Cautare in site
x inchide
Prajitura desteapta cu ciocolata

Prajitura desteapta cu ciocolata

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.09.2014
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Mărturisesc, până în urmă cu două zile nu am făcut niciodată o prăjitură deșteaptă. Am auzit de ea, am citit rețeta în cine știe câte variante. Sinceră să fiu, nu m-a prea convins. Acu’ vreo două săptămâni, prietena mea Gina a făcut o prăjitură deșteaptă și a postat poză pe Facebook. Eu am văzut-o într-un moment în care mi-era în aceeași măsură  foame și poftă de ceva dulce, fapt este că a încolțit ideea și am început să studiez problema „deșteptei”. Într-un final, am ales să încerc varianta cu ciocolată, pentru că m-am gândit că rețeta asta va ajunge fără îndoială să fie consemnată în caietul fetei mele, fiind atât de ridicol de ușor de făcut și cu un gust atât de intens ciocolătos. Înainte de a trece la treaba, vă mai spun doar că preconcepția mea că ceva atât de simplu nu are cum să fie bun m-a privat de un desert excelent și că încă o dată mi s-a demonstrat că lucrurile simple sunt cu adevărat geniale.

prajitura desteapta cu ciocolata-2

Ingrediente Prajitura Desteapta Cu Ciocolata

pentru o forma de 20×28 cm

  • 4 oua mari, separate
  • 120 grame unt
  • 600 ml. lapte
  • 110 grame zahar pudra
  • 100 grame zahar tos
  • 50 de grame de cacao
  • 110 grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurita otet
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 30 ml. cafea espresso foarte concentrata
  • in plus, zahar pudra pentru presarat, unt solid pentru uns forma

 Preparare Prajitura Desteapta Cu Ciocolata:

1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius. Se topeste untul fara a se infierbanta prea tare, laptele se incalzeste usor, faina se amesteca omogen cu cacaoa. Se unge bine cu unt solid o forma de 20×28 cm.

Advertising

prajitura desteapta cu ciocolata - ingrediente2. Galbenusurile se bat cu telul impreuna cu zaharul pudra, pana cand se deschid la culoare. Se adauga faina amestecata cu cacao, esenta de vanilie, cafeaua si untul topit.

prajitura desteapta cu ciocolata preparare 13. Se adauga laptele si se omogenizeaza bine de tot cu telul. Separat, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga otetul si zaharul tos. Se continua sa se bata pana cand se formeaza o bezea ferma si lucioasa iar zaharul s-a dizolvat complet. Albusurile spuma se omogenizeaza usor cu compozitia de lapte, cacao si galbenusuri.

Advertising

prajitura desteapta cu ciocolata preparare 2

Coacerea

4. Se toarna compozitia pentru prajitura desteapta in forma dinainte unsa bine cu unt. Se coace in cuptorul preincalzit la 180°C, la o inaltime medie, timp de 45 de minute. In acest timp, la suprafata se va forma o crusta spongioasa ca un blat de pandispan cu ciocolata iar in interiorul prajiturii se va intampla magia, separandu-se de la sine in trei straturi: o baza subtire si ferma, crema asemanatoare cu o sarlota de ciocolata si crusta de la suprafata.

prajitura desteapta cu ciocolata preparare 3

Servire

5. Cand se scoate prajitura desteapta cu ciocolata din cuptor, se va simti usor tremuratoare, ca o crema de zahar ars. E posibil sa fie foarte umflata, ca o perna, e firesc sa se mai lase. Se lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a se scoate din forma, dupa care se taie in portii dupa plac si se pudreaza cu zahar pudra.

prajitura desteapta cu ciocolata-1Prajitura are o textura foarte placuta, e matasoasa si cu un gust superb de ciocolata. Va recomand sa o serviti cu sos de vanilie, se potriveste perfect. Spor la treaba si pofta buna!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

58 comentarii la Prajitura desteapta cu ciocolata

  1. Oana spune:

    Cu ce pot înlocui cafeaua ?

  2. Anca spune:

    Se poate inlocui cu ceva cafeaua? Doresc fosrte mult sa incerc aceasta reteta dar nu ii place sotului cafeaua

  3. Turc Elena spune:

    Bună seara doamna Laura, azi am facut prajitura deșteaptă cu ciocolată, a iesit foarte buna doar ca sunt puuin dezamăgită deoarecd s- a lasat putin după ce am scos- o din cuptor.
    Am respectat intocmai toti pașii de lucru.
    Ati pute sa imi ziceți unde am greșit?🤗
    Poate trebuia sa o mai las la copt putin?
    Am lasat- o fix 45 min , cum sctie in rețeta.
    Am facut si alte prajituri și torturi de la d- voastra si mi- au iesit perfect.
    Multumesc anticipat.⚘

  4. Mihaela spune:

    In reteta la ingrediente apare frisca. La modul de preparare nu gasesc ce facem cu ea, cand o adaugam ?

    • Îmi puteți trimite, vă rog, la adresa de contact de pe blog, un print screen cu acea listă de ingrediente în care vedeți dumneavoastră frișca? Eu nu o văd, oricât mă uit.

  5. Claudia spune:

    Cafeaua se raceste intai?

  6. Cristina spune:

    Vaai ce buna a iesit!…desi eram putin sceptica vazand ca blatul e asa de lichid. E o magie acolo, la coacere, asa cum bine spuneti Laura! Am descoperit de curand site-ul si imi place mult!

    • Gabriela Vladescu spune:

      Tare sint curioasa sa stiu cum se bat cu telul 4 galbenusuri cu vreo 270 gr de pulbere(vezi z pudra 110 gr,cacao 50 gr+ faina 110 gr).Asta una la mina.Doi.Vreau sa stiu cum faci 4 albusuri +100 gr z tos si un fir de otet bezea tare.Ca n-a mers nici la mixer,darmite la tel.In cuptor se mfla cu cocoase.Scoasa si lasata la racit se fisiie ca un balon spart.Ramine de vreun cm grosime.Deci?

      • La dumneavoastră a ieșit prea solid amestecul, alți cititori care au încercat rețeta au spus că au avut emoții când au văzut compoziția atât de lichidă :)), dar le-a ieșit prăjitura. Ei sunt cei care au cântărit ingredientele și au lucrat corect. Iar dacă după ce s-a răcit a rămas doar de un centimetru, evident că nu ați respectat nici mărimea tăvii. Rețeta asta abia de e mai complicată decât un ceai.

  7. Diana spune:

    Foarte buna prajitura si foarte usor de facut! Abia asteptam sa fie gata, sa se raceasca si sa o tai, sa vad si eu straturile :D Si le-am vazut. Nu-mi vine sa cred ca ceva asa de simplu, este asa de bun!
    Multumesc pt reteta! :D

  8. Serban Georgiana spune:

    Buna ziua!Credeti ca as putea pune in prajitura si niste visine congelate?ar afecta cu cv structura acesteia?multumesc mult.

  9. Anavlis spune:

    Dacă am cuptor normal, pe gaze, cum rezolv problema aceasta cu temperatura? Ce fel de foc, cât timp?

  10. […] de delicios o prajitura desteapta cu ciocolata si a trimis-o cu muuuulte imbratisari virtuale catre Laura Laurentiu. Cum Laura este una din febletele mele culinare online (oricine ma citeste de destula vreme stie […]

  11. Alexandrina spune:

    Minunata prajitura, am incercat-o si eu; ne-a placut foarte mult!
    Multumesc pentru inspiratie, felicitari pentru blog si pentru ceea ce faceti! Ma inclin!

  12. gospodina spune:

    am facut reteta exact ca in explicatiile de mai sus (am respectat chiar si dimensiunea tavii) . prajitura a iesit foarte buna, dar nu atat de inalta ca in poze …cred ca trebuie dublata cantitatea de ingrediente pentru rezultatul din poza.
    multumim de reteta

  13. Alina Stere spune:

    Arata super prajitura ta.. pot oare folosi margarina in loc de unt? am un pachet in frigider

Advertising