Tort cu mure și lămâie
Tort cu mure și lămâie rețetă pas cu pas. Tort ombre cu fructe de pădure și lămâie. Cum se face un tort cu marginile în culori degrade?
Bineînțeles, acest tort cu mure și lămâie se poate ușor transforma într-un alt fel de tort cu fructe de pădure, puteți folosi zmeură sau afine (mă gândesc că va avea o culoare foarte interesantă cu afine.
Ei bine, m-am apucat de un tort cu mure ca o consecință firească a faptului că rugul meu din grădină s-a hărnicit brusc. Dacă în anii ce au trecut, abia ne arăta că știe să facă mure, în vara asta la fiecare două zile culegem câte un kilogram de mure mari și dulci. Și hai să fim serioși, cât gem poate să mănânce un om? În ce mă privește, în fiecare vară sunt uimită de inepuizabilul fenomen pe care eu îl numesc ”cămăriada națională”, în cadrul căruia toate gospodinele fac gemuri și compoturi cât pentru una sau mai multe popote, zeci de borcane cu fel de fel de fructe înghesuite pe care, sincer, încă nu am înțeles cine le mănâncă.
VEZI ȘI REȚETA DE TORT DE LĂMÂIE CU FRUCTE DE PĂDURE – CLICK PE POZA DE MAI JOS CA S-O ACCESEZI!
Așadar, după numai 4 borcane de gem de mure, am considerat că e destul și că voi profita de sezonul acestor minunății negre și dulci într-un cu totul alt mod. Prima încercare este acest tort în care nu am făcut deloc economie de mure, așa încât a ieșit extrem de fructat și de răcoritor. În privința aspectului, am văzut cândva o fotografie cu un tort asemănător și mi-am dorit să reproduc efectul vizual de degrade. Când nu ai o rețetă, nu e foarte ușor să îl faci așa încât să iasă straturile egale iar efectul coloristic să fie clar, dar, după foarte multe socoteli, m-am descurcat și sunt în măsură să ofer o soluție clară oricui ar dori să mă imite.
Ingrediente Tort Cu Mure Și Lămâie
pentru o formă cu 18 cm. diametru
- 1 blat de pandișpan simplu din 2 ouă, 2 linguri de zahăr și două linguri de făină sau 1 blat din biscuiți cu unt așa ca la rețeta de Cheesecake fără coacere cu ciocolată albă și zmeură
- 600 de grame de mure proaspete sau congelate
- 3 lămâi medii
- 2 ouă întregi
- 155 de grame de unt
- 380 de grame de zahăr
- 35 de grame de gelatină
- 500 de grame de smântână pentru frișcă
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- decor: mentă proaspătă și mure proaspete
Preparare Tort Cu Mure Și Lămâie
Înainte de a trece la indicațiile de preparare propriuzise, vreau să precizez că forma în care am făcut tortul este un inel detașabil pe care l-am fixat la diametrul de 18 cm. Tortul meu este destul de înalt (10,5 cm) și nu prea larg.
1. Stratul 1:
Se fixează în formă blatul de tort decupat după dimensiunea formei sau se presează la fundul formei un strat de biscuiți amestecați cu unt topit.
Se pun la hidratat în apă rece 7 grame de gelatină (preferabil foi).
Se spală bine cu multă apă caldă lămâile, pentru a îndepărta ceara chimică ce le protejează (dacă nu cumva aveți lămâi bio) apoi se șterg. Se răzuiește coaja galbenă de la 2 lămâ. Sucul se stoarce complet din toate cele 3 lămâie și se colectează într-o crăticioară. Se adaugă 180 de grame de zahăr, coaja de lămâie și cele 2 ouă întregi. Se bate bine totul cu telul până se omogenizează, apoi se adaugă 85 de grame de unt și se transferă crăticioara pe foc. Se fierbe la foc mic până se îngroașă, pregătind un lemon curd. Imediat ce s-a îngroșat, se trage deoparte și se trece prin sită. Se cântăresc 170 de grame de lemon curd într-un vas separat în care se încorporează gelatina hidratată (dacă folosiți foi, se storc bine de apă) cât este cald, amestecând bine până se dizolvă. Restul de lemon curd se păstrează deoparte.
Se bate spumă smântâna pentru frișcă, bine răcită în prealabil la frigider. Se adaugă 70 de grame de frișcă bătută peste lemon curd-ul cu gelatină, se amestecă bine, apoi se adaugă încă 80 de grame de frișcă (150 de grame în total, restul de frișcă se va păstra la frigider până avem nevoie de ea) și se încorporează cu o spatulă. Se toarnă această compoziție peste blat și se lovește forma de masă de câteva ori, ca să se taseze bine. Se dă la congelator până se încheagă (cam 20-30 de minute).
Preparare piure de mure
2. Piure-ul de mure: se pun murele la fiert într-o cratiță împreună cu 200 de grame de zahăr. Se fierb până ce se înmoaie (cam 7-8 minute) apoi se dau prin sită pentru a îndepărta semințele. Insitați până când în sită nu mai rămâne mare lucru, doar semințele de mure aproape uscate. Piurelul obținut se păstrează cald (sau se încălzește pe măsură ce avem nevoie de el).
Asamblarea tortului
3. Stratul 2
Se pun la hidratat 7 grame de gelatină în apă rece (dacă folosiți gelatină granulată, adăugați doar atâta apă cât să o acopere).
Se încălzesc 70 de grame de piure de mure, să fie cald, dar nu fierbinte, pentru a nu opări gelatina. Se adaugă gelatina hidratată și se amestecă bine să se dizolve. Se cântăresc 100 de grame de lemon curd și se adaugă piureul de mure cu gelatină. Se adaugă 60 de grame de frișcă bătută, se amestecă bine apoi se mai adaugă încă 70 de grame de frișcă și se omogenizează cu spatula. Se adaugă peste stratul 1, care trebuie să fie deja bine întărit și se dă forma la congelator timp de 20-30 de minute (până se întărește bine).
4. Stratul 3:
Se pun la hidratat 7 grame de gelatină în apă rece.
Se cântăresc și se încălzesc 120 de grame de piure de mure cât să nu opărească gelatina (maximum 60 de grade Celsius). Se dizolvă gelatina hidratată în piureul de mure. Se cântăresc 50 de grame de lemon curd și se adaugă piureul de mure cu gelatină, amestecând constant până la omogenizare. Se adaugă 45 de grame de frișcă și se omogenizează energic, apoi încă 45 de grame (90 de grame în total) și se încorporează cu spatula. Se toarnă compoziția peste stratul al 2-lea deja întărit și se da forma la congelator până se întărește bine.
5. Stratul 4:
Se pun la hidratat 7 grame de gelatină în apă rece.
Se cântăresc și se încălzesc 210 de grame de piure de mure, atât cât să nu opărească gelatina (maximum 60 de grade Celsius). Se adaugă 30 de grame de unt. Se amestecă până se dizolvă apoi se dizolvă și gelatina hidratată în piureul de mure. Se adaugă 1 linguriță de extract de vanilie și 90 de grame de frișcă în două reprize (ca la straturile precedente). Se toarnă în formă peste stratul al 3-lea deja întărit. Se dă la congelator timp de 20-30 de minute.
6. Stratul 5:
Se pun la hidratat 7 grame de gelatină în apă rece.
Se cântăresc și se încălzesc ușor 320 de grame de piure de mure. Se adaugă 40 de grame de unt și gelatina hidratată. Se amestecă până se dizolvă. Se toarnă peste stratul anterior deja întărit. Se pune tortul în frigider (nu în congelator, de această dată). Se lasă măcar 3 ore (preferabil peste noapte) înainte de a-l scoate din formă.
Cum scoatem tortul din formă?
Pentru a scoate tortul din formă, se încălzesc ușor pereții formei cu torța de bucătărie. În lipsă, ștergem forma metalică în mod repetat cu un șervet înmuiat în apă fierbinte, apoi se îndepărtează pereții laterali. Tortul se transferă pe platou.
Tort cu mure – decor și servire
7. Înainte de servire, se decorează suprafața tortului cu mure și frunzulițe de mentă proaspătă. Nu are nevoie de niciun fel de alt decor. Frumusețea acestui tort cu mure e dată de coloritul natural al straturilor. Poftă bună!
Adaptarea pentru forma de 24 cm
Pentru că cea mai răspândită formă de tort cu pereți detașabili este cea cu diametrul de 24 cm., am calculat lista ingredientelor și pentru aceasta. Le găsiți mai jos, separat, pentru fiecare strat. Atenție, calculul se aplică dacă veți face un tort la fel de înalt ca al meu (10.5 cm).
Pentru forma de tort cu diametrul 24 cm
stratul 1. 12 grame gelatina, 306 grame lemon curd, 270 grame de frișcă
stratul 2. 12 grame gelatina, 180 grame lemon curd, 144 grame piure de mure, 235 grame de frișcă
stratul 3. 12 grame gelatina, 90 de grame lemon curd, 215 grame piure de mure, 160 grame de frișcă
stratul 4. 12 grame gelatina, 380 de grame de piure de mure, 165 de grame de frișcă, 55 grame de unt, 1 1/2 lingurițe de extract de vanilie
stratul 5. 12 grame gelatina, 576 de grame de piure de mure, 70 de grame de unt, 1 1/2 lingurițe extract de vanilie
Să vă fie de folos!
Și-un cântec frumos, care sper să vă facă plăcere ”My beloved blackberry/ My love for you floats free/ Leave yourself in sound turn around/ Sing me your blackberry song!”
Lasă un răspuns