fierbinte.
10. Am repartizat bezeaua tocmai terminată de mixat pe toată suprafața blatului uns cu gem.
11. Uniformizăm bezeaua pe toată suprafața blatului. Cu dosul unei linguri sau cu spatula, facem vârfuri de bezea.
12. Băgăm din nou prăjitura la cuptor, pentru încă 10 minute, până bezeaua se rumenește ușor deasupra. Stingem focul din cuptor.
13. Se lasă prăjitura să se răcească în cuptor, pentru ca bezeaua să se usuce lent, devenind ușor crocantă. A doua zi, când negresa se feliază, cuțitul se trece prin apă curată, la fiecare tăietură, pentru niște felii cât mai curat și mai frumos porționate.
Delicioasă această negresă cu gem și bezea, trebuie să o încercați!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns