Chec cu fructe de pădure și lămâie
Chec cu fructe de pădure și lămâie – rețetă detaliată. Lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare prezentat cu poze pentru un chec cu fructe de pădure și lămâie. Câte calorii are o felie de chec cu fructe de pădure și glazură de lămâie?
Am o singură tufă de mure, lângă gardul grădinii, dar face multe mure uriașe și foarte aromate. De la începutul săptămânii, în fiecare zi culeg câte-un castron, așa că nu e de mirare c-au început să-mi scotocesc mintea după idei de rețete. Ieri după-masă, mi-am zis să încerc un chec cu fructe de pădure. Cu mure, mai precis, că acestea sunt fructele de pădure ale momentului, la mine acasă, dar am preferat să-i dau o denumire mai generală, pentru că acest chec se poate face la fel de bine cu oricare fel de fructe de pădure, obținând un chec cu zmeură, un chec cu afine, coacăze, în fine, de câte un singur fel sau în amestec.
E o rețetă simplă, la care nu muncești cine știe ce. Rezultatul, însă, e de vis, dacă îți plac prăjiturile cu lămâie, cu gust proaspăt, dulce-acrișor. De ieri și până azi, au mai rămas doar două felii din acest chec cu lămâie și fructe de pădure și, spre rușinea noastră, trebuie să mărturisesc că n-am avut niciun musafir. Dar e atât de aromat, umed într-un fel plăcut, dulce și acrișor și cu gust de vară, încât, uite, n-am putut coexista prea mult timp sub același acoperiș. Păi cine-i gazdă-n casa asta? Să rămânem ori noi, ori checul! Iată că l-am biruit și nici n-a fost prea greu. Caloriile per porție le-am socotit doar azi, poate dacă făceam socoteala de ieri, ne-am fi reținut puțin și checul nostru ar fi avut o viață mai lungă.
Ingrediente chec cu fructe de pădure și lămâie
- 4 ouă mari (60 de grame/bucată)
- 200 de grame de zahăr tos
- 100 ml. ulei
- 120 de ml. zeamă de lămâie (de la 2 lămâi – dacă aveți mai puțină zeamă, adăugați câteva lingurițe de apă rece, dacă e mai multă, păstrați deoparte pentru glazură)
- coaja rasă, doar partea galbenă de la suprafață, de la 2 lămâi
- 200 de grame de fructe de pădure proaspete sau congelate – eu am folosit doar mure, se pot folosi și în amestec sau doar zmeură etc.
- 300 de grame de făină
- 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)
- 6 grame de sare (1 praf generos)
- 2 linguri de extract de vanilie (sau 1-2 plicuri de zahăr vanilat)
- 50-60 de grame de făină pentru presărat fructele
glazura de lămâie (opțional)
- 100 de grame de zahăr pudră
- 3-4 linguri de zeamă de lămâie
Mod de preparare chec cu fructe de pădure și lămâie
Forma de chec
Pentru acest chec cu fructe de pădure, am folosit o formă cu dimensiunile de 26*11*8 cm, pe care am căptușit-o cu hârtie de copt unsă cu unt solid. Nu e obligatoriu să se ungă hârtia de copt cu unt, dar dă un gust mai bun crustei fine a checului. La fel de bine, forma se poate unge cu un și tapeta cu făină.
După ce pregătim forma, pornim cuptorul și-l fixăm la 180°C.
Pregătirea compoziției pentru chec
1. Se separă ouăle, colectând separat gălbenușurile de albușuri. Adăugăm ½ din zahărul tos, coaja rasă de lămâie și vanilia peste gălbenușuri. Mixăm cu mixerul la viteză mare până când cresc mult în volum și compoziția se deschide bine la culoare. Adăugăm uleiul în fir subțire, mixând cu mixerul la viteză mică-medie, până ce uleiul e complet încorporat.
2. Adăugăm zeama de lămâie, treptat. Mixăm la viteză mică până când se omogenizează cu compoziția cu gălbenușuri, care va deveni mult mai fluidă.
3. Într-un castron, amestecăm bine făina cu praful de copt și adăugăm ingredientele uscate peste compoziția cu gălbenulușuri.
4. Încorporăm făina în compoziția de bază cu mixerul, la viteză minimă. Nu amestecăm decât strict atât cât este necesar pentru ca ingredientele uscate să fie omogenizate. Amestecând prea mult, vom ajuta glutenul să creeze o rețea, care va da o consistență elastică, de pâine, produsului nostru, iar noi, să ne amintim, facem un chec cu fructe de pădure.
5. Imediat, batem spumă albușurile cu sarea. Când se formează spuma, adăugăm zahărul rămas treptat și batem până când se dizolvă. Adăugăm ¹⁄3 din cantitatea de spumă de albuș peste compoziția de bază și omogenizăm scurt, cu mixerul.
6. Adăugăm restul spumei de albușuri și omogenizăm cele două compoziții cu o spatulă flexibilă, cu mișcări delicate, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind castronul câte puțin.
Pregătirea fructelor de pădure
Fiind deja pregătită compoziția pentru chec, trebuie să lucrăm cât de repede posibil cu fructele de pădure, ca să nu se lase spuma de albuș. După cum am spus deja, fructele mele de pădure au fost mure, proaspăt culese din unica și extrem de prolifica tufă de mure din mica noastră grădină.
Și nu doar că le face multe, dar le face și uriașe, tufa asta a noastră!
Fiind atât de mari, am tăiat murele în câte 2-3 bucăți, apoi le-am pus într-un castronel și am adăugat peste ele 50-60 de grame de făină. Am scuturat castronelul până când murele s-au îmbrăcat complet în făină.
Încorporarea fructelor de pădure în compoziția de chec
Adăugăm fructele de pădure îmbrăcate în făină în compoziția de chec și le încorporăm ușor, cu mișcări delicate. Atenție, nu răsturnăm castronul cu fructe peste compoziția de chec, ci le presărăm cu mâna, ca să nu punem și făina în exces, care rămâne pe fundul vasului.
Coacerea
Imediat ce murele au fost încorporate, turnăm compoziția în forma de chec pregătită de la început.
Coacem al nostru chec cu fructe de pădure în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 30 de minute. Reducem apoi temperatura la 170°C și continuăm coacerea până când o scobitoare curată înfiptă la mijlocul checului iese tot curată, fără urme de aluat lipit. La mine, a fost nevoie de 1 oră încheiată de coacere.
Scoatem cu grijă checul din formă și-l culcăm pe o parte pe un grătar special pentru răcit prăjituri. Îl întoarcem pe partea opusă după doar 3-4 minute, timp în care pregătim glazura de lămâie (opțional).
Finisare și servire chec cu fructe de pădure și lămâie
Pentru glazură, pur și simplu se amestecă zahărul pudră cu câteva linguri de zeamă de lămâie, adăugate pe rând, până la obținerea unei compoziții de consistența unui aluat de clătite mai grosuț. Se așază checul în poziția firească, pe grătarul pentru prăjituri, iar dedesubt de acesta se pune o tavă sau măcar o folie, pe care să curgă excesul de glazură. Cât checul e încă fierbinte, se toarnă glazura cu o lingură pe partea superioară a checului, netezind-o cu dosul lingurii.
Glazura se va usca repede, neconținând mult lichid iar checul fiind cald. În final, va arăta așa ca în imaginea de mai jos. Evident, se poate și fără glazură, caz în care se lasă checul să se răcească bine și se servește, eventual pudrat cu puțin zahăr pudră.
Înainte de a-l tăia, lăsăm acest chec cu fructe de pădure și lămâie să se răcească bine. Nu va fi ușor, pentru că în casă va mirosi ca-n rai. Ca remediu pentru pofta devastatoare, recomand 1-2 pahare cu apă plată.
Merge la cafea dar merge și pur și simplu, pentru că e cum nu se poate mai delicios.
ALTE REȚETE DE CHEC GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos și poftă mare!
Lasă un răspuns