Chec cu prune și nucă – rețetă detaliată – fără praf de copt
Chec cu prune și nucă – rețetă detaliată – fără praf de copt, explicată pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și mod de preparare ilustrat. Cum se face o compoziție de prăjitură pufoasă cu prune fără praf de copt? Cum se face chec fără praf de copt?
Când ne gândim la prune, cei mai mulți dintre noi le văd ca ingredient principal al băuturii naționale a românilor, țuica de prună. Pe lista de lucruri bune de făcut cu prune, pare-mi-se că magiunul vine abia pe locul al doilea, poate la egalitate cu gomboții de prune. Prunele, însă, sunt excelente în deserturi de tot felul! Pur și simplu nu mă pot sătura de prăjiturile cu prune, un exemplu fiind ”răsturnata” cu prune caramelizate, care i-a cucerit și pe cititorii mei! Rețeta ei o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Mai multe prăjituri cu prune găsiți aici, dar revin la ceea ce am promis azi că vă ofer: un chec cu prune și nucă, pufos și foarte bine crescut, fără pic de praf de copt! De ce fără praf de copt? În primul rând, pentru că nu e nevoie, checul a ieșit perfect fără niciun fel de agent de creștere adăugat. Apoi, pentru că cei mai sensibili vor simți gustul astringent al prafului de copt, chiar dacă încercăm să-l mascăm cu fel de fel de arome.
Nu în ultimul rând, pentru că am obținut, astfel, o prăjitură cu ingrediente 100% naturale, ceea ce nu-i de ici, de colea! Până și prunele au fost nestropite, culese din livada noastră.
Ingrediente Chec cu prune și nucă – rețetă detaliată – fără praf de copt
- 5 ouă mari (minimum 60 de grame/bucată, cântărite întregi)
- 160 de grame de zahăr brun (dacă folosiți zahăr obișnuit, probabil 140-150 de grame este suficient)
- 1 praf bun de sare (6 grame)
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 50 de mililitri de ulei (cu gust neutru, eu am folosit ulei de floarea soarelui)
- 150 de grame de făină (tip 650 am folosit eu) + 2 linguri
- 150 de grame de nucă
- 250 de grame de prune (cântărite întregi)
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon (asta am folosit eu, se poate folosi și extract sau pastă de vanilie)
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- în plus (opțional), zahăr pudră vanilat, pentru finisat checul, la final
Mod de preparare Chec cu prune și nucă – rețetă detaliată – fără praf de copt
1. De la început, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, căldură de jos și de sus, coacere fără ventilație. Dacă folosiți ventilația, e suficient să încălziți cuptorul la 170°C.
2. Am folosit o tavă de chec cu dimensiunile de 30 cm lungime x 11 cm lățime x 7 cm adâncime. Am uns tava cu puțin ulei, apoi am căptușit-o cu atenție cu hârtie de copt.
3. Imediat, mi-am cântărit sau cel puțin mi-am pus la îndemână toate ingredientele pentru rețeta de chec cu prune și nucă.
4. Următorul pas a fost să scot deoparte 50 de grame de nucă. Pe aceasta am măcinat-o și am adăugat-o peste 150 de grame de făină, cântărită într-un castron. Am omogenizat cu o furculiță făina cu nuca măcinată și am lăsat-o, pe moment, deoparte.
5. Am spălat bine prunele și le-am scos sâmburii. Am presărat prunele cu 2 linguri de făină apoi le-am scuturat, printr-o sită, de făina în exces. Le-am lăsat, deocamdată, deoparte, în sită.
6. Nuca rămasă – 100 de grame – am mărunțit-o din cuțit, pe un tocător, apoi am transferat-o într-un castron și am lăsat-o deoparte.
Prepararea compoziției pentru checul cu nucă și prune
7. Am separat albușurile de gălbenușuri și le-am colectat separat, în două castroane încăpătoare. Atenție, peste albușuri nu trebuie să ajungă nicio picătură de gălbenuș, altfel nu se va mai bate bine! În castronul cu gălbenușuri am adăugat coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat bourbon, 80 de grame de zahăr brun și uleiul.
8. Cu mixerul la viteză mare, am mixat gălbenușurile cu zahărul brun și celelalte ingrediente din castron, până când au crescut în volum și s-au deschis la culoare.
Singurul agent de creștere al checului este spuma de albușuri.
De aceea, e foarte important ca acestea să fie foarte bine bătute. Așa cum am precizat deja, am fost atentă să nu scap vreo picătură de gălbenuș, când am separat ouăle. Am fost atentă să folosesc un castron perfect degresat, pentru că grăsimea împiedică și ea spumarea albușurilor. În plus, pentru că am folosit aceleași palete ale mixerului și pentru gălbenușuri, înainte să încep să bat albușurile a trebuit să le spăl bine. Am folosit apă caldă și detergent de vase, le-am limpezit bine și le-am șters cu un prosop de bucătărie curat și uscat.
9. Am adăugat peste albușurile din castron sarea și le-am bătut cu mixerul la viteză mare, până când am obținut o spumă albă, cu aspect de zăpadă umedă.
10. Am adăugat în ploaie cele 80 de grame de zahăr brun care mi-au rămas, în timp ce am mixat în continuare.
Odată ce tot zahărul brun a ajuns în castron, am adăugat și zeama de lămâie. Aceasta are rolul de a rupe fibrele lungi de proteine din albușuri, ceea ce permite acumularea unei cantități mai mari de aer care rămâne ”captivă” în rețeaua de fibre formată. Zeama de lămâie poate fi înlocuită cu 1 lingură de oțet sau cu 1 linguriță rasă de bitartrat de potasiu (cream of tartar).
În final, am obținut o bezea cu o culoare ușor crem (de la zahărul brun), dar lucioasă și foarte fermă.
Omogenizarea compoziției pentru chec cu nucă și prune
11. Odată ce bezeaua este gata, este foarte important să se lucreze repede și eficient, ca să nu apuce cumva să se lase înainte să ajungă checul la cuptor. Am adăugat, așadar, o treime din bezea peste crema de gălbenușuri obținută la pasul 8.
12. Am omogenizat rapid bezeaua cu crema de gălbenușuri, apoi am turnat-o peste restul de bezea, în celălalt castron. Cu o spatulă flexibilă, am răzuit toată crema de gălbenușuri din castronul în care o mixasem, să nu pierd nimic din ea. Am împăturit bezeaua cu crema de gălbenușuri de exact zece ori, ridicând permanent compoziția de pe fundul castronului către suprafață. Chiar dacă bezeaua și crema de gălbenușuri nu se omogenizează perfect, în această fază, nu se insistă cu manipularea.
Adăugarea ingredientelor uscate
13. Peste crema de ouă din castron, am presărat făina amestecată cu nuca măcinată, pe toată suprafața. Imediat, am adăugat și nuca tocată din cuțit.
14. Cu mișcări delicate de împăturire, doar pe verticală (fără a amesteca circular), am omogenizat făina și nuca în compoziția de ouă. Poate fi obositor să mă repet, dar trebuie să o mai spun o dată: aerul acumulat în albuș e foarte important pentru reușita rețetei de chec cu prune și nucă! Așadar, scopul este să se omogenizeze ingredientele uscate în crema de ouă fără să pierdem unicul agent de creștere. Compoziția obținută în final e spumoasă și consistentă.
Asamblarea checului în formă
15. În forma căptușită cu hârtie de copt, am adăugat jumătate din compoziția de chec și am nivelat-o ușor deasupra, cu spatula.
16. Deasupra acestui prim strat de compoziție am aranjat jumătate din jumătățile de prune tăvălite prin făină și scuturate. Atenție, le-am așezat cu grijă, nu le-am aruncat de la distanță, situație în care inerția ar putea să le facă să se scufunde în compoziție.
17. Am adăugat imediat restul compoziției de chec în tavă. Am nivelat ușor și am aranjat pe deasupra restul prunelor. În această fază, cuptorul era deja încins la 180°C, așa că imediat am dat checul la copt.
Coacerea
18. Am copt checul la 180°C, la o înălțime medie, în modul de coacere fără ventilație. Checul meu a fost gata după 55 de minute însă cuptoarele diferă unele de celelalte. Recomand să verificați gradul de coacere, cu o scobitoare, după 50 de minute și să continuați dacă este nevoie. În final, checul a crescut frumos, iată, depășește înălțimea formei și e și rumen. Nu pare să fi avut nevoie de praf de copt!
Răcirea și servirea
19. Ajutându-mă de marginile hârtiei de copt, am transferat checul pe un grătar pentru răcirea produselor coapte. Am desprins imediat hârtia, cu multă atenție, ca să nu se rupă cumva checul – încă fragil cât e fierbinte – și l-am lăsat să se răcească bine.
20. După ce s-a răcit, am pudrat checul cu zahăr pudră vanilat și l-am așezat pe un platou. Mirosea atât de bine!
Când l-am tăiat, am descoperit că prunele erau la locul lor, nu alunecaseră la fund. În plus, ce chec pufos, nu-i așa? E moale, aerat și nu are pic de praf de copt, doar ingrediente naturale!
Sper să vă placă și să încercați rețeta. Mai multe rețete de chec găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns