Prăjitura Budapesta sau ”Televizor” – rețetă video
Prăjitura Budapesta rețetă video explicată pas cu pas. Cum se face prăjitura Televizor, din caietul bunicilor? Rețeta de prăjitură Budapesta cu foi cu cacao, pandișpan cu unt și cremă de lămâie, simplă, spornică și gustoasă.
Rețeta de prăjitură Budapesta nu este, poate, una dintre cele mai fine prăjituri din câte am publicat pe blog, dar sigur este una dintre cele mai gustoase. Cel puțin după gustul meu și al familiei. Nu are nimic din glamour-ul prăjiturilor franțuzești, nu aduce deloc cu supraestimații macarons, nici cu tortul Opera, nici cu moelleux aux chocolat. Nu, aceasta este genul de prăjitură de pe vremuri, moștenită din generație în generație. Pe când eram copil, nu lipsea de la nicio sărbătoare, la noi în Banat și cam pe atunci m-am îndrăgostit de ea pentru totdeauna. Prăjitura Budapesta este din aceeași familie cu prăjitura cu foi cu miere de albine pe care o cunoaștem ca Albinița sau cremeșul, în sensul că nimeni nu își poate aroga pretenția că ar deține o rețetă originală. E o rețetă populară pe care o făcea și bunica mea și cam toate vecinele.
Mai târziu, am întâlnit aceeași prăjitură și sub denumirea de prăjitură Televizor. Probabil, această denumire a fost inspirată de aspect, cu foaia de pandișpan mai deschisă la culoare între cele două foi de aluat fraged cu cacao. Până la urmă, am înțeles că între cele două variante există o diferență. Prăjitura Budapesta, cea pe care mi-o amintesc eu din copilărie, are un gust răcoritor de lămâie, pe care nu l-am întâlnit și în varianta denumită ”televizor”, în care, în schimb, am întâlnit uneori romul. În următorul aliniat, am scris câteva rânduri despre originea probabilă a rețetei, cei pe care nu-i interesează deloc de unde provin chestiile pe care le mănâncă, pot da scroll direct la lista de ingrediente.
De unde provine prăjitura Budapesta?
În Ungaria vecină, există nu una, ci două prăjituri asemănătoare. Una ar fi Lipcsei Krémes (sau szelet, adică felie). Ei bine, denumirea Lipcsei aruncă originea prăjiturii și mai la vest, mai exact la Leipzig. Noi îi spunem Budapesta iar ungurii îi zic ”cremeș de Leipzig”, mi se pare destul de amuzant, mai ales că la Lepzig, oricât am căutat, nu am găsit o prăjitură asemănătoare. A doua variantă conține uneori (rar, din câte am văzut în rețetele ungurești de pe internet) și un strat de gem de caise. La fel, destul de rar, această variantă este finisată cu o glazură de cacao. De regulă, diferențele față de prima variantă sunt minime sau inexistente, dar denumirea e fainp de tot, se numește Prăjitura de întâmpinat musafirii, adică Vendégváró szelet. O variantă găsiți și la Savori Urbane, făcută de Laci Tasy din Arad.
Până să ne-apucăm de treabă, vă mai spun că eu am făcut o Budapesta uriașă, în tava mare a cuptorului, de 42*32 de cm. Așteptam o mare sărbătoare în familie și mulți degustători. Dacă reduceți toate ingrediente la jumătate, puteți face prăjitura Budapesta într-o tavă de aproximativ 30*20 cm, obținând cam 28 de porții.
Ingrediente Prăjitura Budapesta sau Televizor
pentru o tavă de 42*32 cm
blat pufos cu lămâie
- 6 ouă mari (60 de grame bucata) dacă sunt mai mici folosiți 7 sau chiar 8 ouă
- 150 de grame de zahăr
- 200 de grame de făină
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime topit și răcit
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie mare, bio, doar partea galbenă, de la suprafață
foi cu cacao
- 700 de grame de făină
- 50 de grame de cacao
- 300 de grame de zahăr pudră
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 plic de amoniu pentru prăjituri (bicarbonatul de amoniu sau așa numitul săligar)
- 2 ouă întregi,
- 200 de grame de unt cu 82% grăsime, moale
- 1 praf bun de sare
- apă rece, cam 100-120 de ml.
crema
- 1 litru de lapte
- 5 gălbenușuri
- 1 praf bun de sare
- 200 de grame de zahăr
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- 150 de grame de făină
- 300 de grame de unt moale cu 82% grăsime
- zeama de la 1-2 lămâi, după cât de acrișoară vă place crema
Mod de preparare – rețetă video
Pentru modul de preparare al prăjiturii Budapesta, urmăriți rețeta video de mai jos.
Să vă fie de folos! Și vă mai las o poză, să v-arăt cum a arătat prăjitura Budapesta alături de alte prăjituri, pe platouri.
Lasă un răspuns