Rulada cu capsuni si crema cheesecake
Cand se intampla sa ai chef de o prajitura cu branza, copilul bazaie ca vrea o prajitura cu ciocolata iar barbatul sa pofteasca la o prajitura cu fructe, ce e de facut? Eu am tras linie si-am facut media si a rezultat aceasta rulada cu capsuni si crema cu gust de cheesecake, care ne-a multumit pe toti. Nici n-avea cum, ca a fost delicioasa: blatul pufos, crema de branza racoroasa si capsunile proaspete, ce mai, o combinatie prefecta, as zice! Si pentru ca tot a fost un desert atat de reusit, mi-am zis ca n-ar strica sa va impartasesc o tehnica simpla, dar de mare efect, pentru obtinerea unui blat de rulada perfect, care nu mai are nevoie nici de glazura, nici de alt finisaj, e decorativ el in sine.
Ingrediente Rulada cu capsuni si crema cheesecake:
blat:
- 5 oua
- 3 linguri de apa rece
- 8 linguri de zahar
- 1 lingura de cacao
- 6 linguri + 1 lingura rasa de faina
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 praf de sare
- 150 ml. de lapte
- 5 linguri de zahar
- 2 linguri de faina (50 de grame)
- 250 de grame de branza de vaci
- 1 lingura esenta de vanilie
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 200-250 de grame de smantana pentru frisca
- optional, 1 plic intaritor pentru frisca
in plus:
- 250-300 de grame de capsuni proaspete
Preparare Rulada cu capsuni si crema cheesecake:
1. Ouale se separa, albusurile se pun intr-un bol impreuna cu sarea si cele 3 linguri (de supa) cu apa rece; se bat spuma tare, apoi se adauga cele 8 linguri de zahar si se bate in continuare pana ce zaharul se dizolva complet (poza 1).
2. Se adauga galbenusurile si esenta de vanilie si se mixeaza scurt de cateva ori cate 3-4 secunde, doar cat sa se incorporeze (poza 2).
3. Se scot intr-un castronel 2 linguri cu varf din spuma de oua si se adauga cacaua si 1 lingura rasa de faina (poza 3).
4. Se amesteca compozitia din castronel, se acopera tava cu hartie de copt si se „deseneaza” decorul dorit pe hartie cu aluatul pregatit cu cacao (poza 4). Eu am folosit spritul pentru decorat cu varful cel mai ingust pe care il am, compozitia se poate pune si intr-o punga care se taie putin la un colt, intr-o seringa etc. Decorurile, la fel, dupa imaginatia fiecaruia; eu le-am facut „desenand liber”, dar se poate folosi la fel de bine un sablon.
5. Odata completat decorul pe hartia de copt, se da tava la congelator pentru 20-25 de minute. Imediat se aprinde si cuptorul care se fixeaza la 180 de grade Celsius.
6. Dupa trecerea celor 25 de minute se adauga cele 6 linguri de faina peste spuma de oua ramasa si se amesteca cu miscari de jos in sus, cu ajutorul unei spatule. Se toarna aluatul peste decorul cu cacao (poza 5), se niceleaza si se da in cuptorul deja incalzit la 180 de grade Celsius.
Blatul se coace 10-12 minute, doar cat sa treaca testul scobitorii care, introdusa in mijlocul blatului trebuie sa iasa curata daca blatul este copt (poza 1).
Imediat dupa ce se coate blatul din cuptor, se intinde un prosop curat pe planul de lucru si se presara cu 2 linguri de zahar pe toata suprafata. Blatul fierbinte se rastoarna deasupra prosopului astfel pregatit (poza 2).
Hartia de copt care a constituit suportul blatului in timpul coacerii si pe care s-a desenat decorul cu cacao se indeparteaza (poza 3), lasand sa se vada decorul.
Se acopera blatul cu o alta coala de hartie de copt, curata (poza 4) si se rastoarna deasupra acesteia ajutandu-ne si de prosop. Se indeparteaza prosopul si blatul inca foarte cald se ruleaza in hartia de copt curata cu partea decorata in afara (poza 5).
Se lasa blatul rulat in hartia de copt sa se raceasca, intre timp se pregateste crema.
Intr-o craticioara se amesteca faina cu zaharul si se dilueaza cu laptele rece. Se pune compozitia pe foc si se fierbe amestecand continuu pana se obtine o ciulama groasa. Imediat, se adauga branza de vaci proaspata, bine stoarsa de zer, coaja de lamaie si esenta de vanilie (poza 1). Se incorporeaza branza de vaci in crema de lapte, de preferinta cu ajutorul blenderului de mana, pentru a obtine o textura cat mai fina (poza 2).
Se lasa crema de branza sa se raceasca complet la teperatura bucatariei. Separat, se bate smantana pentru frisca spuma tare si (optional) se stabilizeaza cu pliculetul de intaritor pentru frisca (eu nu am mai facut-o).
Cand crema de branza s-a racit, se adauga frisca batuta si se omogenizeaza si se adauga si capsunile, taiate sau nu in sferturi sau jumatati, dupa cat de mari sunt (poza 3).
Blatul racit se desface din hartia de copt si se umple cu crema pregatita, acoperind, bineinteles, partea fara decor si care a fost infasurata in interior.
Prajitura se ruleaza cu crema inauntru si se da la rece 2 ore inainte de servire.
E delicioasa, chiar usor de facut si merita incercata, asa ca va doresc de pe acum pofta buna! :)
Lasă un răspuns