Cautare in site
x inchide
Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”

Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 14.03.2018
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”, rețetă foarte veche din Banat. Rețetă germană din Banat de fursecuri fragede cu unt umplute cu bezea cu nucă. Nonnenbusserl sau ”Sărutările Măicuțelor”, cele mai fragede fursecuri pe care le-ai gustat vreodată.

Aceste fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor” au, poate, o denumire care pare destul de amuzantă. De fapt, denumirea e tradusă din cea originală – Nonnenbusserl – și au o poveste tare frumoasă.  Pe lângă farmecul amintirilor pe care vi le voi împărtăși, fursecurile ”Sărutările Măicuțelor” au redefinit pentru mine sensul cuvântului fraged. Că, har domnului, am mai făcut fursecuri și cornulețe fragede, de la demult celebrele fursecuri fine cu nuci, la ișlere, vanillekipferl sau cornulețele fragede. Toate aceste prăjiturele, nemaipomenit de fine, de altfel, pălesc în fața acestor ”sărutări” delicate care se topesc pe limbă ca o adiere. Dar înainte de orice, povestea.

fursecuri fragede sarutarile maicutelor nonnenbusserl reteta banateana veche pas cu pas lauralaurentiu

Povestea rețetei de fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”

Nu pretind că explicația denumirii rețetei e cea adevărată. Doar că, așa cum vă voi dezvălui mai departe, îmi place mie să mi-o imaginez așa. Pe deasupra, povestea mea chiar oferă o explicație plauzibilă pentru acest nume.

Cartierul Josefin, în care eu am crescut,  e unul dintre cele mai vechi ale Timișoarei.  În zona adiacentă centrului orașului, cunoscut în vremea copilăriei mele ca ”Cetate”, străzile cartierului erau formate din case care văzuseră ele însele poveștile multor generații. Casele mai noi erau cele Jugendstil, de la începutul secolului trecut, cu porți înalte, minunat lucrate și decorații elegante.

Casa în care am locuit eu era mult mai veche, construită prin 1850, desfășurându-se în formă de L. Avea o latură pe o stradă umbrită de tei și una pe splaiul Vladimirescu. Laturile L-ului, casa vecinilor și gardul de la stradă delimitau de splaiul, încă de pe atunci destul de animat, o curte ca de poveste. Aveam în curte un brad mare, tufe de liliac, trandafiri și crizanteme. Șapte apartamente se deschideau în această curte. Locuitorii lor, îmi dau seama acum, formau un grup atât de eterogen încât puteau fi oricând declarați ca fiind 100% reprezentativi pentru amestecul multietnic și multicultural care era cartierul și întreagă Timișoara.

ULTIMA REȚETĂ DE FURSECURI DIN 2021 O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

fursecuri bastonase cu alune si ciocolata reteta originala laura laurentiu fursecuri cu alune sau nuca si ciocolata reteta video

Învecinată cu apartamentul bunicilor mei era doamna Wilma, pe care am cunoscut-o deja bătrână fiind, cu părul complet alb. Vreo 30 de ani mai târziu, ea era tot acolo. Tot cu buclele albe și cu aceeași privire de un albastru ca cerul. ”Nemțoaica”, așa o numea Buna mea. Nu erau tocmai prietene, Buna o acuza de snobism și de faptul că, neavând ea însăși copii, nici nu știa să se poarte cu copiii altora. Desigur, această a doua latură nu prea plăcută a personalității sale o dovedise Wilma demonstrând minimum de toleranță la șotiile copilului care eram.

ALTE REȚETE DE DULCIURI DE ORIGINE GERMANĂ ȘI AUSTRIACĂ

Cu snobismul era altă poveste. Când o apucau nostalgiile, doamna Wilma își amintea vremurile mult mai bune pe care apucase să le trăiască în copilăria și tinerețea ei. Asta se întâmplase înainte ca familia de negustori cu stare să-i fi fost deposedată de avere. Înainte și de deportarea în Siberia. Povestea Wilma despre prima ei împărtășanie. I se luminau ochii povestind despre rochița de dantelă pe care o purtase cu acest prilej, cumpărată de la Viena. Îi plăcea mult să povestească și despre anii ei de școală. De instrucția ei se ocupaseră călugărițele Ordinului Surorilor de Notre Dame, care înființase o școală catolică de fete în Timișoara în anul 1858, la doar două străzi de locul casei noastre.

Când era în toane cu adevărat bune, doamna Wilma ne servea cu câte o prăjiturică fragedă, umplută cu nucă și parfumată cu arome. Nu uita să ne spună că așa o răsplăteau pe ea măicuțele de la școală atunci când se remarca printr-o faptă bună, cu Nonnenbusserl – Sărutările măicuțelor. Îmi plăceau tare mult prăjiturelele astea dar Wilma nu a vrut cu niciun chip să-i dea Bunei mele rețeta. Bunică-mea, hâtră de felul ei, se mânia pe dată. Îi spunea lui Bunu’: ”Iar povestește Nemțoaica de călugărițele ei, nici să fi studiat la Sorbona nu s-ar fi fălit mai tare!”.

ALTE REȚETE DE FURSECURI GĂSEȘTI MAI JOS (CLICK PE ORICARE POZĂ)

Ani de zile mai târziu, eu am devenit mult mai prietenă cu Wilma decât fusese Buna mea vreodată. M-a iertat, cumva, pentru șotiile absolut inofensive ale copilăriei. Probabil pentru că între timp apăruse și fiica mea, care le arătase din plin bieților bătrâni din curte cam ce înseamnă un copil adevărat. Atât de prietenă am devenit cu Wilma, încât mi-a dat rețeta de baigli pe care o fac și acuma și pe care am împărtășit-o cu cititorii mei. Înainte să plece la casa bătrânilor germani, mi-a dăruit un fabulos și prețios serviciu de porțelan, art nouveau.

Ceea ce nu mi-a dat niciodată, însă, a fost rețeta de Nonnenbusserl – Sărutările măicuțelorcu toate că i-am cerut-o. Mi-a spus, zâmbind, că a uitat-o. A clipit într-un fel ciudat, așa încât niciodată nu am știut dacă era ceva ce chiar a dorit să păstreze doar pentru sine sau cu adevărat nu o mai ținea minte.

Au mai trecut niște ani și într-o bună zi, după ce deja lansasem blogul meu culinar, mi-a scris o doamnă, pe numele ei Ingrid Rohland. Mi-a spus că ea își are originile în Timișoara, dar trăiește în Germani. Mi-a mai spus că, pentru că pe blogul meu dăduse peste multe rețete care îi aduceau aminte de copilăria ei bănățeană, dorește să mă recompenseze pentru sursa de plăcută nostalgie descoperită, trimițându-mi o carte.

Am acceptat cu încântare și am primit cartea Olgăi Katharina Farca, publicată în Germania, care cuprinde rețetele unei celebre bucătărese de evenimente (nunți etc) din Banatul de altădată. În această carte am descoperit, în sfârșit, rețeta de Nonnenbusserl – Sărutările măicuțelor și mi-au ieșit atât de bune, încât pot spune că a meritat să aștept rețeta câteva zeci de ani.

Ingrediente Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”

aluat:

 • 200 gr. făină
 • 100 gr. unt cu 82% grăsime
 • 3 gălbenușuri
 • 1 praf de sare
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • 1 lingură cu vârf de smântână fermentată foarte grasă (35%, dacă e posibil)
 • în plus, făină pentru presărat planul de lucru
 • umplutura:

  • 3 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 100 de grame de zahăr
  • 200 de grame de nucă măcinată (eu am pus 70 de grame de nucă și 130 de grame de alune, pur și simplu rămăsesem fără nuci)
  • coajă rasă (doar partea galbenă) de la ½ lămâie
  • 50 de grame de stafide
  • în plus: zahăr pudră vanilat pentru tăvălit
  • Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”, prepararea aluatului

   1. Făina se cântărește într-un castron încăpător, se adaugă sarea și zahărul vanilat. Se omogenizează ingredientele uscate și se adaugă untul tăiat cubulețe. Se încorporează untul cu vârful degetelor în făină, până ce capătă un aspect omogen, nisipos.

   2. Se adaugă gălbenușurile și smântâna. Se frământă rapid un aluat omogen, fără a insista prea mult. Imediat după ce ingredientele s-au omogenizat și aluatul s-a legat, ne oprim din frământat.

   3. Se împarte aluatul în 36 de bucăți egale, fiecare modelându-se sub formă de bilă. Se așează pe farfurii/pe un platou, se înfoliază și se dă aluatul la frigider pentru o oră.

   preparare reteta modelare bile de aluat fraged

   Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”, prepararea umpluturii

   Imediat ce dăm aluatul la frigider, pregătim și umplura. E nevoie să o facem din timp, lăsând-o să se odihnească până ce vom umple fursecurile, pentru ca bezeaua să se mai lase și să nu crape fursecurile în timpul coacerii.

   4. Albușurile se bat cu sarea, într-un castron încăpător, până ce se formează o spumă densă. Se adaugă zahărul în ploaie, treptat. Se bate în continuarea până obținem o bezea lucioasă iar zahărul se dizolvă complet.

   Advertising

   preparare umplutura cu bezea

   5. Se adaugă peste bezea nuca măcinată – în cazul meu și alunele – coaja de lămâie și stafidele. Se încorporează toate cu o spatulă flexibilă în masa de bezea, până se omogenizează. Se acoperă castronul cu folie alimentară și se lasă la temperatura bucătăriei timp de aproximativ 50-45 de minute, până vom începe să umplem fursecurile.

   nonnenbusserl reteta pas cu pas umplutura

   Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”, modelarea și umplerea fursecurilor

   Cu aproximativ 15 minute înainte să scoatem aluatul din frigider, se pornește cuptorul și se fixează la 190°C.

   6. Se presară planul de lucru cu făină, la fel și sucitorul. Rând pe rând, vom lucra cu câte o bilă de aluat.

   fursecuri nonnenbusserl preparare reteta intindere aluat

   7. Fiecare bilă de aluat se întinde aproximativ circular, cât mai subțire posibil. Nu contează dacă marginile sunt ușor zdrențuite, de fapt asta chiar va crea un efect plăcut, până la final. Din fiecare bilă trebuie să obținem un disc cu grosimea de 1-2 mm și diametrul de 12-13 cm.

    nonnenbusserl intinderea aluatului in foaie subtire

   8. Se pune câte o linguriță cu vârf de umplutură pe discul de aluat întins.

   umplerea fursecurilor

   9. De jur împrejurul umpluturii, se adună aluatul și se strânge la un loc formând un pachețel. Evităm să închidem și aer în pachețelul ăsta, pe cât posibil.

   modelarea fursecurilor

   10. Pe măsură ce sunt modelate, pachețelele se așează în tăvi așternute cu hârtie de copt. Mie mi-au ieșit două astfel de tăvi.

   fursecuri fragede sarutarile maicutelor nonnenbusserl reteta pas cu pas fursecurile in tava

   Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”, coacere

   11. Tăvile cu fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor” se coc pe rând în cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie. Timpul de coacere recomandat este de 12-13 minute, până când fursecurile devin ușor aurii, rumenindu-se puțin la vârf.

   fursecuri fragede sarutarile maicutelor nonnenbusserl reteta pas cu pas fursecuri coapte

   Finisare

   12. Imediat ce am dat fursecurile la copt, ne pregătim la îndemână un castron cu zahăr pudră vanilat. Deîndată ce scoatem fursecurile coapte din cuptor, le tăvălim prin zahăr pudră. E nevoie să facem asta acum, cât sunt fierbinți, altfel zahărul nu mai aderă bine de ele. Atenție, fursecurile vor fi extrem de fragile în această fază, trebuie să lucrăm cu atenție.

   fursecuri tavalite in zahar pudra

   Servire

   13. După ce se tăvălesc prin zahăr pudră vanilat, fursecurile se așează în tăvi, până se răcesc bine. Abia după ce sunt complet reci le vom servi.

   fursecuri fragede sarutarile maicutelor nonnenbusserl reteta pas cu pas lauralaurentiu

   Despre aceste fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor” v-aș spune, în încheiere, că sunt prăjiturele ideale pentru ceai sau cafea. Fără să fie excesiv de dulci, sunt extrem de aromate iar textura lor fragedă, parcă imponderabilă, e o surpriză tare plăcută.

   fursecuri fragede sarutarile maicutelor nonnenbusserl sectiune reteta pas cu pas lauralaurentiu

   Sper să vă fi plăcut povestea și musai să încercați prăjiturelele, sunt chiar speciale! Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

49 comentarii la Fursecuri fragede ”Sărutările Măicuțelor”

 1. Lumi Plesca spune:

  SUPER REȚETA ŞI POVESTEA ACESTOR SUPER-PRĂJITURICI !!💖 Daca mai aveți genul acesta de rețete old-fashion, poate imi dați un link să le ,,cercetez”, va rog !😍 Felicitări pentru toată activitatea dvs ! Totul la SUPERLATIV !💐

 2. Catalina Bobonete spune:

  Buna ziua, am facut aceste fursecuri de multe ori. Sunt un mare deliciu si de fiecare data au fost apreciate pe masura.
  As vrea sa le fac din nou zilele astea si am o intrebare: as putea pune jumatate de cantitate de unt si jumatate de untura? Evident ca vreau sa fac mai multe, cateva portii , sa si daruiesc prietenillor. Avand untura proaspata, ma gandeam daca ar fi buna. Dar am nevoie de o parere avizata.
  Mii de multumiri si sarbatori cu liniste si pace.
  Doamne ajuta!

 3. Diana spune:

  Am vrut sa dau 5 stelute dar cred ca din greseala am apasat doar pe o stea 🙈. Nu stiu cum sa anulez aceasta notare.

 4. Diana spune:

  Buna! Am facut si eu pentru prima data. Mi-au iesit foarte bune. Ma gandeam ca din acelasi aluat as putea sa fac si cornulete.
  Multumesc pentru reteta!

 5. Adriana spune:

  Pentru umplutura fursecurior „sarutarile maicutelor” nucile sunt pisate sau trecut prin masina de nuci = faina?
  Multumesc

 6. Simona spune:

  Minunata reteta, pe care sigur o voi incerca, ciudat e ca la Bistrita reteta a devenit Barcute, stafidele au fost inlocuite de o jumatate de nuca prajita peste umplutura. Am un succes nebun cu ele, atat acasa cat si la servici, care e la o clinica din Londra.

 7. Luciana spune:

  Bună ziua, Laura. Cat timp de pot păstra cornulețe fara să fie consumate? Și în ce condiții ca să se păstreze fragede?
  Mulțumesc anticipat.

 8. Anca spune:

  Va multumesc din suflet pentru reteta.

 9. Stefana spune:

  Se pot umple cu magiun de prune si nuca?

 10. Micapic spune:

  Geniala reteta, usor de facut si foarte, foarte bune si estetice !

 11. radu viorica spune:

  Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti,daca puteti,cu cat inainte de sarbatori pot face aceste minunatii!Va multumesc din suflet!

 12. NINUS spune:

  Sunteti minunată!! Povestea din spatele acestor fursecuri,le face si mai speciale. Am respectat exact cantitățile si timpii de lucru ,v-am urmarit mâinile sa-mi dau seama de mărimea bilutelor de coca.Si Da,eu am asteptat pana a ll- a zi ,sa-mi dau seama de savoarea acestor fursecuri (nu pot spune acelasi lucru si de restul persoanelor din casa).
  Va multumesc pentru dragostea si sufletul pe care le puneti in toate aceste retete !!
  Va imbratisez cu drag !

 13. Monica spune:

  Sunt minunate sau mai bine spus divine !
  O doamna pasionata de gastronomie mi-a recomandat aceasta reteta . Mi-am încercat norocul si eu făcând 2 Porții pt. Început , dupa 4 zile am mai facut inca o porție .
  E desertul care poate topi inimile tuturor .
  Multumesc pentru reteta !

 14. Alina spune:

  Sunt delicioase aceste fursecuri! Multumesc frumos pentru reteta si explicatiile detaliate!

 15. DIANA spune:

  SUNT EXTRAORDINARE! MULTUMIM MULT PENTRU RETEA!

 16. Gabriela spune:

  Sunt dumnezeiesti !!! va sarut manutele pentru aceasta minune de reteta!!! mi-au iesit fenomenale. Mai sunt 10 zile pana la Craciun…. cum vor supravietui, nu stiu. As vrea sa fac din timp niste prajiturele, dar sper sa le pot pastra. Mii de multumiri si va iubeeeeesc! pup!

 17. Mari Motisan spune:

  am descoperit aseara aceasta reteta..azi am probat, foarte fine..aromate…geniale ! multumesc pt reteta, multumesc ca sunteti aici..

 18. Nyerjak Claudia spune:

  Laura,abia ieri am descoperit reteta aceasta…cautam sa fac un desert nu prea sofisticat,am intrat pe pagina celei care ma inspira de ffff multe ori :) <3 si am dat de minunatia asta!!!Deliciu e putin spus….sunt divine,de-a dreptul!!!Iti multumesc din suflet ca esti aici pentru noi <3

 19. Madalina spune:

  Numele rețetei m-a atras aici dar felul in care ai vorbit despre orașul Timisoara care si mie îmi este oraș natal m-a făcut sa îmi dau seama ca nu am cunoscut si nu am profitat de el pe cât ar fi trebuit. Am stat 24 ani in Timisoara după care Dumnezeu m-a adus in Londra ( 3 ani deja) si nu știu daca va mai fi vreun bilet doar dus către România. Îți multumesc pentru nostalgia amintirii si mai mult ca sigur ca le voi încerca. Sănătate multă

 20. Geanina spune:

  D-na Laura, tin sa va multumesc pentru aceasta reteta minunata. Este un desert divin. Am reusit sa fac fericite multe papile gustative la masa de Pasti. Am adaugat niste „amaretti” in umplutura in locul stafidelor pentru ca fiului meu nu ii plac. In rest am respectat reteta cu sfintenie. Va multumesc mult !!!

  • Lumi Plesca spune:

   Buna ziua ! D-na Geanina , imi spuneti si mie ce sunt ,,amaretti” , va rog ? Nici eu nu agreez stafidele in orice. Va multumesc anticipat!

 21. irina spune:

  Cristos a Inviat!
  Am încercat și eu aceste fursecuri, din păcate toate s-au desfăcut când le-am copt.
  Mie mi-au ieșit doar 20 și mi-a rămas aproape jumătate din umplutură.
  Sunt extraordinare, foarte fragede și gustoase.
  Va mulțumesc pentru rețetă.

  • Irina dragă, s-au desfăcut pentru că nu le-ai lipit destul de bine. Dar cum puteau să-ți iasă doar 20, dacă le-ai împărțit la 36? Am scris clar să fie împărțit aluatul în 36 de bile mici.

 22. Vadeanu Laura spune:

  Multumesc din suflet pentru reteta.O cautam de mult timp.Am facut-o,respectand indicatiile,si a fost o incantare adevarata.

 23. Cristina Dinca spune:

  Multumim pentru aceasta reteta Laura! Ai obtinut-o greu desi ai dorit-o mult. Este foarte savuroasa, dar povestea o face si mai fermecatoare.

 24. Gabi spune:

  Am făcut azi această rețeta de fursecuri. Sunt absolut delicioase!!! Recomand cu toată încrederea. Mulțumim ptr rețeta.

 25. Laura spune:

  Le încerc şi eu în curând. Stau cu linkul deschis în bară şi aştept momentul :D

 26. Nemet Cristina spune:

  Fursecurile sunt magice. Va mulțumesc pentru toate detaliile pe care le oferiți.

 27. Mariana spune:

  Buna,azi te am
  descoperit .Sper sa mi iasa tot ce incerc pup

 28. Crinela C. spune:

  Frumoase amintiri, draguta povestea cu maicutele si multe multumiri pentru impartasirea retetei!

 29. Liana spune:

  Va multumesc mult pt. reteta, acum multi ani am mancat ceva asemanator si am ramas la gustul acela.
  Iar azi facand aceste minunatii, nu am putut decat sa imi amintesc de acele vremuri.Au iesit foarte bune, va multumesc inca o data.

 30. Teodora spune:

  Stau cuminti sa se raceasca.
  N-au iesit asa aspectuoase ca ale tale Laura dar sunt bune de tot, se topesc in gura. Si-s bune ca nu-s dulci tare, doar o idee.
  Am mai facut si cornuletele cu vanilie, vanillekipferl, de mult tanjam dupa asa cornulete, cum facea „buna din sat”, bunica din partea lui tata. Le-am descoperit nu demult desi reteta e mai veche. Si alea-s sa tot mananci. Am dus si la servici, s-au lins toti pe bot. Aici in tara cangurilor astia nu stiu de cornulete si alte prajituri. Au ei „caramel and vanilla slice”, si alte feluri, banana bread si mud cake, bleah, dar nu prajiturile noastre bune de tot.
  Si am mai facut si cornuri branzoase azi, m-am perpelit de caldura dar a meritat.
  Fac multe retete de aici, mai ales cornuri si patiserie sarata, imi aduc aminte de copliarie: „cornuri de 25 de bani” si covrigi, japoneze, merdenele cum mancam cand eram studenti la Timisoara. Acum e McDonalds in locul ala, pacat. Si era simigeria langa cladirea electro vechi, ce buni erau covrigii aia. Amintiri.
  Un weekend placut sa ai alaturi de cei dragi.
  (Am vrut sa pun poza dar nu stiu cum)

  • Mă bucur tare mult să aflu că încerci atât de multe rețete de la mine, Teodora. :) Să îți fie de bine! Ca să îmi trimiți fotografia, te rog folosește adresa de e-mail pe care o găsești accesânt butonul de contact. O aștept cu mare interes!

   • Teodora spune:

    Draga Laura, am incercat sa atasez poza dar adresa de email apare asa: „laura[at]lauralaurentiu.ro”. Cu prima ocazie.
    In orice caz, fursecurile sunt mai mult decat delicioase. Urmeaza zilele astea sa fac cornuri de brutar („cornuri de 25 de bani” cum luam de la „Paine” cand eram copii). Ce sa mai zic de covrigi sarbesti saptamana viitoare. Am dat-o gata pe prietena lui fiu-meu cu ei. Cum si el are masina de paine, au facut deja de doua ori.
    Sa ai o saptamana plina de impliniri.

   • Teodora dragă, în loc de [at] scrii @, asta e tot :). Nu puteam să-mi scriu pur și simplu adresa, cred că mi se umplea inbox-ul de spam .).

   • Teodora spune:

    Hehe, greu cu tehnica.
    Sper sa intre pozele. Sunt facute seara, nu-s nu stiu ce de reusite. Dar am avut curaj sa le fac.

 31. Gabriela spune:

  Se poate folosi untura in loc de unt ? Daca da , ce cantitate ?

  • Hm… aș zice 70 de grame. Cam atât ar trebui, zic eu. Să știți că untul le dă un gust tare fin, dar și cu untură trebuie să iasă bune.

   • Gabriela spune:

    Multumesc pentru raspuns. Sunt sigura ca untul este mai bun,dar am primit niste untura si nu prea am la ce s-o folosesc.Stiu ca mama folosea la aluaturi fragede,asa ceva.Ce-i drept,mai greu cu untul in ani. dupa 1980

Advertising