Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Torta Guerrini

Torta Guerrini

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Sotul meu canta la un instrument numit armonica – foarte asemanator cu acordeonul si cu sunetul identic cu al acestuia, de altfel, doar ca, in loc de claviatura armonica are un sistem de butoane. Fiind ziua de nastere a „instrumentistului”, m-am gandit la un tort cu marca producatorului preferat de astfel de instrumente, si asa s-a nascut „Torta Guerrini” – proiect pe care il „coc” mai demultisor.tortaguerrini 041Si pentru ca am castigat, ca si cuplu, niste prieteni nespus de calzi, in casa carora s-a intamplat sa ne aflam chiar la „ceasul 0” al zilei de nastere a sotului meu si care i-au daruit o sticla de sampanie, mi-am zis ca acesti prieteni vor trebui sa fie alaturi de noi cand vom sarbatori, asa ca am umplut torul cu o crema foarte gustoasa – de sampanie (Gabriela siZamzu, va pupam!).
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente Torta Guerrini:

  • 1 litru de smantana dulce + 4 linguri de zahar pudra
  • 400 ml sampanie
  • 300 grame de zahar
  • 2 picuri de budinca de vaniliezahar vanilat
  • 3 oua
  • 1 varf de cutit de nucsoara praf
  • 10 grame de gelatina
  • stafide, portocala (optional)
  • 4 blaturi dreptunghiulare – 2 de de vanilie si 2 cacao – cele de vanilie din cate 3 oua si cele de cacao din cate 2.

Glazura:

  • 300 grame de zahar
  • 100 grame de cacao
  • 200 grame de smantana
  • 10 grame de gelatina
  • 230 grame de apa
  • Pasta de zahar (sau lapte praf, marshmallow etc.) pe care o preferati pentru finisat.
Ultima rețetă publicată

Blaturilor li se decupeaza marginile. Stafidele se „ineaca” in sampanie si se lasa sa se inmoaie. Gelatina se hidrateaza cu apa (sau sampanie) cat sa o acopere. Praful de budinca, zaharul, zaharul vanilat, ouale se amesteca, se dileaza cu sampania si se pun pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa, se adauga nucsoara, se amesteca bine si se da deoparte.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
tortaguerrini 004Se bate frisca si se indulceste cu 4 linguri de zahar pudra.
tortaguerrini 006
Gelatina hidratata se topeste in bain-marie si se amesteca cu o lingura din compozitia de sampanie, apoi se adauga in crema fiarta si se amesteca bine.tortaguerrini 007
Se asteapta pana se racoreste crema fiarta pana la temperatura camerei si se amesteca bine cu frisca batuta:
tortaguerrini 009
Crema se da la rece pentru cateva minute, doar pana se scurg stafidele si se decojeste portocala care se taie in cuburi, trecand imediat la asamblarea tortului. Pe un blat de vanilie se presara fructe, apoi se acopera cu o treime din crema de sampanie:
tortaguerrini 042
Se aseaza unul din blaturile de cacao, se presara din nou fructe si se acopera cu o treime din crema:
tortaguerrini 043
Se acopera cu al doilea blat de vanilie:
tortaguerrini 044
Blatul de cacao ramas se taie, pe latura mai lunga, in trei bucati, doua egale si una mai mica (avand nevoie de o suprafata oblica, nu dreapta, bucata mai mica se pozitioneaza aliniat cu una laturile celor doua mai mari suprapuse, dar in interiorul lor) care se ung cu crema ramasa:
tortaguerrini 010
Se da totul la rece pentru cel putin doua ore.Dupa trecerea acestui timp, tortul cel mare se taie in trei bucati dintre care una mai mare si celelalte doua egale. Din tortul mai mic, de cacao, am taiat cateva fasii pe lungime. Din partea cea mai mare (din tortul care contine cele doua blauri de vanilie) am croit un evantai (burduful). Celelalte doua bucati le-am rotunjit pe margini iar deasupra uneia dintre ele, care aveam nevoie sa fie ceva mai inalta, am asezat fasiile taiate din tortuletul cu cacao – rotunjit si el pe marginea din stanga:tortaguerrini 013
Am uns tortul cu crema de unt intr-un strat subtire apoi l-am dat la rece:
tortaguerrini 014
Am preparat glazura (reteta apartine Adrianei-Nicoleta de pe culinar), amestecand zaharul cu cacaua, apoi cu smantana si in final diluand totul cu apa.tortaguerrini 015tortaguerrini 016
Am pus pe foc mic, amestecand continuu timp de aproximativ 10 minute:tortaguerrini 018Dupa ce a fiert se asteapta sa se racoreasca putin , apoi se amesteca cu gelatina prealabil hidratata (se topeste gelatina in glazura calda). Cand compozitia se raceste la aproximativ 40 de grade, se trece la glazurarea tortului. Eu am transferat bucata cu bucata pe un gratar asezat deasupra unei tavi si am turnat glazura, ceea ce cadea in tava aruncand din nou pe tort. Pentru o suprafata frumos glazurata trebuie turnata glazura pe suprafata tortului de 3 ori – niciodata neatingand suprafetele deja glazurate (daca se ating vor ramane urme si nu va mai luci).tortaguerrini 019Operatiune extrem de migaloasa – partile glazurate se transfera pe tava, la locul lor:tortaguerrini 021Numele producatorui trebuia sa fie argintiu, asa ca am dizolvat bilute ornamentale pentru tort in apa, am amestecat totul cu gelatina si am pictat cu pensula inmuiata in acest amestec, pe un sablon desenat pe hartie de copt:tortaguerrini 020Intre timp, insusi instrumentistul a inceput ornarea tortului, asezand cu penseta bilute argintii care vor sa arate ca masca de tabla argintie care acopera mecanismul instrumentului:tortaguerrini 023Am preparat o pasta pentru finisat, amestecand niste jeleuri topite cu zahar pudra, am intins pasta bine framantata (pana nu a mai fost lipicioasa) cu sucitorul si am pliat-o deasupra burdufului, ale carui pliuri le-am evidentiat cu ciocolata topita. Tot din aceasta pasta am decupat „basii, registrele si butoanele” :tortaguerrini 039Desigur, aspectul tortului a fost foarte apreciat, dar in aceeasi masura si gustul, asa ca daca s-ar hotara cineva sa presteze acest tort, chiar daca i-ar da un cu totul alt finisaj, sunt convinsa ca ar fi intr-o masura egala un mare succes.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Torta Guerrini

  1. Anda spune:

    Buna ziua! Cam ce dimensiune au blaturile?

  2. ioana spune:

    felicitari pentru tort, arata minunat. va rog, daca se poate, sa imi rescrieti reteta pe email yoanna_20d@yahoo.com, sunt cateva lucruri pr care nu stiu cum sa le prepar..crema de sampanie, pasta de zahar…mai multe detalii. as vrea sa il incerc pentru aniversarea unui membru al familiei ce canta la acordeon. va multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Ioana, indiferent ce nu stii, e scris in reteta de mai sus, si crema de sampanie si modul de asamblare. Nu vad de ce ai nevoie sa iti rescriu reteta pe eamil. Daca vrei sa salvezi reteta, ai butonul print/pdf de la finalul retetei, poti ori sa o printezi, ori sa o salvezi in format pdf in calculatorul tau.

  3. laura laurentiu spune:

    Diana, iti multumesc mult pentru sustinere si apreciere, te pup si eu si te mai astept cu drag!

  4. diana spune:

    buna laura sunt diana din mosnita veche de mult tot incerc sa intru in vb cu tine si sa iti spun ca retelele tale sunt foarte bune soramea a facut cateva din ele si au iesit perfect.noi suntem foarte incantate de siteul tau,inainte te cunosteam de la televizor cand te auzeam cantand ma punea tati sa dau la maxim,el e un mare fan al tau,e plecat in spania si ii trimit frecvent cd cu tine.sper sa ajunga mesajul la tine si sa mai povestim despre retetele tale super bune.te pup diana

  5. Miches Alexandra Sorina spune:

    Laura imiplace mult tortul a iesit sper. argintiul cum l-ai facut?zici c din bombonele din alea de ornat parca. te rferi la alea tari mici de zahar ce is imbracate in argintiu? poti sa imi dai mai multe detalii? daca le-as topii alea de cre zic eu ar iesi ceva argintiu si as putea sa pictez un model cu el ?

  6. laura laurentiu spune:

    Laura draga, multumesc, i-am transmis lui Vukomir urarile si iti multumeste si el. Sa stii ca nu a fost o surpriza decat pentru invitati, pentru mine si sarbatorit a fost „un proiect comun” la care el, saracu’, s-a ocupat de partea de bibilit care implica lucrul cu penseta :P . Te pup!

  7. Laura spune:

    Frumoasa creatia ta, scumpa Laura si fara indoiala -de mare efect in ochii sotului tau! ;)
    Pe mine m-a impresionat cumplit „munca” ta si ardoarea cu care ai vrut (si ai reusit din plin!) sa ii faci sotului tau o asemenea surpriza!
    Nemaipomenit!!! Sa iti traiasca „jumatatea” multi ani cu bucurie!!! …si sa va rasune casa, mereu, a armonica si cantec si voie buna!
    La multi ani rasfatatului sarbatorit! :P
    …iar tie mii de pupici pentru incantarea ochiului si felicitari pentru minunatia dulce! :)

  8. laura laurentiu spune:

    Medena, thank you very much for your appreciation and for awards, too!

  9. Medena (-Melitta-) spune:

    So artistic, and also delicious!
    Love your blog, and I have awarded your blog with some sweet awards. If you’d like them, visit my latest post Awards!!! Take both, or one which you like! :)
    Cheers!

  10. laura laurentiu spune:

    Elisa, iti multmesc! Am avut parte de ajutorul sarbatoritului ;)

  11. Elisa spune:

    La multi ani sarbatoritului si felicitari pt tort! Ai nevoie de multa rabdare ca sa faci un astfel de tort.Ti-a iesit superb!!!

  12. laura laurentiu spune:

    Armonica asta poate ar fi cantat, Gabi, dar…nu a apucat, asa ca nu vom cunoaste niciodata ce abilitati ar mai fi avut! :P A fost devorata in doua, maximum trei ore. Dar a cantat sarbatoritul la cealalta armonica, aia ce cantareste 15 kile!
    Iti multuemsc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru urarea originala si plina de haz, i-am trasmis-o lui Vuki si va multumeste mult si el!

  13. Gabriela Cara spune:

    N-a stiut sticla de sampanie ca isi va desavarsii gustul ca parte importanta intr-o crema de tort aniversar, ca s-ar fi scuturat de mandrie si si-ar fi dat in petec pe peretii mei, cand v-am oferit-o. La fel ca ea, ne simtim mandri ca ne-ati onorat casa si mai ales ca ati facut-o intr-un moment atat de special. Multumim din inima pentru cuvintele frumoase, dar avem o intrebare (ca multele de pe Culinar, puse ca nuca-n perete): Armonica asta mai si canta? Ca la cat de perfect arata, nu ne-ar mira.
    La multi ani Vuki! Si legandu-ne de instrumentul ce ti-e drag si de butoanele lui, iti mai zicem: cate negre- saci cu bani, cate albe- multi, multi ani!
    Si nu in ultimul rand, felcitari cofetresei!

  14. laura laurentiu spune:

    Laura, iti multumesc, sa stii ca a avut un gust minunat.
    Multumesc pentru urari, sa ai o primavara frumoasa!

  15. laura laurentiu spune:

    Flor, iti multumesc mult si i-am transmis si instrumentistului urarile tale!

  16. LauraAdamache spune:

    Draga Laura arata absolut superb si cred ca este o nebunie la gust. Felicitari Laura draga!! La multi ani sotului tau, multa sanatate si fericire!!!

  17. Flor spune:

    Laura, nu pot sa spun decat La multi ani sarbatoritului si pupici culinaresei harnice pt. munca depusa!

  18. laura laurentiu spune:

    Cristina, si tie, acolo departe, unde esti – primavara luminoasa si calda! Ma gandesc ca te bucuri sau te vei bucura in curand de o ploaie alba de flori de visin.
    Multumesc pentru urarile adresate sotului meu – da, crema de sampanie a fost superba

  19. CristinaK spune:

    Cu siguranta crema cu sampanie a fost nemaipomenita! O minunatie de tort! Felicitari!!! Un calduros „LA MULTI ANI!” sarbatoritului.
    O primavara insorita, Laura!

  20. laura laurentiu spune:

    Lissa, draga mea, ce sa mai vorbim de torturile tale? Cu adevarat speciale si fiecare in parte o opera de arta de mare finete!
    Iti multumesc mult de felicitari!

  21. Lissa's Cakes spune:

    Laura draga ,ai facut un tort deosebit si ca aspect si ca gust ,sincere felicitari .
    Sarbatoritului un sincer LA MULTI ANI si multa sanatate!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE