Fursecuri bărcuțe cu nucă și bezea – rețeta video
Fursecuri fragede bărcuțe cu nucă și bezea – rețeta video, explicată pas cu pas. Rețeta de fursecuri bărcuțe, fragede de se topesc în gură, plus un bonus delicios, găsești totul în tutorialul video de mai jos iar indicațiile pas cu pas sunt la finalul articolului.
Nu este sărbătoare, zi de naștere sau orice prilej de bucurie, la care se adună toată familia la masă, fără ca mama să nu se întreacă pe ea însăși, cu fel de fel de prăjituri! De la ea am deprins și eu obiceiul ca, mai ales de Crăciun, să avem câteva sortimente de fursecuri fine și măcar două feluri de prăjituri cu cremă. Chiar oaspetele cel mai mofturos să ne calce pragul, nu-i chip să nu găsească ceva pe placul lui! Ei bine, unul dintre fursecurile preferate ale mamei sunt aceste bărcuțe cu nucă și bezea.
Unul dintre motivele pentru care mama adoră să pregătească aceste delicii de o nespusă frăgezime, este acela că, în urma fabricării acestor fursecuri bărcuțe, face ea cum face și mai încropește și-o tavă mică de cornulețe. Și uite cum, fără un efort prea mare, două sortimente de fursecuri, numai bune pentru platourile de Crăciun, au apărut ca prin farmec!
Rețeta de fursecuri bărcuțe cu nucă și bezea o găsești mai jos, atât în format text cât și video. La final, vei găsi și o surpriză delicioasă, încă o ideea bună de Sărbători!
Ingrediente fursecuri bărcuțe cu nucă și bezea – rețeta video
- 450 de grame de făină + extra, pentru presărat planul de lucru
- 1 praf bun de sare (9 grame, dacă vreți să fiți foarte riguroși)
- 80 de grame de zahăr pudră
- 20 de grame de zahăr vanilat (eu am folosit făcut în casă, din păstăi de vanilie naturală măcinate cu zahăr)
- 300 de grame de unt cu 82% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 100-120 de grame de smântână cu 25% grăsime (smântână fermentată, nu pentru frișcă)
Umplutura din bezea cu nucă:
- 4 albușuri
- 1 praf de sare
- 150 de grame de zahăr tos
- 10 grame de zahăr vanilat
- 150 de grame de nucă măcinată
În plus:
- zahăr pudră pentru presărat la final
- opțional, jumătăți de miex de nucă, bucățele de fructe confiate etc
Mod de preparare – rețeta video
Rețeta de fursecuri bărcuțe cu nucă și bezea – pas cu pas, în format text, printabil
Aluatul fraged cu unt
1. Prima dată, am separat albușurile de gălbenușuri, colectându-le separat.
2. Am cântărit făina în castronul mixerului. Am adăugat sarea și zahărul vanilat, pe care l-am făcut în casă, din păstăi de vanilie măcinate cu zahăr. Am adăugat și zahărul pudră și am omogenizat ingredientele uscate.
3. Am pus peste ingredientele uscate 200 de grame de unt, în bucățele. Am prelucrat totul cu mixerul, cu accesoriul pentru aluaturi fragede, până am obținut o textură nisipoasă, cu o granulație asemănătoare cu cea a nisipului ud.
VEZI ȘI REȚETA DE FURSECURI FRAGEDE ”SĂRUTĂRILE MĂICUȚELOR” – CLICK PE POZA DE MAI JOS!
4. Am adăugat gălbenușurile și am început să amestec cu mixerul la viteză mică, adăugând, treptat, și smântâna. În funcție de calitatea făinii dar și de mărimea gălbenușurilor, poate fi nevoie de 1 lingură de smântână în plus.
5. Nu mixez niciodată mai mult, atunci când fac un aluat fraged, decât până când aluatul se adună la un loc, Mixarea excesivă duce la dezvoltarea glutenului din făină și, cum nu facem pâine, nu vrem să se întâmple asta, pentru că fursecurile nu ar mai fragede, ci gumate.
ULTIMA REȚETĂ DE FURSECURI DIN 2021 O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Porționarea și rularea aluatului
6. Am transferat aluatul pe planul de lucru presărat cu făină. L-am întins într-o foaie aproximativ pătrată, cu latura de aproximativ 50-55 cm.
7. Cu restul de unt, 100 de grame, la temperatura camerei, am uns foaie de aluat fraged pe toată suprafața. După ce untul a fost uniform distribuit, am tăiat aluatul în trei părți egale, cu rola de patiserie (se poate folosi și un cuțit). Am rulat fiecare bucată strâns, cu untul în interior. E important să fie bine strânse rulourile!
8. După ce le-am rulat pe toate, le-am tăiat în câte două bucăți egale. Le-am pus pe un platou, le-am înfoliat și le-am dat la frigider pentru 15-20 de minute.
Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180 de grade, căldura de jos si de sus, funcția de coacere statică.
Umplutura de bezea cu nucă pentru fursecuri bărcuțe
9. Cât timp aluatul a stat la frigider, am bătut albușurile spumă, cu sarea, apoi am adăugat zahărul, treptat, bătând continuu cu mixerul la viteză mare. Am bătut până ce zahărul s-a dizolvat complet și am obținut o bezea fermă și lucioasă.
10. Am adăugat nuca măcinată peste bezeaua bine bătută și am omogenizat lejer, cu spatula.
Modelare și coacere fursecuri bărcuțe cu nucă și bezea
11. Am presărat planul de lucru cu făină și am scos două rulouri (din cele șase) din frigider. Nu le scoatem pe toate, pentru că vor fi foarte greu de lucrat, dacă se înmoaie. Pe rând, întind fiecare rulou într-un dreptunghi cu lungimea de aproximativ 40 de centimetri, lățimea de aproximativ 12 centimetri și grosimea de 1-2 milimetri. Foaia de aluat fraged trebuie să fie subțire.
12. Am tăiat dreptunghiul obținut în șase bucăți egale. Am pliat marginile dedesubt, apoi am presat capetele la un loc, formând bărcuțele. Capetele vor fi destul de lungi, dacă nu vă deranjează aspectul lor, le puteți lăsa așa cum sunt. Alternativa este să fie tăiate cu un cuțit (eu așa am făcut). Aluat rezultat de la decuparea capetelor poate fi cu succes folosit pentru cornulețe, eu am făcut un alt sortiment de prăjitură, detalii ceva mai jos.
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS ACCESEZI REȚETA DE ALUAT FRAGED PENTRU DIVERSE PRĂJITUI, CORNULEȚE ȘI FURSECURI!
13. Pe măsură ce sunt modelate, am pus bărcuțele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Am pus în fiecare câte o linguriță cu vârf de bezea cu nucă, dar cred că mama pune chiar mai multă. Eu m-am limitat la atât, am vrut să evit să dea pe dinafară, în timpul coacerii. După ce am pus bezeaua cu nucă, unele bărcuțe le-am lăsat simple, în altele am pus felii de căpșună confiată. Mi-au rezultat două tăvi (din toate cele șase rulouri de aluat unse cu unt). Am copt, pe rând, fiecare tavă, în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 20 de minute.
14. Fierbinți, le-am pudrat, prin sită, cu zahăr pudră, și le-am lăsat să se răcească în tavă.
Bonus delicios: pătrate cu brăduți de Crăciun
Așa cum deja v-am spus, eu am decupat capetele aluatului fraged din care am făcut aceste fursecuri bărcuțe. Mi-a rezultat suficient aluat ca să-l întind într-o foaie de 32×22 cm. Nu am frământat resturile de aluat înainte să le întind, pur și simplu le-am adunat la un loc și le-am întins cu sucitorul. Am tansferat foaie într-o tavă și am uns-o pe toată suprafața cu 3 linguri de gem acrișor. Deasupra, am nivelat toată bezeaua cu nucă rămasă, cea pe care mama, de obicei, o folosește ca să umple cornulețele pe care le face din acest rest de aluat. La mama, totul este optimizat!
Am copt prăjitura timp de 25 de minute la 180°C, am porționat-o și, rece fiind, am decorat-o după fantezie, cu puțină ciocolată topită și bombonele colorate.
Au ieșit delicioase și acestea și mă felicit că am reușit să folosesc ingredientele la gram, fără să pierd nimic!
VEZI MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Sper să îți placă rețeta și să o încerci, eu te aștept cu impresii în comentarii!
Lasă un răspuns