Cautare in site
x inchide

Cum adaptăm o rețetă de prăjitură mărimii formei pe care dorim să o folosim

Adaugata la de

Încă de la începuturile blogului, am primit deseori mesaje prin care mi se adresau întrebări de genul acesteia: ”Ajutor! Tava mea are x*y centimetri, folosesc aceleași cantități de ingrediente ca în rețetă? Mai multe, mai puține?”. În mod ciudat, aceste întrebări s-au înmulțit în vremea din urmă, așa că am simțit nevoia să explic totul într-un articol dedicat subiectului.

Evident, fiecare dintre noi are în bucătărie diferite tăvi și nu toți deținem formate standardizate, așa cum sunt gastronormele din bucătăriile profesionale, pentru care e foarte ușor să se adapteze rețetele. Pentru bucătăriile noastre de acasă, cumpărăm mai ales acele vase care arată frumos, ne fac pur și simplu cu ochiul, fără să ne gândim dacă sunt ele conforme dimensiunilor formelor sau tăvilor cel mai adesea recomandate în rețete.

Există câteva forme de tăvi cu dimensiuni mai răspândite:

  • tăvile din dotarea majorității cuptoarelor au dimensiuni în jurul a 42*35 cm, +/- 1-2 cm
  • cele mai răspândite forme de chec au dimensiuni de 32*12*10, 28*12*10 respectiv 36*12*10 (cea mai mare formă), +/- 1 cm.
  • cele mai răspândite forme rotunde (pentru blat de tort) sunt cele cu diametre de 23 cm, 24 cm, 26 cm până la 28 cm
  • dintre formele dreptunghiulare, destul de răspândită este cea cu dimensiunile de 35*25 cm sau cea de 38*28 cm

diferite-forme-de-copt

Majoritatea rețetelor pe care le-am publicat pe acest blog au listele de ingrediente adaptate dimensiunilor acestor forme descrise mai sus, pentru că mi-am dorit ca rețetele să prindă bine oricui, nu doar celor care au anumite forme și tăvi în bucătărie. De exemplu, cele mai multe dintre rețetele americane sunt adaptate unor forme pătrate, destul de puțin răspândite la noi, de aceea deseori cei care încearcă să le facă, fără a avea exact acele forme, ajung să obțină rezultate ciudate, cum ar fi prăjituri prea groase sau, dimpotrivă, ingrediente insuficiente pentru a umple tava pe care au ales-o.

Ei bine, articolul de azi vă oferă o formulă simplă prin care se poate adapta orice rețetă oricărei forme. Știți o prăjitură care vă place mult și ați vrea să o pregătiți în formă de tort – rotundă – dar rețeta e pentru o tavă dreptunghiulară? Nu contează, se poate calcula ușor! Pur și simplu, nu aveți acea dimensiune de tavă specificată în rețetă sau aveți o familie mult mai mare sau dimpotrivă, sunteți doar doi și trebuie să adaptați rețeta nevoilor voastre? Și asta se rezolvă.

Tava Ceramica

Trebuie să știți doar puțină matematică (elementară, nu cine știe ce), cam la nivelul de predare al clasei a 5-a, parcă așa îmi amintesc eu, că până atunci învățasem deja cum se calculează ariile formelor geometrice.

Exemplul 1: rețetă pentru formă rotundă de tort, transformată pentru o tavă dreptunghiulară

Să zicem că descoperim o rețetă de pandișpan din 4 ouă, 100 de grame de făină și 100 de grame de zahăr și ni se recomandă să îl coacem în această tavă rotundă de 24 cm diametru. Dar noi nu avem tava/nu vrem să pregătim în aceasta, ci într-o tavă dreptunghiulară de 35*25 cm.

Ca să fie mai ușor de calculat, vom denumi tava recomandată A iar tava pe care o dorim noi B. Deci avem A, un cerc cu 24 cm diametru și B, un dreptunghi la care L (lungimea)=35 cm iar l (lățimea)=25 cm.

Nu pare prea accesibilă comparația dintre un cerc și un dreptunghi, parcă am compara cai și oi sau mere cu pere. Nici nu le vom compara pur și simplu, ci vom compara ariile lor, suprafețele celor două forme.

reteta-burek-cu-carne-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-pregatirea-taviiPentru forma recomandată, A, trebuie să aplicăm formula ariei cercului, învățată printr-a cincea (iată că matematica nu era chiar degeaba :P ), și anume AC= π * r2.

Vă mai amintiți de π?  π (pi) este o constantă și are valoarea 3,14. Ei bine, chiar dacă l-ați urât pe π la vremea lui, iată că acum ne e de ajutor ca să calculăm ingredientele pentru o prăjitură.

Suprafața (aria) formei noastre de tort A, cu dimetrul de 24 de centimetri, se calculează așa: 3,14(adică π)* raza2 (în caz că ați uitat, raza egal ½ din diametru, adică în cazul nostru=24:2=12, iar raza la pătrat înseamnă că o înmulțim cu ea însăși, adică 12*12). Deci, 3,14*(12*12)=452,16 cm2

Suprafața celei de-a doua forme e poate mai ușor de calculat, pentru a afla aria dreptunghiului înmulțim lungimea ori lățimea, adică L*l=35*25=875 cm2

Acum mai trebuie să comparăm cele două mărimi. Ne putem da seama cu ușurință că forma rotundă, recomandată în rețetă, e aproape pe jumătate mai mică față de cea pe care dorim să o utilizăm noi. Ca să fie lucrurile foarte clare, vom împărți suprafața formei B (cea dreptunghiulară, în care am ales noi să facem pandișpanul) la suprafața formei A, cea recomandată de rețetă. Așadar, 875:452=1.93 (chiar dacă obținem un număr cu mai multe zecimale, e suficient să ținem cont de primele două).

În concluzie, toate ingredientele recomandate de rețetă le vom înmulți cu 1.93, pe care îl vom numi… hai să-i zicem indice de creștere sau descreștere a ingredientelor, rezultându-ne:

  • 4 ouă*1.93=7.72, desigur vom aproxima, nu avem cum să folosim o șeptime de ou, așa că vom alege în loc 6 ouă mari și unul mai mic sau 8 ouă de dimensiune medie/mică
  • 100 de grame de făină*1.93=193 grame făină, vom rotunji și aici, fie la 190 de grame fie la 200 de grame, eventual ținând cont de calitatea făinii, dacă știm că e mai umedă și că de obicei e nevoie de câte o lingură de făină în plus atunci când facem anumite rețete, atunci vom folosi 200 de grame
  • 100 de grame de zahăr*1.93=193 de grame de zahăr, la fel ca mai sus, nu e nevoie să cântărim chiar la gram ci putem rotunji, de data asta în funcție de cât de dulce ne place

Exemplul 2: rețetă pentru tavă dreptunghiulară, transformată pentru tavă rotundă

De data asta, hai să ne referim la un exemplu concret, și anume rețeta mea de prăjitură pufoasă cu prune. Pentru rețeta asta, am recomandat o listă de ingrediente pentru o tavă de 38*25 cm. Să zicem că aveți chef să faceți aceeași prăjitură, dar într-o formă rotundă de 28 centrimetri diametru.

tarta-tatin-cu-dovlecei-decupare-aluat-foietaj

Calculăm aria tăvii A (cea recomandată în rețetă), adică L*l=38*25=950 cm2

Calculăm aria formei rotunde B (cea pe care dorim noi să o folosim), după formula ariei cercului pe care o găsiți la exemplul precedent dar pe care chiar nu mă doare mâna să o mai scriu încă o dată – AC= π * r2   – adică 3,14*raza2   , unde raza=14 cm (jumătate din diametrul de 28 cm). Așadar, 3,14*(14*14)=615,44 cm2

Ca să aflăm indicele de creștere sau descreștere a ingredientelor, vom împărți suprafața lui B (forma dorită de noi) la suprafața lui A (tava recomandată de rețetă), și anume: 615,44:950=0,64.

În concluzie, fiecare cantitate de ingredient din rețetă o vom înmulți cu 0,64, ceea ce, de fapt, înseamnă că o vom scădea, după cum se vede din valorile din dreapta, cele scrise cursiv, cu vișiniu:

  • 350 de grame făină obișnuită* 0,64 = 224 (230) grame făină
  • 1 linguriţă rasă praf de copt* 0,64 = 1/2 linguriță rasă praf de copt
  • 5 ouă mari *0,64= 3,2, evident, 3 ouă mari
  • 1 praf de sare – sarea nu o mai adaptăm, rămâne la fel
  • 300 de grame de zahăr*0,64= 192 grame de zahăr (190)
  • 300 ml ulei vegetal cu gust neutru (de floarea soarelui, rapiță etc)*0,64=192 ml. ulei
  • zeama de la 1/2 de lămâie – evident, aproximăm un pic, zeama de la 1/4 lămâie e suficientă
  • coaja rasă de la 1 lămâie – coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură de extract de vanilie – 1/2 lingură extract de vanilie
  • 22-24 de prune dulci și coapte, dar tărișoare*0,64=14 prune
  • 2 linguri de pesmet alb*0,64=1,28 (1 lingură + 1 linguriță) de pesmet
  • 2 linguri de zahăr pudră*0,64=1,28 (1 lingură + 1 linguriță) de zahăr pudră

Nu cred că trebuie să mai creez un exemplu pentru două tăvi dreptunghiulare, pentru sper că deja e foarte clar: calculăm suprafețele tăvilor (în cazul a două tăvi dreptunghiulare, suprafața fiind lungimea ori lățimea fiecăreia, în parte), apoi împărțim suprafața tăvii dorite de noi (denumită cu B în ambele exemple de mai sus) la suprafața tăvii recomandate de rețetă (denumită mai sus cu A). Rezultatul împărțirii B:A îl vom înmulți cu fiecare cantitate din rețetă, în parte, rezultându-le noile cantități.

Adaptarea volumului formelor din anumite rețete

Există rețete, cum ar fi tortul diplomat, tortul trio de ciocolată sau, mai mult decât oricare alta, rețeta acestui tort cu mure și lămâie, în care e foarte important volumul formei în care asamblăm tortul.

tort cu mure retetecalamamaro1

Ca să aflăm volumul unor forme de tort rotunde, vom înmulți suprafața cercului (determinată după formula de la exemplele 1 și 2 de mai sus) cu înălțimea formei. De exemplu, pentru o formă de tort cu diametrul de 24 cm și înălțimea de 8 cm vom calcula volumul după formula h(înălțimea)* π(care e 3,14) * raza=8*3,14*(12*12)=3617,28 cm3 .

Dacă dorim să adaptăm rețeta unei alte forme, de exemplu una dreptunghiulară, cu dimensiunile de 35*25 cm și înălțimea de 7 cm, vom calcula volumul acesteia, după formula h*L*l, adică 7*35*25=6125 cm3.

La fel ca în exemplele anterioare, în care am comparat doar suprafețe, vom împărți volumul formei dorite de noi la volumul formei recomandate de rețetă, adică 6125:3617,28=1,69. Deci, indicele cu care vom înmulți fiecare ingredient al rețetei pe care dorim să o adaptăm este 1,69.

Cam atât pe marginea acestui subiect, sper ca de acum înainte toți cititorii mei să se descurce cu adaptarea tăvilor pentru rețetele pe care le vor încerca. Să vă fie de folos!

În afara fotografiilor din arhiva proprie, în acest articol am folosit imagini oferite de dreamstime.com, din arhiva creatorilor Florea Paul Daniel și Grondin Franck Olivier, în cadrul unei campanii de încurajare a folosirii corecte a imaginilor cu drept de autor.

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Cum adaptăm o rețetă de prăjitură mărimii formei pe care dorim să o folosim

  1. Luciana spune:

    Buns ziua.
    Cata crema ganache trebuie sa pregatesc pentru un tort in 3 straturi cu diametrul de 26 cm??
    Multumesc!

  2. Ion Tibrea spune:

    Spuneți-mi vă rog,cum se calculează cantitatea ingredientelor pentru forme de inimioară?
    Am primit cadou un set de forme rotunde, de mărimi diferite, dar și o formă micuță, sub forma unei inimioare. Este atât de mică, încât chiar nu știu cum se adaptează rețetele. Mulțumesc pentru informații.

    • În cazul acestei forme atipice, sfatul meu este să umpleți cu apă o fomă clasică, pentru care aveți o listă de ingrediente clară, de exemplu una cu diametrul de 24 cm. Măsurați volumul de apă din forma cu 24 cm diametru și notați-vă valoarea, să zicem numărul A. Umpleți cu apă forma în formă de inimioară și măsurați și volumul acesteia, notând volumul și denumindu-l B. Împărțiți B:A = C, iar C va fi indicele cu care va trebui să micșorați toate ingredientele pentru forma dumneavoastră atipică. Exemplu: să zicem că aveți o rețetă de pandișpan pentru forma de 24 cm, înaltă de 7 cm, cu 6 ouă, 150 de grame de făină și 120 de grame de zahăr. În forma asta ar intra 3,15 litri de apă. Să zicem că în forma dumneavoastră de inimioară intră 1,8 litri de apă (e o presupunere, nu am cum să știu exact). 1,8:3,15=0,57. Și acum: 6 ouă * 0,57 = 3,42 (nu aveți cum împărți oul, așa că fie folosiți 3 ouă mari, de câte 60 de grame, fie 4 mici, de câte 50 de grame). 150 grame făină * 0,57 = 85 grame făină. 120 grame zahăr * 0,57 = 68 grame zahăr.

  3. Nicoleta spune:

    Mulțumesc dragă Laura pentru acest articol explicat pe înțelesul tuturor! Chiar aveam o dilema cum sa adaptez o rețetă de pască de la tava de 18 cm de diametru, la diametrul de 24 respectiv 28 cm cum am eu tăvile. Știam ca aici găsesc ajutor așa ca repede am căutat postarea asta.
    Mulțumesc, Sărbători binecuvântate ție și la toată familia!

  4. vasilica spune:

    99% din retete nu fac referire la dimensiunile tavii de copt. sunt oripilata, gasesc o reteta care mi se pare buna, prepar totul si incep sa ma gandesc ce tava sa folosesc, in multe cazuri nu o nimeresc, trebuie multa experienta pt. a reusi pt. a nu fi prea inalta, fiind si pericolul de a ramane cruda in interior sau prea subtire si ridicola

  5. Andrei spune:

    Bun articolul pentru gospodine sau gospodari „străini” cu bucătăria.
    Eu am o metodă similară, dar după ce obţin coeficientul sau indicele de creştere/descreştere din suprafaţa tăvii, îl aplic la ouă (pentru că sunt practic singurele incontrolabile la măsuri exacte) şi aplicat exemplului de mai sus, la pandispan, dacă rezultă 7,72, ouă, rotunjesc la număr exact, 8 ouă, şi acum scot coeficientul final de creştere/descreştere, împărţind numărul nou de ouă, la cel vechi. deci 8/4=2. Deci mai uşor de aplicat coeficientul la ingrediente :)
    PS: sunt inginer:D trebuie să mă înţelegi :))