Blat de tort pandișpan cu nucă – rețetă de bază
Blat de tort pandișpan cu nucă – rețetă de bază. În acest articol vei găsi explicat pas cu pas cum se face un blat de tort cu nucă pentru diferite torturi. Rețetă clasică de blat cu nucă din pandișpan fără praf de copt sau alți agenți de creștere.
Acest blat de tort pandișpan cu nucă, a cărei rețetă v-o ofer azi, este unul clasic, cu o textură ușor umedă și cu un gust foarte plăcut. Aceste calități îl fac ideal pentru diferite torturi. Crema la care mă gândesc imediat, atunci când vine vorba despre acest blat, este cea de nucă. La fel de bine se potrivește, însă, și cu alte creme. De exemplu, cu delicioasa cremă de caramel cu mascarpone. Merge perfect și cu o cremă de ciocolată dar și doar cu frișcă bătută, bine vanilată, eventual amestecată cu bucățele de nucă prăjită sau caramelizată. Este, deci, o rețetă simplă și bună, care dă întotdeauna rezultate bune, cu singura condiție să o urmați cu atenție.
Alte rețete de blat de tort: rețeta de blat de tort umed cu ciocolată, rețeta de blat de tort cu caramel sau rețeta de blat de tort cu nucă fără gluten.
Pentru reușita acestui blat de tort, practic, un pandișpan în care se înlocuiește cea mai mare parte din făină cu nucă, este esențial modul de amestecare. Un pandișpan corect executat nu are nevoie de praf de copt. Aerul acumulat în albușurile bătute spumă este suficient ca să-l facă să crească, în plus, praful de copt va usca pandișpanul, așa că nu vom mai obține o textură la fel de plăcută dacă-l vom folosi. Modul corect de amestecare al unui blat din pandișpan îl puteți vedea în tutorialul video de la rețeta de blat de ruladă, începând cu minutul 3:29.
Ingrediente Blat de tort pandișpan cu nucă – rețetă de bază
- 6 ouă medii
- 150 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 160 de grame de nucă fin măcinată
- 75 de grame de făină
Mod de preparare Blat de tort pandișpan cu nucă – rețetă de bază
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Se pregătește o formă de tort cu diametrul de 24 cm, fie ungând-o cu unt și tapetându-o cu făină, fie căptușind-o cu hârtie de copt.
2. Eu am acasă un mixer de putere mare, care mă ajută mult când pregătesc compoziția pentru pandișpan, așa că pornesc cu ouăle întregi, ca la blatul de ruladă. În cazul în care nu aveți un astfel de mixer, va trebui să separați mai întâi ouăle, colectând separat albușurile de gălbenușuri. Bateți spumă tare albușurile cu sarea, apoi adăugați zahărul treptat, bătând energic în continuare. După ce zahărul se dizolvă, adăugați gălbenușurile și bateți ușor doar câteva secunde, cât să se încorporeze în albușuri. Mai departe, urmați rețeta de la punctul 4. La punctul 3 am consemnat cum am procedat eu.
3. Ouăle întregi, zahărul, sarea și zahărul vanilat se pun într-un castron mare. Se bat cu mixerul la viteză mare până când compoziția crește mult în volum. Va crește mai mult decât doar să se tripleze, de aceea este nevoie de un castron mare. Compoziția bine bătută se deschide mult la culoare și zahărul se dizolvă complet. Pentru a proba dacă zahărul e bine dizolvat, se prinde puțină compoziție între police și arătător. Se freacă puțin și dacă nu simțim cristale de zahăr, înseamnă că s-a dizolvat perfect.
3. Se presară nuca fin măcinată și făina uniform, pe toată suprafața compoziției.
4. Se omogenizează compoziția cu o spatulă, ridicând permanent compoziția de pe fundul vasului către suprafață și rotind ușor castronul. Se lucrează cu delicatețe, pentru ca aerul acumulat în albușuri să nu se piardă, acesta fiind unicul agent de creștere al blatului cu nucă.
5. Se toarnă compoziția omogenizată în forma pregătită la punctul 1. Se nivelează și se dă la copt în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie.
6. Blatul cu nucă se coace aproximativ 30-35 de minute, până când suprafața este rumenă iar blatul se desprinde singur de marginile formei, semn că este bine copt. Se scoate cu grijă din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.
7. După ce este complet rece, acest blat de tort pandișpan cu nucă se feliază transversal în 2-3 felii. Blatul are o consistență ușor umedă, ceea ce face să fie ideal pentru torturi, nefiind nevoie neapărat să fie însiropat dar, dacă doriți, se poate stropi ușor cu un sirop aromat cu rom, vanilie, lichior etc. Blatul este fin, aerat și pufos, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Din cantitățile de mai sus, rezultă un blat cam de 6-7 cm înălțime, care se poate felia ușor în 3 straturi, pentru un tort înalt și aspectuos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns