Prajitura Alba ca zapada
Prajitura ”Alba ca Zapada” reteta pas cu pas. Cum se face prajitura ”Alba ca zapada” cu foi fragede si crema de lamaie. Reteta veche de prajitura ”Alba ca zapada”.
Prajitura „Alba ca zapada” sau „Prajitura cu saligar” (saligar=amoniac) face parte din amintirile cele mai gustoase din copilarie, e o reteta de prajitura simpla, ieftina si delicioasa. Bicarbonatul de amoniu are proprietatea de a fragezi extraordinar aluatul, care, umplut cu o crema cu continut de lichide (lapte, suc de fructe) se va topi pur si simplu in gura, de fapt aceasta textura deosebit de moale, de cremoasa, e cea care face prajitura ”Alba ca zapada” atat de speciala.
Cand eram mica, prajitura ”Alba ca zapada” era una din cel mai adesea facute la noi in casa, pentru ca nu contine multe oua si in acele vremuri ouale (si alte ingrediente) chiar erau o problema. Buna mea draga ma rasfata cu ce putea si avea la indemana iar aceasta prajiturica era una din specialitatile ei.
Din pacate, trec lungi perioade in care uitam cat e de buna e prajitura „Alba ca zapada”. Eu am „machiat” discret prajitura mea, cu ciocolata topita, unica diferenta a variantei mele fata de cea a Bunei, a carei „Alba ca zapada” era intotdeauna pudrata cu zahar.
01:0001:0002:0024 portiimediu
Ingrediente Prajitura Alba ca zapada:
Ingrediente pentru foile fragede ale prajiturii Alba ca Zapada:
- 1 ou
- 450 de grame de faina (aproximativ, difera in functie de marimea oului si de calitatea fainii)
- 120 de grame de unt 80%
- 150 de grame de zahar
- 1 plic de amoniu pentru prajituri
- 1 plic de zahar vanilat
- 3 linguri de lapte
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru crema:
- 2 oua
- 200 de grame de zahar
- 2 linguri cu varf de amidon alimentar din porumb (gustin) sau 3 linguri cu varf de faina
- zeama si coaja unei lamai mari
- 300 de grame de unt cu 82% grasime
Glazura (optional):
- 150 de grame de ciocolata alba topita cu 3 linguri de ulei
- 30 de grame de ciocolata amaruie
Preparare Foi pentru Prajitura Alba ca Zapada:
1. Untul, sarea, zaharul si zaharul vanilat se spumeaza, apoi se adauga oul, se mixeaza putin, se adauga bicarbonatul de amoniu dizolvat in lapte si in final faina. Se amesteca cu o lingura, apoi se framanta rapid pana la obtinerea unui aluat compact si nelipicios (click pe oricare din imaginile de mai jos pentru marire).
2. Se imparte aluatul obtinut in 4 parti egale.
3. Fiecare patrime de aluat va deveni o foaie fina. Eu procedez astfel: pentru a obtine foi cat mai egale, desenez cate un dreptunghi de marime egala (aproximativ 35×25 cm) pe patru foi de hartie de copt; pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului ma orientez dupa o tava obisnuita (nu prea mare!) de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorc foaia cu partea pe care am desenat in jos si pun aluatul pe ea:
Acopar cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incep sa intind foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt:
Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupez ceea ce depaseste desenul si completez unde lipseste, presand, astfel obtin aceasta foaie de aproximativ 1-2 mm grosime si cu margini regulate:
4. Fiecare foaie o transfer cu tot cu hartia de dedesubt pe o tava (sau pe dosul unei tavi) si o dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cu mare atentie, deindata ce marginile se bronzeaza usor foile sunt coapte. Se vor obtine 4 foi de dimensiuni apropiate, limitand astfel pierderile atunci cand vom indrepta marginile prajiturii. Foile vor fi foarte fragile imediat ce ies din cuptor, dar dupa ce se racesc se intaresc foarte tare, urmand sa se fragezeasca dupa ce le vom umple cu crema.
Preparare crema pentru Prajitura Alba Ca Zapada:
5. Ouale se bat cu zaharul intr-un vas rezistent la foc. Se omogenizeaza amidonul, sau, dupa caz, faina, cu 4 linguri de apa rece, se adauga zeama de la o lamaie mare, apoi coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Spune totul peste ouale batute, se omogenizeaza si se trece vasul pe foc mic (sau, mai sigur, in bain marie), amestecand continuu. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se da deoparte si se asteapta sa se raceasca:
6. Crema fiarta racita se mixeaza cu untul pana obtinem o crema spumoasa. Se imparte crema in trei si se imparte aceasta cantitate pe primele trei foi, netezindu-se bine si acoperindu-se crema cu foaia urmatoare.
7. Dupa a treia foaie unsa cu crema, se acopera totul cu ultima foaie si se preseaza prajitura cu o greutate. E genul de prajitura care trebuie pastrata cateva ore bune intr-un loc racoros (sau chiar peste noapte) inainte de a o taia, dar, odata trecut acest timp de asteptare, o sa uimeasca pe oricine cu fragezimea ei.
8. Optional, puteti pregati o glazura pentru suprafata prajiturii, dar e la fel de gustoasa pur si simplu pudrata cu zahar. Pentru glazura, se topeste in bain-marie ciocolata alba cu uleiul, amestecand continuu, pana la obtinerea unei compozitii onctuoase. Se pune glazura calda peste prajitura, netezindu-se bine cu un cutit cu lama lunga. In acelasi timp trebuie sa avem la dispozitie ciocolata amaruie topita la microunde sau in bain-marie si pusa intr-o punga sau in seringa de ornat, cu care se traseaza linii diagonale pe suprafata glazurata cu ciocolata alba, apoi cu o scobitoare se trag linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra (procedeul glazurii se poate urmari video la reteta de Prajitura ”Frumoasa Adormita”).
Dupa ce se intareste glazura, prajitura se taie cu un cutit in permanenta inmuiat in apa fierbinte. Pofta mare!
Lasă un răspuns