Blat de tort cu caramel
Blat de tort cu caramel, rețetă pas cu pas. Cum se face un blat de tort cu zahăr ars, gustos și foarte pufos. Rețetă de blat de tort cu caramel, pufos și bine crescut. Blat de tort de casă, fără praf de copt, cu zahăr ars, ingrediente și mod de prepare.
Cu prilejul sărbătorilor din viața fiecăruia dintre noi, toată suflarea de pofticioși intră într-o forfotă a căutărilor de rețete dulci. E și firesc, pentru că oricât ne-am strădui noi cu preparatele sărate, punctul culminant al oricărei mese festive e acela în care vine tortul. Toată lumea îl admiră, apreciază aspectul mai mult sau mai puțin dichisit sau mai relaxat, după cum e și personalitatea artistului cofetar (amator sau profesionist, nu contează). Toți, fără excepție, visează o felie dintr-un tort bun. Iar pentru un tort cu adevărat bun, e nevoie și de un blat de tort bun. Iată, deci, sensul rețetei de azi. Rețete de blat de tort am mai publicat eu, de la savurosul blat de tort fin, cu unt la blatul de tort cu nucă, fără gluten dar niciodată nu strică unul în plus.
Acest blat de tort mi l-am imaginat și l-am pregătit pentru desertul unei mese speciale, la care i-am avut drept oaspeți pe socrii mei. A fost foarte lăudat tortul! Soacra mea, prăjitureasă talentată și experimentată, a observat și a apreciat în mod special blatul, atât pentru aroma deosebită, cât și pentru culoare și textură. Păcat să nu vă fi împărtășit rețeta, nu-i așa?
Eu am pregătit blatul de tort în cea mai mică formă cu pereți detașabili pe care o am în casă, cea de 22 cm. diametru. Nu am fost mulți la masă și nu avea sens să fac un tort mare. M-am concentrat, în schimb, să-l fac bun. Știu, însă, că voi aveți diferite forme în care s-ar putea să doriți să coaceți acest blat. Mai știu și că articolul meu despre adaptarea ingredientelor din rețete formelor de prăjituri disponibile pare destul de stufos. Știind aceste lucruri, am calculat ingredientele pentru acest blat de tort cu caramel pentru cele mai răspândite forme de prăjituri și le-am grupat într-un tabel pe care-l veți găsi la finalul rețetei.
Ingrediente Blat de tort cu caramel
(pentru un blat de tort de 22 cm. diametru)
- 4 ouă
- 1 praf de sare
- 100 de grame de zahăr tos
- 1 plic de zahăr vanilat
- 100 de grame de zahăr tos – pentru ars
- 120 ml. apă
- 200 de grame de făină
- 1 lingură rasă de scorțișoară (opțional)
- puțin unt + 1 lingură de făină pt. formă sau hârtie de copt
Blat de tort cu caramel, cu ce tipuri de cremă îl putem combina
Eu am umplut tortul care a avut drept bază acest minunat blat de tort cu caramel cu fructe, nuci caramelizate tăiate la cuțit și frișcă bătută. Se potrivește perfect cu tot felul de creme și în primul rând, aș recomanda crema de mascarpone și caramel. La fel de bine se potrivește cu o cremă clasică de vanilie aerată cu frișcă bătută dar și cu cremă de ciocolată.
Blat de tort cu caramel, pregătirea formei
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Se pregătește forma, fie ungând-o cu unt pe toată suprafața, apoi tapetând-o cu făină, fie căptușind-o cu hârtie de copt. Recomand o formă de tort cu pereți detașabili, e mult mai ușor de lucrat cu acestea decât cu formele fixe.
Blat de tort cu caramel, mod de preparare compoziție
2. Ouăle întregi, sarea, zahărul vanilat și 100 de grame de zahăr tos se pun toate deodată într-un castron mare.
Observație: ajută mult un mixer cu stativ, puteți pune ouăle să se bată fără să le purtați de grijă. Între timp, nu scăpați din ochi zahărul ars. Dacă nu aveți un mixer cu stativ, chemați pe cineva în ajutor.
3. Se bat ouăle cu zahărul, sarea și zahărul vanilat până se obține o spumă consistentă și aerată iar cristalele de zahăr s-au dizolvat complet.
4. În timp ce se bat ouăle, restul de zahăr (100 de grame) se pune pe foc mediu într-o crăticioară și se lasă să se caramelizeze până ce are o culoare brun-aurie. Se adaugă apa și se lasă să fiarbă până ce tot zahărul caramelizat s-a dizolvat, obținând un sirop. Asta nu va dura mult, așa că nu scăpați din ochi zahărul ars în acest răstimp.
5. Imediat ce zahărul ars s-a dizolvat în apă, se toarnă acest sirop fierbinte peste ouăle bătute spumă cu zahărul, în timp ce mixerul merge la viteză mare. Se bat ouăle în continuare cu siropul timp de 3-4 minute.
6. Opțional, se poate adăuga în blat 1 lingură rasă de scorțișoară, gustul de caramel merge cu scorțișoara în plus va intensifica culoarea. Se amestecă scorțișoara pudră cu făina, până se omogenizează. Dacă nu doriți să adăugați scorțișoară, dar totuși doriți o culoare mai intensă, puteți să adăugați 1 linguriță cu cacao în loc de aceasta.
7. Se adaugă făina amestecată (sau nu) cu scorțișoară peste ouăle bătute, presărând-o pe toată suprafața acestora. Făina se adaugă toată deodată și se omogenizează cu o spatulă flexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață, așa cum am arătat la blatul de tort cu unt (inclusiv video). Este foarte important să se omogenizeze corect compoziția, fără mișcări bruște și amestecat circular, pentru că nu conține aditivi de creștere și eliminarea aerului acumulat în ouăle bătute este ultimul lucru pe care îl dorim.
Blat de tort cu caramel, mod de preparare – coacere
8. Imediat după omogenizare, se toarnă compoziția în forma de tort pregătită așa cum am arătat la punctul 1 și se nivelează.
9. Blatul de tort se coace în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Pentru blatul meu de 22 cm. diametru a fost nevoie de un timp de 40 de minute de coacere, până ce a trecut testul scobitorii. După 20 de minute, observând cât de repede se rumenește suprafața, am deschis ușa cuptorului și l-am acoperit cu o coală de hârtie de copt. Am continuat coacerea până când o scobitoare înfiptă în mijlocul blatului a ieșit curată. Atenție, pentru blaturi mai mari va fi nevoie de un timp de coacere mai lung.
Blat de tort cu caramel, răcire
10. Se scoate inelul detașabil al formei. Se răstoarnă blatul cu fața în jos, pe un grătar, îndepărtând și discul de la baza formei. Se lasă blatul să se răcească pe grătarul pentru prăjituri, până e complet rece. În această fază, se poate înfolia și congela, păstrându-se perfect 3 luni la congelator. Înainte de folosire, se va decongela blatul lent, la temperatura camerei.
Blat de tort cu caramel, cum îl feliem
După cum ați putut observa mai sus, acest blat de tort cu caramel a crescut spectaculos în timpul coacerii. La un moment dar chiar mă îngrijoram că va ieși din formă, dar nu s-a întâmplat asta. Am obținut un blat de tort cu caramel cam de 7,5-8 cm înălțime. Partea superioară a fost ceva mai uscată, așa că am îndepărtat cu un cuțit serat cam ½ cm, ocazie cu care am și îndreptat perfect blatul. Mărturisesc, am devorat ceea ce am tăiat, avea un gust așa de bun! Abia apoi am feliat blatul de tort în 3 felii egale, dar se poate tăia chiar și în 4, cu un cuțit bun, răbdare și atenție. Al nostru blat de tort cu caramel este gata de umplere.
Blat de tort cu caramel, tabel de calcul a ingredientelor pentru diferite forme de prăjitură
Mai jos aveți tabelul promis. Observații:
- modul de preparare rămâne identic, dar nu și timpul de coacere, pe care trebuie să-l determinați voi, testând repetat blatul cu scobitoarea
- la poziția ”formă rotundă de 26 cm. diametru” scrie în tabel 5 ouă + 1 lingură de apă rece. Puneți pur și simplu ouăle întregi, apa, zahărul vanilat și sarea în vasul mixerului și bateți totul împreună. Veți obține o spumă de ouă aerată și așa.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns