Tort cu iaurt și căpșuni, rețetă video
Tort cu iaurt și căpșuni, un deliciu răcoritor și aromat, rețetă video pas cu pas. Tort cu căpșuni și cremă pe bază de iaurt, lista de ingrediente și modul de prepare. Rețetă de tort cu iaurt și căpșuni, bonus o modalitate rapidă de finisare a torturilor, blat decor.
E primăvară și căpșunile au început să asalteze cu aroma lor delicioasă tarabele piețelor, cu toate că sezonul e încă abia la început. Ar fi păcat să nu încercăm să le includem în cât mai multe deserturi, pentru că sunt primele fructe proaspete ale anului și pentru că… sunt pur și simplu delicioase. Azi vă propun un tort cu iaurt și căpșuni, deosebit de răcoritor și de aromat.
Să știți că am folosit pentru tortul acesta căpșuni românești și nu doar atât, căpșuni crescute pe pământul familiei, pe moșia de la Bazoș. Acolo, un om priceput a arendat de la noi pământul și a plantat mai bine de un hectar de căpșuni, atât în aer liber cât și în solarii. Cele din solarii sunt deja coapte și destul de aromate ca să mă facă să visez frumos la vârful de sezon ce va urma.
Lângă un produs atât de autentic, nu puteam să pun decât ceva cistit… și meșteșugit. Pe respectarea acestor două valori – cinstit și meșteșugit – și-au construit brandul cei de la Napolact, un brand onest care știe cine este și este mândru de rădăcinile lui ardelenești. Ținutul Ardealului este sursa laptelui bun și gras din care meșterii lăptari de la Napolact prepară cele mai bune lactate, printre care și iaurtul Cedra, preferatul meu de multă vreme.
Cedra este un iaurt făcut dintr-un amestec de lapte de vacă, lapte de bivoliță și lapte de oaie. Uite, chiar acum, în timp ce scriu aceste rânduri, cu ochii minții văd bivolițele leneșe ale lui Baci Toader din Cărand, unde mi-am petrecut atâtea vacanțe frumoase în copilărie, cum se tăvăleau ele în nămolul din știubei, fornăind pe nările largi, iar seara cum umpleau șuștarul cu cel mai gras și mai gustos lapte pe care l-am gustat vreodată. Sunt sigură că laptele de bivoliță este cel care face iaurtul Cedra atât de dens și de gustos, un iaurt cinstit, care pe lista ingredientelor nu are nimic altceva decât aceste trei tipuri de lapte.
Să ne întoarcem, însă, la rețeta pe care v-am promis-o. Pentru ca prepararea să fie cât mai accesibilă, am creat pentru o voi o variantă de prezentare video, pe care o găsiți imediat după lista ingredientelor. Și mai vreau să știți că toate rețetele inedite cu Cedra Napolact pe care – poate – le-ați văzut în ultima perioadă pe bloguri, sunt rezultatul unei frumoase provocări transmise de la un blogger la altul. Eu am primit provocarea de la minunata Ama Nicolae și o transmit îndrăgitului Marius Tudosiei, pe care îl provoc să mă surprindă cu o minunată rețetă cu iaurt Cedra.
Ingrediente Tort cu Iaurt și Căpșuni
(pentru un tort cu diametrul de 24 cm.)
blat simplu de vanilie:
- 2 ouă
- 50 de grame de zahăr
- 40 de grame de făină
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
blat decor:
- 4 albușuri (120 de grame de albuș crud)
- 100 de grame de zahăr
- 80 de grame de unt topit
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 75 de grame de făină
- 1 lingură de cacao
- 3-4 linguri de apă fierbinte
cremă și decor:
- 1 kilogram de căpșuni proaspete
- 1 iaurt Cedra Napolact natur, cutia de 300 de grame
- 700 de grame de smântână pentru frișcă
- 300 de grame de zahăr
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 30 de grame de gelatină, preferabil în foi
- 40 de grame de zahăr pudră vanilat
- mentă proaspătă pentru decor
Mod de preparare Tort cu Iaurt și Căpșuni, varianta video
Mod de preparare Tort cu Iaurt și Căpșuni, varianta text
1. Blat simplu de vanilie. Porniți cuptorul și fixați-l la 180 de grade Celsius. Separați ouăle. Presărăm peste albușuri 1 praf de sare și le batem spumă. Adăugăm zahărul treptat și batem până de dizolvă complet. Adăugăm cele 2 gălbenușuri și le încorporăm scurt cu mixerul. Adăugăm extractul de vanilie și făina și omogenizăm totul cu spatula. Turnăm într-o formă de 24 cm. diametru și coacem 10 minute la 180 de grade Celsius.
2. Blatul decor: punem cele 4 albușuri într-un castron, adăugăm 1 praf de sare și batem spumă. Adăugăm treptat zahărul și batem până obținem o bezea fermă. Adăugăm extractul de vanilie apoi untul topit și omogenizăm scurt cu mixerul. Presărăm pe deasupra făina și omogenizăm cu o spatulă. Scoatem trei linguri din compoziție într-un castronel, apoi omogenizăm separat cacaoa cu 4 linguri de apă fierbinte. Turnăm pasta de cacao peste aluatul din castronel și omogenizăm. Punem aluatul maro într-un poș cu deschizătura mica și turnăm un model (dungi, romburi etc) pe o coală de hârtie de copt. Dăm tava la congelator timp de 15 minute. După ce se întărește modelul, adăugăm aluatul alb și il întindem în strat subțire cu o spatulă. Coacem la 180 de grade timp de 10 minute.
3. Îndreptăm marginile blatului decor cu un cuțit bine ascuțit apoi măsurăm și tăiem fâșii de înălțimea formei (h=6.5 cm) în care vom asambla tortul (forma cu diametrul 24 cm). Tapetăm pereții formei cu fâșiile de blat decor iar pe fund așezăm blatul simplu de vanilie.
4. Crema: într-o cratiță punem pe foc mediu 500 de grame de căpșuni cântărite gata curățate. Adăugăm 300 de grame de zahăr și zeama de lămâie. Fierbem totul 3-4 minute apoi trecem compoziția prin sită, ca să reținem în aceasta semințele de căpșuni.
Punem gelatina la hidratat în apă foarte rece. După 5 minute, stoarcem bine gelatina și o dizolvăm în piureul de căpșuni încă destul de cald. Batem cu mixerul 400 de grame de smântână pentru frișcă (rece, de la frigider) până se întărește bine. Iaurtul Cedra se bate bine cu o lingură (furculiță) până devine mai fluid apoi se adaugă peste piureul de căpșuni și se omogenizează cu telul.
Adăugăm 1/3 din frișca bătută peste compoziția de iaurt și căpșuni și omogenizăm energic cu telul. Adăugăm și restul de frișcă bătută și o încorporăm cu răbdare, cu spatula, așa încât să obținem o cremă aerată.
5. Asamblare: Din căpșunile rămase, le alegem pe cele mai frumoase pentru decor și le păstrăm deoparte. Cele rămase se taie în bucățele. Presărăm ½ din bucățelele de căpșuni deasupra blatului din formă, turnăm jumătate din cremă și dăm la congelator 15 minute. După 15 minute presărăm restul de căpșuni, adăugăm restul de cremă și dăm la frigider timp de 3 ore.
6. Decor: Batem cele 300 de grame de smântână pentru frișcă rămase, îndulcim cu zahărul pudră și decorăm tortul după preferință. Adăugăm și căpșunile păstrate pentru decor și frunzulițe de mentă.
Vă doresc spor la treabă și poftă bună!
Lasă un răspuns