Sotul meu canta la un instrument numit armonica – foarte asemanator cu acordeonul si cu sunetul identic cu al acestuia, de altfel, doar ca, in loc de claviatura armonica are un sistem de butoane. Fiind ziua de nastere a „instrumentistului”, m-am gandit la un tort cu marca producatorului preferat de astfel de instrumente, si asa s-a nascut „Torta Guerrini” – proiect pe care il „coc” mai demultisor.Si pentru ca am castigat, ca si cuplu, niste prieteni nespus de calzi, in casa carora s-a intamplat sa ne aflam chiar la „ceasul 0” al zilei de nastere a sotului meu si care i-au daruit o sticla de sampanie, mi-am zis ca acesti prieteni vor trebui sa fie alaturi de noi cand vom sarbatori, asa ca am umplut torul cu o crema foarte gustoasa – de sampanie (Gabriela si Zamzu, va pupam!).
Ingrediente Torta Guerrini:
- 1 litru de smantana dulce + 4 linguri de zahar pudra
- 400 ml sampanie
- 300 grame de zahar
- 2 picuri de budinca de vanilie
- zahar vanilat
- 3 oua
- 1 varf de cutit de nucsoara praf
- 10 grame de gelatina
- stafide, portocala (optional)
- 4 blaturi dreptunghiulare – 2 de de vanilie si 2 cacao – cele de vanilie din cate 3 oua si cele de cacao din cate 2.
Glazura:
- 300 grame de zahar
- 100 grame de cacao
- 200 grame de smantana
- 10 grame de gelatina
- 230 grame de apa
- Pasta de zahar (sau lapte praf, marshmallow etc.) pe care o preferati pentru finisat.
Blaturilor li se decupeaza marginile. Stafidele se „ineaca” in sampanie si se lasa sa se inmoaie. Gelatina se hidrateaza cu apa (sau sampanie) cat sa o acopere.
Praful de budinca, zaharul, zaharul vanilat, ouale se amesteca, se dileaza cu sampania si se pun pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa, se adauga nucsoara, se amesteca bine si se da deoparte.
Se bate frisca si se indulceste cu 4 linguri de zahar pudra.
Gelatina hidratata se topeste in bain-marie si se amesteca cu o lingura din compozitia de sampanie, apoi se adauga in crema fiarta si se amesteca bine.
Se asteapta pana se racoreste crema fiarta pana la temperatura camerei si se amesteca bine cu frisca batuta:
Crema se da la rece pentru cateva minute, doar pana se scurg stafidele si se decojeste portocala care se taie in cuburi, trecand imediat la asamblarea tortului. Pe un blat de vanilie se presara fructe, apoi se acopera cu o treime din crema de sampanie:
Se aseaza unul din blaturile de cacao, se presara din nou fructe si se acopera cu o treime din crema:
Se acopera cu al doilea blat de vanilie:
Blatul de cacao ramas se taie, pe latura mai lunga, in trei bucati, doua egale si una mai mica.
Avand nevoie de o suprafata oblica, nu dreapta, bucata mai mica se pozitioneaza aliniat cu una laturile celor doua mai mari suprapuse, dar in interiorul lor) care se ung cu crema ramasa.
Se da totul la rece pentru cel putin doua ore.Dupa trecerea acestui timp, tortul cel mare se taie in trei bucati dintre care una mai mare si celelalte doua egale. Din tortul mai mic, de cacao, am taiat cateva fasii pe lungime. Din partea cea mai mare (din tortul care contine cele doua blauri de vanilie) am croit un evantai (burduful). Celelalte doua bucati le-am rotunjit pe margini iar deasupra uneia dintre ele, care aveam nevoie sa fie ceva mai inalta, am asezat fasiile taiate din tortuletul cu cacao – rotunjit si el pe marginea din stanga:
Am uns tortul cu crema de unt intr-un strat subtire apoi l-am dat la rece:
Am preparat glazura (reteta apartine Adrianei-Nicoleta de pe culinar), amestecand zaharul cu cacaua, apoi cu smantana si in final diluand totul cu apa.
Am pus pe foc mic, amestecand continuu timp de aproximativ 10 minute:
Dupa ce a fiert se asteapta sa se racoreasca putin , apoi se amesteca cu gelatina prealabil hidratata (se topeste gelatina in glazura calda). Cand compozitia se raceste la aproximativ 40 de grade, se trece la glazurarea tortului. Eu am transferat bucata cu bucata pe un gratar asezat deasupra unei tavi si am turnat glazura, ceea ce cadea in tava aruncand din nou pe tort. Pentru o suprafata frumos glazurata trebuie turnata glazura pe suprafata tortului de 3 ori – niciodata neatingand suprafetele deja glazurate (daca se ating vor ramane urme si nu va mai luci).
Operatiune extrem de migaloasa – partile glazurate se transfera pe tava, la locul lor:
Numele producatorui trebuia sa fie argintiu, asa ca am dizolvat bilute ornamentale pentru tort in apa, am amestecat totul cu gelatina si am pictat cu pensula inmuiata in acest amestec, pe un sablon desenat pe hartie de copt:
Intre timp, insusi instrumentistul a inceput ornarea tortului, asezand cu penseta bilute argintii care vor sa arate ca masca de tabla argintie care acopera mecanismul instrumentului:
Am preparat o pasta pentru finisat, amestecand niste jeleuri topite cu zahar pudra, am intins pasta bine framantata (pana nu a mai fost lipicioasa) cu sucitorul si am pliat-o deasupra burdufului, ale carui pliuri le-am evidentiat cu ciocolata topita. Tot din aceasta pasta am decupat „basii, registrele si butoanele” :
Desigur, aspectul tortului a fost foarte apreciat, dar in aceeasi masura si gustul, asa ca daca s-ar hotara cineva sa presteze acest tort, chiar daca i-ar da un cu totul alt finisaj, sunt convinsa ca ar fi intr-o masura egala un mare succes.
Lasă un răspuns