Cremă de lămâie cu mascarpone – pentru torturi și prăjituri
Cremă de lămâie cu mascarpone – pentru torturi și prăjituri – rețetă explicată pas cu pas, cu imagini. Cum se face o cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi, super aerată și gustoasă, din doar trei ingrediente.
De curând, am publicat rețeta mea de cremă lemon curd și vă spuneam atunci că nu e doar delicioasă, așa, în sine, ci este și o excelentă bază pentru alte deserturi mai elaborate. V-am dat câteva exemple de torturi și prăjituri la care am folosit această bază și azi vreau să vă arăt cum fac o excelentă cremă de lămâie cu mascarpone, pe bază de lemon curd. Iese o minunăție aromată și foarte, foarte aerată. E o cremă care se potrivește perfect cu torturile și prăjiturile de vară. Are o ținută bună, se pretează inclusiv să fie montată cu poșul, dar e important să se respecte câteva detalii, în timpul preparării. Rețeta o veți descoperi în cele ce urmează.
Ingrediente cremă de lămâie cu mascarpone pt. torturi și prăjituri
- 280 de grame de lemon curd
- 320 de grame de mascarpone, bine scurs de zer
- 300 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime, neîndulcită
Pe scurt, despre ingredientele folosite
I. Doar trei ingrediente sunt pe lista de mai sus și fiecare merită câteva cuvinte. Primul ingredient este crema de bază, lemon curd, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.
Nu vă va lua decât 20 de minute să o preparați în casă. În plus, încă o veste bună, lemon curd se poate pregăti în avans, cu o zi, cu două sau chiar cu 1 săptămână, timp în care se va păstra perfect la frigider. Oricum, în momentul în care ne apucăm să facem această cremă de lămâie cu mascarpone, crema lemon curd trebuie să fie complet rece.
II. Mascarpone este un ingredient extrem de iubit de orice pasionat de prăjituri. Am precizat deja, în lista de mai sus, că acesta trebuie să fie bine scurs de zerul din cutie. Adesea, în cutie se adună zer la bază, la asta mă refer. Ei bine, pe acesta nu îl vom folosi la prepararea rețetei de cremă de lămâie cu mascarpone, așa că trebuie să scăpăm de el. În plus, și mascarpone trebuie să fie complet rece, de la frigider (preferabil, răcit de pe o zi pe cealaltă).
III. În sfârșit, smântâna pentru frișcă. Vom folosi smântână naturală nefermentată și neîndulcită. Lemon curd este deja suficient de dulce! E important ca smântâna pentru frișcă să fie bine răcită la frigider, de preferat peste noapte. La fel de important este să aibă un conținut de grăsime de minimum 30%.
Și-acum, să ne apucăm de treabă!
Mod de preparare cremă de lămâie cu mascarpone
1. Într-un castron suficient de mare încât să încapă toată crema, la final, am pus lemon curd și mascarpone.
2. Cu mixerul, la viteză medie, am mixat cele două ingrediente.
3. Nu am insistat cu mixarea, în momentul în care mascarpone și lemon curd s-au omogenizat, m-am oprit. Mixarea excesivă nu aduce nimic bun, dimpotrivă, există pericolul să se taie crema. După cum vedeți în imaginea de mai jos, am obținut o cremă cu un aspect omogen, destul de consistentă. Am acoperit castronul și l-am dat la frigider, apoi am trecut la pasul următor.
Smântâna pentru frișcă
4. Într-un castron separat, am pus smântâna pentru frișcă, foarte rece. Am mixat-o cu mixerul până a crescut și s-a întărit, ținându-se bine de para mixerului. La fel, imediat ce smântâna pentru frișcă a ajuns la consistența dorită, m-am oprit din mixare. Dacă se bate în exces, smântâna pentru frișcă se va încălzi și se va separa imediat în unt și zară!
Omogenizarea cremei
5. Odată ce am avut frișca bătută, am scos din frigider castronul cu baza de lemon curd și mascarpone. Am adăugat peste acest amestec o treime din cantitatea totală de frișcă bătută.
6. Am mixat foarte puțin, rotind paletele mixerului continuu, doar cât să se încorporeze smântâna pentru frișcă în baza cu mascarpone iar aceasta să devină mai suplă. Imediat ce frișca s-a încorporat, am renunțat complet la mixer, mai departe am lucrat doar cu spatula.
7. Am adăugat în castron și restul de frișcă bătută și am început s-o încorporez cu delicatețe, pe verticală. E important să se amestece cu răbdare, ca să obținem în final o cremă spumoasă.
8. În final, am obținut această cremă pufoasă, așa cum se poate vedea în poza de mai jos. Ceea ce nu se vede în imagine este gustul! Sper să mă credeți pe cuvânt, e o cremă absolut delicioasă, cu greu am reușit să-l îndepărtez pe bărbatu-meu de castron, să-l înfoliez și să-l dau la frigider!
Am păstrat crema la frigider doar vreo 20 de minute, apoi m-am apucat să umplu cu ea un tort absolut fabulos, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețineți că puteți folosi această cremă de lămâie cu mascarpone pentru orice fel de torturi și pentru multe prăjituri, cupcakes etc. Desigur, cu singura condiție să vă placă lămâia! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns