
Cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video






Acest articol este despre cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video. Prăjitura cremșnit ca pe vremuri, cu aluat foietaj cu unt, făcut în casă și cremă de vanilie chiboust. Cum se face un cremeș clasic, rețetă video pas cu pas. Crempită de casă cu aluat foietaj cu unt și cremă de vanilie, rețetă video.
Rețeta de astăzi e una de care mă leagă multe amintiri dragi, acest cremșnit, crempită, cremeș de casă fiind una din rețetele preferate de prăjitură ale Bunei mele dragi. A existat o perioadă a vieții mele în care prăjitura cremșnit nu a lipsit de la niciunul din prânzurile de duminică. Cu foile savuroase făcute din aluat de foietaj făcut în casă și umplutura generoasă de cremă chiboust, o variantă a cremei clasice de vanilie, era tare greu să te saturi de prăjitura asta. Chiar dacă Buna făcea, de fapt, foile prăjiturii într-o manieră rustică, dintr-un aluat identic celei de la prăjitura Haioș, ne dădeam în vânt după ea și rețeta am publicat-o exact în forma asta mai demult, o puteți reciti aici, dacă doriți să vă amintiți.
Variante ale prăjiturii
Așa cum v-am spus și atunci, cremșnitul este o prăjitură care este regăsită, în variante diverse, pe tot teritoriul vechiului Imperiu. În esență, toate variantele sunt, de fapt, niște ”plăcinte cu cremă” (denumirea chiar asta însemnând). Toate conțin baza de foietaj și crema de vanilie. În România și Serbia, cel mai adesea este folosită pentru umplerea foilor de foietaj pentru cremșnit crema chiboust. Aceasta este de fapt o cremă clasică de patiserie aerată cu albușuri bătute spumă. Consistența cremei devine foarte plăcută și nu este lipicioasă. În varianta slovenă Bled cremschnitte (cu referire la orașul Bled), peste crema de vanilie clasică se așterne un strat de frișcă bătută.
În fine, cremșnitul pe care vi-l propun este exact așa cum mi-l amintesc din copilărie. Și nu doar eu, m-am consultat cu mai mulți prieteni care au aceleași amintiri despre prăjitura asta. Intrat în rețetarul satelor bănățene și ardelene cu sute de ani în urmă, cremșnitul apare în memoria gustului multor gurmanzi. Toate amintirile ”pofticioșilor” respondenți implică bunicuțe harnice și pricepute, care combinau crema fiartă de vanilie cu bezeaua lucioasă și o așterneau într-un strat apetisant între foile de foietaj.
Ingrediente Cremșnit, crempită, cremeș de casă
- 1 litru de lapte integral (3,5% grăsime)
- 8 ouă
- 150 de grame de făină sau 80 de grame amidon de porumb (feculă)
- 250 de grame de zahăr
- 10 grame de gelatină
- 1 praf generos de sare
- 2 păstăi de vanilie sau 3 linguri extract de vanilie sau 3-4 plicuri de zahăr vanilat
- 2 foi de foietaj de casă cu unt (850-900 de grame, cântărit crud)
- zahăr pudră vanilat pentru finisat
Cremșnit, crempită, cremeș de casă – rețetă video
Pentru modul de preparare, vizionați clipul de mai jos. Rețeta video de aluat foietaj cu unt, din care am făcut foile, o găsiți aici.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns