Foi cu nucă și miere pentru prăjituri – rețeta mamei
Foi cu nucă și miere pentru prăjituri – rețeta mamei. Foi cu nucă și miere pentru prăjituri de casă, rețetă cu poze pas cu pas. Foi cu nucă și miere de albine cum se fac, cu ce creme se potrivesc, lista de ingrediente și mod de preparare.
Aceste foi cu nucă și miere pentru prăjituri – rețeta mamei mele, una pe care atunci când eram copilă se făcea la fiecare mare sărbătoare, sunt unele dintre cele mai ușor de adaptat diferitelor umpluturi, obținând prăjituri de fiecare dată diferite dar la fel de delicioase.
Pentru foile cu nucă și miere recomand să se folosească creme umede, care conțin lapte, cremă de brânză și/sau frișcă. Foile umplute trebuie să stea la rece, după asamblare, măcar 8 ore, timp în care se vor frăgezi minunat, toată prăjitura ajungând efectiv să se topească în gură. Mai jos câteva creme care s-ar potrivi perfect cu aceste foi, click pe imagini pentru rețete:
REȚETE DE CREME PENTRU FOI CU NUCĂ ȘI MIERE:
Așa arată prăjitura ”Frumoasa Adormită” (click pe link pentru rețetă), la care am folosit chiar foile a căror rețetă v-o ofer în continuare, după umplerea cu o cremă pe bază de cremă de brânză și frișcă și după ce a fost finisată cu o glazură de ciocolată albă și decor de ciocolată neagră:
Dacă veți folosi pentru umplerea prăjiturilor făcute pe baza acestor foi crema clasică de vanilie (vezi rețeta cu link mai sus), recomand să fie aerată cu frișcă sau unt (crema princesse sau crema mousseline, detalii despre acestea în rețeta de cremă de vanilie).
De asemenea, aceste foi cu nucă și miere pentru prăjituri se pot umple și cu frișcă bătută ușor îndulcită, amestecată cu nucă măcinată, iese o prăjitură excelentă, pe care mama mea o făcea deseori când eram mici.
Ingrediente Foi cu nucă și miere pentru prăjituri
- 200 de grame de miere de albine
- 150 de grame de nucă măcinată
- 550 de grame de făină (obișnuită, eu am folosi BL55 ungurească)
- 80 de grame de unt cu 82% grăsime
- 100 de grame de zahăr
- 3 ouă întregi
- 25 ml. de rom (băutură, nu esență, dacă nu vreți să folosiți alcool, înlocuiți-l cu aceeași cantitate de suc de portocale)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de bicabonat de sodiu
- în plus, făină pentru presărat planul de lucru
Foi cu nucă și miere pentru prăjituri, pregătirea aluatului
Precizare: nu vă lăsați intimidați de timpul mare de preparare, de fapt aluatul și întinsul foilor merg rapid, timpul de așteptare, de care are nevoie aluatul este de 8 ore, așa că e bine să vă programați lucrul ținând cont de acest timp.
1. Mierea de albine se cântărește direct în castronul în care se va frământa. Se adaugă cele 3 ouă întregi, sarea și zahărul.
2. Se mixează ouăle cu mierea și zahărul până când se obține o cremă spumoasă. Se adaugă untul moale și se încorporează cu mixerul în cremă.
3. În 2-3 tranșe, se adaugă nuca măcinată în crema cu ouă, miere și unt. După omogenizarea nucilor, adăugăm 1/3 din făină, presărăm pe deasupra bicarbonatul de sodiu și amestecăm bine cu lingura până se omogenizează, apoi adăugăm romul și extractul de vanilie și amestecăm până se omogenizează.
4. Vom adăuga acum în castron restul de făină. În curând lingura nu o să ne mai ajute, e momentul să răsturnăm conținutul castronului pe planul de lucru perfect curat și să frământăm rapid un aluat care va fi omogen și bine legat, dar destul de molcuț.
5. Iată cum arată aluatul nostru, după cum spuneam, la atingere este destul de moale și va avea o tendință moderată de a se lipi de planul de lucru, e bine să ne ajutăm de o racletă, la nevoie. Modelăm aluatul într-o bilă.
6. După modelare, aluatul se pune într-o pungă de plastic și se lasă peste noapte la frigider.
Foi cu nucă și miere pentru prăjituri, porționarea aluatului și întinderea foilor
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
1. A doua zi (sau după minimum 8 ore), primul pas este să pornim cuptorul și să îl fixăm la 180 de grade Celsius.
2. Planul de lucru se presară cu făină și se scoate aluatul din pungă. Veți observa că aluatul e mult mai ferm decât în ziua precedentă. Se împarte aluatul în 4 părți egale, cel mai bine este să se cântărească, în vederea obținerii unor foi perfect egale. Se păstrează afară doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, celelalte se țin la frigider și se scot pe măsură ce avem nevoie de ele.
3. Presărăm bine cu făină planul de lucru și, cu ajutorul sucitorului, întindem din una din porțiile de aluat o foaie dreptunghiulară cu grosimea ~3-4 mm și dimensiuni de aproximativ 30×38 cm (sau o dimensiune adaptată tăvii voastre).
4. Rulăm foaia pe sucitor, fără a presa, și cu ajutorul acestuia o vom ridica și o vom transfera deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Pe timpuri, foile de genul acesta se coceau pe fundul uns și tapetat cu făină al tăvilor de copt, acum nu mai are sens o astfel de abordare, pentru că se găsesc coli de hârtie de copt care ne sunt de mare ajutor.
5. Deplasăm sucitorul deasupra tăvii, îl aliniem paralel la una dintre laturile acesteia și derulăm foaia de pe sucitor, lăsând-o să alunece la locul ei, în tavă.
6. Înainte de a da foaia de aluat la copt mai trebuie doar să o înțepăm cu furculița pe toată suprafața, ca să nu se umfle neuniform în timpul coacerii.
Se repetă toți pașii de întindere a foilor pentru fiecare bucată de aluat în parte.
Foi cu nucă și miere pentru prăjituri, coacere
1. Foile se coc pe rând în cuptorul preîncins la 180 de grade celsius, la o înălțime medie, timp de 5-7 minute, până devine rumen-aurii. Atenție, foile se ard rapid dacă nu le supraveghem îndeaproape.
2. Cât timp sunt fierbinți, foile de prăjitură cu nucă și miere vor fi foarte fragile, după ce se răcesc se vor întări ca niște biscuiți tari. Nu vă speriați, e firesc să se întâmple așa, foile se vor frăgezi de la crema cu care se vor umple. Se lasă foaia să se răcească pe o suprafață plană și repetăm identic procedeul descris anterior cu toate cele 3 porții de aluat rămase.
Foi cu nucă și miere, cum le umplem?
Înainte de umplere, foile se lasă să se răcească bine, pe o suprafață plană, altfel se vor curba. După cum am mai spus, după răcirea completă foile se vor întări, ceea ce nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, cu cât mai uscate par în această fază, cu atât mai multă umiditate vor absorbi din cremele cu care se vor umple.
Ar mai fi ceva de spus: foile se pot pregăti și coace în avans, păstrându-se perfect timp de o săptămână într-o cămară răcoroasă, într-o cutie bine închisă, destul de mare ca să încapă în ea fără să stea înclinate, sau împachetate bine și congelate, caz în care se vor păstra luni de zile dar vor trebui decongelate lent, în frigider, înainte de a fi umplute.
După umplerea cu cremă, deasupra ultimei foi e bine să așeze o tavă în care să se pună câteva greutăți (de exemplu niște cărți, uniform distribuite pe toată suprafața prăjiturii). Astfel, prăjitura va fi dreaptă, cu straturi de cremă de grosime uniformă. Se lasă prăjitura umplută la răcoare, să se odihnească și să se frăgezească măcar 8 ore, apoi marginile se îndreaptă cu cuțitul și se porționează după plac.
Spor la treabă și vă aștept cu vești: la ce combinații de prăjituri ați folosi aceste foi?
Lasă un răspuns