
Tort de lămâie și fructe de pădure – rețetă detaliată





Tort de lămâie și fructe de pădure – rețetă detaliată, prezentată pas cu pas. Cum să faci un tort super răcoritor și aromat cu lămâie, cu gust adevărat de limonadă, perfect pentru zilele de vară? Rețeta detaliată mai jos.
În unanimitate, toți cei care au gustat din acest tort de lămâie și fructe de pădure au zis că e cel mai bun din câte au savurat vreodată. A fost pur și simplu spectaculos, așa mi s-a părut și mie! E posibil să fi avut și șansa de a fi avut drept degustători doar oameni care apreciază deserturile răcoritoare, dulci-acrișoare. Pentru că, evident, nu toată lumea iubește aromele de lămâie, de zmeură și de mentă. Dacă, însă, sunteți unul dintre cei care apreciază aceste arome, acest tort lejer, de vară, va fi sigur și pe gustul vostru.
Decorul, după cum puteți vedea în imaginea de mai sus, nu este unul pretențios. Fructele și menta proaspătă, care au un important aport de gust în acest tort de lămâie, îl și înfrumusețează cu prospețimea și culorile lor vibrante. Una peste alta, nu-i deloc greu de făcut dar categoric este nemaipomenit de gustos!
Pe scurt, despre ingrediente
A. Pe lista de ingrediente de mai jos, apare o cremă de lămâie care conține lemon curd. Rețeta pentru lemon curd – o cremă de bază cu gust intens de lămâie – o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
B. Modul de preparare pas cu pas al cremei de lămâie cu mascarpone, pe care am folosit-o pentru acest tort de lămâie cu fructe de pădure, îl găsiți cu un click pe următoarea imagine.
C. Nu voi insista, în acest articol, asupra preparării lemon curdului și a cremei. Subliniez, însă, că, având în vedere rapiditatea pregătirii cremei cu care am umplut acest tort de lămâie, să vă ocupați de elementele desertului în ordinea de mai jos:
- lemon curd – care are nevoie de răcire, se poate pregăti chiar cu câteva zile în avans
- blatul de tort cu fructe de pădure – de asemenea, e nevoie de coacere și răcire
- crema de lămâie cu mascarpone – necesită doar 10 minute de mixare
Ingrediente tort de lămâie și fructe de pădure
pentru blat:
- 4 ouă de mărime medie (56-60 de grame/bucată)
- 125 de grame de zahăr
- 1 praf bun de sare
- 1 plic de zahăr vanilat (bourbon am folosit eu)
- 40 de ml. de ulei cu gust neutru
- coaja rasă de la ½ de lămâie cu coaja netratată
- 125 de grame de făină
- 120 de grame de zmeură
- 70 de grame de afine
pentru crema de lămâie:
- 280 de grame de lemon curd
- 320 de grame de mascarpone, bine scurs de zer
- 300 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime, neîndulcită
pentru decor:
- 80 de grame de zmeură
- 50 de grame de afine
- 120 ml. de jeleu de fructe de pădure (eu am folosit de coacăze) – opțional
- frunzulițe proaspete de mentă (opțional)
Mod de preparare tort de lămâie și fructe de pădure – rețetă detaliată
Pregătirea blatului
1. Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, static, căldură de jos și de sus. Am pregătit tava cuptorului (42 x 35 cm), așternând-o cu o coală de hârtie de copt.
2. Am separat cele patru ouă, colectând albușurile într-un castron mare iar gălbenușurile într-unul mic. Am adăugat peste albușuri sarea și am mixat până când am obținut o spumă consistentă. În acest moment, am început să adaug, treptat, zahărul, mixând continuu. Tot acuma am adăugat și zahărul vanilat.
3. Am bătut albușurile cu zahărul până când cristalele de zahăr s-au dizolvat complet și am obținut o bezea fermă, care se ține de paletele mixerului.
4. Am adăugat gălbenușurile și coaja rasă de lămâie, pentru că m-am gândit că un tort de lămâie are nevoie de cât mai multă aromă. Imediat, am turnat și cei 40 de mililitri de ulei. Eu am folosit ulei de avocado, se poate folosi orice fel de ulei neutru ca gust (de floarea soarelui, de sâmburi de struguri etc).
5. Cu mixerul la viteză medie, am mixat doar câteva secunde, în același timp rotindu-l prin castron, doar cât să se omogenizeze gălbenușurile, uleiul și coaja de lămâie în spuma de albușuri. Imediat, am cernut asupra compoziției din castron făina, pe toată deodată.
6. Cu o spatulă flexibilă, am încorporat făina în spuma de ouă, cu mișcări delicate, pe înălțime. Nu avem nevoie de un blat gros pentru acest tort de lămâie, dar sigur nu ne dorim nici să fie tare. Din acest motiv, e foarte important să amestecăm cât mai delicat compoziția, așa încât aerul, pe care l-am încorporat prin mixare, în albuș, să nu fie eliminat în această fază. Nu amestecăm decât atât cât e nevoie să se omogenizeze totul.
Montarea blatului în tavă și coacerea
7. Deîndată ce compoziția pentru blat s-a omogenizat, am turnat-o în tava deja pregătită. Deasemenea, m-am asigurat că cuptorul este deja încins la 180°C. Am nivelat imediat, cu o spatulă lungă, compoziția pentru blatul de tort cu lămâie. Compoziția nu va fi într-un strat gros, iese cam de 1-1,5 cm, dar e important să fie de grosime egală pe toată suprafața tăvii. Pe deasupra, am distribuit zmeura și afinele, amestecându-le între ele.
8. Am dat blatul la cuptor, la o înălțime medie. Am copt blatul timp de 18 minute, în cuptorul meu. E important să verificați să fie gata, trebuie să treacă testul scobitorii și apăsat ușor cu degetul, să revină imediat înapoi. De la un cuptor la altul, e posibil ca timpul de coacere să fluctueze cu câteva minute în plus sau în minus. După coacere, am lăsat blatul să se răcească bine, în tavă. Blatul e foarte fraged și fragil.
Prepararea cremei
9. În timp ce blatul se răcește, e timp din belșug pentru prepararea cremei. Am precizat că nu voi insista în acest articol asupra acestui aspect, în introducere găsiți linkuri atât către baza de lemon curd cât și către crema cu mascarpone și lămâie.
Porționarea blatului
10. Odată blatul răcit, prima dată i-am decupat marginile, de jur împrejur. Am obținut un blat cu lungimea de 39 de centimetri și lățimea de 33 de centimetri. Dat fiind că am avut nevoie de trei straturi de blat pentru rețeta de tort cu lămâie și fructe de pădure, am împărțit blatul în trei părți egale. Am măsurat trei bucăți a câte 13 centrimetri lățime, pe latura cea mai lungă, atât la un capăt, cât și în partea opusă. M-am asigurat că punctele marcate sunt perfect aliniate, le-am unit cu linii, pe care le-am marcat cu cuțitul și apoi am tăiat.
Am obținut trei fâșii de blat, fiecare cu dimensiunile de 33 x 13 centimetri. Pe măsură ce am avut nevoie de ele, am desprins fiecare fâșie de blat de hârtia de copt, ajutându-mă de o spatulă lungă.
Asamblarea tortului
11. Pe lista de ingrediente opționale de mai sus, apare un jeleu de fructe de pădure. Nu e obligatoriu, dar eu zic că a avut un rol benefic în arhitectura acestui tort de lămâie. L-am pregătit dând prin sită gemul meu de coacăze, producție proprie. Astfel, în sită au rămas pielițele și semințele fructelor iar eu am colectat într-un castronel jeleul fin pe care l-am folosit la tort.
12. Direct pe platoul de pe care am servit tortul, am așezat o primă fâșie de blat.
13. Pe acest strat de blat, am distribuit jumătate din jeleul meu de coacăze. Dacă optați să nu folosiți acest jeleu de fructe de pădure, săriți peste acest pas.
14. Deasupra primului strat de blat, am distribuit o treime din crema de mascarpone cu lămâie. Am nivelat-o cât mai bine, cu spatula.
15. Am acoperit crema cu încă una dintre fâșiile de blat. Pe acest al doilea strat de blat, am distribuit restul de jeleu de fructe de pădure. Repet, dacă nu vreți să-l folosiți, puneți direct crema.
16. În fine, am mai adăugat o treime din cremă, apoi am acoperit ansamblul cu ultima fâșie de blat, de această dată cu fața în jos. Am poziționat astfel blatul ca să mă asigur că obțin o suprafață perfect plană.
Finisare și decor
17. În ceea ce privește lateralele acestui tort de lămâie, eu am optat să le las libere, într-o bună măsură. Cu foarte puțină cremă, ajutându-mă de o spatulă lungă, am netezit bine lateralele, încât conținutul tortului să fie în continuare vizibil.
18. Partea superioară a tortului am acoperit-o cu un strat subțire de cremă de lămâie. Restul de cremă am pus-o într-un poș cu un dui crestat și am format mici aveline pe lateral. Am completat decorul simplu al tortului cu zmeură și afine și cu mici frunzulițe proaspete de mentă. Am cules doar vârfuri de mentă, foarte crude, care au avut și un aspect delicat și au completat plăcut și gustul tortului.
Înainte de servire, am dat tortul la frigider, pe un platou bine acoperit, ca să nu preia eventuale mirosuri. L-am ținut la rece timp de 3 ore și vă recomand să procedați la fel, pentru că, așa cum limonada e bună rece, la fel este și acest tort de lămâie cu fructe de pădure. În timpul petrecut la frigider, aromele s-au împrietenit minunat, blatul s-a frăgezit încă și mai mult, preluând din umiditatea cremei, ce mai, s-a desăvârșit! Ca să vă convingeți, vă las mai jos o felie virtuală.
ALTĂ REȚETĂ DE TORT CU LĂMÂIE, DEOSEBIT DE GUSTOS, GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
UN ALT TORT DEOSEBIT DE RĂCORITOR ESTE CEL CU MURE ȘI LĂMÂIE – CLICK PE POZA URMĂTOARE!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns