Biscuiti cu cocos si caramel
Biscutii astia fragezi si sfaramiciosi, inveliti intr-un strat de cocos cu caramel si cu baza glazurata cu ciocolata au fost, poate, unii dintre cei mai buni din cati biscuiti am facut vreodata. Am muncit ceva, m-am gandit ca va fi simplu si marturisesc ca n-a fost chiar asa, dar cu mana pe inima va spun c-a meritat. In primul rand, cei 36 de biscuiti cu caramel si cocos care mi-au rezultat, ne-au ostoit pofta de dulce pentru o buna perioada, pentru ca biscuitii se pastreaza perfect si in plus sunt foarte consistenti, daca mananci unul e arhisuficient (insa nepotii mei de 5 si 7 ani au dat gata mai multe bucati una dupa alta, evident depinde si de apetitul pentru dulciuri al fiecaruia). Apoi, arata asa de bine incat nici mie nu-mi vine sa cred ca-s facuti de mana mea. Gustul l-am lasat la final, pentru ca merita putina atentie: la baza, un strat de ciocolata cu procent mare de cacao, apoi un strat de biscuit sfaramicios cu gust de unt si vanilie, apoi caramelul subtil sarat si cocosul prajit… si iar ciocolata! Va dati seama ce poa’ sa se-ntample? Am pastrat special biscuitii cu caramel si cocos pentru a-i include pe lista de prajituri pentru Craciun. Stiti bine ca pentru mine Craciunul e un fel de festival al biscuitilor si fursecurilor, e minunat sa ai cateva sortimente asortate cu care sa-ti rasfeti oaspetii si pe Mos Craciun, alaturi de o cafea, o ciocolata calda sau un paharel de egg nogg. La cat de buni sunt biscuitii astia, as paria ca vor disparea primii de pe platouri!
Ingrediente Biscuiti Cu Cocos Si Caramel:
- 230 de grame de unt
- 100 de grame de zahar brun (daca nu aveti, puneti zahar tos obisnuit)
- 1 praf de sare
- 300 de grame de faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 5 linguri de lapte
- 1 lingura de extract de vanilie
- 250 de grame de cocos razuit
- 500 de grame de bomboane caramele cu lapte (din cele moi, cu gust de caramel)
- 1/2 lingurita rasa de sare marina
- 200 de grame de ciocolata cu minimum 70% cacao
Preparare Biscuiti Cu Cocos Si Caramel:
1. Se taie untul in cubulete si se lasa la temperatura bucatariei sa se inmoaie.
2. Dupa ce s-a inmuiat, se pune intr-un castron impreuna cu zaharul brun, extractul de vanilie si 1 praf de sare si se mixeaza pana ce se formeaza o crema (nu e nevoie sa se dizolve zaharul complet).
3. Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga peste crema de unt in 3 reprize, amestecand cu mixerul la viteza mica dupa fiecare noua cantitate adaugata. Se adauga si 2 linguri de lapte rece si se omogenizeaza rapid (nu mixati aluatul prea mult, veti pierde efectul de biscuit sfaramicios).
4. Aluatul se imparte in doua si se modeleaza sub forma unor discuri care se infoliaza in folie alimentara si se dau la frigider pentru 45 de minute – 1 ora.
5. Intre timp, se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius, cocosul razuit se imprastie intr-o tava captusita cu hartie de copt intr-un strat uniform si se coace in cuptorul deja incins pana prinde o culoare aurie, timp in care se amesteca de cateva ori si se supravegheaza atent, ca sa nu se arda (nu dureaza mai mult de 7-8 minute).
6. Aluatul se scoate de la frigider, daca s-a intarit prea tare ca sa fie intins, se asteapta putin sa se mai inmoaie; se presara planul de lucru cu faina si, cu sucitorul, se intind pe rand cele doua bucati de aluat in foi groase cam de 1/2 cm. Se decupeaza rondele de 7-8 cm. diametru iar mijlocul acestora de decupeaza cu un cerc mai mic (de exemplu, un paharel de tuica). Rondelele se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt, cu grija sa nu se deformeze, iar resturile de aluat ramase de la decupare se aduna la un loc (nu se framanta, doar se preseaza sa adere unele de celelalte), se intind din nou si se decupeaza, asa incat sa nu existe pierderi. In functie de marimea formei cu care se vor decupa rondelele, pot rezulta 32-40 biscuiti, daca se lucreaza cu atentie si resturile. Se vor coace pe rand, in 2 tavi.
7. Se dau biscuitii la copt in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 10-12 minute.
8. Intre timp, caramelele se topesc impreuna cu 3 linguri de lapte in bain-marie (se aseaza craticioara cu caramelele deasupra unui vas cu apa care fierbe). Cand caramelele sunt topite uniform se adauga sarea marina, se amesteca si se toarna peste cocosul rumenit. Se omogenizeaza bine si se pastreaza compozitia de cocos si caramel deasupra vasului cu apa fierbinte (nu mai trebuie sa fiarba, doar sa se pastreze cald amestecul).
9. Biscuitii sunt copti cand incep sa se coloreze usor marginile in brun auriu, nu trebuie lasati sa se rumeneasca mai tare. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se aplica pe biscuiti, cu grija, ajutandu-ne de varful unui cutit rotunjit sau dosul unei lingurite, compozitia de caramel si cocos. Daca pana acuma v-ati intrebat ce m-o fi apucat sa declar ca reteta asta e migaloasa, ii bine, abia acum am ajuns la adevarata provocare, trebuie apasat suficient de tare ca sa se lipeasca cocosul cu caramel, dar fara sa se sparga biscuitii, care sunt destul de fragili. :)
11. Dupa ce toppingul de caramel si cocos e distribuit pe toti biscuitii, se topeste ciocolata rupta in bucati in bain-marie (nu direct pe foc, ciocolata nu suporta o temperatura prea mare) si apoi baza fiecarui biscuite se inmoaie in ciocolata topita si se aseaza pe o coala de hartie de copt (partea fara topping, cea de la baza). Din ciocolata ramasa se fac dare cu furculita pe deasupra biscutilor.
12. Se lasa sa se raceasca bine, pana cand ciocolata de la baza e bine intarita.
…si de-acuma, fiecare dupa cum il taie capul: asteptam musafirii, pastram cateva si pentru Mos Craciun sau dam iama si le stergem de pe fata pamantului. Oricum, biscuitii se pastreaza perfect intr-o cutie inchisa, intr-un loc uscat si racoros, cred ca rezista fara probleme cateva saptamani.
Si-am incalecat pe-o sa si v-am mai spus inca o poveste delicioasa. :) Nu ma grabesc cu urarile de Craciun, pana atunci mai am ceva planuri care va implica si pe voi :). In schimb, va invit sa cititi postarile publicate azi pe mai multe bloguri culinare romanesti, toate cu retete delicioase de Craciun, intr-un proiect numit „Retete de Craciun de la bloggeri”.
Iolanda si Georgiana Voinea
Brindusa Dana Aphextwinz
Adriana Lucia Mara Daiana si Cosmin
Iuliana Miu Elena Toma
Lucian Gavrila Gina Bradea
Lili Liliana Uica Mihai
Cerasela Badr El-Din Cristina Pana
Alexandra Butnari Alice Ciobanu
Iuliana Florentina Avram Lacrimioara Mihaela
Dia Daria Laura şi Liana
Andreea Denisa Ioana Tone
Doina Varga Laura
Geta Cipaianu Dana Burlacu Visternicu
Didi Claudia Rusu
Simona Haliga
Lasă un răspuns