Tort cu mascarpone cu piersici și zmeură – rețetă pas cu pas
Tort cu mascarpone cu piersici și zmeură – rețetă pas cu pas, cu modul de preparare detaliat, ilustrat cu imagini și lista de ingrediente cu gramaje exacte. Tort cu cremă de mascarpone cu fructe, răcoritor, ușor de făcut după rețeta de mai jos.
Suntem pe 1 februarie, zi care, în familia mea, a devenit la fel de importantă ca aniversările celor apropiați. E ziua în care, cu 14 ani în urmă, am publicat primul articol pe blogul meu. În scurtă vreme, blogul a devenit unul dintre cele mai citite bloguri românești. Cel mai remarcabil este că s-a menținut în topul statiscilor, în toți acești ani care au trecut. Sigur, nu statisticile sunt cele care contează, sau nu doar acestea. Aș zice, însă, că statisticile obligă. Eu m-am simțit obligată să cresc, în plan profesional, să creez conținut tot mai atrăgător și mai util pentru publicul meu.
În acești 14 ani, am devenit, pe rând, bucătar (deja de zece ani!) și fotograf profesionist. Am învățat foarte multe despre videografie. Cu destul efort, ce-i drept, am reușit să ofer rețete video elaborate, fără să am în spate echipe întregi de producție. Am învățat ce sunt html și css și cum le pot folosi, ca să le ofer cititorilor mei un blog mai bine structurat. Și în tot acest timp m-am bucurat de toată această aventură și nu am de gând să mă opresc prea curând! M-am bucurat și azi. M-am și fâstâcit puțin, de emoție, ca la ziua de naștere a fetei mele, atunci când am pregătit și am scris rețeta acestui tort cu mascarpone și piersici, menit să facă ne aniversarea mai sărbătorească.
Cum văd bloggingul, după 14 ani?
Vă mai rețin doar o clipă, apoi trec la rețetă! Trebuie să spun că, în urmă cu vreo cinci, poate șase ani, la chiar conferința națională a bloggerilor culinari, unul dintre organizatori decreta, cu multă convingere, că epoca blogurilor culinare a apus. Conform spuselor lui, urma să cădem în uitare într-un an, maximum doi, pentru că interesul publicului s-a mutat pe platformele social media. Încăpățânare sau spirit de frondă, cum vreți să-i ziceți, eu continui să exist, pe internet, la adresa proprie – lauralaurentiu.ro – platformele sociale fiindu-mi doar un suport.
În opinia mea și fără falsă modestie, ăsta este rezultatul lucrului bine făcut. Anul 2022 a fost cel mai bun din istoricul blogului. Asta dovedește că nu-i nevoie să-ți expui viața, în cele mai intime aspecte ale ei, pentru a atrage interesul publicului. Nu e nevoie nici de artificii de imagine, de zorzoane și declarații în care să proclami repetat cât ești de iubit și de plin de succes. Pur și simplu, publicul se întoarce acolo unde găsește conținut de calitate.
Ingrediente tort cu mascarpone cu piersici din compot și zmeură
pentru blatul simplu cu vanilie:
- 6 ouă de mărime medie
- 1 praf bun de sare
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 150 de grame de zahăr
- 150 de grame de făină
- 10-15 grame de unt moale + 1 lingură de făină pentru tapetat forma
crema de mascarpone cu frișcă:
- 500 de grame de brânză mascarpone
- 350 de grame de smântână pentru frișcă (conținut minim de 30% grăsime)
- 50 de grame de zahăr pudră aromatizat cu vanilie
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 1 praf de sare
fructele folosite:
- 200 de grame de zmeură congelată
- 1 compot de piersici (jumătăți, decojite) de 750 ml
- 50 de grame de zahăr
Mod de preparare tort cu mascarpone cu piersici din compot și zmeură
Prepararea blatului
1. Chiar înainte să mă apuc de treabă, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, funcția de coacere cu căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Blatul l-am copt în forma pe care o vedeți în poza de mai jos. Are diametrul de 27 de cm și înălțimea de 8,5 cm dar, pentru că are o gaură la mijloc, poate e mai relevant să precizez că are volumul de 2 litri.
2. Primul pas a fost să ung bine forma cu unt moale, insistând pe la îmbinări. Apoi am pus în forma unsă bine 1 lingură de făină. Am înclinat forma în toate părțile, așa încât făina să ajungă în contact cu suprafața unsă, îmbrăcând-o. Excesul de făină l-am scuturat și gata, forma mea e gata de umplut. În fundal, puteți observa ouăle deja separate, albușurile colectate în castronul mixerului iar gălbenușurile într-un castron mic, separat.
3. Am adăugat peste albușuri un praf bun de sare și le-am bătut cu mixerul, la viteză mare, până când s-a format o spumă densă, ca zăpada.
4. Fără să opresc mixerul, am adăugat zahărul, treptat. După ce tot zahărul a ajuns în castron, am adăugat și zahărul vanilat bourbon.
5. Am bătut în continuare cu mixerul, până când cristalele de zahăr s-au dizolvat complet și am obținut o bezea consistentă.
6. Imediat, am oprit mixerul și am adăugat gălbenușurile peste albușul bătut, toate deodată.
7. Am mixat la viteză mare, nu mai mult de zece secunde, doar cât să se omogenizeze gălbenușurile cu spuma de albuș, apoi am oprit mixerul.
8. Imediat după omogenizarea gălbenușurilor în spumă, printr-o sită fină, am cernut în castron făina, toată deodată.
9. Cu ajutorul unei spatule flexibile, am încorporat făina în ouăle bătute spumă, prin împăturiri succesive. În mod repetat, am ridicat compoziția de la fundul castronului la suprafață, împăturind-o, fără a amesteca circular și fără mișcări bruște, până când am obținut o compoziție omogenă.
Montarea compoziției în formă și coacerea blatului
10. Imediat, am transferat compoziția pentru blat în forma deja unsă cu unt și tapetată cu făină. Am nivelat compoziția la suprafață și imediat am băgat forma în cuptor, poziționând-o la o înălțime medie.
11. Am copt blatul la 180°C, funcția de coacere cu căldură de jos și de sus, fără ventilație, timp de 27 de minute. În funcție de fiecare cuptor, dar și de tipul de formă, timpul de coacere poate varia între 25-30 de minute. Dacă folosiți o formă fără gaură la mijloc, coacerea durează cu câteva minute în plus. În final, blatul copt a trecut testul scobitorii și s-a desprins singur de formă, de jur împrejur.
12. Imediat, am răsturnat blatul copt pe un grătar special pentru răcirea produselor coapte. E auriu, copt uniform și foarte moale și miroase atât de apetisant! Va fi perfect pentru un tort cu mascarpone cu multe fructe! Am lăsat blatul să se răcească bine.
13. După ce blatul s-a răcit perfect, chiar înainte de asamblarea tortului, l-am tăiat, pe orizontală, în trei straturi de grosime egală. Pentru asta am folosit un cuțit lung, cu marginea zimțată. În poza de mai jos puteți vedea cât de aerat și bine copt este blatul pe care l-am folosit pentru acest tort cu mascarpone și fructe.
Pregătirea fructelor
14. Cum această ocazie, ”ziua de naștere” a blogului, este iarna, trebuie să aleg combinații la îndemână, pentru desertul aniversar. Să nu uităm că, pe acest blog, se gătește, de regulă, cu ingrediente de sezon! Așadar, cu aceeași, am folosit vișine congelate, pe care le-am inclus într-un tort fără coacere, cu cremă de vanilie și pișcoturi, a cărui rețetă o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Anul acesta am optat să folosesc piersici în compot și zmeură congelată pe care să le includ într-un tort cu mascarpone cu gust proaspăt, înviorător. Mai întâi, am pus piersicile la scurs, într-o sită așezată deasupra unui castron, în care am colectat siropul din compot.
15. Zmeura congelată am pus-o într-o cratiță mică, împreună cu 2 linguri de apă și 50 de grame de zahăr. Am fiert totul pe foc iute timp de 5-6 minute, până când a început să facă bulbuci mari, la suprafață. Imediat, am așezat o sită deasupra unui castron. Am răsturnat conținutul crăticioarei în sită și am pasat totul cu lingura, așa încât semințele uscate au rămas în sită iar piureul de zmeură a ajuns în castron.
16. Trei dintre jumătățile de piersici le-am tăiat în cubulețe cam de 1 cm. Pe acestea le-am inclus, ulterior, în interiorul tortului.
Crema de mascarpone cu frișcă
17. Crema pentru acest tort de mascarpone cu fructe e foarte gustoasă și ușor de făcut. În castronul mixerului, am cântărit brânza mascarpone și smântâna pentru frișcă. Atenție, aceasta din urmă trebuie să fie neapărat răcită peste noapte, la frigider. Brânza mascarpone a fost tot din frigider. Am adăugat zahărul pudră și zahărul vanilat bourbon, cât și un praf de sare.
18. La început, cu mixerul la viteză mică, atât cât să se omogenizeze zahărul pudră cu ingredientele umede, apoi la viteză maximă, am bătut mascarpone cu smântâna pentru frișcă până când a crescut în volum și s-a format o cremă omogenă și consistentă. Atenție, crema nu se mixează decât atât cât să se întărească, nu mai mult! La mixarea în exces, crema se poate separa (tăia), compromițând rețeta și ingredientele! Odată mixată suficient, am păstrat crema la frigider până în momentul montării.
Tort cu mascarpone și fructe – piersici și zmeură – asamblarea
19. Odată ce am avut pregătite toate elementele, am trecut la asamblarea acestui tort cu cremă de mascarpone și piersici. Și zmeură, să nu o uit! Am pus pe un platou primul strat de blat și l-am însiropat cu 3 linguri de sirop de piersici, din compot. Nu mai mult, pentru că și coulis-ul de zmeură se va impregna în blat. În plus, crema folosită este una umedă iar prea mult lichid va face tortul instabil. După însiroparea discretă, am distribuit pe acest prim strat de blat 4 linguri de coulis de zmeură. De jur împrejur, am lăsat un centimetru de blat curat.
20. Într-un poș la care am atașat un dui cu deschizătura netedă, rotundă, am transferat trei sferturi din cremă. Am poșat ”ciupercuțe” rotunde, cam de 4 cm diametru, de jur împrejurul blatului, către marginea exterioară.
21. Am umplut cu cremă spațiul rămas și am distribuit cubulețe de piersici, fără a încărca în exces.
22. Am așezat al doilea strat de blat peste cremă și cubulețele de piersici. Am presat ușor pe toată suprafața și am însiropat ușor cu sirop din compot. Am distribuit, apoi, și pe acest al doilea strat de blat, coulis de zmeură, exact la fel ca pe primul.
23. Pe acest al doilea strat de blat, am distribuit cremă și cubulețe de piersici, exact ca la primul strat. Am terminat asamblarea tortului cu ultimul strat de blat, cupola superioară.
Decorul tortului
24. În final, mi-au rămas aproape jumătate din cubulețele de piersici pe care le-am tăiat, nedistribuite. Nu puteam încărca în exces tortul! Am pasat aceste cubulețe cu blenderul de mână până am obținut un piure fin. Cu o pensulă de patiserie, am distribuit acest piure pe blat, ferindu-mă să pătez straturile vizibile de cremă. Acest pas e absolut opțional, până la urmă, cubulețele alea de piersică se pot mânca imediat și gata.
25. Crema rămasă am transferat-o într-un poș la care am atașat un dui Saint Honoré. Acesta are un decupaj în formă de fantă, permițând crearea unor forme alungite din crema poșată. Am poșat restul de cremă deasupra stratului superior de blat.
26. Piersicile rămase le-am tăiat în felii subțiri, pe care le-am așezat printre avelinele poșate cu duiul Saint Honoré.
27. Și iată, tortul meu cu piersici, zmeură și cremă de mascarpone e gata asamblat și decorat! Dezbrăcat cum este, după părerea mea este destul de elegant pentru a ne îndulci în această ocazie specială! Combinațiile de gust sunt exact de placul nostru, ne plac tare mult torturile proaspete, cu fructe iar în cel de azi le-am folosit în forma disponibilă în acest sezon!
Înainte de servire, am acoperit cu grijă tortul cu o cupolă înaltă și l-am dat la frigider, pentru 3 ore. După acest timp, e numai bun: aromele s-au împrietenit de minune, tortul e rece și înviorător! Ceea ce rămâne se poate păstra până la 3-4 zile, cu singura condiție să fie bine acoperit, izolat de mirosurile străine din frigider.
MAI MULTE REȚETE DE TORTURI FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns