Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Cremșnit, crempită, cremeș de casă - rețetă video

Cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Acest articol este despre cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video. Prăjitura cremșnit ca pe vremuri, cu aluat foietaj cu unt, făcut în casă și cremă de vanilie chiboust. Cum se face un cremeș clasic, rețetă video pas cu pas. Crempită de casă cu aluat foietaj cu unt și cremă de vanilie, rețetă video.

Rețeta de astăzi e una de care mă leagă multe amintiri dragi, acest cremșnit, crempită, cremeș de casă fiind una din rețetele preferate de prăjitură ale Bunei mele dragi. A existat o perioadă a vieții mele în care prăjitura cremșnit nu a lipsit de la niciunul din prânzurile de duminică. Cu foile savuroase făcute din aluat de foietaj făcut în casă și umplutura generoasă de cremă chiboust, o variantă a cremei clasice de vanilie, era tare greu să te saturi de prăjitura asta. Chiar dacă Buna făcea, de fapt, foile prăjiturii într-o manieră rustică, dintr-un aluat identic celei de la prăjitura Haioș, ne dădeam în vânt după ea și rețeta am publicat-o exact în forma asta mai demult, o puteți reciti aici, dacă doriți să vă amintiți. 

Fursecuri de Crăciun

cremsnit reteta video pas cu pas laura laurentiu

Așa cum v-am spus și atunci, cremșnitul este o prăjitură care este regăsită, în variante diverse, pe tot teritoriul vechiului Imperiu. În esență, toate variantele sunt, de fapt, niște ”plăcinte cu cremă” (denumirea chiar asta însemnând). Toate conțin baza de foietaj și crema de vanilie. În România și Serbia, cel mai adesea este folosită pentru umplerea foilor de foietaj pentru cremșnit crema chiboust. Aceasta este de fapt o cremă clasică de patiserie aerată cu albușuri bătute spumă. Consistența cremei devine foarte plăcută și nu este lipicioasă. În varianta slovenă Bled cremschnitte (cu referire la orașul Bled), peste crema de vanilie clasică se așterne un strat de frișcă bătută.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

În fine, cremșnitul pe care vi-l propun este exact așa cum mi-l amintesc din copilărie. Și nu doar eu, m-am consultat cu mai mulți prieteni care au aceleași amintiri despre prăjitura asta. Intrat în rețetarul satelor bănățene și ardelene cu sute de ani în urmă, cremșnitul apare în memoria gustului multor gurmanzi. Toate amintirile ”pofticioșilor” respondenți implică bunicuțe harnice și pricepute, care combinau crema fiartă de vanilie cu bezeaua lucioasă și o așterneau într-un strat apetisant între foile de foietaj.

Parteneri pentru realizarea rețetei

Ca de atâtea alte ori când vă povestesc despre rețete din caietele Bunei, mi-au sărit în ajutor prietenii mei de la Albalact. Ei colectează laptele lor cu gust bogat și natural doar de la fermierii români. Asta îi și ține conectați cu tot ceea ce înseamnă tradiție și autenticitate, tradiția culinară fiind parte a acestui întreg.

Ingrediente Cremșnit, crempită, cremeș de casă

  • 1 litru de lapte integral (3,5% grăsime)
  • 8 ouă
  • 150 de grame de făină sau 80 de grame amidon de porumb (feculă)
  • 250 de grame de zahăr
  • 10 grame de gelatină
  • 1 praf generos de sare
  • 2 păstăi de vanilie sau 3 linguri extract de vanilie sau 3-4 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 foi de foietaj de casă cu unt (850-900 de grame, cântărit crud)
  • zahăr pudră vanilat pentru finisat

Cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video

Ultima rețetă publicată

Pentru modul de preparare, vizionați clipul de mai jos.


Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video

  1. Adriana spune:

    Doamna Laura Laurentiu, va felicit pentru minunatul blog! De cand am inceput sa gatesc acum cativa ani, am cautat retete pe google si, nu de putine ori, am ajuns pe blogul dumneavoastra! Am incercat multe retete si toate au iesit foarte bune, nu mai spun ca de sarbatori de cele mai multe ori facem sarmale sau torturi/prajituri dupa retetele dumneavoastra si intotdeauna sunt apreciate! Va multumesc!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE